1st EU LiquidDemocracy meetup

Zahraniční odbor komunikuje s dalšími členy mezinárodního Pirátského hnutí, zejména přináší v zahraničí osvědčené nápady do strany, vypracovává společný postup při projednávání mezinárodních problémů.

Moderátor: Zahraniční

Zamčeno
Stanislav.Stipl
Člen KS Královehradecký kraj
Profese: programátor
Dal poděkování: 244 poděkování
Dostal poděkování: 825 poděkování

Re: 1st EU LiquidDemocracy meetup

Příspěvek od Stanislav.Stipl »

Neco k obsahu z meho hlediska:
Z prednasek povazuji za zajimave/pouzitelne:
Pirate Feedback a Uniliquid - vylepsene forky Liquid Feedback. Retezova/prioritni delegace. Expirace delegaci. Ruzna vylepseni, optimalizace. Hlavni nevyhoda vsech forku Liquid Feedback: vubec neresi tajnost hlasovani. Prostredi neni moc uzivatelsky privetive. Postaveno na celkem obskurni technologii.

Agora Voting: Hlasovaci system s podporou liquid democracy a tajnosti hlasovani (na bazi kryptografie). Neobsahuje rozpravu ani iniciatiby ze strany uzivatelu, ale jen hlasovani. Osobne to povazuji za vyhodu pri pripadnem nasazeni v nasich podminkach, protoze rozprava by mohla nadale probihat na foru a do systemu by se presunulo pouze hlasovani. Ruzne skupiny uzivatelu = Agory. Moznost spojit vice hlasovani do jednech voleb. Podpora hlasovacich systemu "1 z n" a STV. Jednoduche, ale celkem prehledne rozhrani. Postaveno na Pythonu.

Get Opinionated: Zajimavy belgicky system pro LD, ktery umoznuje delegovat na vice lidi zaroven. Pri hlasovani se zohledni pouze ti z delegovanych, kteri hlasuji. Pokud je jich vice, hlas se mezi ne rozdeli rovnym dilem. Delegace mozno retezit. Zajimavy napad, k praktickemu nasazeni u nas imo zbytedne slozite.

Ostatni systemy me z hlediska mozneho nasazeni u nas nezaujaly. Bohuzel nedoslo na planovanou prezentace systemu Loomio, ktery sice nepodporuje LD ani tajnost hlasovani, ale ma povedene uzivatelske rozhrani a uz se s nim u nas experimentovalo.

Jó Ágila Bitsch Link z univerzity v Cáchách měl zajímavou přednášku k bezpečnému, anonymnímu a ověřitelnému LD hlasování. Tento člověk společně s Davidem Ruescasem z Agory měl asi největší přehled v oblasti bezpečnosti.

Druhy den byly workshopy.
Workshop k tajnosti hlasovani: hlasovani koncovych uzivatelu by melo byt tajne, hlasovani delegatu verejne. Uzivatel by mel mit moznost si overit, jak hlasoval a zaroven by nemel mit moznost dokazat dalsi osobe, jak hlasoval (kvuli kupovani hlasu). Prestoze tyto podminky zni jako protichudne, lze dosahnout jejich splneni. Podminkou je alespon jeden casovy okamzik, kdy uzivatele nelze sledovat => volebni mistnosti?
Zajimava hrozba: pokud jednoho dne dojde k prolomeni pouziteho algoritmu, mohou se stat vsechny hlasy verejnymi.
Srovnani elektronickych a klasickych voleb: Klasicke volby nejsou na 100 % tajne, je mozne sledovat ucast volice u voleb, je mozne zaznamenani hlasovani ze strany volice, byly i pripady kamer za plentou. Nazor: elektronicke hlasovani musi byt lepe zabezpecene nez klasicke protoze je centralizovane. Protinazor: nemusi byt centralizovane.

K systemum delegaci: probiralo se hodnoceni jednotlivych systemu z ruznych hledisek. Pokud bychom pouze secetli klady a zapory, vyhrala by prima demokracie :-) Ovsem jednotlivym hlediskum je nutne priradit vahu. Prima demokracie selhava napriklad z hlediska propustnosti systemu. Jako optimalni se jevi kombinace retezoveho a prioritniho hlasovani nebo belgicky system multidelegaci.

LD pro MEP: system bude umoznovat hlasovani clenum piratskych stran a podavani nametu i "regp". Pro zacatek neni nutna podpora delegaci.

Workshop ke gamifikaci: snaha vytvorit system, ktery by uzivatele pouzivali k reseni kazdodenních otazek nebo pro zabavu. Tim by se se systemem naucili pracovat a nasledne by se dal pouzit pri volbach. Priklad: do ktere restaurace pujde skupina pratel na veceri. Workshop bez konkretnich zaveru.

Zavěr: az budu mit cas, zkusil bych rozjet instanci te Agory, popr. napojit na nase systemy, pridat dalsi volebni systemy..
Tito uživatelé poděkovali autorovi Stanislav.Stipl za příspěvky (celkem 5):
Alexandr.Mansurov, Ondrej.Profant, Mikulas.Peksa, Ivan.Sirko, Vojtech.Pikal

test

Alexandr.Mansurov
Člen KS Praha
Dal poděkování: 1513 poděkování
Dostal poděkování: 685 poděkování

Příspěvek od Alexandr.Mansurov »

Doplnil jsem redmine dle Vojtova reportu
Mikulas.Peksa
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: fyzik v IT
Dal poděkování: 2749 poděkování
Dostal poděkování: 4664 poděkování

Příspěvek od Mikulas.Peksa »

Já jsem platil 46.22 € + 52.67 € + 46.37 € za benzín (v tomto pořadí). Dále 10 € za MHD a 240 € za hotel. Od Julie Redy mi přišlo 262 €. Jak jsi na tom Ty, Alexi? Co Standa? Navrhoval bych, že mi Alex pošle peníze, já vyrovnám Standu a kdyby něco přebylo, dám to na účet ZO pro příští rok.
Mám blog, jsem na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Mastodonu.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11365 poděkování
Dostal poděkování: 9052 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Já jsem si platil jízdenku Olomouc -> Praha 158 Kč. Zpáteční cestu ledovkou nebudu řešit.
Částky doplněny sem: post369865.html#p369865
Mrknu na ten redmine, měli by jsme se podívat na ten překlad k participativnímu rozpočtování.

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

Alexandr.Mansurov
Člen KS Praha
Dal poděkování: 1513 poděkování
Dostal poděkování: 685 poděkování

Příspěvek od Alexandr.Mansurov »

Ja neplatil nic, za to mam penize od Julie a jsme s Mikulasem domluveni, ze mu je poslu (akorat jeste vyckavam, abych mu najednou poslal penize i za dalsi zalezitosti, co resime)
Mikulas.Peksa

Ok, Vojto, tak mi pošli číslo účtu do SZ, ať se srovnáme.

EDIT: Zpáteční cestu ledovkou samozřejmě řeš, vypadá to, že Christopherovi ujela ruka a jsme mírně v pluse.

Chcete se zapojit do evropské politiky? Náš konzultační tým na Mattermostu evropských Pirátů najdete zde!
Stanislav.Stipl
Člen KS Královehradecký kraj
Dal poděkování: 244 poděkování
Dostal poděkování: 825 poděkování

Příspěvek od Stanislav.Stipl »

Moje náklady byly následující:
A) cesta autem Hradec Králové - Praha - Ústí nad Labem a zpět počítám 2,5 Kč/km dle vyhlášky FO. 2x205 = 410 km, 410*2,5 = 1025 Kč
B) cesta Ústí nad Labem - Lipsko - Brusel a zpět počítám skutečné náklady na benzín:
0. tankování v Ústí nad Labem jsem vzal plnou nádrž, to nepočítám - dorovnáno 5. tankováním
1. tankování v Německu platil Mikuláš
2. tankování v Belgii platil Mikuláš
3. tankování v Německu platil Mikuláš
4. tankování v Německu jsem platil já, 20 EUR (doklad v příloze), z účtu strženo 563,99 Kč (screen v příloze)
5. tankování v Ústí nad Labem jsem platil já, 1070 Kč (doklad v příloze)
C) parkování v Bruselu jsem platil já, 28,80 EUR (doklad v příloze), z účtu strženo 811,31 Kč (screen v příloze)

Celkem tedy žádám o proplacení 3470 Kč (raději si to přepočítejte).

Dále Mikuláši prosím o sdělení objemu benzínu "za Eura" (abych si spočítal spotřebu)
Přílohy
brusel.png
DSC_0043.jpg

test

Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11365 poděkování
Dostal poděkování: 9052 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Zpáteční cestu řešit nebudu, protože už mi sebrali jízdenku a dostal jsem 100Kč Voucher.
Jdu znovu upravit ten peněžní přehled

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

Mikulas.Peksa

Objemy benzínu byly 31,25 + 35,61 + 30,13 (první po cestě tam, druhé dva cestou zpátky, pokud se nemýlím a data souhlasí)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvek:
Stanislav.Stipl

Mikulas.Peksa

Dobrá. Celkem jsem platil v Bruselu 395,26 €. Julie mi poslala 262 €. Alex mi poslal 7147,27 Kč.
Vojtovi jsem poslal 158 Kč. Standovi jsem poslal 3470 Kč.

Celkové příjmy vidím jako 14 374,9 Kč
Celkové výdaje vidím jako 14 531,7 Kč.

Rozdíl jde za mnou, bylo mi ctí s vámi cestovat. :) A omlouvám se, že finální vyúčtování a posíláí peněz trvalo tak dlouho.

Pro výpočet jsem použil kurs 1 € = 27,5863564 Kč (dle google 17.12.2014)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Peksa za příspěvek:
Vojtech.Pikal

Zamčeno

Zpět na „Zahraniční odbor“