Já to počítal ekonomicky a je vidět, že intuitivní chemie má své limity. Zdálo se mi nemožné, že by z pouhého 1 litru paliva vzniklo 2,3 kg emisí. Ale chemii si dostudovávat už nechci a při letmém přepočtu s mými původními čísly mi vychází skutečně 2 kg/l, což je řádově ono (a je to děsivé číslo). Ale stále koukám podezřívavě a kroutím hlavou...Marek.Necada píše: ↑15 črc 2019, 10:48 Vážně? V čem chyba spočívá? Hodnotu 2,3 kg oxidu uhličitého na litr benzínu jsem našel zde a řádově mi dává smysl:
Benzín má hustotu něco kolem 0,755 kg/ l a se skládá předně z uhlovodíků, přičemž vodíky jsou oproti uhlíkům lehké, tedy převážnou většinu hmotnosti tvořejí atomy uhlíku.
Při nějakých 2,1 atomu vodíku (vycucáno z prstu) na jeden uhlík to znamená, že uhlíku je v benzínu asi 12 / (2,1 * 1 + 1 * 12) * 0,755 kg/ l = 0,643 kg / l.
Spalováním uhlíků vzniká oxid uhličitý v hmotnostním poměru zhruba (2*16 + 12) / 12 = 3,67, z čehož nakonec dostáváme 0,643 kg / l * 3,67 = 2,36 kg / l. Což je docela blízko použité hodnotě 2,3 kg / l.
Marku, děkuji ještě jednou za opravu a nyní i poučení!
Zpět k tématu, toto chemické intermezzo potvrzené ze dvou zdrojů (jeden na druhý pokus :) ) nicméně nijak nezpochybnilo, že emisní povolenky jsou řádově nižším zatížením než spotřební daně na paliva automobilů.