Quo vadis, Piráti?

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Re: Quo vadis, Piráti?

Příspěvek od Martin.Kucera »

cqace píše: 06 led 2022, 15:59
Martin.Kucera píše: 06 led 2022, 15:24

Do médií se dostala díky tomu, že kandiduje na předsedkyni a že někdo vyšťáral její 4 měsíce starý kontroverzní post. Kde tam hraje roli její postavení či vliv?

Kdyby nekandidovala, média by to nevyšťárala. Kdyby neměla takové postavení ve straně, mávlo by se nad tím rukou.

Tak v tom se zkrátka neshodneme, já myslím že by to média řešila u libovolného kandidáta na předsedu.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

cqace
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Zvědavec
Dostal poděkování: 80 poděkování

Příspěvek od cqace »

Martin.Kucera píše: 06 led 2022, 16:11

... myslím že by to média řešila u libovolného kandidáta na předsedu.

Souhlasím. První věta nepodmiňuje druhou. Myslel jsem to tak, že kdyby stejná věc z jakéhokoliv důvodu prosákla na řadového člena, který se neuchází o vyšší post, mávne se nad tím rukou.
Jako chápu, že to pořád chceš nějak zahrát do autu. Slovíčkařením si možná dočasně pomůžeš tady, ale v médiích a veřejném obrazu určitě ne. V sobotu se ukáže.

"Fire up TFTP"
petr_m
Dal poděkování: 6 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Příspěvek od petr_m »

Když už tu teda vyskočilo tolik emo antikomunistů, tak tu hodím perspektivu z druhé strany:

Je fajn, že spousta pirátů fakt bere Janku a její názory v pohodě. Sice se stále najde pár lidí, kteří by ji nejradši odsoudili za thoughtcrime, ale zdá se, že většina to bere správně pirátsky, liberálně. Pokud vážně chcete být strana, co prosazuje otevřenost a svobodu, tak by bylo fajn se toho držet.

Navíc mi přijde, že lidi co začnou vřeštět při první zmínce o k-slovu nikdy nebudou vaši stabilní voliči. Myšlenkové puritánství asi nikdy nebude silná stránka pirátů.

Tito uživatelé poděkovali autorovi petr_m za příspěvky (celkem 2):
eladar, Marek.Necada
eladar
Dal poděkování: 138 poděkování
Dostal poděkování: 244 poděkování

Příspěvek od eladar »

petr_m píše: 06 led 2022, 17:33

Když už tu teda vyskočilo tolik emo antikomunistů, tak tu hodím perspektivu z druhé strany:

Je fajn, že spousta pirátů fakt bere Janku a její názory v pohodě. Sice se stále najde pár lidí, kteří by ji nejradši odsoudili za thoughtcrime, ale zdá se, že většina to bere správně pirátsky, liberálně. Pokud vážně chcete být strana, co prosazuje otevřenost a svobodu, tak by bylo fajn se toho držet.

Navíc mi přijde, že lidi co začnou vřeštět při první zmínce o k-slovu nikdy nebudou vaši stabilní voliči. Myšlenkové puritánství asi nikdy nebude silná stránka pirátů.

Taky to tak vnímám. Je pravda, že existuje nesmírně uřvaná skupina, které se při "slovu, které nesmíme vyslovit" zježí všechny chlupy. Na počet hlasů je ale naprosto okrajová.
Většinu voličů spíš zajímá, co pro ně politik udělá, než jak se/jej onálepkují.
Ale je jen na Piratech, jestli jim jde víc o podporu uřvané skupiny antikomunistů nebo některé jiné.

Tito uživatelé poděkovali autorovi eladar za příspěvky (celkem 2):
petr_m, Marek.Necada
nepokojx
Profese: Lékař a učitel
Dal poděkování: 64 poděkování
Dostal poděkování: 33 poděkování

Příspěvek od nepokojx »

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/ko ... m-40383194

Soudružka Konečná z KSČM soucítí z možnou budoucí předsedkyní Pirátů.
Se soudružkou Konečnou zase souzní europoslankyně za Piráty Gregorová (to je ta politička se slovníkem vožungra IV. cenové).
Už to je důvod (alespoň pro mne) začít tlouct hlavou o podlahu za hlasy Pirátům ve volbách, byť objektivně uznávám, že polemiku za J. Michailiu vedou tak tři - čtyři lidé a většina zastává názory, se kterými mohu souhlasit.
Piráti, jako žádná politická strana, nemůže ve volbách “spoléhat jen na straníky”. To by často nedosáhly ani na státní podporu.
Pokud to členové oceňující (pro mne mrazivé) “vyoutování” své komunistické myšlenky obdivující kandidátky jako znak mimořádného charakteru, činí velmi dobře, chtějí-li ze strany udělat nepříliš početný klub v karvinské sokolovně.

Edit: chyby

Tito uživatelé poděkovali autorovi nepokojx za příspěvek:
venih
cqace
Profese: Zvědavec
Dostal poděkování: 80 poděkování

Příspěvek od cqace »

nepokojx píše: 06 led 2022, 20:00

Soudružka Konečná z KSČM soucítí z možnou budoucí předsedkyní Pirátů.

Pane jo, to fakt nechceš :D Ještě by se mohl s gratulací comingoutu přidat Putin a Kim.
Vypadá to napínavě: "Radka Holodňáka – jen za zmínku o Marxovi – tito na slovo vzatí demokraté raději vyloučili". Tak co, bude si někdo rovnější, nebo padni komu padni?

"Fire up TFTP"
vojtechkral
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 20 poděkování

Příspěvek od vojtechkral »

eladar píše: 06 led 2022, 17:40
petr_m píše: 06 led 2022, 17:33

Taky to tak vnímám. Je pravda, že existuje nesmírně uřvaná skupina, které se při "slovu, které nesmíme vyslovit" zježí všechny chlupy. Na počet hlasů je ale naprosto okrajová.
Většinu voličů spíš zajímá, co pro ně politik udělá, než jak se/jej onálepkují.
Ale je jen na Piratech, jestli jim jde víc o podporu uřvané skupiny antikomunistů nebo některé jiné.

Poboha, jaký thoughtcrime? Jana si může myslet co chce a věřit čemu chce, to, že třeba pak ji lidé nedají hlas (ať už ve straně nebo následně ve volbách) je zcela jiná záležitost. Že tvoje myšlenky nějací lidé odmítnou podporovat, neznamená, že jsi obětí thoughtcrime.

Kromě toho, za mě není ani tak problém "k-slovo" jako takové, v zásadě jsem pro zkoušení různých věcí, protože praktická data o různých pol. ideologiích jsou velmi cenná - ovšem s tou podmínkou, že ta data musí být získána pokud možno eticky. Což byl v minulosti u "k-slova" poněkud zádrhel a IMO není validní lidi plísnit za to, že jsou na "k-slovo" citliví a vysmívat se jim do "vřeštících emo antikomunistů" nebo co.
Hlavní problém je ta nečitelnost a nepredikovatelnost. Ten pattern je vidět i v tomhle vlákně: Jsem ujišťován, že "k-slovo" je jen nějaký Jany osobní názor, že to "nemusí nutně" nic ovlivnit - dobře, a ovlivní teda, nebo ne? V jaké míře, v jaké formě, co přesně to bude? Ví to vůbec někdo? Mám z toho dojem, že nikdo sice nic neví, ale určitě je všechno v pořádku :]

Tito uživatelé poděkovali autorovi vojtechkral za příspěvky (celkem 2):
Miroslav.Sedlar, venih
Ondrej.Horak
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 5 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondrej.Horak »

Ač jsem si původně zakázal se (negativně) vyjadřovat k Pirátům na sítích, dění v poslední době mi jinou možnost nedává, protože jakožto bývalého člena (03/2018-08/2021) a dlouhodobého voliče (od roku 2012) mě situace frustruje o to víc. Jen poznamenám, že jsem stranu opustil z osobních důvodů, které se stranou neměly nic společného, jakkoli jsem nebyl s to se ztotožnit s vedením kampaně. Tehdy jsem nevylučoval, že se třeba někdy vrátím. Dnes už to vyloučit můžu zcela bezpečně.

Jakožto externí člověk vnímám několik problémů:

1) Jste 4 roky ve sněmovně a vždy jste byli poměrně schopni pozitivně zasáhnout do médií. Kam se tato schopnost v posledním roce vytratila? Jak je možné, že přední (tedy veřejně známí a viditelní) členové neprošli mediálním školením a vypouští z úst takové nesmysly? Kam se poděl ten pozitivní a úderný vibe, který strana měla? Celá strana pak působí jako banda amatérů, protože musí vyvracet a dementovat výroky vlastních členů. Pak se nedivme, že volby dopadly, jak dopadly.

2) Tak dlouho se snažíte zbavit se nálepky (neo)marxistů, až se vaše kandidátka na předsedkyni vyjádří, že je komunistka. Super tah. Mediální zásah zajištěn. Všichni víme, že komunismus je zlo a že všechny snahy v posledních 100 letech jej někde nastolit vedly ke 100 milionům mrtvých (nemluvě o hladomorech, majetkových škodách atd.). Kdo mě zná, tak ví, že mě pravičákem rozhodně nelze nazvat, čili nepatřím mezi ty, kteří vše nalevo od dětských gulagů vidí jako komunismus, co tu ani KSČ nezavedla. A ne, nečetl jsem Marxovy spisy, tak mě může soudružka Gregorová třeba nazvat nevzdělancem a že si to mám vygooglit nebo mě rovnou poslat tam, kam mimochodem míří celá strana (což je koneckonců odpověď na otázku v názvu vlákna).

3) S tím souvisí další věc, která mi dlouhodobě pije krev u Zelených a rádoby progresivistů (sám se považuju za progresivního středového liberála) - ta elitářská přezíravost nad lidmi s jiným názorem, neustálá snaha někoho poučovat, mentorovat ve stylu "my to s vámi myslíme dobře". Vyjadřování se o šedivých páprdech, "Běžných Frantech Voličích" atd. To jsem také dříve zaznamenával v daleko menší míře.

4) Vnímám spor, řekněme, pragmatiků a idealistů. Posun k jistému pragmatismu, skvělé uchopení kampaně, ale neztracení tváře vedlo k dobrému výsledku v roce 2017, čili v tomto ohledu jsem spíše na straně pragmatiků. Ale nesmí se stát to, že budeme pragmatičtí tak, že v kampani popřeme sami sebe a vše, co za stranou je, což se stalo loni. Nakonec jsme se tedy dozvěděli od vedoucího mediálního odboru, že se kampaně přeceňují. Na druhou stranu vrátit stranu do doby před rokem 2017 je z mého pohledu taky nesmysl, protože zahodit zkušenosti a znalosti, které máte, a začít znovu a lépe povede jen k tomu, že se vrátí do doby před rokem 2017 i volební výsledky.

5) Nízký volební výsledek si ale zajistíte i tím, že neuděláte nic, budete dál svoje spory řešit veřejně na twitteru a FB, neprojdete zevrubným mediálním školením, nevyvarujete se ufňukanosti, pocitu ublíženectví, svádění vlastních chyb na jiné (voliči podlehli dezinformacím - tzn. vy si myslíte, že vaši voliči jsou idioti? - jsme zase u bodu 3) a nezačnete opět dobře formulovat svoje myšlenky a působit sebejistě. Já i moji blízcí jsme si před volbami kladli otázku, co vlastně nabízíte, jaký je váš program, kterým chcete oslovit větší počet voličů (nikdo nebude číst 700 stránek, sorry), jaký máme důvod vás volit, když kandiduje x stran s podobným vystupováním plným obecných pravd a podobným programem.

6) Otevřené fórum je pro stranu past. V dobách, kdy je vše OK, se nic zásadního neděje. V dobách, kdy se strana ocitne v krizi, tak se zraky nejen médiím upřou sem a nejlepší výroky těmi médii zkrátka projdou. S tím ale musí členové strany počítat a podle toho se taky chovat - poslat někoho do zadní část těla lze i diplomaticky. V současnosti vidím dvě špatná řešení - buď bude fórum pokračovat jako doposud i s tím obsahem, který zde je. A nebo se uzavře, ale tím Piráti přestanou být Piráty.

Závěrem:
Mnoho let jste na mě působili jako strana plná v pozitivním slova smyslu sympaticky zvláštních (jak se říká - svojských) lidí, kteří věnovali svůj volný čas ochotně práci pro stranu a své okolí. Mnohé z vás jsem poznal - hlavně ve STČ kraji - a jsem za to rád, protože se tím cítím být obohacen, nahlédl jsem do jiného světa, zjistil jsem, že nejsem se svým postojem ke světu a společnosti sám. Mnohých si lidsky vážím za to, jací jsou, za jejich práci pro kraj nebo svá města. Teď ovšem na mě Piráti působí jako strana zoufalců, Věci veřejné 2, strana, která je v rozvalu a která se už do sněmovny nikdy nemá šanci dostat, pokud se vůbec dožije dalších voleb a raději se sama dobrovolně nerozpustí. Je mi líto, ale osobně si už neumím představit, že bych v celostátních volbách mohl v budoucnosti Piráty volit (koho ale budu volit, je ve hvězdách), natožpak se znovu stát jejich členem. Ztratil jsem přesvědčení, že jste kompetentní vládnout. Že jste schopni svoje úspěchy a práci prodat, protože se vždycky najde pár egomaniaků, kteří vše svými výstupy zastíní. Doufám, že vy, kteří makáte dnem i nocí a jsou za vámi stohy práce, jim za to náležitě "poděkujete", protože vaši práci zkrátka zmačkali a spláchli do záchodu. V očích mnohých se Piráti stali toxickou značkou, nespolehlivým partnerem, stranou, u níž nevědí, co čekat, útěžkem, stranou, která je lidem jen pro smích a totálním bizárem.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Horak za příspěvky (celkem 5):
ritch, nepokojx, vojtechkral, venih, Vojtech.Pikal
martinc
Profese: Programátor
Dal poděkování: 5 poděkování
Dostal poděkování: 6 poděkování

Příspěvek od martinc »

Ono je ve světě poměrně běžné, že mladší lidé lehce levicovějšího smýšlení nějakým způsobem polemizují a diskutují o komunismu, Marxovi a různých politických a ekonomických teoriích jimi ovlivněnými. ČR a některé další postkomunistické země jsou v tomto trochu vyjímkou, z historických důvodů.

V konečném důsledku tohle nálepkování a tkvění na jednom slovu nic moc o člověku nevypovídá. Má cenu někoho soudit až po nějakém podrobnějším zjištění názoru daného člověka.

Ve finále se třeba daný člověk hlásí k ideálům jako omezování vykořisťování lidí, výstavba státních sociálních bytů, silná regulace energetického sektoru, zdaňení zisků z kapitálu a o něco větší daňová progrese, než máme teď a ne násilné zestátňování a posílání lidí do gulagů.

Já bych z takových výroků, ač v našem kulturním prostředí nešťastných, nedělal nějakou velkou aféru. Zejména u těch, kteří třeba tráví vice času ve filozofičtějším čí mezinárodnějším prostředí mladších lidí.

Lepší je komunikovat, zjistit co konkrétně někdo chce a prosazuje. A vždycky se dá daného člověka přímo zeptat na konkrétní názory.

Tito uživatelé poděkovali autorovi martinc za příspěvky (celkem 3):
petr_m, Marek.Necada, Vojtech.Pikal
Jensen68
Příznivec Pirátů – Zlínský kraj
Profese: zdravotní bratr
Dal poděkování: 11 poděkování
Dostal poděkování: 31 poděkování

Prostá hloupost, nebo jen nedostatek vkusu?

Příspěvek od Jensen68 »

Kdokoli, kdo je schopen v zemi s naší historií spojit slovo komunismus s demokracií do sousloví "demokratický komunismus" je buď hlupák, nebo potomek z bolševické rodiny s nedostatkem vkusu. Pokud paní inženýrka Michailidu vznikla konjunkcí lidového milicionáře s domovní důvěrnicí, a její dědeček byl řeckým komunistickým partyzánem, pak je její mediálně všeobecně známý a přetřásaný výrok pochopitelný - ovšem pro kandidátku na předsedkyni Pirátů by mělo jít o jasnou diskvalifikaci.
Pokud jde o snahu partyzánky Janky reinkarnovat Marxe, připomínám, že jeho nejskvělejší reinkarnací je u nás soudruh profesor Václav Klaus - nejvýraznější představitel myšlenky "ekonomické základny a kulturní nadstavby" ve všem. Včetně osobitého pravolevého dělení ve smyslu pravicových lyží a levicového snowboardu.
Obávám se, že pod vedením soudružky psychedeličky by se "Piráti co nekradou" změnili v "Piráty co kradou" ... a tak by se dosavadní výjimečnost Pirátské strany rozplynula v mainstreamu.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“