(Populace nám v Evropě už neroste, ale díval jste se na spotřebu?)
Proč jsou pro mne Piráti nevolitelní
Moderátor: Komise předsedajících
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
- Vojtech.Pikal
- Kontrolní komise
- Profese: politik, informatik
- Dal poděkování: 11092 poděkování
- Dostal poděkování: 8913 poděkování
Re: Proč jsou pro mne Piráti nevolitelní
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 2):
- V__, Jan.Zavadil
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Dal poděkování: 147 poděkování
- Dostal poděkování: 335 poděkování
Vojtech.Pikal: Populace v Evropě roste, ale roste právě díky migraci. Bez migrace by to zde byl mírný pokles (což by bylo vhodné). Spotřeba je samozřejmě další problém. Vhodné by bylo snižovat populaci i spotřebu. Omezením migrace můžeme celkovou spotřebu snížit, proto jsem dost důrazně pro omezení migrace (a jsem pro omezení spotřeby). Když to převedu do politiky, tak to beru jako jedno z měřítek pro rozhodování při volbách. Upřednostním strany ochotné bránit migraci a ochotné omezovat spotřebu.
-
- Dal poděkování: 112 poděkování
- Dostal poděkování: 180 poděkování
Stanovisko k migraci 2020 píše:Embargo na zbraně ve válečných oblastech. ... Podporujeme zákaz vývozu zbraní do válečných oblastí, mimo oficiální spojenecké jednotky ...
Toto mi přijde naivní. Výsledkem by bylo, že strany konfliktu, které jsou podporovány Čínou, Ruskem nebo třeba Iránem své zbraně dostanou a budou s nimi moci zmasakrovat bezbranné prozápadní strany.
Příkladem můžou být Kurdové v Sýrii.
Co Tajwan? Aha, na Tajwanu není zatím válečná oblast, tam bychom přestali dodávat teprve v okamžiku, kdy by Čína Tajwan napadla, aby se Tajwan nemohl útoku bránit.
V podstatě stačí aby agresor napadl nějaký nám nakloněný ale nespojenecký stát, a my bychom ten stát museli nechat na holičkách.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi 55108311 za příspěvky (celkem 2):
- Petr.Vileta, V__
-
Stanovisko k migraci 2020 píše:Embargo na zbraně ve válečných oblastech. ... Podporujeme zákaz vývozu zbraní do válečných oblastí, mimo oficiální spojenecké jednotky ...
Stanovisko k migraci 2020
Dá se někde dohledat, jak takový názor vznikl a jaká k němu proběhla diskuze? Díval jsem se do "Fórum / Pirátský program / Evropská unie, zahraničí, obrana" , ale nic jsem tam nenašel.
Děkuju.
EDIT: Našel jsem jenom toto a tohle, ale tam žádná diskuze není viditelná.
-
- Člen KS Praha
- Profese: IT konzultant
- Dal poděkování: 933 poděkování
- Dostal poděkování: 1127 poděkování
55108311 píše: ↑02 črc 2021, 06:16Stanovisko k migraci 2020 píše:Embargo na zbraně ve válečných oblastech. ... Podporujeme zákaz vývozu zbraní do válečných oblastí, mimo oficiální spojenecké jednotky ...
Toto mi přijde naivní. Výsledkem by bylo, že strany konfliktu, které jsou podporovány Čínou, Ruskem nebo třeba Iránem své zbraně dostanou a budou s nimi moci zmasakrovat bezbranné prozápadní strany.
Příkladem můžou být Kurdové v Sýrii.
Co Tajwan? Aha, na Tajwanu není zatím válečná oblast, tam bychom přestali dodávat teprve v okamžiku, kdy by Čína Tajwan napadla, aby se Tajwan nemohl útoku bránit.
V podstatě stačí aby agresor napadl nějaký nám nakloněný ale nespojenecký stát, a my bychom ten stát museli nechat na holičkách.
To si trochu protirecite, zrovna v Syrii sa daju v CR (a na Slovensku) vyrobene zbrane najst hlavne u Tureckom a Saudami vyzbrojovanych milicii, ktore to tam tak nejak rozputali (teda ked beriem poslednu vojnu, konflitkt medzi klanom Assadov a inymi klanmi je samozrejme dlhsi). Podobne sa daju ceske (aj tazke!) zbrane pomerne casto najst v dalsich konfliktnych zonach, napr. v Nahornom Karabachu.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Ivor.Kollar za příspěvky (celkem 4):
- Jan.Zavadil, Vojtech.Pikal, V__, Ivo.Vlasaty
-
Ivor.Kollar píše: ↑03 črc 2021, 15:16To si trochu protirecite, zrovna v Syrii sa daju v CR (a na Slovensku) vyrobene zbrane najst hlavne u Tureckom a Saudami vyzbrojovanych milicii, ktore to tam tak nejak rozputali (teda ked beriem poslednu vojnu, konflitkt medzi klanom Assadov a inymi klanmi je samozrejme dlhsi). Podobne sa daju ceske (aj tazke!) zbrane pomerne casto najst v dalsich konfliktnych zonach, napr. v Nahornom Karabachu.
Tomu nerozumím. Já tvrdím, že pokud by pirátský návrh byl úspěšně aplikován (nejenom u nás, ale i po celém západním světě), nebudeme moci posílat zbraně například ukrajinské armádě a Rusko bude moci Ukrajinu dál válcovat. K anexi Krymu a k současnému konfliktu na Donbase došlo právě proto, že Ukrajina měla v roce 2014 slabou armádu.
Jak si protiřečím?
K situaci v Sýrii:
Asi bych polemizoval o tom, kdo může za občanskou válku v Sýrii, a jestli spouštěčem násilí nebyl spíš Asad, když v roce 2011 masakroval civilisty na demonstracích, a jestli dodávky zbraní ze strany Turecka a Saudské arábie nebyly až druhotným počinem. Ale nechci tady rozjíždět off-topic: I pokud bychom předpokládali, že Asad byl hodný vládce, který nijak civilistům neubližoval a choval se hezky k opozici a Turci a Saudská arábie rozpoutaly v Sýrii občanskou válku dodávkami českých zbraní, je pirátský návrh špatný. Měl by za následek toto:
- nám nakloněné entity jako je Ukrajina nebo Kurdové v Sýrii se nebudou moci bránit, nebo budou muset hledat pomoc u pochybných režimů, které tam tím pádem budou získávat vliv
- Turecko a Saudská Arábie pošlou milicím do Sýrie jiné zbraně, takže efekt pirátského návrhu bude nulový.
Mimochodem, zákazy vývozu zbraní z EU probíhají i dnes, ale nejsou tak obecné a široké jako je pirátský návrh a jsou zaměřovány na konkrétní oblasti: během Janukovyčových útoků na Majdan byl zakázán vývoz zbraní na Ukrajinu, a v roce 2014 byl znovu povolen; zákaz vývozu zbraní do Sýrie z EU trval do roku 2013.
- Vojtech.Pikal
- Kontrolní komise
- Profese: politik, informatik
- Dal poděkování: 11092 poděkování
- Dostal poděkování: 8913 poděkování
(Tak, možná by pak byla potřeba se hlásit pořádně k těm, co je chceme podporovat a považovat za spojence.)
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Vojtech.Pikal za příspěvky (celkem 3):
- Jan.Zavadil, V__, Ivo.Vlasaty
-
55108311 píše: ↑03 črc 2021, 00:58Stanovisko k migraci 2020
Dá se někde dohledat, jak takový názor vznikl a jaká k němu proběhla diskuze? Díval jsem se do "Fórum / Pirátský program / Evropská unie, zahraničí, obrana" , ale nic jsem tam nenašel.
Zajmalo by mě to i obecně, nejenom v tomto konkrétním případě.
V rámci transparentnosti a otevřenosti bych pokládal za užitečné, aby k jednotlivým bodům programu nebo k podobným prohlášením (jako je odkazovaná tisková zpráva) mohli voliči/veřejnost nalézt původní diskuzi jak ten program vznikal nebo alespoň nějakou "důvodovou zprávu".
Já se třeba neztotožňuju s pirátským názorem na embarga zbraní, a řeknu si "no ti piráti jsou pěkní kokoti". Ale kdybych viděl detailní proces toho, jak vznikal pirátský názor na embarga a detailní důvody za ním, třeba bych si řekl "něco na tom je, asi to nejsou zas takoví kokoti" .
- Martin.Kucera
- Člen KS Moravskoslezský kraj
- Profese: nakladatel
- Dal poděkování: 561 poděkování
- Dostal poděkování: 12523 poděkování
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 4):
- Petr.Vileta, Jan.Zavadil, Vojtech.Pikal, V__
Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. -- Lucie Spáčilová
-
Je ten dokument z roku 2020 pořád platný? Jaké je stanovisko Pirátů k této věci po útoku na Ukrajinu?