O víkendu jsme se s Frantou Kopřivou zúčastnili zasedání PPI GA ve Varšavě. Akci organizovali Polští Piráti (jmenovitě Radek Pietroň), za výborné podmínky mu patří díky. Nutno podotknout, že jsme se podíleli, protože jsme dovezli trička a budeme proplácet fakturu za pronájem konferenčního centa. PPI totiž fakticky nemá žádné peníze, takže když si před konferencí Radek stěžoval, že mu předsednictvo "nařídilo" sehnat si peníze na vlastní pěst, dohodli jsme se, že to proplatíme z peněz, které zadržujeme my.
Po formální stránce sezení mírně pokulhávalo. Fakticky totiž odevšad doradily 1-členné delegace, kromě nás a Němců (Poláků bylo víc, ale většina neuměla anglicky). Ani Německý manpower nestačil na pokrytí předsedajícího, zástupce předsedajícího, zapisovatele a sčítače, takže posledně jmenovaná funkce vybyla na mě. Franta to nesel mírně nelibě, protože na své první mezinárodní akci musel rovnou řečnit a hlasovat za PP-CZ. Nutno podotknout, že předsedající Jens Stomber mu to rozhodně neusnaďnoval. Jens je asi odborníkem na stanovy PP-EU, ale v stanovách a jednacím řádu PPI jsme tam všichni (včetně mě) neustále zoufale lovili. Takže se neustále musel doptávat a jeho schopnost vysvětlit proceduru hlasujícím byla nevalná.
Politická část jednání vypovídala o krizi. Problém je, že v Paříži byli zvoleni do předsednictva 3 Němci (Thomas Gaul, Gregory Engels, Bastian Krone), protože zjevně to už nikdo jiný nechce dělat. To v průběhu posledního roku vyvolalo řadu třenic (vystoupení PP-AU, PP-UK, PP-IS z PPI, odstoupení PP-SE z pozice pozorovatele). V průběhu sobotního odpoledne jsem zcela seriózně uvažoval, že se blíží konec - jiní kandidáti nominováni nebyli a někteří delegáti zuřivě trollili Němce. Kristos Rallistos, místopředseda PP-DE, který tam přijel za PP-DE hlasovat, o přestávce na tvrdo vykřikoval něco ve smyslu "my sem se vláčíme, abychom jim tu pomáhali a oni nám nadávají - se jim na to můžeme taky vy***t".
O přestávkách a večer ze soboty na neděli se lobovalo. Zkoušel jsem ukecat 3 Německé board membery, aby se nějak dohodli a vystrčili místo sebe jen jednoho. Bohužel, Německý ZO funguje tak, že "příležitost dáváme všem, na národnosti přece nezáleží". A všichni 3 na PPI poctivě dřeli, takže nikdo to nechtěl vzdát (i když Gregory byl jednu chvíli seriózně nalomený). Navíc tam není žádný vedoucí, který by mohl diktátorsky někoho vyhodit. Takže ve finále super, naprosto Pirátské a taky dokonale nefunkční. Že musí být prezident Čech a premiér Slovák nebo obráceně jsme v téhle zemi věděli už dávno - a stejnak to nestačilo. Piráti se holt uči.
Ráno přišlo rozhodnutí, protože Belgičani předložili změnu stanov (a Norové z ní briskně udělali přílepek k jiné, aby obešli cool-down period), že od každé národnosti smí být v Boardu jen jeden člověk. Prošlo to takřka jednomyslně, všichni věděli, že bez toho je průšvih. Že neumíme definovat, co je to národnost, se začalo řešit až potom. Ale nakonec to nebylo třeba. Jednak se povedlo na poslední chvíli nanominovat dost kandidátů do Boardu, druhak byl jako místopředseda zvolen Patrick Schiffer (předseda NRW), a tím byli ostatní Němci prakticky z kola venku - delegáti hlasovali inteligentně, takže problém nenastal. Nové předsednictvo je teď ze všech národností - Novozélanďan, Němec (původem Belgičan), Mexičanka, Brazilec, Tunisan, Japonka, Švýcar. Fandím jim, i když jsem trochu skeptický - jsem rád, že Japonci vyškrábli vlastní kandidátku, ale sdělení "ona neumí moc anglicky, ale to nevadí, my jí pomůžeme" mě moc neuklidnilo. Minálně část lidí z nového Boardu ale má tah na jednání s vystoupivšími stranami a jsou pro ně průchozí. Nutno podotknout, že předchozí Board udělal docela pořádek v papírech, tak snad se to vzpamatuje.
Prošla řada politických prohlášení, které ještě musí ratfikovat RV jako mezinárodní smlouvu. Předám je co nejrychleji, jen co se vyjasní pasáž o zdravotnické politice, kvůli které chtějí dát Katalánci stížnost k Court of Arbitration (RK PPI) - předsedající tam zjevně procerudálně pochybil.
Italové prosadili, že PPI má uvažovat o zavedení přímé demokracie.
Na závěr dodávám, že mi před samotnou PPI Thomas Gaul nabízel nominaci do Boardu, kterou jsem odmítnul. V poslední fázi mě navrhl na "Lay auditora" a pak jsem byl mírně diskutabilně zvolen. Vzhledem k tomu, že chceme řešit transparenci PPI, Lay auditor je asi dobrá pozice, ze které se do toho dá kecat.
Franta navázal spoustu vztahů s oběma Japonskými Pirátskými stranami (které se tam hádali, která je Pirátštější a zaslouží si patřit do PPI

). Předpokládám, že o tom poreferuje v jiném vlákně.