Ahoj,
tenhle dotaz jsem chtěl napsat už delší dobu, ale pořád jsem to prokrastinoval, až teď konečný implus dodalo rozmáznutí názorů Jany Michailidu.
Na tohle fórmu jsem doposud nepsal, jsem pouze véceméně pasivní volič (sans nějaké demonstrace apod.), jsem víceméně "nikdo" Piráty jsem volil od začátku, tehdy mě lákala především "internetové svoboda" (byl jsem přeci jen mladší v té době :]), ale i další známé pirátské hodnoty jako prosazování transparence / důraz na otevřenost atd.
--- následuje rant o mě a mých názorech, můžete přeskočit níže ---
Celkově pro mě představuje pirátská politika naději na alternativu ke klasickým lokálním minimům politiky - můj dojem je, že politika bloudí v jakémsi bludném trojúhelníku levice - pravice - populismus a nikam to nevede. "Tradiční" pravo-levé rozdělení nemám rád z několika důvodů, "tradiční" politické ideologie sám pro sebe označuju jako flogistónové (ať už se jedná jánevímtřeba o Smithe nebo Marxe nebo mnohé další), připadají mi, že sice z reality nějak vycházejí a, byť třeba východiska smysl dávají, se typicky se nějak zaseknou na "vymaxování" jednoho nebo několika málo parametrů (osobní svoboda, sociální spravedlnost, ...), a následně kontakt s realitou ztrácejí, v horším případě ad nauseam...
Od pirátské politiky bych si přál schopnost vážit více různých kritérií a nalezení zdravého balancu mezi požadavky, které jsou do značné míry inherentně protichůdné, jako například osobní svoboda vs. vstupy/výstupy směrem k prostředí (ekologie, globalizace) vs. dobro společnosti jako celku. Také bych si přál (a oceňuju historicky) racionální přístup, tj. raději než se ptát, zdali nějaké opatření je správné/nesprávné ideologicky, se snažit změřit výsledky, mít představu, jak to či ono funguje v reálném světě, v reálném prostředí, a pak až se ptát, jestli to teda chceme nebo ne. Možná je to profesní deformace, ale politika mi z velké části přijde jako engineering, takže mi přijde důležitý důraz na feedback loop a vyhodnocování, co funguje/nefunguje. I přes to ale nejsem zcela bez ideologie, podporuji např. lidská práva vč. práv menšin, dále i když nesouhlasím s postupem Zelených jsem poměrně velmi hodně pro ekologii. Mám určitě i další hodnoty, které teď asi z hlavy nevysypu tak, aby to bylo nějak rozumně ucelené.
--- konec rantu o mě ---
V posledních letech mám čím dál méně jasnou předsatvu, jakou politiku Piráti vlastně představují. Nevyhnutelně došlo k rozšíření záběru a mj. také záběru více "nalevo", vč. třeba influxu lidí o Zelených, ale nejen to. Piráti pro mě přestali být dobře čitelní. V posledních volbách jsem už moc nevěděl, koho vlastně volit, a hlas jsem nakonecc "kvantově" rozdělil mezi PirStan a Spolu ("kvantově" = vyberu si náhodně ze dvou možností, aniž bych věděl, kterou jsem si vybral). Řada Pirátů následné selhání v těchto volbách dává za vinu Babišovi a jeho kampani či podrazu ze strany Stanu. Svou roli to asi má, ale můj dojem je, že primárně za tím stojí právě neschopnost Pirátů se více definovat. Piráti sice reagují na různá obvinění z neomarxismu apod. a reagují na ně v zásadě dobře, ale přijde mi, že zůstávají v té defensivní pozici, že jsou schopni říct spíše co nejsou, ale už hůře co tedy vlastně jsou.
No a teď do toho přichází kandidátka na předsedkyni s tím, že se hlásí k marxismu/komunismu. Předesílám, že proti Janě Michailidu vůbec nic osobně nemám (vlastně ji moc neznám) a rozhodně nepředpokládám nějaký zlý úmysl nebo něco. Je mi jasný, že její názor má své nuance, o kterých by bylo možné debatovat, a že média ho rádi zjednoduší a udělají z ní třeba stalinistku, hlavně když to bude generovat kliky. Přesto ale i když si odečtu bias médií atd. (edit: Vycházím z původního kometáře tady), tak tohle vnímám jako výraznou regresi směrem ke "flogistónu", k přesně tomu politickému prostředí, před kterým jsem k Pirátům chtěl utéct.
A je to určitě taky blbý ve vztahu k veřejnosti, jakkoli jsou média "ošklivá", tohle podle mě veřejnost jen tak snadno neskousne, i voliči Pirátů se budou muset zamyslet WTF co se děje. Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že Jana je tímto prakticky jako politička v aktuálním prostředí vyřízená. Vím že to zní ošklivě a nemyslim to nějak zle, jak říkám, nemám proti ní nic, nesnažím se ji nějak shodit, pouze popisuju, jak se mi jeví stav věcí.
Takže... co myslíte, že se s Piráty stane teď? Jakým způsobem se popsaují různé názory a proudy v rámci strany? Je reálné, že se strana v budoucnu více vymezí zhruba tím směrem, který bych si přál? V aktuálním stavu jsou pro mě Piráti naprosto nepredikovatelní.
Díky za přečtení...