Já teda nejsem odborník, píšu jako člověk zainteresovaný v zemědělství a jako občan..
Vycházela jsem jen z tisku ..
http://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat ... alue=65462
jsem PROTI: důvod je prostý - fyzický. Jde o rozlohu republiky a počet žaludků, které má (měla by, mohla by) nakrmit. A jestli mi někdo bude jako důvod uvádět podporu průmyslu (monstrhaly) a infrastruktury (rozuměj cyklostezky z dotačních titulů SZIF..), tak to pardon. Myslím, že jídlo je dlouhodobě přednější.. Jediné, co jsem ochotná zkousnout, jsou ty plynovody a teplovody, ale i tady bych šla spíš cestou výjimky nebo speciální žádosti o vyjmutí..
Uvědomte si, prosím, že vyjmutí z půdního fondu je téměř vždy proces nevratný. A půdní fond si nevyrobíme. Máme jenom jeden. Čím dál menší..
pozn:..samozřejmě se najdou "políčka" už v zástavbě, které jaksi už využít zemědělsky nejdou apod., ale paušálně kvůli tomu usnadnit vyjmutí čehokoliv z fondu komukoliv mi přijde jako nesmysl (nemůžu najít jemný výraz pro vlastizradu..).
..je mi jasné, že průmyslová a dotační lobby tady zatáhne jaksviň, takže to bude jen pro čisté svědomí, ale to se taky hodí.