Materiály na 3. schůzi Senátu

Fórum pro diskusi a připomínkování připravovaných předpisů a jiných legislativních návrhů.

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Fórum slouží pro diskuzi, připomínkování a přípravu předpisů vnějšího světa(zákonů, vyhlášek, evropské legislativy, mezinárodních smluv) - vnitrostranické předpisy diskutujeme zde
  • Do fóra vkládejte návrhy předpisů označené jejich názvem případně návrhy na změnu předpisů.
  • Do prvního příspěvku v tématu vložte odkaz na plný text návrhu.
[iwiki]/zakony/start[/iwiki]
Michal_Wagner
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Rebel
Dal poděkování: 419 poděkování
Dostal poděkování: 395 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Materiály na 3. schůzi Senátu

Příspěvek od Michal_Wagner »

Ahoj, body pro 3. schůzi Senátu konanou dne 28.12.2012
[iwiki]zakony/3_2012[/iwiki]
"Tvářnost lze začít měnit s jedinou květinou, ..." -- Velvyslanec Spock
Jakub.Michalek
Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
Profese: poslanec
Dal poděkování: 1162 poděkování
Dostal poděkování: 5349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Materiály na 3. schůzi Senátu

Příspěvek od Jakub.Michalek »

My jsme proti S-kartě. Není možné dát pozměňovací návrh, aby se S-karla zrušila?

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.

Michal_Wagner
Kontaktovat uživatele:

Jakub Michalek píše:My jsme proti S-kartě. Není možné dát pozměňovací návrh, aby se S-karla zrušila?
IMHO zbytečné vzhledem k senátnímu návhru zákona o zrušení s-karty, viz. https://www.pirati.cz/zakony/2_2012#zruseni_s-karty
A jak je to ve stavu legislativní nouze jsem ještě nenačetl, takže nevím.
Mikulas.Ferjencik
Profese: Asistent předsedy poslaneckého klubu
Dal poděkování: 3352 poděkování
Dostal poděkování: 6235 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

kdy bude ta schůze?

Člen s omezenými právy v důsledku neoprávněné realizace volebních výdajů

Michal_Wagner
Kontaktovat uživatele:

Mikulas Ferjencik píše:kdy bude ta schůze?
28.12.2012
Devilkin
Profese: IT
Dal poděkování: 468 poděkování
Dostal poděkování: 247 poděkování

Příspěvek od Devilkin »

Michal Wagner píše:
Jakub Michalek píše:My jsme proti S-kartě. Není možné dát pozměňovací návrh, aby se S-karla zrušila?
IMHO zbytečné vzhledem k senátnímu návhru zákona o zrušení s-karty, viz. https://www.pirati.cz/zakony/2_2012#zruseni_s-karty
Možná mi něco uniká, ale proč by nebylo lepší tento návrh zamítnout?
Ta změna přece směřuje k s-kartam a pokud by se zamítla, byl by to vzkaz právě jim.
Michal_Wagner
Kontaktovat uživatele:

Devilkin píše:
Michal Wagner píše:
Možná mi něco uniká, ale proč by nebylo lepší tento návrh zamítnout?
Ta změna přece směřuje k s-kartam a pokud by se zamítla, byl by to vzkaz právě jim.
šplhám po zádech génia Jakoubka, ale:

nebylo. protože legislativní proces(tedy fakt, že třemi čteními v PSP to prošlo, a už se o tom bude v PSP hlasovat jen JEDNOU (po Senátu) a pokud to někdo nevrátí na dopracování, nebo to nestopne - tak pak už jen prezident a hotovo) - senátní tisk na zrušení S-karty je na výborech - pokud projde Senátem, čeká jej ještě cesta Sněmovnou.
a nechci nám fandit (ale já nám stejně fandit budu), ale vzhledem k současné pozici vládní koalice ve sněmovně...

fakt by vám vadilo, kdyby na Pirátský návrh byla zrušena S-karta? (a teď moralizování) - byť přílepkem ? OFFTOPIC(Přílepek je populární označení pozměňovacího návrhu k návrhu zákona, který je právě projednáván v parlamentu. O „přílepek“ se jedná v případě, kdy je jím do daného zákona vnesena obsahově zcela nesouvisející materie, má jím být právně upravena zcela jiná oblast společenských vztahů, než jakou chce regulovat daný projednávaný zákon ve svém původním znění.)
Vaclav.Malek
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 1217 poděkování
Dostal poděkování: 1890 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclav.Malek »

Omluvám se, pokud se pletu, ale jsem jednoznačně pro zamítnutí.
Pokud jsem to správně pochopil, tak schválením tohoto návrhu může nastat pro lidi, kteří dostanou S-kartu omezení ve způsobu výplaty těchto dávek. A já jsem proti tomu aby lidé byly omezováni.
Michal_Wagner
Kontaktovat uživatele:

Vaclav Malek píše:Omluvám se, pokud se pletu, ale jsem jednoznačně pro zamítnutí.
Pokud jsem to správně pochopil, tak schválením tohoto návrhu může nastat pro lidi, kteří dostanou S-kartu omezení ve způsobu výplaty těchto dávek. A já jsem proti tomu aby lidé byly omezováni.
ale notak, to je logika, to není ani politika.

Bude platit zákon, který bude říkat, že ty dávky se budou moci vyplácet i přes kartu (doufám, že tam není JEN přes skartu, to by bylo blbě,že? :D mrknu na to eště) a ZAROVEN přílepek skartu zruší. takže nebude na co realizovat hlavní myšlenku novely, lol.
Devilkin
Profese: IT
Dal poděkování: 468 poděkování
Dostal poděkování: 247 poděkování

Příspěvek od Devilkin »

Michal Wagner píše: šplhám po zádech génia Jakoubka, ale:

nebylo. protože legislativní proces(tedy fakt, že třemi čteními v PSP to prošlo, a už se o tom bude v PSP hlasovat jen JEDNOU (po Senátu) a pokud to někdo nevrátí na dopracování, nebo to nestopne - tak pak už jen prezident a hotovo) - senátní tisk na zrušení S-karty je na výborech - pokud projde Senátem, čeká jej ještě cesta Sněmovnou.
a nechci nám fandit (ale já nám stejně fandit budu), ale vzhledem k současné pozici vládní koalice ve sněmovně...

fakt by vám vadilo, kdyby na Pirátský návrh byla zrušena S-karta? (a teď moralizování) - byť přílepkem ? OFFTOPIC(Přílepek je populární označení pozměňovacího návrhu k návrhu zákona, který je právě projednáván v parlamentu. O „přílepek“ se jedná v případě, kdy je jím do daného zákona vnesena obsahově zcela nesouvisející materie, má jím být právně upravena zcela jiná oblast společenských vztahů, než jakou chce regulovat daný projednávaný zákon ve svém původním znění.)
Tak ono je to dost složité a já neznám celé zákulisí. Teď je ale snad výdej možný podle toho, jak si určí příjemce (tedy i hotovost na přepážce). Je to tak?

Tento návrh ale IMHO jasně říká, že v případě zavedení s-karet se pojede podle pravidel s-karet a kdyby prošel, tak umožňuje pouze převod na účet (bez s-karet), což je IMHO jasná příprava pro s-karty a znemožňuje jiné způsoby vyplacení dávky než převod na účet. Pak se bude argumentovat tím, že když se s-karty odklepnout, bude to změna k lepšímu, protože tento návrh to pro jistotu zhoršuje. Nevím, jestli jsou mé myšlenkové pochody dost jasné :)

Jak říkám, možná mi něco uniká a Jakub se jistě v právu vyzná lépe než já, ale zdůvodnění pokládám za nedostatečné. Nebo mu nerozumím :).
Z mého pohledu mi přijde konzistentní dělat vše proti s-kartám a tento návrh s-kartám pomáhá. To že je to bitva předem prohraná přece nemůže znamenat, že to rovnou vzdáme. Kdyby to zavedení jen zdrželo, tak je to jedině dobře. OFFTOPICJá bych snad i v případě přijetí s-karet vyzval příjemce, aby kartu v rámci občanského protestu nevyzvedli. Přece stát nemůže nechat občany bez dávek, pokud se vzepřou zjevnému podvodu/tunelu. Za něco takového by bylo na místě dokonce ocenění. Ale to už fantazíruju :).

Poznámce o přílepku také moc nerozumím. Je to myšleno tak, že paralelně s návrhem na zrušení se podá ještě přílepek na zrušení k tomuto zákonu? Jestli to tak je, tak opět nechápu, jak by to mělo fungovat. Jako že když poslanci budou pro, bude platit i přílepek a pak to vlastně zruší s-karty? To už by byl fakt dost velký úlet, ale jestli to zákon umožňuje, proč ne :).

Pak by to ale měl někdo jasně napsat, protože takto vypadá pozice "Pro" dost nelogicky. Ale možná je to úplně jinak :).
Zamčeno

Zpět na „Připravované předpisy“