Regulace šifrování
Moderátor: Komise předsedajících
Pravidla fóra
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: student
- Dal poděkování: 40 poděkování
- Dostal poděkování: 18 poděkování
Regulace šifrování
Tohle jsem se dozvěděl z blogu - http://www.abclinuxu.cz/blog/jenda/2012 ... -sifrovani. Víte o tom někdo něco bližšího?
EDIT: Na mvčr se mi to nedaří dohledat.
EDIT2: Tak nejspíše hoax.
EDIT: Na mvčr se mi to nedaří dohledat.
EDIT2: Tak nejspíše hoax.
Stallmanův zákon: Když korporace vládnou společnosti a tvoří zákony, každá nová technologie je pro ně příležitostí k dalšímu omezování uživatelů.
- next_ghost
- Profese: programátor
- Dal poděkování: 465 poděkování
- Dostal poděkování: 1741 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Regulace šifrování
Jo, pro začátek třeba to, že se autor článku v diskuzi přiznal, že je to hoax. A pak taky to, že to hoaxem nemusí zůstat moc dlouho, protože v zahraničí už podobné zákony platí. Včetně států, které se označují za demokratické.
Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.
-
Dobrý den,
to mi příjde naprosto v pořádku... proč dělat z počítače nějaký netradiční fetiš? Každý je povinen strpět některé činnosti spojené s objasňováním zločinu, např. domovní prohlídka, zabavení a následná prohlídka vozidla... fakt, že je máte zamčené proti běžným zlodějům prostě neobstojí proti soudnímu rozhodnutí o povolení takové prohlídky, klíč musíte orgánům poskytnout (a samozřejmě nehrozí, že byste si předtím "nějak uklidili"
). Je snad ČPS i proti takovým zásahům do soukromí, jakým je domovní prohlídka?
Takže za běžných podmínek, jaké jsou u jiných činností, spojených s vyšetřováním (soudní příkaz podložený odůvodněnosti takového narušení soukromí) je to pouze rozšíření běžné praxe, proti které snad nikdo neprotestuje.
Obecně nechápu, proč dělat z počítače/internetu specifickou věc, ano, na jednu stranu existuje listovní tajemství a opět s výjimkou odůvodněných případů se vám v poště (snail mail) nemůže jen tak někdo hrabat, náhodně si číst, dělat kopie "co kdyby" a tohle by nemělo existovat ani v poště elektronické (a samozřejmě rozšířené na veškerý el. traffic), na druhou stranu počítač/net není svatá modla, která je postavena nadevše a je pro toto nutné specifická pravidla.
B.
to mi příjde naprosto v pořádku... proč dělat z počítače nějaký netradiční fetiš? Každý je povinen strpět některé činnosti spojené s objasňováním zločinu, např. domovní prohlídka, zabavení a následná prohlídka vozidla... fakt, že je máte zamčené proti běžným zlodějům prostě neobstojí proti soudnímu rozhodnutí o povolení takové prohlídky, klíč musíte orgánům poskytnout (a samozřejmě nehrozí, že byste si předtím "nějak uklidili"

Takže za běžných podmínek, jaké jsou u jiných činností, spojených s vyšetřováním (soudní příkaz podložený odůvodněnosti takového narušení soukromí) je to pouze rozšíření běžné praxe, proti které snad nikdo neprotestuje.
Obecně nechápu, proč dělat z počítače/internetu specifickou věc, ano, na jednu stranu existuje listovní tajemství a opět s výjimkou odůvodněných případů se vám v poště (snail mail) nemůže jen tak někdo hrabat, náhodně si číst, dělat kopie "co kdyby" a tohle by nemělo existovat ani v poště elektronické (a samozřejmě rozšířené na veškerý el. traffic), na druhou stranu počítač/net není svatá modla, která je postavena nadevše a je pro toto nutné specifická pravidla.
B.
-
- Profese: IT - sítě a správa systémů
- Dal poděkování: 336 poděkování
- Dostal poděkování: 231 poděkování
Šifra buď funguje = dokáže ochránit data, nebo nefunguje = nedokáže ochránit data. Šifra, která se dá obejít, nefunguje.
Z počítače si myslím nikdo žádnou modlu nedělá, podívej se na to takhle: Když něco ukradnu a zakopu to někde v lese, může mít policie kolik chce povolení a pokud jim JÁ neřeknu, kde to je (nebo to ze mě nevymlátí), nemají šanci to najít. Zašifrovanej disk je úplně stejnej princip.
Zákaz šifrování by byl navíc technicky stejně "padlej na hlavu" a nevynutitelnej jako zákaz onoho zakopávání věcí v lese - doporučuju přečíst http://cs.wikipedia.org/wiki/Steganografie.
Z počítače si myslím nikdo žádnou modlu nedělá, podívej se na to takhle: Když něco ukradnu a zakopu to někde v lese, může mít policie kolik chce povolení a pokud jim JÁ neřeknu, kde to je (nebo to ze mě nevymlátí), nemají šanci to najít. Zašifrovanej disk je úplně stejnej princip.
Zákaz šifrování by byl navíc technicky stejně "padlej na hlavu" a nevynutitelnej jako zákaz onoho zakopávání věcí v lese - doporučuju přečíst http://cs.wikipedia.org/wiki/Steganografie.
- next_ghost
- Profese: programátor
- Dal poděkování: 465 poděkování
- Dostal poděkování: 1741 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Článek 37 odstavec 1 Listiny základních práv a svobod:Bauglir píše:Dobrý den,
to mi příjde naprosto v pořádku... proč dělat z počítače nějaký netradiční fetiš? Každý je povinen strpět některé činnosti spojené s objasňováním zločinu, např. domovní prohlídka, zabavení a následná prohlídka vozidla... fakt, že je máte zamčené proti běžným zlodějům prostě neobstojí proti soudnímu rozhodnutí o povolení takové prohlídky, klíč musíte orgánům poskytnout (a samozřejmě nehrozí, že byste si předtím "nějak uklidili"). Je snad ČPS i proti takovým zásahům do soukromí, jakým je domovní prohlídka?
Tím veškerá diskuze hasne. Narozdíl od článku 12, který řeší nedotknutelnost obydlí, tu není žádná výjimka pro účely vyšetřování trestné činnosti.Každý má právo odepřít výpověď, jestliže by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi next_ghost za příspěvky (celkem 2):
- trinitrofenol, Martin.Kucera
Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.
-
- Profese: student matematiky
- Dal poděkování: 64 poděkování
- Dostal poděkování: 49 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Hlavni vec, ktera mi v techto pokusech vynutit rozsifrovani prijde naprosto na hlavu je, ze proste je to cele naprosti nesmysl. Proste z matematickeho hlediska je sifra proste nejaka funkce, kterou projedu data a ke ktere znam inverzi jenom ja. Tedy predstavme si, ze na mem disku si chci udrzovat nejake hodne dlouhe cislo X a misto nej si tam ulozim nejake Y=f(X). No a vyuzivam toho, ze proste ja jediny vim, jak z toho Y zpatky vymlatit to X.
No ale co tedka znamena rozsifrovat? Jako ze jim mam dat to svoje heslo? Jak vubec maji moznost poznat, ze jsem jim to rozsifroval spravne? Proste jim muzu snadno dat heslo, ktere jim to rozsifruje jako nejake uplne jine Z (treba muzu vymyslet program, co podle toho, jake heslo dostane, vyda budto spravnou odpoved, nebo podvrh). Takze mi moc nedava smysl, jak vubec neco takoveho muze fungovat (a bohuzel lidem, co vymysli zakony, take ne).
Mimochodem tohle plati i v pripade, ze by mi na to moje "heslo" prisli a rozsifrovali to bez me pomoci, proste muzu tvrdit, ze to nejsou data, ktera jsem tam zasifroval a ze to je jenom nahoda, ze tam tohle vyslo. Asi me s tim soud posle nekam, ale stejne budu mit pravdu.
Ad srovnani se zamkem, ze jim musim odemknout. Predne nemusim (alespon doufam) a oni si musi poradit jinak bez me pomoci. Spise mi tohle pripomina zakon, ktery by obvinenemu zakazoval lhat a nutil by ho pravdive vypovidat. Je to hloupost, protiustavni a jeste naprosto neucinne. A predstava, ze mi nekdo rozhoduje, jaka data smim ve svem pocitaci skladovat a jaka ne, to je taky dost usmevne.
No ale co tedka znamena rozsifrovat? Jako ze jim mam dat to svoje heslo? Jak vubec maji moznost poznat, ze jsem jim to rozsifroval spravne? Proste jim muzu snadno dat heslo, ktere jim to rozsifruje jako nejake uplne jine Z (treba muzu vymyslet program, co podle toho, jake heslo dostane, vyda budto spravnou odpoved, nebo podvrh). Takze mi moc nedava smysl, jak vubec neco takoveho muze fungovat (a bohuzel lidem, co vymysli zakony, take ne).
Mimochodem tohle plati i v pripade, ze by mi na to moje "heslo" prisli a rozsifrovali to bez me pomoci, proste muzu tvrdit, ze to nejsou data, ktera jsem tam zasifroval a ze to je jenom nahoda, ze tam tohle vyslo. Asi me s tim soud posle nekam, ale stejne budu mit pravdu.
Ad srovnani se zamkem, ze jim musim odemknout. Predne nemusim (alespon doufam) a oni si musi poradit jinak bez me pomoci. Spise mi tohle pripomina zakon, ktery by obvinenemu zakazoval lhat a nutil by ho pravdive vypovidat. Je to hloupost, protiustavni a jeste naprosto neucinne. A predstava, ze mi nekdo rozhoduje, jaka data smim ve svem pocitaci skladovat a jaka ne, to je taky dost usmevne.
-
- Profese: Admin
- Dal poděkování: 1 poděkování
- Dostal poděkování: 467 poděkování
Vis, mas v tom peknej bordel, protoze to, ze soud vyda povoleni k prohlidce, vubez neznamena, ze tam nekoho musis pustit. A pokud si postavis nedobytny bunkr, tak ma policie proste smulu. Takze se tady z pocitace nic specifickeho nedela, protoze se !NAOPAK! chce, aby se k nemu pristupovalu naprosto stejne.Bauglir píše:Dobrý den,
to mi příjde naprosto v pořádku... proč dělat z počítače nějaký netradiční fetiš? Každý je povinen strpět některé činnosti spojené s objasňováním zločinu, např. domovní prohlídka, zabavení a následná prohlídka vozidla... fakt, že je máte zamčené proti běžným zlodějům prostě neobstojí proti soudnímu rozhodnutí o povolení takové prohlídky, klíč musíte orgánům poskytnout (a samozřejmě nehrozí, že byste si předtím "nějak uklidili"). Je snad ČPS i proti takovým zásahům do soukromí, jakým je domovní prohlídka?
B.
Pokud pujdem do dusledku, pokud vykradu banku, neexistuje zpusob jak by me mohli (legalne) donutit jim rict, kde ty prachy jsou. A pokud to nedokazou zjistit bez me pomoci, tak mi nejspis ani tu kradez nedokazou, coz neni muj, ale jejich problem.
Tudiz neexistuje zadnej duvod, pdoc bych nemoh mit sve PC/telefon/... zasifrovany.
---
2Pavel.k: Truecrypt s timhle primo pocita - primarne kvuli legislative v GB. Udelas na disku dva oddily, jeden z nich jako "skryty" a jeden s fake systemem. Ve fake systemu vidis celej disk - ovsem prazdnej, a samo, pokdu bys na nej zapisoval, tak si prepises data na skrytym oddile, ale to je ti v tuhle chvili asi celkem jedno. V kazdym pripade neexistuje zpusob jak dokazat, zena tom prazdnym miste na disku (kde sou realne "nahodny" 0/1) je nejaky dalsi oddil a na nem nejaka dalsi data.
Vysetrovateli (po nejakem tom odporu, aby mu to neprislo podezrely ...