Základní příjem ve virtuální decentralizované měně mimo stát

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Základní příjem ve virtuální decentralizované měně mimo

Příspěvek od Petr.Vileta »

David.Michal píše:Problém je, že nekazící se peníze vedou k úrokům, půjčkám a situace je jak vidíme v současnoti neudržitelná.
Já bych řekl, že k půjčkám a úrokům nevedou nekazící se peníze, ale nedočkavost, nezodpovědnost, ekonomická negramotnost a v neposlední řadě i mírný či nevhodný způsob trestání dlužníků.

Soused sice pracuje 10 hodin denně, ale to já nevidím. Já vidím, že má offroada, obrovskou plazmu a každý rok létá do Egypta. Tak to chci také a když na to nemám, tak si půjčím. Vždyť tam stačilo jen zatelefonovat a na nic se neptali. :) A když přijde na splácení, tak holt přijdu o to auto a televizi, ale víc si na mě nevezmou, protože víc nemám. Všechno totiž okamžitě prožeru. :P A to ty chceš vlastně podporovat. :roll:

Ono je to už ve výchově. Dnešní děti nic nemusí, všechno se jim koupí, dokonce jim ani nesmíš dát pohlavek (v některých zemích, co už jsou před námi). Já když jsem chtěl nové autíčko, tak jsem musel alespoň týden asistovat při mytí nádobí. Fakticky jsem zdržoval, moje "práce" nadělala víc škody než užitku, ale poučilo mě to, že když něco chci, musím pro to udělat i něco, co mi vůbec není příjemné. A když jsem tohle pochopil už v 5 letech, pamatuji si to dodnes.

Měly by se zavést krátkodobé tresty odnětí svobody. Na 3 dny, na týden, měsíc. A zapisovat do rejstříku trestů jako všechny ostatní. Nezaplatíš alimenty jednou, pokuta. Nezaplatíš podruhé, podmínka, nezaplatíš potřetí, týden vezení. Až by lidi pochopili, že pak jim třeba 10 let (do zahlazení) jsou odepřeny některé profese (např. i pokladní v supermarketu), pak by začali být zodpovědnější. Dal bych lidem větší volnost,ale zároveň s tím tvrdší tresty. Klidně jezdi pod vlivem alkoholu nebo drog, ldyž nic neprovedeš. Ale jak "pod vlivem" jenom porazíš patník, tak půl roku natvrdo.

Současná společnost se, bohužel, vydává opačným směrem. Co nejvíc regulací, nařízení a na druhé straně dotací a podpor.

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

David.Michal
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: free
Dal poděkování: 360 poděkování
Dostal poděkování: 874 poděkování

Příspěvek od David.Michal »

Chápu, že jsi proti základnímu příjmu. Ovládá tě klasická psychologie jeho odpíračů. Tedy, já si musel všechno zasloužit a někdo jiný by snad něco měl dostat zadarmo? Tak to tedy ne....

Neboj nejsi v tom sám, toto myšlení je většinové a skutečným důvodem proč ZP ještě nemáme. Jelikož technologicky i ekonomicky ZP už schopni zvládnout jsme. Jen v hlavách ještě ne.

Co se týče trestání dlužníků, tak neplacení alimmentů je trestým činem už nyní. Tam se totiž nejedná o dluh, ale o neplnění vyživovací povinnosti. Takže spousta lidí už kvůli tomu vě vězení je. Možná až půlka z těch co tam sedí. Bylo by zajímavé zjistit kolik procent vězňů je tam kvůli alimentům.

Co se týče jiných dluhů, tam se vždy jedná o nějakou formu neplnění smluvních podmínek. A v Listině práv a svobod se píše, že nikdo nesmí být zbaven osobní svobody jen pro neplnění smluvních závazků.

Pokud tě téma dluhů zajímá více pak doporučuji knihu Dluh, prvních 5000 let. https://www.kosmas.cz/knihy/176060/dluh/

Tam se dočteš proč to co navrhuješ není dobrý nápad. Naopak periodické odpouštění dluhů dokáže stabilizovat společnost a odpadají války.

A mimochodem dnešním problémem je hlavně to, že věřitelé nejsou nuceni nést zodpovědnost za to komu půjčují. Ostatně jistě znáš důvody krize 2008, která stále trvá a kterou nezpůsobili dlužníci, ale obchodníci s toxickými pohledávkami schovaných v jiných balíkách.

Tedy za současnou krizi nenesou zodpovědnost ti co si půjčují, ale ti co půjčují lidem zcela bezhlavě.

A volat po zodpovědnosti lidí v okamžiku, kdy se na ně ze všech stran valí reklama. Kdy zde vzdělaní, chytří lidé celé dny přemýšlejí jak narvat lidem další půjčky. Odborníci na marketing přemýšlejí na plné úvazky jak ostatním narvat něco co nepotřebují......

Já třeba žádné půjčky nemám, ale já blokuju reklamu, nemám TV a obecně jsem excentrický a nezajímá mě co na mě okolí. Ale jakmile bych byl jen trošku více stádní, vím že bych přes veškerou svou inteligenci podlehl.

Ten tlak na lidi aby si půjčovali a dál tím jeli ten svůj rat race na kterém jiní třískají rentu, je totiž obrovský.
Tito uživatelé poděkovali autorovi David.Michal za příspěvek:
Ales.Jakl
Ondrej_Marek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: IT administrátor/tiskař
Dal poděkování: 140 poděkování
Dostal poděkování: 182 poděkování

Příspěvek od Ondrej_Marek »

uz se dostavame dost offtopic ale coz, sranda musi bejt..

OFFTOPICvznik ideje ZP je podle me logicke vyusteni globalizace a cim dal vetsi nerovnosti v prijmech respektive vlastnictvi vyrobnich prostredku (nerostne zdroje, puda, energie, voda etc).. a je smerovan k zachovani globalizace (systemovy ubytek pracovnich mist a tim padem odmenovani za praci (automatizace a robotizace), transformace pracovnich naplni do vice virtualnich (lidi se uz ted zivi natacenim sebe na mobil jak sledujou televizni serial nebo hrajou pocitacovou hru a komentujou to.. zatimco deti v bangladesi makaj od nevidim do nevidim za almuznu ve fabrice nebo prostituujou protoze je rodice prodali prekupnikum), presun zateze na treti svet, rust otroctvi)

narozdil od myslenek volajicich po vetsim relokalizovani (zmenseni logistickych retezcu, decentralizace vyroby a redundance za ucelem stabilizace cele site proti vypadku nektereho z clanku), ktere z principu neumozni funkcnost ZP, protoze nebude dost velkej 'pool' prostredku k redistribuci

to souvisi i s neustale zvysujicim se obsahem technologii ve vyrobe (chytre zarizeni, vsechno narvane elektronikou, globalizovana vyroba cehokoliv na zakazku, casem 3d tisk prakticky vseho, jeste dal startrekovske replikatory), coz vede k obrovskemu narustu tvorby odpadu, znecistovani zivotniho prostredi, kolapsu ekosystemu a tak.. znate to

je to ale i souboj s casem, protoze se vyvoj v dobrem snazi predbehnout tenhle kolaps.. dostat se do faze samosereplikujicich nanotechnologii, silneho AI a nakonec technologicke singularity.. jedinou alternativou je kolaps civilizace (superrezistentni nemoci, kolaps globalniho ekosystemu, valky o vodu, masivni migrace lidi pretezujicich lokalni ekonomiky, obcanske valky, vymerni dostatecneho mnozstvi lidi, cimz se snizi zatez planety, rozpadne se lidska civilizace, sklouzneme zpatky o par tisic nebo desitek tisic let a zacneme nanovo)
Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej_Marek za příspěvky (celkem 2):
Vaclav.Fortik, Ales.Jakl
SMRT GENERALIZACI, SMRT INFORMAČNÍMU ŠUMU
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

David.Michal píše:Chápu, že jsi proti základnímu příjmu. Ovládá tě klasická psychologie jeho odpíračů. Tedy, já si musel všechno zasloužit a někdo jiný by snad něco měl dostat zadarmo? Tak to tedy ne....

Neboj nejsi v tom sám, toto myšlení je většinové a skutečným důvodem proč ZP ještě nemáme. Jelikož technologicky i ekonomicky ZP už schopni zvládnout jsme. Jen v hlavách ještě ne.
Když to je většinové myšlení, tak to asi nebude problém té většiny, ale právě té menšiny. Já chápu, že géniové se vyskytují velmi sporadicky (třeba Einstein), ale i šílenci tvoří mizivou část společnosti (Marx, Lenin, Hitler, Stalin, Kim-Ir-Sen, Mao-Ce-Tung atd.) Problém všech sociálních inženýrů je, že většinová společnost buď zcela odmítá jejich "geniální" řešení, nebo jí to trvá dlouho, řádově desítky až stovky let, než názory přejme.

Vezmi si jen takový hloupý příklad chodníků na sídlišti. Inženýr naplánuje různé, z ptačího pohledu, hezky vypadající obrazce a ti parchanti lidé si to pak zkracují přes trávníky a prošlapávají si pěšinky nejkratší cestou z bodu A do bodu B. :twisted: Dáš tam dodatečně nějakou zábranu a jediné, co docílíš je, že lidé tu zábranu obejdou o 2 metry vedle.

Takže ne. Dokud budou lidé nejchytřejšími opicemi, dotud budou cítit potřebu shromažďovat věci, střádat, mít se lépe, než jiné opice. Komunismus, ZP a podobné ideologie neprosadíš, protože lidské opice jsou v podstatě sobecké, jen to některé nepřiznají. Jedinou šansi vidím v genetické modifikaci, že by se gen chmativosti, lenosti atd. nějak odstranil, ale toho se nechci dožít.

S pozdravem "Buď dobrý" :D

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“