Tak určitě by bylo zajímavý, kdyby se u nás některý z indiánů rozhodl praktikovat víru svých předků.
Smlouva se Svatým stolcem
Moderátor: Komise předsedajících
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
- Robert.Magni
- Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
- Profese: vrátný
- Dal poděkování: 12558 poděkování
- Dostal poděkování: 2835 poděkování
Re: Smlouva se Svatým stolcem
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Robert.Magni za příspěvek:
- Petr.Vileta
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023
-
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: (evangelický) farář
- Dal poděkování: 22 poděkování
- Dostal poděkování: 71 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jan.Prokop píše: ↑21 pro 2024, 14:04Tomas.Zivny píše: ↑21 pro 2024, 13:00
Obřízka je fundament židovského náboženství, na kterém naše evropská kultura stojí (ta tradice, ne obřízka)... a už si také kvůli tomu (i obřízce konkrétně) tenhle národ vytrpěl své. Zkrátka si nemyslím, že by obřízka – jak ji praktikují židé – člověka mrzačila. Ve většině komunit – až na ultraortodoxní (ale ani tam neexistuje žádná „baba obřezávačka“ a obřízky opravdu nekoná každý) – ji provádějí lékaři atd., i židovství zná důvody, kdy ji neprovést, pokud by to ohrožovalo život dítěte (historicky typicky u hemofiliků).
Podobně je to s košer porážkou. Nám to dnes může připadat kruté... ale historicky to byla „domácí porážka“ zvířete, které bylo (obvykle) chováno ve velmi vlídném prostředí – ty rituální požadavky dost předchází týrání atp.
Ano, jistý problém mohou být halal-jatka, ale to je na našem státu, aby zvážil počet muslimů tady, a měla-li by tu tedy mít „živočišná velkovýroba“ pro zahraničí výjimku (To je, žel, už o byznyse...), což se naštěstí – rozumně – rovněž nestalo.
Pro jistou – jasné ne ženské obřízce, která ani nemá jasné náboženské zakotvení (Rozhodně ne v islámu.), ale jde o zvyk, který vlastně vždycky opravdu mrzačí.
Já rozhodně jako křesťan chci, aby v České republice mohli žít a svobodně praktikovat svou víru jak praktikující židé, tak případně i muslimové.
- takže třeba rituální tetování děti je dle tebe ok?
a ostatní náboženství jako budhisti, "pohani", satanisti, atd.. by dle tebe neměli mít právo u nás svobodně praktikovat svou víru?
- Já to uvedl jen jako příklady, protože tam myslím mířila ona náražka.
- Svobodu vyznání má mít každý... jediný problém je, pokud by to vyznání explicitně porušovalo právní řád ČR tou měrou, že by jeho existence nebyla slučitelná s demokratickým právním řádem. Myslím, že v ČR ji mají všichni uvádění. Budhisté mají i registrovanou náboženskou společnost. Satanisté myslím zatím nikoli.
- Já proti rituálnímu tetování nic nenamítám, pokud by opravdu nevedlo k podobným věcem jako ženská obřízka.
Tomáš Matouš Živný
mail: zivny@luther.cz
tel.: (+420) 739 244 735
- Robert.Magni
The Church of All Saints
Žádost zamítnuta dne 21. 11. 2014
Roger Waters, Praha 2023
- Lukas.Dolezal
- Dal poděkování: 1452 poděkování
- Dostal poděkování: 1332 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tomas.Zivny píše: ↑21 pro 2024, 14:18Já proti rituálnímu tetování nic nenamítám, pokud by opravdu nevedlo k podobným věcem jako ženská obřízka.
No hlavně by si každý/každá měl/a svoji víru vybrat sám. Ne, aby byl/a hned po narození označkován/a. A je celkem jedno, jestli to označkování zahrnuje obřízku, tetování nebo křest. Např. já jsem se nikoho neprosil, abych byl pokřtěn.
EDIT: v textu výše jsem měl samozřejmě na mysli mužskou obřízku. Ženská obřízka není nic jiného než porušování lidských práv a mrzačení žen.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Dolezal za příspěvky (celkem 3):
- Robert.Magni, Petr.Vileta, Vendula.Kucerova
Podporuji Pirátskou stranu .
Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям
і Героїням слава!
. Make ruzzia Small Again. Dosť bolo fica
. Dump trump–krasnov. A za Elišku
.
Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.
-
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: (evangelický) farář
- Dal poděkování: 22 poděkování
- Dostal poděkování: 71 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Lukas.Dolezal píše: ↑21 pro 2024, 14:30Tomas.Zivny píše: ↑21 pro 2024, 14:18Já proti rituálnímu tetování nic nenamítám, pokud by opravdu nevedlo k podobným věcem jako ženská obřízka.
No hlavně by si každý/každá měl/a svoji víru vybrat sám. Ne, aby byl/a hned po narození označkován/a. A je celkem jedno, jestli to označkování zahrnuje obřízku, tetování nebo křest.
Např. já jsem se nikoho neprosil, abych byl pokřtěn.
Obávám se, že neexistuje žádná „neutrální pozice“: Proč by měli být všichni a priori nenáboženští?
Tomáš Matouš Živný
mail: zivny@luther.cz
tel.: (+420) 739 244 735
- Lukas.Dolezal
- Kontaktovat uživatele:
Tomas.Zivny píše: ↑21 pro 2024, 14:36Lukas.Dolezal píše: ↑21 pro 2024, 14:30Tomas.Zivny píše: ↑21 pro 2024, 14:18Já proti rituálnímu tetování nic nenamítám, pokud by opravdu nevedlo k podobným věcem jako ženská obřízka.
No hlavně by si každý/každá měl/a svoji víru vybrat sám. Ne, aby byl/a hned po narození označkován/a. A je celkem jedno, jestli to označkování zahrnuje obřízku, tetování nebo křest.
Např. já jsem se nikoho neprosil, abych byl pokřtěn.
Obávám se, že neexistuje žádná „neutrální pozice“: Proč by měli být všichni a priori nenáboženští?
Moment. To že nejsem příslušníkem (a nechci se hlásit k organizovanému náboženství ) registrované církve znamená, že jsem "nenáboženský"?
і Героїням слава!
.
Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.
- Robert.Magni
Tak zrovna křest mi nevadí. Ten nenechává následky.
Roger Waters, Praha 2023
- Lukas.Dolezal
- Kontaktovat uživatele:
Fyzické ne, ale jde o ten rituál, který má za cíl danou osobu začlenit do církve.
і Героїням слава!
.
-
- Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
- Profese: technik, programátor
- Dal poděkování: 47 poděkování
- Dostal poděkování: 50 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tady se nabizi tema, ze treba o ceske statni obcanstvi ci zarazeni pod brannou povinnost se taky nikdo po svem narozeni neprosil a pritom mu bylo shora udeleno, kdyz uz se poukazuje na nevyzadane nabozenske ritualy na kojencich.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi vilik za příspěvek:
- Robert.Magni
Demokracie a liberalismus není o tom že si můžu dělat co chcu, ale především o zodpovědnosti za své jednání.
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: Celkem Spokojený Důchodce
- Dal poděkování: 10918 poděkování
- Dostal poděkování: 8808 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kněz prznící ministranta je především pedofil a homosexuální orientace ho dovedla do katolické církve, kde se žen vyskytuje minimálně.
Tomas.Zivny píše: ↑21 pro 2024, 11:34Mají-li být církve odděleny od státu a spravovat své věci samostatně, pak je na státu, aby jim to umožnil. Svoboda vyznání je jeden ze základů demokratického právního státu.
Ale církevní/náboženské právo nikdy nesmí stát nad právem civilním. Tak je tomu třeba v Afghanistánu, Iránu a dalších zemích. Možná by katolická církev ráda vrátila čas a měla stejné výsady jako ve středověku.
Tomas.Zivny píše: ↑21 pro 2024, 13:00Já rozhodně jako křesťan chci, aby v České republice mohli žít a svobodně praktikovat svou víru jak praktikující židé, tak případně i muslimové.
A kdyby nebyla smlouva s Vatikánem, tak nemůžeš praktikovat svou víru? No nemohl by ses jít vyzpovídat z vraždy a jako trest si odnést 100x Otčenáš a 200x Zdrávas. Vždyť jsi přece evangelík, jsi dokonce ženatý a dokonce se ženou, co ty máš společného s katolíky a Vatikánem?
A proč bychom měli být náboženští? Dnes se smějeme starým lidským vírám, například že hovnivál je bůh slunce (Egypt), nebo že na Olympu sedí bohové (starověké Řecko), nebo že v lese žije bůh, jemuž je třeba přinášet lidské oběti (starogermánské kmeny). Nepřijde lidstvo někdy za 500 nebo 5000 let na to, že víra v boha židovského, křesťanského i muslimského, byla jedna velká lež na ovládání méně chytré části lidstva?
Jinak ta smlouva je tady https://mzv.gov.cz/jnp/cz/zahranicni_vz ... vatym.html
a po jejím přeštení se mi potvrdilo mé podezření, že jde o snahu o rozšíření vlivu katolické církve na společnost.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
- Lukas.Dolezal
Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)