Smysl setrvání českých Pirátů v PPI

Zahraniční odbor komunikuje s dalšími členy mezinárodního Pirátského hnutí, zejména přináší v zahraničí osvědčené nápady do strany, vypracovává společný postup při projednávání mezinárodních problémů.

Moderátor: Zahraniční

Michal.Gill
Profese: Copywriter, volejbalový rozhodčí
Dal poděkování: 1183 poděkování
Dostal poděkování: 1693 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Smysl setrvání českých Pirátů v PPI

Příspěvek od Michal.Gill »

Ahoj,
téma jsem tak trochu vyvolal svým dnešním sumarizováním neutěšené situace v PPI (Pirate Parties International) na zasedání RV ve Vraclavi. Následně to vykopl @Jakub.Michalek a natvrdo se zeptal, má-li naše setrvávání v současném PPI vůbec smysl. Slíbil jsem na toto téma založit vlákno, tak tak nyní činím. A za sebe jsem nakloněn tomu zvolit následující postup:

Na prosincovém sjezdu PPI, na základě mandátu od strany (CF?) změnit naše členství z plného na pozorovatelské, a uvést, že tak činíme proto, že v současné podobě PPI čeští Piráti nevidí přidanou hodnotu, kterou by od něj očekávali. Vnímám to jako výstražně zvednutý ukazovák. Cílem by v mých očích mělo být PPI, a zejména současnou předsedkyni, vyburcovat k aktivitě směrem k členstvu. Níže shrnuji plusy a minusy našeho případného přechodu do pozorovatelského statusu:

PlusyMinusy
ušetříme 1000 EUR ročněpřijdeme o náš hlas o síle 1/27 celku OFFTOPIC(PPI má aktuálně 30 členů dělících se o 27 hlasů)
nadále budeme moci nominovat činovníky OFFTOPIC(bude-li k tomu vůle; osobně bych se toho ale spíš zdržel)
nadále budeme mít přístup na půdu OSN
dáme najevo nesouhlas se současným směřováním PPI

Za sebe absolutně nemám problém s tím, abychom takovýmto či podobným způsobem do PPI kopli a donutili jej k sebereflexi. Jako objektivně politicky nejsilnější člen máme více vlivu, než jiné strany, a výrazné gesto z naší strany má potenciál vynutit si změnu kurzu.

Pro úplnost ještě shrnu část své řeči na dnešním RV k PPI: Zhruba jsem řekl, že od lednového zvolení Francouzky Florie Marie za předsedkyni PPI to jde s celou organizací od desíti k pěti. Nikdo nechce dobrovolničit a nikdo s ní nechce spolupracovat (včetně mě). V červenci poprvé v dějinách PPI došlo k tomu, že jsme svolali usnášení neschopný sjezd, kam dorazilo jen pět stran z třiceti. Jakkoli mělo PPI problémy s aktivitou a schopností dát dohromady kvórum vždy, takhle špatné to rozhodně nikdy nebylo.

Osobně jsem pro tento radikální řez. Kdykoli jej lze vzít zpět a o plné členství opět požádat, pokud se situace zlepší, ale za mou osobu je aktuálně PPI v takové fázi rozkladu, že facku tohoto typu nezbytně potřebuje.

Ing. Michal Gill • RegP • mobil: +420 603 590 571 • michalgill@centrum.cz

Dalibor.Zahora
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: zakládající člen
Dal poděkování: 11325 poděkování
Dostal poděkování: 6503 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Smysl setrvání českých Pirátů v PPI

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

Jestli to chápu správně a tedy pokud je hlavní problém předsedkyně, proč se neodvolá a nezvolí se někdo jiný?

Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvek:
Jaroslav.Kamen

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Michal.Gill
Kontaktovat uživatele:

Dalibor.Zahora píše: 27 srp 2023, 00:37

Jestli to chápu správně a tedy pokud je hlavní problém předsedkyně, proč se neodvolá a nezvolí se někdo jiný?

Oh, you sweet summer child...

Sorry, musel jsem. Teoreticky to asi lze, ale odvolání kohokoli je něco, co se v PPI snad nikdy nestalo (nevím o tom). Aktuálně dělám na odvolání Cedrica Levieux za to, že na jaře bez jakékoli autorizace nebo mandátu odebral adminské přístupy k PPI alternativě Fóra všem ostatním, tj. na několik týdnů sabotoval fungování PPI. Přitom je členem CoA (court of arbitration; něco jako KK+RK v jednom). Každopádně proces odvolání funguje tak, že se musí aktuálně cca. 5 členských stran shodnout, že postupují návrh na prošetření a odvolání právě ke CoA, která to pak může a nemusí předložit sjezdu. Ale říkám, nikdy se to ještě nestalo a jestli se mi to podaří alespoň u něj za bezprecedentní sabotáž systémů, je stále ve hvězdách.

Odvolat ji za absolutní neschopnost už je zcela mimo realitu. Proto navrhované řešení: zdvihnout prostředník pomocí výrazného gesta, kterým pozastavení našeho členství jistě je, a přečkat následující rok bez hlasovacího práva do zimy 24/25, kdy jí skončí mandát. Pak o členství znovu požádat a přijít s balíkem zásadních reforem. PPI má pro nás momentálně tak nízkou přidanou hodnotu OFFTOPIC(a to říkám jako člen předsednictva s 1/13 másla na hlavě, který není schopen situaci napravit "zevnitř"), že to za mě stojí už i jen za těch ušetřených 1000 eur.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Gill za příspěvky (celkem 7):
Lukas.Novy, Dalibor.Zahora, Lukas.Dolezal, Ondrej.Profant, Vit.Fux, Katerina.Migdau, Kornelia.Gottmannova

Marek.Krejpsky
Člen KS Vysočina
Profese: konzultant IT
Dal poděkování: 892 poděkování
Dostal poděkování: 333 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek.Krejpsky »

Z mého pohledu by asi bylo vhodné spojit se s ostatními liberálními stranami na evropské úrovni - vytvořit alternativu PPI, kde by byli sdruženy liberální strany podobné filozofie, které ale nutně nemusí mít v názvu Piráti.

PPI členem můžeme zůstat nebo členství pozastavit - záleží na ostatních stranách, jak velkou chuť budou mít se společně reformovat do akce schopné podoby.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Marek.Krejpsky za příspěvky (celkem 4):
Vojtech.Pikal, Milan.Dadourek, Lukas.Dolezal, Kornelia.Gottmannova

Marek Křejpský
emeritní místopředseda KS Vysočina, zakládající člen MS Žďársko
profil na webu
Instagram profil

LinkedIn profesní web

Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 857 poděkování
Dostal poděkování: 1191 poděkování

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Michal.Gill píše: 26 srp 2023, 23:37

|Plusy|Minusy|

Díky. Souhlas.
K pozitivum bych ještě doplnil, na co se v podobných situacích zapomíná: Nebude to stranu a několik lidí v ní rozptylovat od jiných smysluplnějších činností.

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)
Odvaha dělat, co je správné.

Michal.Gill
Kontaktovat uživatele:

Marek.Krejpsky píše: 27 srp 2023, 08:47

Z mého pohledu by asi bylo vhodné spojit se s ostatními liberálními stranami na evropské úrovni - vytvořit alternativu PPI, kde by byli sdruženy liberální strany podobné filozofie, které ale nutně nemusí mít v názvu Piráti.

Popisuješ PPEU. Jinak slovo "Piráti" v názvu v PPI nemuselo být nikdy a odnedávna už to nevyžaduje ani PPEU.

Marek.Krejpsky píše: 27 srp 2023, 08:47

PPI členem můžeme zůstat nebo členství pozastavit - záleží na ostatních stranách, jak velkou chuť budou mít se společně reformovat do akce schopné podoby.

Za mě se nám buďto PPI podaří reformovat, nebo nemá smysl v něm být. Snažil jsem se o to zevnitř, nikoli tlakem strany, ale po pěti letech můj pohár v poslední době přetekl. Doposud to bylo "jen" o apatii a obecné nevůli něco dělat, ale co se toho chopili Francouzi, je to už i o sabotážích a záměrném rozbíjení toho zbytku, co ještě fungoval.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Gill za příspěvky (celkem 3):
Antonino.Milicia, Marek.Krejpsky, Lukas.Novy

Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 857 poděkování
Dostal poděkování: 1191 poděkování

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Co si budeme říkat. Jsme ten štafetový kolík před mnoha lety převzali a udělali z něj něco fenomenálního: sněmovna, senát, Evropa, vláda, kraje, největší města i vesnice, a vlastně i ten prezident...)
My nyní děláme tu dobrou praxi a my jsme ten největší vysílač. Jestli se má v Evropě i ve světě pirátství rozvíjet, tak je to hlavně o našich úspěších a schopnostech nějak organizačně se uzpůsobovat těm změnám. Buďme otevření a nápomocní v pomáhání tam, kde to má smysl, ale vybírejme si, kam tu energii chceme investovat.

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)
Odvaha dělat, co je správné.

Lukas.Dolezal
Dal poděkování: 1419 poděkování
Dostal poděkování: 1317 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

Michal.Gill píše: 26 srp 2023, 23:37

Zhruba jsem řekl, že od lednového zvolení Francouzsky Florie Marie za předsedkyni PPI to jde s celou organizací od desíti k pěti. Nikdo nechce dobrovolničit a nikdo s ní nechce spolupracovat (včetně mě). V červenci poprvé v dějinách PPI došlo k tomu, že jsme svolali usnášení neschopný sjezd, kam dorazilo jen pět stran z třiceti. Jakkoli mělo PPI problémy s aktivitou a schopností dát dohromady kvórum vždy, takhle špatné to rozhodně nikdy nebylo.

Osobně jsem pro tento radikální řez. Kdykoli jej lze vzít zpět a o plné členství opět požádat, pokud se situace zlepší, ale za mou osobu je aktuálně PPI v takové fázi rozkladu, že facku tohoto typu nezbytně potřebuje.

Dodám, že současný PPI board je zde. S Florie Marie jsem „měl tu čest“ se potkat v PPEU, ona na pozici na pozici vice-chair, já na pozici člena boardu. To, že situace v PPI dospěla pod jejím vedením do situace, kterou popisuje Michal, mě vůbec nepřekvapuje, ale překvapuje mě, že byla na pozici předsedkyně PPI vůbec zvolena. Ona je velmi toxický člověk a její aktivita v pozici místopředsedkyně PPEU byla skoro nulová. Otázka je, jestli s naší změnou na pozorovatelský status, by PPI nešla ještě víc do kopru, než jde teď a Francouzi by ji ještě více nerozložili... Nicméně plusy (ušetřených 1000 € ročně) převažují. Na co vlastně ty vybrané peníze od členských stran jdou?

Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Dolezal za příspěvky (celkem 3):
Michal.Gill, Ondrej.Profant, Vit.Fux

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям
і Героїням слава! 🇨🇿 🇪🇺 🇺🇦 🇬🇪✌️. Make ruzzia Small Again. Dosť bolo fica 🇸🇰. Dump trump–⁠⁠⁠⁠⁠⁠krasnov. A za Elišku 🏳️‍🌈✊.

Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany 🌍 (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.

Michal.Gill
Kontaktovat uživatele:

Lukas.Dolezal píše: 27 srp 2023, 16:20

Nicméně plusy (ušetřených 1000 € ročně) převažují. Na co vlastně ty vybrané peníze od členských stran jdou?

V případě PPI prakticky na nic. Vyjma mandatorních výdajů za servery nebo vedení účtu není žádná činnost, která by stála peníze. PPI jich teda moc nemá (jednotky tisíc eur), ale sedí na nich a aktuálně je nepotřebuje.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michal.Gill za příspěvek:
Lukas.Dolezal

Mikulas.Peksa
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: fyzik v IT
Dal poděkování: 2740 poděkování
Dostal poděkování: 4633 poděkování

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Myslím, že je velmi důležité, abychom v PPI byli přítomni ze symbolického hlediska. Demonstruje to, že Piráti jsou svébytná politická rodina a funguje to jako orientační bod pro lidi, kteří se k hnutí chtějí přidat.

Souhlasím ale, že PPI není díky nastavení svých Stanov dobře ředitelná. Narozdíl od PPEU, kde mají proporčně větší vliv úspěšnější strany, neexistuje v PPI podobná proporcionalita. Výsledkem je, že jakákoliv snaha organizaci řídit nějakým manažersky efektivnějším způsobem narazí na odpor lidí, jejichž politický vliv se zakládá na relativně bezcenné registraci v nějaké odlehlé zemi.

Myslím, že transformovat náš status na pozorovatelský je krok, který v zásadě dává smysl. Možnost komunikovat s ostatními stranami a tedy naše symbolická přítomnost zůstane zachována, ale odpadne nutnost investovat finance do provozu sekretariátu, nad kterým máme relativně minimální kontrolu.

PPEU už do PPI vstoupila, tj. má možnost její fungování ovlivňovat. Myslím, že by do bodoucna dávalo smysl spolupráci obou organizací dále prohlubovat, aby aktivity provozované pod PPI v maximální míře přešly pod řízení PPEU, kde je budeme mít pod přímější kontrolou.

V konkrétní rovině bych si dokázal představit, že pod PPEU budeme dále posilovat IT infrastrukturu a nabídneme ji k dispozici i členům PPI. Tím bychom předešli problémům, jako byl ten výše popsaný.

Určitě má smysl udržet kontakt s Brazilskými, Chilskými a dalšími Piráty a proto potřebujeme PPI jako rámec, který by to legitimizoval. Vnitřní procesy můžeme nicméně nastavit více, řekl bych, Europa Universalis způsobem.

Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Odpovědět

Zpět na „Zahraniční odbor“