Smlouva se Svatým stolcem

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Robert.Magni
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: vrátný
Dal poděkování: 12558 poděkování
Dostal poděkování: 2835 poděkování

Re: Smlouva se Svatým stolcem

Příspěvek od Robert.Magni »

Tak určitě by bylo zajímavý, kdyby se u nás některý z indiánů rozhodl praktikovat víru svých předků.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Robert.Magni za příspěvek:
Petr.Vileta

Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Tomas.Zivny
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: (evangelický) farář
Dal poděkování: 22 poděkování
Dostal poděkování: 71 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Zivny »

Jan.Prokop píše: 21 pro 2024, 14:04
Tomas.Zivny píše: 21 pro 2024, 13:00
  1. Obřízka je fundament židovského náboženství, na kterém naše evropská kultura stojí (ta tradice, ne obřízka)... a už si také kvůli tomu (i obřízce konkrétně) tenhle národ vytrpěl své. Zkrátka si nemyslím, že by obřízka – jak ji praktikují židé – člověka mrzačila. Ve většině komunit – až na ultraortodoxní (ale ani tam neexistuje žádná „baba obřezávačka“ a obřízky opravdu nekoná každý) – ji provádějí lékaři atd., i židovství zná důvody, kdy ji neprovést, pokud by to ohrožovalo život dítěte (historicky typicky u hemofiliků).

2. Podobně je to s košer porážkou. Nám to dnes může připadat kruté... ale historicky to byla „domácí porážka“ zvířete, které bylo (obvykle) chováno ve velmi vlídném prostředí – ty rituální požadavky dost předchází týrání atp.

3. Ano, jistý problém mohou být halal-jatka, ale to je na našem státu, aby zvážil počet muslimů tady, a měla-li by tu tedy mít „živočišná velkovýroba“ pro zahraničí výjimku (To je, žel, už o byznyse...), což se naštěstí – rozumně – rovněž nestalo.

4. Pro jistou – jasné ne ženské obřízce, která ani nemá jasné náboženské zakotvení (Rozhodně ne v islámu.), ale jde o zvyk, který vlastně vždycky opravdu mrzačí.

Já rozhodně jako křesťan chci, aby v České republice mohli žít a svobodně praktikovat svou víru jak praktikující židé, tak případně i muslimové.

1. takže třeba rituální tetování děti je dle tebe ok?

a ostatní náboženství jako budhisti, "pohani", satanisti, atd.. by dle tebe neměli mít právo u nás svobodně praktikovat svou víru?

1. Já to uvedl jen jako příklady, protože tam myslím mířila ona náražka.
  2. Svobodu vyznání má mít každý... jediný problém je, pokud by to vyznání explicitně porušovalo právní řád ČR tou měrou, že by jeho existence nebyla slučitelná s demokratickým právním řádem. Myslím, že v ČR ji mají všichni uvádění. Budhisté mají i registrovanou náboženskou společnost. Satanisté myslím zatím nikoli.
  3. Já proti rituálnímu tetování nic nenamítám, pokud by opravdu nevedlo k podobným věcem jako ženská obřízka.

Tomáš Matouš Živný
mail: zivny@luther.cz
tel.: (+420) 739 244 735

Robert.Magni

The Church of All Saints
Žádost zamítnuta dne 21. 11. 2014

Roger Waters, Praha 2023

Lukas.Dolezal
Dal poděkování: 1452 poděkování
Dostal poděkování: 1332 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas.Dolezal »

Tomas.Zivny píše: 21 pro 2024, 14:18

Já proti rituálnímu tetování nic nenamítám, pokud by opravdu nevedlo k podobným věcem jako ženská obřízka.

No hlavně by si každý/každá měl/a svoji víru vybrat sám. Ne, aby byl/a hned po narození označkován/a. A je celkem jedno, jestli to označkování zahrnuje obřízku, tetování nebo křest. Např. já jsem se nikoho neprosil, abych byl pokřtěn.

EDIT: v textu výše ⬆️ jsem měl samozřejmě na mysli mužskou obřízku. Ženská obřízka není nic jiného než porušování lidských práv a mrzačení žen.

Naposledy upravil(a) Lukas.Dolezal dne 21 pro 2024, 15:26, celkem upraveno 2 x.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Lukas.Dolezal za příspěvky (celkem 3):
Robert.Magni, Petr.Vileta, Vendula.Kucerova

Podporuji Pirátskou stranu 🏴‍☠️. OFFTOPICJeště. OFFTOPICStejně nemám koho jinýho volit.

Pomoz vytlačit okupanty z Ukrajiny. Слава Україні! Героям
і Героїням слава! 🇨🇿 🇪🇺 🇺🇦 🇬🇪✌️. Make ruzzia Small Again. Dosť bolo fica 🇸🇰. Dump trump–⁠⁠⁠⁠⁠⁠krasnov. A za Elišku 🏳️‍🌈✊.

Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany 🌍 (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.

Tomas.Zivny
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: (evangelický) farář
Dal poděkování: 22 poděkování
Dostal poděkování: 71 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Zivny »

Lukas.Dolezal píše: 21 pro 2024, 14:30

Já proti rituálnímu tetování nic nenamítám, pokud by opravdu nevedlo k podobným věcem jako ženská obřízka.

No hlavně by si každý/každá měl/a svoji víru vybrat sám. Ne, aby byl/a hned po narození označkován/a. A je celkem jedno, jestli to označkování zahrnuje obřízku, tetování nebo křest.

Např. já jsem se nikoho neprosil, abych byl pokřtěn.

Obávám se, že neexistuje žádná „neutrální pozice“: Proč by měli být všichni a priori nenáboženští?

Tomáš Matouš Živný
mail: zivny@luther.cz
tel.: (+420) 739 244 735

Lukas.Dolezal
Kontaktovat uživatele:

Tomas.Zivny píše: 21 pro 2024, 14:36
Lukas.Dolezal píše: 21 pro 2024, 14:30

No hlavně by si každý/každá měl/a svoji víru vybrat sám. Ne, aby byl/a hned po narození označkován/a. A je celkem jedno, jestli to označkování zahrnuje obřízku, tetování nebo křest.

Např. já jsem se nikoho neprosil, abych byl pokřtěn.

Obávám se, že neexistuje žádná „neutrální pozice“: Proč by měli být všichni a priori nenáboženští?

Moment. To že nejsem příslušníkem (a nechci se hlásit k organizovanému náboženství ) registrované církve znamená, že jsem "nenáboženský"?

Podporuji Pirátskou stranu 🏴‍☠️. OFFTOPICJeště. OFFTOPICStejně nemám koho jinýho volit.

і Героїням слава! 🇨🇿 🇪🇺 🇺🇦 🇬🇪✌️. Make ruzzia Small Again. Dosť bolo fica 🇸🇰. Dump trump–⁠⁠⁠⁠⁠⁠krasnov. A za Elišku 🏳️‍🌈✊.

Vedoucí Místního týmu Brno-Řečkovice a okolí, člen MF Brno, KF Jihomoravský kraj, Rezortního týmu pro záležitosti Evropské unie, zahraničních věcí a obrany 🌍 (RT EZO), lukas.dolezal@pirati.cz.

Robert.Magni

Tak zrovna křest mi nevadí. Ten nenechává následky.

Roger Waters, Praha 2023

Lukas.Dolezal
Kontaktovat uživatele:

Robert.Magni píše: 21 pro 2024, 14:42

Tak zrovna křest mi nevadí. Ten nenechává následky.

Fyzické ne, ale jde o ten rituál, který má za cíl danou osobu začlenit do církve.

vilik
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: technik, programátor
Dal poděkování: 47 poděkování
Dostal poděkování: 50 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vilik »

Tady se nabizi tema, ze treba o ceske statni obcanstvi ci zarazeni pod brannou povinnost se taky nikdo po svem narozeni neprosil a pritom mu bylo shora udeleno, kdyz uz se poukazuje na nevyzadane nabozenske ritualy na kojencich.

Tito uživatelé poděkovali autorovi vilik za příspěvek:
Robert.Magni

Demokracie a liberalismus není o tom že si můžu dělat co chcu, ale především o zodpovědnosti za své jednání.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8808 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

vilik píše: 21 pro 2024, 10:59

Ta uvaha piratu a reci v parlamentu... nevim no, knez prznici ministranta je homosexual tak co takhle z duvodu ochrany deti omezit prava homosexualu? Na takovy navrh by mnozi z vas vyskakovali jak myš z vosího hnízda

Kněz prznící ministranta je především pedofil a homosexuální orientace ho dovedla do katolické církve, kde se žen vyskytuje minimálně. ;)

Tomas.Zivny píše: 21 pro 2024, 11:34

Mají-li být církve odděleny od státu a spravovat své věci samostatně, pak je na státu, aby jim to umožnil. Svoboda vyznání je jeden ze základů demokratického právního státu.

Ale církevní/náboženské právo nikdy nesmí stát nad právem civilním. Tak je tomu třeba v Afghanistánu, Iránu a dalších zemích. Možná by katolická církev ráda vrátila čas a měla stejné výsady jako ve středověku. :P

Tomas.Zivny píše: 21 pro 2024, 13:00

Já rozhodně jako křesťan chci, aby v České republice mohli žít a svobodně praktikovat svou víru jak praktikující židé, tak případně i muslimové.

A kdyby nebyla smlouva s Vatikánem, tak nemůžeš praktikovat svou víru? No nemohl by ses jít vyzpovídat z vraždy a jako trest si odnést 100x Otčenáš a 200x Zdrávas. Vždyť jsi přece evangelík, jsi dokonce ženatý a dokonce se ženou, co ty máš společného s katolíky a Vatikánem? :roll:

Tomas.Zivny píše: 21 pro 2024, 14:36

Proč by měli být všichni a priori nenáboženští?

A proč bychom měli být náboženští? :roll: Dnes se smějeme starým lidským vírám, například že hovnivál je bůh slunce (Egypt), nebo že na Olympu sedí bohové (starověké Řecko), nebo že v lese žije bůh, jemuž je třeba přinášet lidské oběti (starogermánské kmeny). Nepřijde lidstvo někdy za 500 nebo 5000 let na to, že víra v boha židovského, křesťanského i muslimského, byla jedna velká lež na ovládání méně chytré části lidstva?

Jinak ta smlouva je tady https://mzv.gov.cz/jnp/cz/zahranicni_vz ... vatym.html
a po jejím přeštení se mi potvrdilo mé podezření, že jde o snahu o rozšíření vlivu katolické církve na společnost.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Lukas.Dolezal

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“