poplatky za hudbu na provozovně - ČR versus Intergram

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

ballyhoo
Návštěvník – nepatří k Pirátům

poplatky za hudbu na provozovně - ČR versus Intergram

Příspěvek od ballyhoo »

Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o radu:

Do provozovny (kadeřnický salon) jednoho dne vstoupil jakýsi úředník s tím, že jde hájit autorská práva od Intergramu (přes Collective Ingelligence a.s.), byl poměrně arogantní, fotografoval si mobilem audio (minibook, subwoofer a 2 repro), s tím, že mi pošle smlouvu k podepsání. Na místě byl podepsán jen záznam o kontrole. Nyní přišla doporučeně “hromadná smlouva”, kde Intergram vyměřuje 157,- Kč za měsíc, ale v období od 1.1.2012 do 31.12.2012, tedy za celý kalendářní rok. Přitom kontrola byla provedena až 2.10.2012! Proč mám platit za měsíce 1-9, když není prokazatelné, jestli v té době nějaký přehrávač hudby v provozovně vůbec byl? A proč 157,- Kč, když poplatek za rozhlas (na který se mě z Collective Intelligence ptali, mám-li uhrazený) je 45,- Kč? Rozhodně nechci podepisovat nějakou hromadnou smlouvu, do které mě tlačí. Za povšimnutí stojí také otevřené stanovisko Českého rozhlasu (na jejich webu) proti praktikám spolku Collective Intelligence.

Chtěl bych se zeptat:
- nakolik je takový "pohůnek" oprávněn vstoupit a fotografovat v mé provozovně (otevírací dobu nemám, přijímám jen na objednávky-napsáno na dveřích)
- zda je možné se nějak bránit ohledně vyúčtování těch 9 "neprokazatelných" měsíců?
- jaký je vztah mezi poplatky Intergram a Český rozhlas? Musím platit oboje?
- jaký doporučujete postup, na koho se obrátit?

Děkuji.
ballyhoo
Jiri.Rezek
Krajské předsednictvo
Profese: výzkumný pracovník
Dal poděkování: 448 poděkování
Dostal poděkování: 741 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: poplatky za hudbu na provozovně - ČR versus Intergram

Příspěvek od Jiri.Rezek »

To neporadí nikdo? Osobně si myslím, že pokud "pohůnek" nemá co dělat v objektu, který tedy zřejmě není ofic. provozovnou - neb nemá otevírací dobu. Dále si myslím, že bylo chybou cokoliv podepsat. Co dělat dáll je však mimo moje právnické povědomí ;)
  1. místopředseda KS Plzeňský kraj tel.: 72tri 175 03devet
    místostarosta Plzeň 1
Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2946 poděkování
Dostal poděkování: 5856 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Není zatím "oficiální" odpovědí Pirátů, jen můj (lehce nadprůměrně kvalifikovaný) názor.
1
ballyhoo píše:- nakolik je takový "pohůnek" oprávněn vstoupit a fotografovat v mé provozovně (otevírací dobu nemám, přijímám jen na objednávky-napsáno na dveřích)
- zda je možné se nějak bránit ohledně vyúčtování těch 9 "neprokazatelných" měsíců?
- jaký je vztah mezi poplatky Intergram a Český rozhlas? Musím platit oboje?
- jaký doporučujete postup, na koho se obrátit?
1. Do veřejných částí provozovny pohůnek vstoupit smí v otevírací době. Pokud není stanovena, je zde nejasnost, ale podle živnozákona nějak být stanovena musí. Třeba dohodou mezi zákazníkem a provozovatelem. Je možné, že tím, že byl pohůnek vpuštěn, bylo toto naplněno.
Do neveřejných částí provozovny pohůnek nesmí, to může jedine policie, exekutor popřípadě osoby v zákonem stanovených případech, čímž pohůnek není.
2. Bránil bych set tak že:
2.1 zařízení je používáno k poslechu zpravodajství pro provozovatele, nikoliv k poslechu hudby pro zákazníka.
2.2 zařízení bylo instalováno den předem, než pohůnek přišel, placení poplatků koncese je irelevatní (asi jste na to neměl ani odpovídat). Koncesi platíte, protoše se domníváte, že ji ze zákona platit musíte i kvůli poslechu zpráv.
3. Ne. Kdysi chtěla OSA oplatky i z rádií řidičů autobusů, kteří si poslaouchali pro sebe. Mám dojem, že jim to zatrhli, když šlo o osobní poslech. Koncese se ale platit musí.
4. Odpovědět dopisem v tomto duchu, přiložit nepodepsanou smlouvu potřísněnou fekáliemi.

Možná mě někdo doplní, upřesní?
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Profese: VŠ pedagog
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 233 poděkování
Dostal poděkování: 722 poděkování

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

Jen ještě otázka - když pohůnek přišel, běžela tam hudba + byli tam zákazníci? Má toto případně nafoceno? Co je vlastně v tom protokolu? Ale i tak - pokud tam byl zrovna zákazník, tvrdila bych, že se jednalo o osobu blízkou či kamaráda či tak nějak, tzn. nikoli o klasického zákazníka a tudíž jsem hudbu nechala puštěnou.

A ke zvážení bych dala, pokud se tam takto pouští hudba, zda nezačít pouštět výhradně hudbu Creative Commons a tudíž je poslat do háje s jakýmikoli požadavky.

Jak to je s tím, že se hudba nepouští, jen zprávy, ale přitom přes ČRo, to netuším.
Ivan.Mikolas
Komunální zastupitel/ka
Profese: technik, ekonom, energetik
Dal poděkování: 430 poděkování
Dostal poděkování: 156 poděkování

Příspěvek od Ivan.Mikolas »

Dost podstatné odpovědi, návod k obraně a informace můžete nalézt přímo zde http://www.pirati.cz/faq/poplatky .
Rozhodně doporučuji pročíst :) .
Ivan Mikoláš, http://www.mcc.cz
člen KS Praha, garant programového bodu Podnikání
juraj

Příspěvek od juraj »

je uz to sice stare tema ale jak muze nejaky poskok vlezt do vasi provozovny a FOTiT tam ? s collective intelligence jsme meli taky problemy i kdyz jsme nic nakonec neplatili dale prijit tu a bez svoleni ( ktere by stejne nedostali ) fotit, tak leti nejdriv fotak a pak drapnu pod krkem toho kontrolora a bude rad kdyz nedostane pruplesk
Katka Ipri

Příspěvek od Katka Ipri »

Přišel mi dopis od nějaké advokátky Heřmánkové, která prý zastupuje Intergram,
že mám zaplatit skoro 5000, že tu loni v dubnu někdo slyšel hrát rádio, nechtějí mi dát žádné podklady,
několikrát jsem jim psala a volala, že chci vidět protokol, nebo videozáznam či cokoli, že nebudu plati jen tak na základě nějakého dopisu,
tak mi řekli že se se mnou nebudou bavit, že protokol uvidím až u soudu a nemají mi k tomu co říct, a že mají mít peníze na účtě do 23.7.
mimochodem rádio ani televizi tu nemám, ale je možné, že některý zaměstnanec si tu něco pustil, když jsem tu nebyla, to ale nevím,
máme tu jen stroje, vyrábíme razítka, štítky, hrnky atp. platit jim to nechci, když mi nic neposlali, ale k soudu se mi samozřejmě taky
nechce, je mi divné, proč mi nechtějí dát ten jejich protokol, protože i hygiena co tu byla mi nechala doklad s razítkem,
že je vše v pořádku, kdyby nebylo tak by mi určitě také nějaký doklad dala, poradí mi někdo, máte s nimi zkušenosti s Intergramem?
Katka
Katka
Profese: osvč
Dal poděkování: 12 poděkování
Dostal poděkování: 14 poděkování

Příspěvek od Katka »

Přišel mi dopis od nějaké advokátky Heřmánkové, která prý zastupuje Intergram,
že mám zaplatit skoro 5000, že tu loni v dubnu někdo slyšel hrát rádio, nechtějí mi dát žádné podklady,
několikrát jsem jim psala a volala, že chci vidět protokol, nebo videozáznam či cokoli, že nebudu plati jen tak na základě nějakého dopisu,
tak mi řekli že se se mnou nebudou bavit, že protokol uvidím až u soudu a nemají mi k tomu co říct, a že mají mít peníze na účtě do 23.7.
mimochodem rádio ani televizi tu nemám, ale je možné, že některý zaměstnanec si tu něco pustil, když jsem tu nebyla, to ale nevím,
máme tu jen stroje, vyrábíme razítka, štítky, hrnky atp. platit jim to nechci, když mi nic neposlali, ale k soudu se mi samozřejmě taky
nechce, je mi divné, proč mi nechtějí dát ten jejich protokol, protože i hygiena co tu byla mi nechala doklad s razítkem,
že je vše v pořádku, kdyby nebylo tak by mi určitě také nějaký doklad dala, poradí mi někdo, máte s nimi zkušenosti s Intergramem?
Katka
Vaclav.Malek
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 1217 poděkování
Dostal poděkování: 1890 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclav.Malek »

Dobrý den,
poslal bych je do prdele.

Případně mohou pomoci tyto odkazy:
http://www.pirati.cz/hudba/pravo
http://www.pirati.cz/_media/dopis.pdf

A kdyby vás náhodou nějakým způsobem vydírali pomocí vytváření strachu, tak je možnost vám pomoci více: https://www.pirati.cz/valkaskolektivnimispravci
Janek.Wagner
Profese: ICT konsultant, novinář
Dal poděkování: 1058 poděkování
Dostal poděkování: 1101 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Janek.Wagner »

Katka Ipri píše:Přišel mi dopis od nějaké advokátky Heřmánkové, která prý zastupuje Intergram,
Prosím, zašlete nám scan dopisu, posoudíme a v případě potřeby ho dáme našemu právníkovi k vyjádření.
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“