Ahoj,
téma jsem tak trochu vyvolal svým dnešním sumarizováním neutěšené situace v PPI (Pirate Parties International) na zasedání RV ve Vraclavi. Následně to vykopl @Jakub.Michalek a natvrdo se zeptal, má-li naše setrvávání v současném PPI vůbec smysl. Slíbil jsem na toto téma založit vlákno, tak tak nyní činím. A za sebe jsem nakloněn tomu zvolit následující postup:
Na prosincovém sjezdu PPI, na základě mandátu od strany (CF?) změnit naše členství z plného na pozorovatelské, a uvést, že tak činíme proto, že v současné podobě PPI čeští Piráti nevidí přidanou hodnotu, kterou by od něj očekávali. Vnímám to jako výstražně zvednutý ukazovák. Cílem by v mých očích mělo být PPI, a zejména současnou předsedkyni, vyburcovat k aktivitě směrem k členstvu. Níže shrnuji plusy a minusy našeho případného přechodu do pozorovatelského statusu:
Plusy | Minusy |
---|---|
ušetříme 1000 EUR ročně | přijdeme o náš hlas o síle 1/27 celku ![]() |
nadále budeme moci nominovat činovníky ![]() | |
nadále budeme mít přístup na půdu OSN | |
dáme najevo nesouhlas se současným směřováním PPI |
Za sebe absolutně nemám problém s tím, abychom takovýmto či podobným způsobem do PPI kopli a donutili jej k sebereflexi. Jako objektivně politicky nejsilnější člen máme více vlivu, než jiné strany, a výrazné gesto z naší strany má potenciál vynutit si změnu kurzu.
Pro úplnost ještě shrnu část své řeči na dnešním RV k PPI: Zhruba jsem řekl, že od lednového zvolení Francouzky Florie Marie za předsedkyni PPI to jde s celou organizací od desíti k pěti. Nikdo nechce dobrovolničit a nikdo s ní nechce spolupracovat (včetně mě). V červenci poprvé v dějinách PPI došlo k tomu, že jsme svolali usnášení neschopný sjezd, kam dorazilo jen pět stran z třiceti. Jakkoli mělo PPI problémy s aktivitou a schopností dát dohromady kvórum vždy, takhle špatné to rozhodně nikdy nebylo.
Osobně jsem pro tento radikální řez. Kdykoli jej lze vzít zpět a o plné členství opět požádat, pokud se situace zlepší, ale za mou osobu je aktuálně PPI v takové fázi rozkladu, že facku tohoto typu nezbytně potřebuje.