Nevím, o čem je debata (jak vidno hlavně mezi “nečleny Pirátů”) tak složitá: PM odvolal předsedu koaliční strany bez předchozího jednání se zástupci jeho strany, resp. koalicí.
Faul.
Odvoláním lídra (a zvlášť tímto babišovským způsobem) je odvolána strana a je zcela lhostejné, zda v rámci vlastní strany je předseda v procesu demise na svou funkci. Do toho nestraníkům, natož jiným politickým subjektům, nic není a zasahování do vnitřního chodu koaličních stran je od profesora politologie nonsens.
Piráty mám rád, volím je, někdy mě strašně se..o, ale jako nečlen bych jim nikdy neradil, co mají nebo nemají dělat.
Pokud by se ministr ZAMINI zachoval tak, že by zůstal ve vládě jako nestraník - jeho věc.
Pro mne osobně by ztratil kredibilitu proto, abych jej někdy v jakýchkoliv volbách podpořil, protože by s ohledem na své vzdělání měl výše napsané chápat nejlépe, měl vy být loajální ke své straně a předsedovi, a mě by osobně (což mu může být jedno) velmi zklamal.
Posílat do debat Dr. Richterovou asi není šťastné stejně, jako dělat TK s jiným sdělením, než: “Odvoláním předsedy odvolal PM celou stranu z koalice. Odvoláním bez předchozího projednání PM z ODS porušil koaliční smlouvu a není na Pirátech, aby posuzovali jeho kredibilitu v oblasti dodržování zásadních smluvních svazků. Od TK premiéra se Piráti necítí být vázáni koaliční smlouvou. Děkujeme, bez dotazů.”.
Zdá se, jako by o likvidaci IB věděli všichni předsedové koaličních stran.
Komentář od 2 % TOP 09 a 2 % lidovců opravdu baví.
Pan premiér zřejmě chtěl vypadat jako krizový manažér, který rázně udílí úkoly a vede koalici k úspěchu ve volbách.
Tak jako takový nevypadal nikdy.
Ale to je věc ODS.
Děkuji.