Já bych řekl, že k půjčkám a úrokům nevedou nekazící se peníze, ale nedočkavost, nezodpovědnost, ekonomická negramotnost a v neposlední řadě i mírný či nevhodný způsob trestání dlužníků.David.Michal píše:Problém je, že nekazící se peníze vedou k úrokům, půjčkám a situace je jak vidíme v současnoti neudržitelná.
Soused sice pracuje 10 hodin denně, ale to já nevidím. Já vidím, že má offroada, obrovskou plazmu a každý rok létá do Egypta. Tak to chci také a když na to nemám, tak si půjčím. Vždyť tam stačilo jen zatelefonovat a na nic se neptali.

Ono je to už ve výchově. Dnešní děti nic nemusí, všechno se jim koupí, dokonce jim ani nesmíš dát pohlavek (v některých zemích, co už jsou před námi). Já když jsem chtěl nové autíčko, tak jsem musel alespoň týden asistovat při mytí nádobí. Fakticky jsem zdržoval, moje "práce" nadělala víc škody než užitku, ale poučilo mě to, že když něco chci, musím pro to udělat i něco, co mi vůbec není příjemné. A když jsem tohle pochopil už v 5 letech, pamatuji si to dodnes.
Měly by se zavést krátkodobé tresty odnětí svobody. Na 3 dny, na týden, měsíc. A zapisovat do rejstříku trestů jako všechny ostatní. Nezaplatíš alimenty jednou, pokuta. Nezaplatíš podruhé, podmínka, nezaplatíš potřetí, týden vezení. Až by lidi pochopili, že pak jim třeba 10 let (do zahlazení) jsou odepřeny některé profese (např. i pokladní v supermarketu), pak by začali být zodpovědnější. Dal bych lidem větší volnost,ale zároveň s tím tvrdší tresty. Klidně jezdi pod vlivem alkoholu nebo drog, ldyž nic neprovedeš. Ale jak "pod vlivem" jenom porazíš patník, tak půl roku natvrdo.
Současná společnost se, bohužel, vydává opačným směrem. Co nejvíc regulací, nařízení a na druhé straně dotací a podpor.