Přehled anonymních/šifrovaných P2P/F2F sítí.

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Odpovědět
Waseihou
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: moudrý rádce
Dal poděkování: 11 poděkování
Dostal poděkování: 186 poděkování

Přehled anonymních/šifrovaných P2P/F2F sítí.

Příspěvek od Waseihou »

Ahoj, začal jsem postupně dělat seznam anonymních P2P / F2F (friend to friend) a snad se mi i nějaké z těchto projektů podaří rozjet. Tohle téma použiju jako draft, ale pokud máte co napsat, klidně se přidejte.

Idea je zhruba takováto: současné modely distribuce obsahu mezi uživateli nejsou dostatečně odolné proti různým formám útokům na identitu uživatelů. Příkladem budiž nedávná kauza s Kájínkem kdy bylo údajně obviněno 60 podezřelých z nelegální distribuce tohoto filmu - někdo byl totiž schopen získat jejich identitu a použít ji k sepsání obvinění. Na vině samozřejmě nejsou jenom hloupé zákony vynucující kopírovací monopol, ale rovněž neprozřetelnost uživatelů kteří takto stahovali. Jestliže dřív platilo že DC++ je sebevražda a bittorrent je relativně bezpečný, tak tento stav nemusí trvat věčně. Je proto třeba sledovat, jaké sdílecí programy jsou někde vytvářeny a být tak v obraze.

Velice se mi líbí idea F2F - friend to friend sítí. Protože se teď docela dost lidí nějakou dobu schází nad demonstracích proti ACTA, nastala vhodná příležitost k tomu, aby tito lidi vytvořili lokální "buňky" nového anonymnějšího internetu který by v případě nutnosti posloužil jako bezpečný přístav pro uživatele. Nemalujme čerta na zeď, 11. únor je den kdy zastavíme ACTA (přijdu zas, Ostrava ;)), ale je třeba mít také nějaké to eso v rukávu a navíc budování skrytého "anarchistického" internetu by mohlo být dobrou zábavou :D.

Co to je F2F výměnná síť: data kolují šifrovaně pouze mezi lidmi kteří se navzájem osobně znají nebo si důvěřují, ale umožňuje získat data i od dalších lidí, ty data jsou ale posíláná pouze skrze jejich přátele. Takže pokud Petr zná Pavla a Pavel zná Alici, Alice sdíli soubor kajinek.mkv tak Petr pošle všem svým přátelům (tedy i Pavlovi) zprávu že hledá něco co má tag kájínek a mkv, Pavel to přepošle dál Alici a Alice odpoví Pavlovi že to má a přepošle se to zpátky k Petrovi skrze Pavla. Když to pak Petr stahuje, tak to také jde skrze Pavla. Obvykle se ten soubor uloží i u Pavla na disku, takže pokud nějaká Lucka zná Pavla a Alici, tak může tahat od obou, podle toho jak je sít vytvořena. Takže "oblíbený" obsah se během stahování duplikuje u ostatních přátel a ostatní co to chtějí pak stahují rychleji. Bezpečnost je v tom, že kdyby Petr byl z OSA, tak se nedozví že soubor nasdílela Alice, protože mu přišel od Pavla, ten se ale může bránit že ho jenom přeposílal a nenese tak za jeho obsah zodpovědnost. Pokud je dočasná pamět cache zašifrována a i kousky přenášených souborů, tak je navíc velmi těžké Pavlovi něco dokázat i v případě domovní prohlídky. Ale pokud jsou všichni opravdu důvěryhodní přátelé, pak je taková síť prakticky nezjistitelná a nezničitelná. Bohužel je tento typ sdílecích sítí o něco pomalejší, takže to chce rychlý net, ale ten se dnes stále více stává standardem.

+ anonymita
+ horší zranitelnost celé sítě, usekněte chapadlo a naroste deset dalších
+ chybí centrální bod selhání, prostě to nedopadne jak megaupload, protože data jsou rozházena mezi lidmi
- pomalejší stahování (šifrování, přeposílání)
- čím větší bezpečnost, tím větší pomalost (když jeden kousek dat obsahuje klíč pro další, myslím že tak to má Share...)
- nutnost aby uživatelé seedovali
- žere místo na disku pro dočasně uložené balíčky dat (cache), některé programy chtějí vyhradit až 100GB jenom pro tuto cache ("unity" v perfect darku...) ze které ale často nemusí být možné přímo přehrávat obsah kvůli šifrování

Jo za bezbečnost se platí ;) Rychlé procáky a internet ale toto pomalu vyřeší. F2F ale zajistí, že na večeři si počkáte, ale bude.

Jak to bude fungovat:

pod pojmem kontakt se dále rozumí vytvoření spojení ve vybrané F2F aplikaci mezi dvěma přáteli - tedy lidmi co se osobně viděli nebo věří že ten druhej není "fízl"

1. lidi udělají v jednotlivých městech F2F buňky - protože na demošky chodí dost lidí ve skupinkách, tak se to nabízí samo, pak si členové jednotlivých skupinek vymění mezi sebou kontakty na základě pocitu "to je v poho borec/borka".

2. někteří přátelé budou z pirátské strany nebo budou mít dost kontaktů na lidí s pirátské strany

3. piráti v krajských organizacích se hodí navzájem jako friends + si na základě "dobrého pocitu" z členů z jiných reigonů rovněž vymění kontakty. Základem bezpečnosti F2F je vzájemná důvěra mezi přáteli, potom je taková síť velice těžko rozbitelná.

4. zbytek komunikace pak vyřeší zákon 6 stupňu odloučení ;) - http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0est_ ... 8Den%C3%AD

Vznikne tak bezesporu pomalejší platforma oproti té současné, ale bude tu a bude naše ;)

Takže jsem sepsal a teď budu v dalších příspěvcích přidávat programy které by snad i stály za vyzkoušení.
Naposledy upravil(a) Waseihou dne 07 úno 2012, 16:44, celkem upraveno 8 x.
Mám Aspergerův syndrom a je to super! Nootropika navrch? Yes!!!
Waseihou

Re: Přehled anonymních/šifrovaných P2P/F2F sítí.

Příspěvek od Waseihou »

Jeden z kandidátů by mohl být projekt MUTE:

http://mute-net.sourceforge.net/

velice pěkně je tam vysvětlen princip fungování sítě a jejího zabezpečení. Matematicky rigorózně vzato je tato síť samozřejmě zranitelná podobně jako všechny sítě na tomto principu když se uživatelé striktně nedrží friend to friend filozofie, ale i tak nabízí dodatečnou míru anonymity. Zdá se, že projekt je i lokalizovaný. Na stránkách projektu se sice žebrá o nějaký ten dolar, ale hned pod tím je odkaz na free stáhnutí. Zdrojáky jsou public domain až na nějaké mars.cpp které jsem ale v zipku nenašel. Nejspíše existuje více klientů.

Tohle kdyby se přeložilo tak tak nějak si představuji že by mohlo vypadat vysvětlení "co je to F2F" laické veřejnosti:
http://mute-net.sourceforge.net/howPrivacy.shtml
a RIAA nahradit OSA/Intergram/BSA ;)
Naposledy upravil(a) Waseihou dne 05 úno 2012, 22:35, celkem upraveno 1 x.
Vit.Fux
Profese: Programátor
Dal poděkování: 3335 poděkování
Dostal poděkování: 751 poděkování

Příspěvek od Vit.Fux »

Skvělý nápad - už se těším na ten seznam. Přidej prosím k těm programům i mikrovysvětlení na jakém principu fungují.

Jinak mám v šuplíku draft F2F sítě s podporou velkých uložišť. Splňuje všechny parametry (ochrana uživatelů, uložiště, distribuovanost, možnost profitu uložiště). Jde o F2F upgrade torrentu, ale nejsem si jistý jestli něco podobného už není. Draft budu dotahovat do použitelné podoby určitě, ale radši bych to řešil soukromě (osobně nebo na bezpečném kanále)
Waseihou

Příspěvek od Waseihou »

Největším problémem není to jestli něco takového už není, ale že je toho hrozně moc a je vyvýjena duplicitní snaha. Strávil jsem dneska celý den snahou zkompilovat bithorde http://www.bithorde.org/ které je napsané v D1+tango které ale už není v mém distru ani auru protože na tomto obskurním jazyce nikdo dál moc nepokračuje takže sehnat funkční src pro kompilaci je dost těžke, ale jinak projekt vypadá zajímavě. Asi nahodím *buntu do virtuálu a stáhnu balíčky ;)

bithorde by měl být službou nad kterou by se mělo dát dále stavět, proto mi přišla idea dobrá, ale zatím je to pro běžného usera nepoužitelné
Waseihou

Příspěvek od Waseihou »

Jinak to rozšíření torrentu o F2F už existuje a jmenuje se to OneSwarm:

http://www.oneswarm.org/

včetně videa

Vypadá to pěkně, bittorrent klient ovládáný přes webové rozhraní včetně přehrávání videa přímo přes plugin prohlížeče + podpora F2F části. Zvládne normální i F2F torrenty. Pokud máš nějaký draft který rozšiřuje torrent, nejspíše by šly přidat právě do tohoto projektu.
Waseihou

Příspěvek od Waseihou »

RetroShare:

další program který by se měl vyzkoušet, má to i instalačku pro widle, což je asi podmínka nutná pro to aby se to dalo šířit mezi lidi. Rozhraní by mělo být jednoduché a je udělané v Qt4.

http://retroshare.sourceforge.net/index.html
Waseihou

Příspěvek od Waseihou »

Ants P2p

http://sourceforge.net/projects/antsp2p/

vytvořeno v jazyce Java, nevyžaduje instalaci
Magnat
Profese: telekomunikace
Dal poděkování: 264 poděkování
Dostal poděkování: 99 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Magnat »

Souhlasim s tim, ze toho je fakt moc, nedavno jsem se dival jak pokrocil Tor a pohlizel se i po jinych resenich zalozenych na P2P (preci jen na torenty je vetsina z nas dost privykla). Proto by nebylo do veci, kdyby se udelal pruhled moznosti a na zaklade toho se muzeme rozhodnou, ktere pouzivat. Ja osobne jsem pro, poskytnout vypocetni vykon ani prostor na disku pro me neni problem, obojiho mam dostatek, a tak se rad zapojim.
Dobří lidé jsou v každé době ti, kdo zorávají staré myšlenky do hloubky a získávají z nich plody, oráči ducha. Ale každá půda se nakonec vyčerpá a vždy znovu musí přijít rádlo zla.
Friedrich Nietzsche
Waseihou

Příspěvek od Waseihou »

Další P2P aplikace je Omemo P2P virtuální harddisk. Projekt je open source.

http://www.omemo.com/

Store your files online, share your stuff and browse what other users store in the world's largest multimedia library: The Omemo peer-to-peer virtual hard-drive. Omemo uses a ring-shaped DHT based on Chord. It is meant to support key-based routing while keeping query source obscurity due to randomization.
Waseihou

Příspěvek od Waseihou »

Perseus firefox plugin - Un plugin Firefox contre HADOPI !!!

https://code.google.com/p/perseus-firefox/

spíš ale mrtvloa, ale je to plugin do ff takže kdo se chce podívat na zdroják...

hg clone https://code.google.com/p/perseus-firefox/

taky jsem úplně nepochoil, co to vlastně dělá...

http://board.planetpeer.de/index.php/topic,8177.0.html
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“