Petr Bajgar píše:shaman píše: ... někde hodně výrazně novému příchozímu oznámit, že nejste strana, ale hejno, ...
Možná by jsi mohl mít trochu víc tolerance vůči naší snaze vybudovat stranu odspoda, bez zázemí zkušeností a prostředků. Politická kultura v Česku je naproto minimální a posledních třiadvacet let vedlo k nové normalizaci tentokrát kapitalistické. Němečtí Práti stavějí na zkušenostech bývalých členů strany zelených jenže u nás nic takového nemáme. Zdejší obyvatelé jsou pasivní a v podstatě si nechají s mírným brbláním sr.t na hlavy a mnozí za to ještě slušně poděkují. Destrukce Občanské společnosti a vůbec obecného občanského povědomí dvacet let dominovala. Pirátská strana přes dětské nemoci je velkou oporou povědomí občanů hlavně mladých, že jsou v Česku lidé, kteří chtějí posilovat roli občanů vůči zatím všemocnému režimu. Máme před sebou ještě mnoho práce a naprosto to není jen úkolem pirátů.
Jestli fungujeme jako hejno/strana? kdyby to bylo tak snadné, to by se nám to žilo jen nevím jestli by to ještě byl život. Jiné strany na tom nejsou o mnoho lépe jen se tváří jaksi konzistentněji. Základem je nezajem zdejších obyvatel stát se občany a starat se zodpovědně o své životní zájmy. Všichni to chtějí mit jaksi jasné, přehledné a jednoduché což není v tak komplexním systému jako se lidská společnost zrovna jednoduché a pokud by bylo, asi by to byl fašizmus nebo jiný typ diktatůry. Zatím se tedy společenství lidí v Česku teprve učí poznávat kdo je kdo a co to udělá když! Dlouhá léta byl vykrádám obsah mnoha pro společnost důležitým slovům, dnes je proto z jejich používání mnoho lidí totálně dezorientovaných a zmatených. Školství nepřispívá k orientaci a rozpoznávání v čem žijeme ale v převážné většině cvičí další nemyslící a zmatené roboty čekající na příkazy co a jak mají dělat, aby žili životy, které ani nejsou jejich.
Možná jsem použil tvrdou formulaci, ale na věci to nic nemění. Myslím, že se příliš automaticky předpokládá, že každý tento systém zná a umí v něm chodit. Myslím, že právě proto, co říkáš, má se vše nějak jasněji zezačátku prezentovat, aby si členové předsednictva nemuseli stěžovat, že to stále někomu vysvětlují. Bylo by to dobré proto, že si myslím, že většina lidí, kteří se ke straně přidávají v současné době, nevědí nic o "hejnu" jen hledají v současné době jinou politickou stranu. Ti méně aktivní pak tápou, ti aktivnější pak jdou poslepu ode zdi ke zdi.
Na okraj: Chtěl jsem se k vám přidat i se ženou, ta však proklikávání Piznamu vzdala, že na to nemá čas a trpělivost, a kloní se spíš ke Straně svobodných občanů, s tím, že je jí aspoň jasné co chtějí. (Pokud to ta strana dodrží, to je ale vždy sázka do loterie)
Kouřím a piju. Jsem tlustej. Mám velký auto. JÁ ale do VAŠEHO života nekecám.
Nejsem pirát, jsem korzár.
I černá ovce zůstává ovcí, jen bečí v jiné ohrádce.....