Tak zaprvé, v sebraných výrocích našeho kandidáta a stínového ministra lze prý dohledat zmínky, že "nouzový stav je nelegální". Nevím, do jaké míry je to pravda. Už to, že se na fóru nemá zájem nějak obhájit sám, případně vyvrátit tvrzení, které se o něm ke mě dostalo, znamená, že má pocit, že už je za vodou a členskou základnu strany nadále k ničemu nepotřebuje. (Fajn, možná ne)
Ale především: jsem původní profesí programátor a jaksi poznám, pokud jsou v jednom a tom samém jazyce dvě tvrzení logicky ekvivalentní. Pokud je zdravotní stav soukromá věc a nesmí být povinně zveřejňován, tak jakákoliv veřejným sektorem organizovaná opatření proti infekčním chorobám jsou předem ztracená. Na bázi dobrovolnosti jich bude fungovat zlomek (ja se ukázalo) - možná tak roušky v MHD a to ještě je částečně. Samozřejmě je zde jistá možnost předávat výsledek testu pouze soukromě, ano - ale základní princip, tedy vyžadovat potvrzení o bezinfekčnosti, pak samozřejmě nelze. Protože to znamená požadovat zveřejnění informace o zdravotním stavu! (a pokud někdo tvrdí, že ne, tak já jen tvrdím, že holt asi každý mluvíme jiným jazykem. U právníků na to ostatně mám podezření už dlouho... herafter thereafter
Pokud mi někdo vysvětlí, že se mýlím a že v cestě ochraně veřejného zdraví před infekčními chorobami nestojí v případě úplného utajení informace o zdravotním stavu žádná překážka, tak budiž. Ale podle mě to prostě logicky není možné.... buď někdo nechápe, čím se informace o infekčnosti liší od jiných plně osobních údajů o zdravotním stavu, nebo slovem "utajení" myslíme každý něco jiného. Ale podle mě v konečném důsledku zde anonymizace není možná: není dost dobře možné někoho "anonymně" někam nepustit, například: jakékoliv omezení musí být adresné a ne plošné. Samozřejmě lze zařídit (a podle mě to během pandemie bylo dodrženo), že se nikde neobjeví nějaké jmenné, veřejné seznamy infikovaných. Tohle nikdo nechce. Ale v nějaké fázi je zkrátka informace o zdravotním stavu předána. A to v konečném důsledku způsobem, který je ekvivalentní zveřejnění (ono zveřejnění není fakt jen to, že to někdo odvysílá v televizi). Je možné to dělat pokud možno nějak šetrně a nenápadně, ale nakonec to zveřejnění je. Jedinou alternativou, jak to udělat zcela anonymně, by bylo dělat jenom plošná opatření (tedy jakýsi "Okamura naruby" - ten zase chce všechno jiné, než plošná opatření).
Buď se tedy na infekční choby rozhodneme "nevěřit" vůbec (a kdykoliv se v tomhle ohledu objeví nějaké nepříjemné indicie, typu někdo onemocní či umře, tak začneme podezírat, že jde určitě o podvod a že má jiný problém nebo ho "vláda otrávila", nebo něco). A nebo v nějaký moment budeme muset lidi donutit zpřístupnit alespoň částečnou informaci o jejich zdravotním stavu - a to právě tu část, která se týká infekčních chorob, které mohou nějak reálně ohrozit jejich okolí (asi nebudeme každému dělat testy na běžnou rýmu, ale taky asi existuje nějaké procento smrtelných případů nějaké nemoci, kdy to okolí začne zajímat: do autobusu, který se jednou ze stovky jízd vybourá a všichni umřou, bychom asi taky nenastoupili...)