Přeregistrace registrovaných příznivců

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

kainashi
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: HTML kodér, programátor
Dal poděkování: 28 poděkování
Dostal poděkování: 69 poděkování

Re: Přeregistrace registrovaných příznivců

Příspěvek od kainashi »

Nechci hlasovat, ale chci vědět co se děje v Praze / Praze 13 (kde aktuálně jsem) a v JČ kraji (odkud jsem původně). Aktuálně kvůli tomu musím být v RegP skupinách, jinak se do subfór nedostanu (nebo jsem aspoň nezjistil jak).

Jak moc se to změní poté co nebudu RegP? Protože nemám čas ani náladu někomu ukazovat občanku (fakt nešlo udělat to ověření přes datovku / mojeID? to je u Pirátů podle mě docela faux pas... ve sněmovně se bojuje za elektronizaci státní správy ale vnitřní mechanismy / systémy jsou oldschool af).

Minimálně mi přijde, že by bylo lepší kdyby se zavedl "ověřený příznivec"... Takhle skoro po 10 letech o RegP přijdu.

... na druhou stranu aspoň nebudu na fóru prokrastinovat :D
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 565 poděkování
Dostal poděkování: 12763 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Já se omlouvám že jsem včera nenapsal ale předčasně jsem odpadl už po rozeslání členského Newsletters. Napravím dnes po návratu z práce. Ale spousta tu už mezitím zazněla.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11364 poděkování
Dostal poděkování: 9050 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Mělo by to být tak, že aby člověk mohl vidět to, co je veřejné (jednání jsou převážně veřejný), nemusí být registrovaný, stačí být příznivec.(To jsou prostě dva různé stupně.)

Registrovaný může kandidovat, tým si může omezit, jestli k němu registrovaní mohou i psát, nebo třeba jestli registrované pustí i do uzavřených jednání.

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

Nikezeus
Profese: Logistika
Dal poděkování: 37 poděkování
Dostal poděkování: 216 poděkování

Příspěvek od Nikezeus »

RP bude proste neco jako sveho casu kandidat ci kadrova rezerva :-)

P.S.: Jestli byl jeden z duvodu, ze nejaka osoba pouziva najednou vice nicku, tak nechapu proc admin dotycnemu ucty "nezarizne" a necha ho na foru radit.
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8807 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Nikezeus píše: 11 lis 2019, 15:28 P.S.: Jestli byl jeden z duvodu, ze nejaka osoba pouziva najednou vice nicku, tak nechapu proc admin dotycnemu ucty "nezarizne" a necha ho na foru radit.
Někdo píše pod stejným nickem třeba přes TOR nebo jiné anonymizery, takže jediná možnost, jako ho "zaříznout" je znát jeden jeho ověřený nick a všechny ostatní prostě stopnout. Pokud to někdo dělá záměrně, prostě se nemůže stát RegP vícekrát, maximálně spadne mezi "Uživatele fóra", kteří ovšem mají většinu fór jen ke čtení. Navíc mulťák ti samozřejmě nepřizná, kolik nicků tady je jeho. ;)

Jo a mimo jiné, počtem registrovaných příznivců se honosí kde kdo, třeba Pitomio, ale kolik z nich je falešných, to sám neví. A "Pirát ví" ;)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 565 poděkování
Dostal poděkování: 12763 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Takže - rozdělím to na dvě části, "politickou" a "technickou", ať to není příliš dlouhé.

Proč přeregistrace (ověření identity)?
Dle stanov mají registrovaní příznivci v rámci strany řadu práv, a s rostoucím významem Pirátů (pronikání do veřejných funkcí) roste i význam těchto práv. A proto je čím dál důležitější, aby žádná fyzická osoba neměla v našich systémech více než jednu identitu s právy člena nebo registrovaného příznivce (tudíž už není možné založit si účet s právy RegP jen pár kliknutími a několika údery do klávesnice).
  • Právo vystupovat na jednáních oblastních fór a celostátního fóra. Podstatné. Je zcela na místě požadovat, aby tam každá osoba vystupovala jen pod jedním uživatelským účtem. V reálu s sebou taky nikdo netahá klony.
  • Právo být volen do komisí a jmenován do odborů. Méně podstatné. Vedoucí odborů si samozřejmě hlídají, koho do odboru pustí.
  • Právo účastnit se primárních voleb při sestavování kandidátních listin. Méně podstatné. Mulťáka těžko někdo zvolí na kandidátku, navíc by se na podvod přišlo při odevzdávání prohlášení kandidáta.
  • Právo hlasovat v primárních volbách při sestavování kandidátních listin, pokud to schválí příslušné předsednictvo. Velmi podstatné. V současné době nelze v praxi realizovat, protože nemáme nijak zaručeno, že jedna osoba bude moci hlasovat jen z jednoho uživatelského účtu. (V rámci komunálních primárek proběhly ojedinělé pokusy s ručním vytvářením skupin "zaručeně reálně existujících" RegP, což ale nelze realizovat ve větším měřítku.)
Plus k tomu ještě přidejme, že aktuálně nemají KS a MS možnost ověřit si, jaký názor na nějakou věc mají nejen jejich členové, ale i RegP, protože každá taková anketa může být kontaminovaná neznámým množstvím mulťáků.

Tolik tedy shrnutí důvodů, proč ztotožňování. (Pravděpodobně se najde i pár dalších, na které jsem si teď nevzpomněl.)

K návrhům na eliminaci mulťáků bych podotkl, že jejich identifikace je značně obtížná a náchylná k chybám, protože neexistuje žádný spolehlivý indikátor, který by se dal automatizovaně prověřovat. (Rozhodně to není stejná IP, protože častokrát mohou být z téže IP připojeny desítky uživatelů typicky v nějakém Pirátském centru.)

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Jan.Bednarik
Člen KS Olomoucký kraj
Profese: vývojář SW
Dal poděkování: 1768 poděkování
Dostal poděkování: 2364 poděkování

Příspěvek od Jan.Bednarik »

Jen doplním, že za nás často kandidují RegP. Tak je žádoucí, aby měli možnost hlasovat v primárních volbách a rozhodovat o pořadí kandidátky. Dnes to ale znamená organizovat primární volby fyzicky, kdy se musejí všichni sejít, a hlasují na papírky. Což je organizačně náročné, a nikdy nemají čas všichni členové a RegP zároveň, tak je na tom někdo bitý. Zároveň může přijít kdokoliv a tvrdit, že je RegP a chce taky hlasovat. RegP mají jen poradní hlas, ale snad v každých primárních volbách u kterých jsem byl, hlasy RegP rozhodovaly o finálním pořadí některých kandidátů.

„Vidíš-li, že se člověk mýlí, nehněvej se naň. Pomni, že není možné mýlit se schválně.“ Seneca

člen CF • člen a dělník v TO (vývoj a správa systémů)
RV (11/2019–3/2023) • předseda OLK (6/2018–11/2019) • místopředseda MS Olomouc (12/2017–6/2018)
jan.bednarik@pirati.cz • 603 439 481 • pište mi na Zulip

Jarmil.Halamicek
Profese: programátor
Dal poděkování: 110 poděkování
Dostal poděkování: 993 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarmil.Halamicek »

Mno, tak z pohledu RegP, jo?
Martin.Kucera píše: 12 lis 2019, 09:36
  • Právo vystupovat na jednáních oblastních fór a celostátního fóra. Podstatné. Je zcela na místě požadovat, aby tam každá osoba vystupovala jen pod jedním uživatelským účtem. V reálu s sebou taky nikdo netahá klony.
Nepodstatné. Pokud chceš, aby na fóru měl tvůj hlas aspoň nějakou váhu, musíš si stejně vybudovat reputaci jakous takous osobní integrittou a neujetými názory; což je náročné už tak u jednoho účtu, nedovedu si dost dobře představit že by někdo takhle udržoval 10 mulťáků. Navíc je obrovský rozdíl mezi tím, jak tě vnímají lidi, které osobně znáš, a pro které jsi jenom nick na fóru - ty nikdo nebere vážně, stačí se podívat na počty palců pod příspěvky těch poloanonymních RegP, zvlášť poslední dobou, že ;) Jediný průšvih z hlediska strany by bylo kdyby si někdo přes 10 "respektovaných" RegP mulťáků v jednom jednání protlačoval jeden konkrétní názor - v praxi jsem tohle ještě na fóru nezahlídl.
  • Právo být volen do komisí a jmenován do odborů. Méně podstatné. Vedoucí odborů si samozřejmě hlídají, koho do odboru pustí.
  • Právo účastnit se primárních voleb při sestavování kandidátních listin. Méně podstatné. Mulťáka těžko někdo zvolí na kandidátku, navíc by se na podvod přišlo při odevzdávání prohlášení kandidáta.
Jak píšeš, méně podstatné. Stalo se vůbec někdy v posledních třeba 3 letech, že jste do komise nebo na kandidátku dali někoho, kdo je mulťák?
  • Právo hlasovat v primárních volbách při sestavování kandidátních listin, pokud to schválí příslušné předsednictvo. Velmi podstatné. V současné době nelze v praxi realizovat, protože nemáme nijak zaručeno, že jedna osoba bude moci hlasovat jen z jednoho uživatelského účtu. (V rámci komunálních primárek proběhly ojedinělé pokusy s ručním vytvářením skupin "zaručeně reálně existujících" RegP, což ale nelze realizovat ve větším měřítku.)
Jo, tohle jediné mi dává smysl.

Sečteno, podtrženo: Tohle vše jsou "výhody" z pohledu strany: potřebujete v tom mít ordnung, jasně. Ale zamyslel se nad tím někdo z pohledu RegP? Zůstat RegP má z pohledu příznivce teď smysl jenom tehdy, pokud chceš hlasovat při sestavování kandidátní listiny v primárkách. Je-li ti to fuk a chceš jenom pomáhat (můj případ), tak ti nové ověřené RegP nenabízí žádné výhody prosti stavu "nečlen", kromě jiné barvy jména na fóru.

Co mi vadí je, že se otočil přístup: předtím byl status registrovaného příznivce možností dát "veřejně" najevo, že Piráty podporuji a že jsou mi blízcí. Tedy akt podpory. Teď je to spíš akt prosby: tady je občanka, dovolíte mi prosím být vaším příznivcem? Plus z toho na hony smrdí jakási apriori nedůvěra, což je asi nejvíc odrazující.

Autor pirátských Odměn a projektu GreenOrDie. Člen Technického odboru. Jarmil.com

Face your fears, live your dreams.

Antonino.Milicia
Komunální zastupitel/ka
Profese: Strategie, projekty, rozvoj
Dal poděkování: 869 poděkování
Dostal poděkování: 1193 poděkování

Příspěvek od Antonino.Milicia »

Tak pro změnu názor jednoho RegP, který to plně chápe a respektuje.

RegP je velkorysý přístup k zájemcům o Piráty/Pirátství, kteří z různých důvodů ještě nejsou členy. Tedy umožňuje aktivně zapojit tyto lidi, aniž by se z nich hned stali členové. Je to výhodné pro obě strany a do strany se necpou lidi, co v tom nemají jasno, ale mají možnost si v tom jasno udělat.

Registrace RegP má výhody odanonymnění profilů, což je imho důležité z těchto důvodů:
- hrozba více profilů řízených jednou fyzickou osobou a tedy narušení objektivní proporcionality názorů,
- hrozba organizovaného útoku trollí farmy,
- eliminace nevýhody nečlenů vůči členům v podobě anonymity,
- zlepšení atmosféry a vyváženosti - je únavné, když se do diskuse vloží poloanonym, který ji začne rozvracet, případně i někoho urážet (občasné urážky od členů strany bohatě stačí),
- i RegP do jisté míry reprezentuje stranu, minimálně média v tom dělat rozdíly nebudou, pokud se tak rozhodnou,
- pokud jsem někde hostem, pokorně respektuji pravidla hostitele, zvlášť pokud jsou oprávněná a rozumná.

A proč to nedělat nějakými sofistikovanými IT nástroji, jak padly nápady?
- jak to tu znám, i kdyby se nějaký zavedl, tak by se zase nadávalo, že to nejde i tím druhým, třetím ... :)
- předpokládám, že realizace a procesní nastavení by stálo peníze (nechci o tom ale dál diskutovat, je to zbytečné)
- i ty by šly asi nějak hacknout (zneužití identity apod.) (nechci o tom ale dál diskutovat, je to zbytečné)
- nikomu neuškodí se alespoň jednou podívat na MS/KS

Pirátstvo tedy podle mne zvolilo jednoduchý a efektivní způsob jak dát do pořádku tuto věc a předejít problémům a hrozbám, než se z nich stanou opravdové průšvihy.

PS:
Kolegové RegP, jsme tu hosté, užíváme poměrně velké důvěry a práv. Není přece nic menšího, než zvednout prdel a jít někomu podat ruku (s OP) a usmát se na něj, ne? Ačkoliv je to hodně "pirátské", nehledejte pořád řešení, jak by to šlo dělat jinak, když to lze dělat takto, funguje to, nic to nestojí. Prostě někdy schopnost se vstřícně přizpůsobit funkčnímu řešení je také fajn.

A třeba nám pak @Martin.Kučera oživí tu možnost trochu efektivněji komunikovat, tak jak předslíbil...

"Tatínek je pirát, ale ten hodný pirát." (Mikeš, 4yo)
Odvaha dělat, co je správné.
Rozhodneš-li se zničit bližního svého, poneseš odpovědnost za důsledky, které to něj bude mít.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8807 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Jarmil píše: 15 lis 2019, 09:16 Pokud chceš, aby na fóru měl tvůj hlas aspoň nějakou váhu, musíš si stejně vybudovat reputaci jakous takous osobní integrittou a neujetými názory; což je náročné už tak u jednoho účtu, nedovedu si dost dobře představit že by někdo takhle udržoval 10 mulťáků.
Řešení se jmenuje DID :)
Jarmil píše: 15 lis 2019, 09:16 Stalo se vůbec někdy v posledních třeba 3 letech, že jste do komise nebo na kandidátku dali někoho, kdo je mulťák?
A jak to máme vědět, když identitu RegP nikdo neověřoval? :D (na kandidátku asi ne)
Jarmil píše: 15 lis 2019, 09:16 Co mi vadí je, že se otočil přístup: předtím byl status registrovaného příznivce možností dát "veřejně" najevo, že Piráty podporuji a že jsou mi blízcí. Tedy akt podpory.
Pořád můžeš být tady memberlist.php?mode=group&g=2 a tím se odlišit od náhodného kolemjdoucího. ;)

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“