Liberálnost pirátského fóra a úskalí této liberálnosti

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
qnx
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování

Re: Liberálnost pirátského fóra a úskalí této liberálnosti

Příspěvek od qnx »

MirekS: Však jsem nepsal, že se na definici cenzury shodujeme. Evidentně se na ní neshodujeme a proto jsem se už několikrát Martin.Kucera ptal jak cenzuru definuje on.

Martin.Kucera: Není vaší povinností komukoliv poskytovat prostor na fóru. To jsem netvrdil. Jen tvrdím, že podle vašeho přístupu ke svobodě slova (cenzurování, nebo necenzurování fóra) bude možné posoudit, zda jste zastánci svobody, nebo zda jste zastánci totality.

Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

qnx píše: 27 črc 2024, 19:33

tvrdím, že podle vašeho přístupu ke svobodě slova (cenzurování, nebo necenzurování fóra) bude možné posoudit, zda jste zastánci svobody, nebo zda jste zastánci totality.

Ale svoboda slova neznamená, že je naší povinností komukoliv poskytovat prostor na fóru (což ostatně sám uznáváš, že naší povinností není).
Tudíž není omezením svobody slova, pokud někomu ten prostor neposkytneme.
Omezením svobody slova by bylo např. to, pokud bychom někomu bránili v tom, aby s využitím čistě svých vlastních prostředků šířil svoje názory.

Edit: Praktický příklad - dejme tomu, že bychom pořádali nějakou akci na veřejném prostranství, měli bychom tam pódium a mikrofony a zábor odpovídající tomu pódiu. Pokud bychom někoho z veřejnosti nepustili na pódium k mikrofonu, nebylo by to omezování svobody slova. Pokud bychom poštvali ochranku na někoho mimo pódium protože by na nás pokřikoval názory, které se nám nelíbí, bylo by to omezování svobody slova.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 3):
MirekS, anon123, nepokojx

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

qnx

Příspěvek od qnx »

Martin.Kucera: Chápu tvůj postoj. Já to vidím jinak. Pokud někomu omezím možnost vyjadřování (používat slovo), tak omezuji jeho svobodu slova. Je to čistě logická konstrukce, ale nevidím na ní žádnou chybu. Netvrdím, že je to vždy špatně, ale pokud se to týká omezování možnosti sdělit pravdivou informaci a zároveň je tolerována možnost šířit informaci nepravdivou, tak v tom vidím jednoznačně negativní jev. To nic nemění na tom, že na Pirátském fóru si můžete zakázat šíření pravdy a přikázat šíření lží, pokud se k takovému kroku rozhodnete. Samozřejmě nemusíte nikomu umožnit šíření ani jednoho, pokud se tak rozhodnete. V tom zase spočívá vaše svoboda.

Naposledy upravil(a) qnx dne 27 črc 2024, 20:08, celkem upraveno 1 x.
MirekS
Profese: IT s ekonomickým zaměřením
Dal poděkování: 23 poděkování
Dostal poděkování: 71 poděkování

Příspěvek od MirekS »

qnx píše: 27 črc 2024, 19:06

Naopak se tady všichni shodujeme, že si zde cenzuru zavést můžete, protože je to vaše fórum.

Ale my se ani na tom neshodujeme, protože moderováním a návrhem opatření nejde o cenzuru.

Tito uživatelé poděkovali autorovi MirekS za příspěvek:
nepokojx
Miroslav Štěpánek (alias MirekS)
qnx

Příspěvek od qnx »

MirekS: Moderování na fóru může být velice pozitivním jevem, pokud je prováděno v zájmu zkvalitnění diskuze a pokud je při něm brán ohled na pravdu. Pokud slouží moderování diskuze k potlačování pravdy a nerušenému šíření lží, pak takové moderování pozitivním jevem není a už bych to zařadil spíš k nástroji cenzury a propagandy (k totalitním praktikám).

A dobře, pokud tvrdíš, že si zde cenzuru zavést nemohou, pak se na tom neshodneme. Já tvrdím, že to sice není správné, ale udělat to mohou.

MirekS

Příspěvek od MirekS »

qnx píše: 27 črc 2024, 19:33

Jen tvrdím, že podle vašeho přístupu ke svobodě slova (cenzurování, nebo necenzurování fóra) bude možné posoudit, zda jste zastánci svobody, nebo zda jste zastánci totality.

Jak by byl svět jednoduchý, kdyby to bylo takhle binární. :)

Tito uživatelé poděkovali autorovi MirekS za příspěvek:
nepokojx
MirekS

Příspěvek od MirekS »

qnx píše: 27 črc 2024, 20:11

A dobře, pokud tvrdíš, že si zde cenzuru zavést nemohou, pak se na tom neshodneme. Já tvrdím, že to sice není správné, ale udělat to mohou.

Teoreticky i prakticky mohou, ale na tom výroku je problematické, jaký obsah slovu cenzura připisujeme.

Martin.Kucera

qnx píše: 27 črc 2024, 20:07

Pokud někomu omezím možnost vyjadřování (používat slovo), tak omezuji jeho svobodu slova.

Ano.
Ale omezit možnost používat slovo můžeš někomu jenom tehdy, pokud takovou možnost ve "výchozím stavu" má.
Čili třeba v tom mém praktickém příkladu není výchozím stavem "veřejnost může na pódium k mikrofonu", tudíž nepustit veřejnost k mikrofonu není omezením svobody slova.
A stejně tak nelze požadovat/nárokovat, aby výchozím stavem pirátského fóra bylo "může tam psát kdo chce co chce".

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvek:
nepokojx

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

qnx

Příspěvek od qnx »

Martin.Kucera: Pokud je fórum veřejné, tak tam ta veřejnost k mikrofonu připuštěná byla. Pak už jí mikrofon můžeš jen odebrat (pokud to bude selektivně, pak je to cenzura). Ještě je zde možnost předem nastavit pravidla. Například do pravidel užívání fóra dát podmínku, že jakákoliv pozitivní zmínka o Východu je zakázána, negativní příspěvky o Západu jsou zakázány také a zakázáno je i zpochybňování absolutní dobroty Západu. Nebo tak něco :-D Prostě něco jako návrat do padesátých let, jen v nových kulisách a prozatím bez poprav. To mi právě připadá nesmírně zajímavé, jak to Pirátská strana má. Já jsem býval voličem Pirátské strany v dobách, kdy jsem ji vnímal jako stranu vyznávající svobodu. Když se Pirátská strana od svobody odvrátila, tak jsem ji volit přestal.

Martin.Kucera

qnx píše: 27 črc 2024, 20:47

Pokud je fórum veřejné, tak tam ta veřejnost k mikrofonu připuštěná byla.

To je chybná úvaha.
To, že se provozovatel fóra rozhodne, že do některých částí umožní přispívat veřejnosti, a někdy později se rozhodne počet těchto částí snížit (třeba i na nulu), opravdu není omezováním svobody slova.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvek:
nepokojx

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“