vyškrtnutí církví ze státního rozpočtu

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
judrrulez
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: student práv
Dostal poděkování: 4 poděkování

vyškrtnutí církví ze státního rozpočtu

Příspěvek od judrrulez »

Osobně bych byl pro to, aby se financování církví ze státního rozpočtu zrušilo, protože to nepřináší žádný užitek. Jiná otázka je, pokud církevní organizace poskytují vzdělávácí, zdravotnické či jiné služby pro veřejnost.
Negativní postoj mám i k církevním restitucím. Podle mého názoru církvím nepatří žádný majetek. Z historických událostí lze vyvodit, že náboženství je jedna velká blamáž. Bohatství bylo nabyto díky nekřesťanskému chování a lžím - odpustky, armády boží dobývající území, odstraňování nepohodlných pomocí inkvizice a zabírání jejich majetku.
Není snad přední zájem církví na duchovním bohatství nikoli světském? V tomto ohledu jsou mi mnohem bližší náboženství východních kultur. Navrhoval bych církve úplně oprostit od státních dotací a nechat je jako samostatné jednotky, aby se o sebe sami postarali spolu se svými farníky.
Náboženství, rozumějte křesťanství a podobné odnože, je podle mého jen přežitkem středověku a od vzestupu vědy a vzdělanosti si jistě nezasluhuje takové výsadní postavení jaké má. Mají opravdu pěkné etické zásady a spoustu mouder, ale kdo se jimi řídí? Věřící jsou pokrytci, kteří za každý svůj hřích odříkají pár otčenášů a vše je zas v pořádku. Jsme spíše ateistickým státem, tak proč si hrát na to, že to tak není.
Tito uživatelé poděkovali autorovi judrrulez za příspěvky (celkem 2):
Marek.Antos, V__
anonym2064
Dal poděkování: 2556 poděkování
Dostal poděkování: 2719 poděkování

Re: vyškrtnutí církví ze státního rozpočtu

Příspěvek od anonym2064 »

Naposledy, pokud vím, se to řešilo tady.
viewtopic.php?f=9&t=11411
Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Profese: VŠ pedagog
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 232 poděkování
Dostal poděkování: 722 poděkování

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

Slibuju, že se polepším a aspoň oscanuji své zápisky z povídání o církevních restitucích a případně na to zkusím dát dokupy nějaký text.

Každopádně kdo chce psát cokoli o církvích a financování, by neměl přebírat "urban legend, kterou se nám tu snažila vnutit jistá politická strana minulosti".

Tedy - odpustky prodávala katolická církev v dávných dobách, kritizoval to již Jan Hus (století snad každý průměrně vzdělaný člověk zná či si umí dohledat). Následná reformace byla mimo jiné i o odpustcích. Něco jako prodej odpustků se v protestantských církvích neděje.

Analogicky inkvizice - zde šlo více o davovou psychózu (pro zájemce mám nádherný dokument o švédských čarodějnických procesech - kdy se to i církev a stát pokoušeli zastavit, ale zastavte zfanatizovaný dav, který baží po krvi).

Srovnání křesťanství vs. východní náboženství - zde chápu, že ti jsou bližší východní náboženství, mě jsou zase bližší západní náboženství - což neznamená, že budu snižovat náboženství východní, ale že si zjistím víc, abych mohla říkat, čím mi je to či ono bližší.

Cca 90% majetku církví bylo nabyto zcela korektními dary.

Kvízová otázka - starý člověk bez dědiců nemá nikoho, jen církev, kde zná mnoho lidí, pomáhají mu, může k nim zajít na čaj, dělají aktivity pro staré lidi. Nechá tento člověk majetek propadnout státu nebo jej odkáže této skupině lidí, které zná?
Jiná otázka je, pokud církevní organizace poskytují vzdělávácí, zdravotnické či jiné služby pro veřejnost.
Všechny či alespoň většina církevních organizací poskytuje vzdělávací (církevní školy, vzdělávání dětí a mládeže, mimoškolní činnost, tábory, kulturní akce), zdravotnické (diakonie, Armáda spásy) či jiné (na úrovni psychologického poradenství, péče o staré lidi, komunitní akce, výlety,...) služby pro veřejnost (využívat je mohou nejenom členové církví, ale kdokoli, kdo má zájem). Namátkou třeba náš sbor se stará o dětské hřiště, pořádá dětský karneval (mnoho dětí z nevěřících rodin), pořádá pravidelné výlety, besedy se zajímavými hosty (geologie, finance, poslední o církevních restitucích), v létě pobyt pro rodiny s dětmi (též ne jen pro členy sboru), pravidelná setkání seniorů, dle potřeb se v rámci církve zajišťuje i péče o staré lidi, co již ani nemohou přijít, funguje dětský klub (náboženství + "světské" hry), ...

Čím se tak zásadním liší církev, myslivci, zahrádkáři či třeba tělovýchovná jednota, že jedni příspěvky ze státního rozpočtu mají a jiní by mít neměli? (Jinak já jsem za zrušení všech dotací - a adekvátní snížení daní - to je ale zatím spíše utopie.)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Syrovatkova za příspěvky (celkem 4):
anonym2064, trinitrofenol, Mikulas.Ferjencik, Dominika.Michailidu
trinitrofenol
Profese: chemik
Dal poděkování: 434 poděkování
Dostal poděkování: 1235 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trinitrofenol »

Děkuju Janě. Jakožto známý sprosťák a pokrytec, který se bez problémů vyzpovídá a dál posílá lidi do různých tělních otvorů, jsem téměř nebyl schopen zformulovat slušnou odpověď. Tak jsem radši nepsal nic, protože i v té slušné variantě bych se musel nahlásit do svého tématu o kultivaci fóra jako prznitel argumentace. OFFTOPICFakt nesnáším tu komoušskou dikci.

Jako příklad, co může církevní komunita s vráceným majetkem dělat pro všechny přidávám SDB: http://www.sdb.cz/divadlo/, http://sasmkob.sdb.cz/
Tito uživatelé poděkovali autorovi trinitrofenol za příspěvek:
V__

SMRT MODERACI
Free your hate.

Evzen.Boura
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: molekularní biolog
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 104 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Evzen.Boura »

Jana je hluboce verici, je nezaujata asi jako Vasek Klausu, kdyz kaze ze korupce je vymysleny problem :)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Evzen.Boura za příspěvky (celkem 2):
Marek.Antos, V__
Jana.Syrovatkova
Člen KS Praha
Profese: VŠ pedagog
Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
Dal poděkování: 232 poděkování
Dostal poděkování: 722 poděkování

Příspěvek od Jana.Syrovatkova »

Mno, nevím jak se měří to "hluboce věřící". Jen mě točí, když se místo argumentů používají nesmysly a káží se se zaujetím náboženského fanatika. Zvláště pokud někdo zmíní, že nějaká církev/náboženství ano a jiná ne (východní vs. západní náboženství), je postaven na roveň "jediného správného náboženství" (ať už jakéhokoli).

Osobně jsem vedle toho "věřící" taky docela silný liberál a zastávám názor "státe, dej nám pokoj". Tzn. sniž daně na minimum a vykašli se na všechny ty prachy církvím, klubům, spolkům, ... protože kdyby lidem zůstalo i jen dvakrát tolik peněz v peněžence (snížení daní o třetinu), budou moci sami vybírat, komu dají podporu.

Mimochodem - v ČR jsou i církve, které příspěvek státu odmítly. A jiné, které ho nejspíše odmítnou, pokud se konečně nevyřeší církevní restituce.

A co se týče zaujetí - bohužel mám pro představu sbor, který vlastní celý činžák. Protože dole je modlitebna/kostel a nahoře byty, tak to nešlo znárodnit a tudíž budova zůstala církvi. Takže ekonomika zrovna našeho církevního sboru je ještě úplně jiná. (A ano, ten činžák se postavil z dobrovolných darů věřících na počátku 20. století.)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Syrovatkova za příspěvky (celkem 2):
Vojtech.Pikal, Marek.Antos
Evzen.Boura
Člen KS Plzeňský kraj
Kontaktovat uživatele:

Jana Syrovatkova píše:Jen mě točí, když se místo argumentů používají nesmysly a káží se se zaujetím náboženského fanatika.

nic takoveho netvrdim, jen jsem upozornil, ze tvuj nazor nemusi byt objektivni kvuli osobnim preferencim
Tito uživatelé poděkovali autorovi Evzen.Boura za příspěvek:
V__
trinitrofenol
Kontaktovat uživatele:

Jana Syrovatkova píše:Jen mě točí, když se místo argumentů používají nesmysly a káží se se zaujetím náboženského fanatika.
Ateismus je poměrně nové náboženství a musí si projít vlastním vývojem, než začne tolerovat ostatní.
Tito uživatelé poděkovali autorovi trinitrofenol za příspěvky (celkem 2):
Vojtech.Pikal, Marek.Antos

SMRT MODERACI
Free your hate.

Evzen.Boura
Člen KS Plzeňský kraj
Kontaktovat uživatele:

trinitrofenol píše: Ateismus je poměrně nové náboženství a musí si projít vlastním vývojem, než začne tolerovat ostatní.
Ateismus je nabozenstvi asi jako je nechytani ryb travenim volneho casu.
trinitrofenol
Kontaktovat uživatele:

Evzen Boura píše:

nic takoveho netvrdim, jen jsem upozornil, ze tvuj nazor nemusi byt objektivni kvuli osobnim preferencim
Špatně, srovnal jsi věřícího s mafiánem. Kdybys chtěl upozornit na tohle a ne popichovat, mohls napsat třeba: "chci upozornit, ze tvuj nazor nemusi byt objektivni kvuli osobnim preferencim"

SMRT MODERACI
Free your hate.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“