Je třeba zabránit privatizaci a centralizaci zdr. osob. dat

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8807 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Je třeba za KAŽDOU cenu zabránit elektronizaci zdravotni

Příspěvek od Petr.Vileta »

Petr Kopac píše:Muzu se Te teda zeptat, proc jsi to jeste nenapsal do toho padu?
Protoze tam nemam co napsat. Jsou tu lide, kteri rikaji "Centralni registr NE". Ja se pouze ptam "Kdyz ne centralni registr, tak jak udelat digitalizaci lekarskych dat?" Ja to nevim.

Myslenka centralniho registru sama o sobe neni spatna, mozna by ale mel byt decentralizovany, tedy ne jeden server na jednom miste, ale treba 1000 serveru v kazdem zdravotnickem zarizeni s nepretrzitym provozem a nejaky server pro ostatni lekare, kteri v 17:00 zavrou ordinaci a jdou domu a tim by jejich dokumentace pacientu prestala byt dostupna. Problem je, ze u nas se vsechno vykeca a proda a rozkrade, tedy problem je s bezpecnosti tech dat. Podle me je ale urcite spatne ve 21. stoleti udrzovat papirovou dokumentaci a posilat si ji mezi lekari postou nebo po pacientech.

Ono to totiz v dusledku prodrazuje zdravotni peci. Nedavno mi obvodacka delala krevni testy. Pak me poslala na odborne vysetreni a tam mi tytez testy delali znovu. Pritom ty prvni byly stare jen 5 dnu. To si fakt doktori navzajem tak neveri, nebo se zenou za kazdou korunou za vykon? Ja tomu jako pacient nerozumim.

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Zdenek.Hess
Příznivec Pirátů – Karlovarský kraj
Profese: lékař
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 78 poděkování

Příspěvek od Zdenek.Hess »

Petr Kopac píše:
Petr Vileta píše:
Roman Kucera píše:Zato kdyby se ten centrální registr zavedl, lékaři by počítač nepotřebovali. Petře už to fakt nehul!
Paradoxne nepotrebovali. Oni odevzdaji vykaz pojistovne a ta alespon nejaka data do systemu (at uz jakehokoliv) zanese. Takze minimalne vsechny tve diagnozy se tam objevi i z psaciho stroje.
Ja neobhajuji centralni registr, ale je mi blizsi, nez papirova dokumentace. Kdyz se totiz obcas bavim s nejakym lekarem, ktery je proti registru, tak je to vetsinou prave lekar bez pocitace. Je to tedy v podstate tak, ze on nechce pocitac a proto je proti registru.
Muzu se Te teda zeptat, proc jsi to jeste nenapsal do toho padu? Zeje to tam prazdnotou. Zase to dopadne tak, ze tady nakecate 200 prispevku a realny vysledek = 0. Zadne stanovisko, zadna novela zakona, zadna pripominka, zadna medializace, zadny projev, zadne interview, zadny clanek. Nula.

Vic uz to resit nebudu, kdyz nechcete, tak nechcete. Kecejte si dal. Jen skoda, ze je to uplne k nicemu.
Ja budu mít chvilku, dám se do toho, napíšu článek. Jeden jsem už napsal, zkusím ho najít. Věř kdo chceš, ale je půl devátý a stále ještě pečuju o pacienty, práci jsem od včerejšího rána od 7:30.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Zdenek.Hess za příspěvky (celkem 3):
Vojtech.Pikal, Petr.Vileta, anonym72078
Zdenek.Hess
Příznivec Pirátů – Karlovarský kraj
Profese: lékař
Dal poděkování: 2 poděkování
Dostal poděkování: 78 poděkování

Příspěvek od Zdenek.Hess »

Petr Vileta píše:
Petr Kopac píše:Muzu se Te teda zeptat, proc jsi to jeste nenapsal do toho padu?
Protoze tam nemam co napsat. Jsou tu lide, kteri rikaji "Centralni registr NE". Ja se pouze ptam "Kdyz ne centralni registr, tak jak udelat digitalizaci lekarskych dat?" Ja to nevim.

Myslenka centralniho registru sama o sobe neni spatna, mozna by ale mel byt decentralizovany, tedy ne jeden server na jednom miste, ale treba 1000 serveru v kazdem zdravotnickem zarizeni s nepretrzitym provozem a nejaky server pro ostatni lekare, kteri v 17:00 zavrou ordinaci a jdou domu a tim by jejich dokumentace pacientu prestala byt dostupna. Problem je, ze u nas se vsechno vykeca a proda a rozkrade, tedy problem je s bezpecnosti tech dat. Podle me je ale urcite spatne ve 21. stoleti udrzovat papirovou dokumentaci a posilat si ji mezi lekari postou nebo po pacientech.

Ono to totiz v dusledku prodrazuje zdravotni peci. Nedavno mi obvodacka delala krevni testy. Pak me poslala na odborne vysetreni a tam mi tytez testy delali znovu. Pritom ty prvni byly stare jen 5 dnu. To si fakt doktori navzajem tak neveri, nebo se zenou za kazdou korunou za vykon? Ja tomu jako pacient nerozumim.
Centrální registr rozhodně ne. Nikdy to nezabezpečíš 100procentně a nepřátelské tajné služby už se na ta data třesou a to si piš, že si tam přístup najdou. Stačí paměťový čip jako součást zdravotní karty. Nedával bych to příkazem, ale je možné to prosazovat jako dobrý nápad.
Navrhnul bych zákon, který zakazuje shromažďování lékařských záznamů o pacientech ve větším rozsahu, než je jedno zdravotnické zařízení.
Nebojuju proti pokroku, sám mám 7 počítačů. Bojuju proti velkému bratrovi, protože ten bude v důsledku znamenat větší průšvih pro civilizaci než je jaderná vválka.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Zdenek.Hess za příspěvky (celkem 3):
Ondrej.Polansky, Vojtech.Pikal, Roman.Kucera
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Kontaktovat uživatele:

Zdenek Hess píše:
Petr Vileta píše:Nedavno mi obvodacka delala krevni testy. Pak me poslala na odborne vysetreni a tam mi tytez testy delali znovu. Pritom ty prvni byly stare jen 5 dnu. To si fakt doktori navzajem tak neveri, nebo se zenou za kazdou korunou za vykon? Ja tomu jako pacient nerozumim.
Stačí paměťový čip jako součást zdravotní karty. Nedával bych to příkazem, ale je možné to prosazovat jako dobrý nápad.
Navrhnul bych zákon, který zakazuje shromažďování lékařských záznamů o pacientech ve větším rozsahu, než je jedno zdravotnické zařízení.
Dejme tomu, ze by veskerou zdravotni dokumentaci shromazdoval obvodni nebo rodinny lekar. Ale opravdu se vejde zdigitalizovana zdravotni dokumentace jednoho pacienta na pametovy chip na karte? Kdyz budu mit za zivot 2 vazne urazy a 50 RTG snimku, 100 EKG, 200 sono, opravdu se to vejde? Nekdy je totiz treba se podivat i mnoho let zpatky.

Věř, ale komu věříš měř.

Vaclav.Malek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 1217 poděkování
Dostal poděkování: 1890 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclav.Malek »

Petr Vileta píše:
Zdenek Hess píše:
Petr Vileta píše:Nedavno mi obvodacka delala krevni testy. Pak me poslala na odborne vysetreni a tam mi tytez testy delali znovu. Pritom ty prvni byly stare jen 5 dnu. To si fakt doktori navzajem tak neveri, nebo se zenou za kazdou korunou za vykon? Ja tomu jako pacient nerozumim.
Stačí paměťový čip jako součást zdravotní karty. Nedával bych to příkazem, ale je možné to prosazovat jako dobrý nápad.
Dejme tomu, ze by veskerou zdravotni dokumentaci shromazdoval obvodni nebo rodinny lekar. Ale opravdu se vejde zdigitalizovana zdravotni dokumentace jednoho pacienta na pametovy chip na karte? Kdyz budu mit za zivot 2 vazne urazy a 50 RTG snimku, 100 EKG, 200 sono, opravdu se to vejde? Nekdy je totiz treba se podivat i mnoho let zpatky.
ano vejde.
Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Malek za příspěvek:
Roman.Kucera
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Kontaktovat uživatele:

Vaclav Malek píše:
Petr Vileta píše:]Ale opravdu se vejde zdigitalizovana zdravotni dokumentace jednoho pacienta na pametovy chip na karte?
ano vejde.
Ted jsem tu mel zakaznici, zubni laborantku. Pocitac pouziva, dokonce ho prinesla sebou ;) tak jsem se podival na jeden RTG snimek zubu. Oproti RTG plic je relativne maly, ale presto je to 2MB TIFF. Z toho odvozuji, ze RTG plic bude mit tak 10-50 MB.

Ptam se tedy znovu. Exituji nejake karty, kde chip ma kapacitu rekneme 100 GB? A jak jsou drahe?

Věř, ale komu věříš měř.

Vaclav.Malek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: filozof času, meta-politik
Dal poděkování: 1217 poděkování
Dostal poděkování: 1890 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaclav.Malek »

Petr Vileta píše:
Vaclav Malek píše:
Petr Vileta píše:]Ale opravdu se vejde zdigitalizovana zdravotni dokumentace jednoho pacienta na pametovy chip na karte?
ano vejde.
Ted jsem tu mel zakaznici, zubni laborantku. Pocitac pouziva, dokonce ho prinesla sebou ;) tak jsem se podival na jeden RTG snimek zubu. Oproti RTG plic je relativne maly, ale presto je to 2MB TIFF. Z toho odvozuji, ze RTG plic bude mit tak 10-50 MB.

Ptam se tedy znovu. Exituji nejake karty, kde chip ma kapacitu rekneme 100 GB? A jak jsou drahe?
ano vejde.

PS: jde tu ale hlavně o oddělené databáze a ne centrální registry, kde je vše.
Naposledy upravil(a) Vaclav.Malek dne 23 lis 2012, 20:42, celkem upraveno 2 x.
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 565 poděkování
Dostal poděkování: 12763 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Petr Vileta píše:Oproti RTG plic je relativne maly, ale presto je to 2MB TIFF
Troufnu si tvrdit, ze kdyby byl jako grayscale JPEG v maximalni kvalite, byl by vizualni rozdil zanedbatelny, zatimco velikostni rozdil vyznamny.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Marek.Necada
Člen KS Praha
Profese: silozpytec
Dal poděkování: 3217 poděkování
Dostal poděkování: 2479 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek.Necada »

Martin Kucera píše:Troufnu si tvrdit, ze kdyby byl jako grayscale JPEG v maximalni kvalite, byl by vizualni rozdil zanedbatelny, zatimco velikostni rozdil vyznamny.
Vizuální rozdíl JPEG je možná zanedbatelný, ale jen do chvíle, než se člověk pokusí zvýšit kontrast či provést jiný poměrně elementální úkon.
A nebudu dál rozvádět, že tyto operace mohou právě v případě rtg snímků být docela užitečné.

Ministerio de Educación, ¡afuera!

Долой царя!

Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 565 poděkování
Dostal poděkování: 12763 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Marek Necada píše:
Martin Kucera píše:Troufnu si tvrdit, ze kdyby byl jako grayscale JPEG v maximalni kvalite, byl by vizualni rozdil zanedbatelny, zatimco velikostni rozdil vyznamny.
Vizuální rozdíl JPEG je možná zanedbatelný, ale jen do chvíle, než se člověk pokusí zvýšit kontrast či provést jiný poměrně elementální úkon.
Pozor, ja nenavrhuju pouzit JPEG jako archivacni format u lekare, ktery tu dokumentaci bude udrzovat.
Nybrz jako transportni format na te pacientove "elektronicke karte" (pokud by nestacila kapacita). V tech IMHO okrajovych pripadech, kdy bude potreba provadet se snimkem nejake upravy, by si lekar tim padem vyzadal zdrojovy snimek s neztratovou kompresi.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“