Právě, že to je ten kolotoč, ve kterém se točí i pirátství.
Kdyby jsme se všichni spokojeně učili produkty MS, nikdy by jsme neviděli nic jiného. Byly by jen okna a nebo okna. Všichni by jsme měli Windows, ve škole, v práci, doma, na mobilu, v pračce, stroje by ovládali Windows. Ty by jsi dostal práci, které by bylo pro Microsoft produkty všude plno. Jednoho dne by ale monopolně nenasytný Bill řekl "Chci více" a všichni by jsme museli zaplatit za jeho produkty, které jsou všude kolik by on chtěl, ...nebo ukrást. Problém je v nekonkurenci, jistém momopolu. Já se snažil neprojevovat myšlenku "Linux do každé domácnosti", ale v případě, že by se na školách učilo obojí, lidé by si pak mohli vybrat, což by díky potencionální konkurence schopnosti linuxu zvýšilo kvalitu vyprodukovaných "produktů" od Microsoftu a určitě by by si nedovolili dělat licence na jádra procesorů, počet sezení, počet všeho možného i nemožného za nelidské peníze. Kdyby takovou licenci na konkurence schopném trhu udělali, zákazníci by je vypískali a šli raději k alternativám, kde by si za poloviční peníze koupili placenou podporu. Problém je, že dost velké procento lidí je v oblasti počítačů negramotné, ví kde najdou solitare a modré éčko, kde se po dvojkliku zobrazí seznam.cz, pokud ne, jsou v pasti a volají technika. Je třeba společnost vzdělávat všestranně, neučit se obsluhovat jenom router od TP-Link, ale učit se obsluhovat router obecně. Kdyby Cisco postupovalo podobně jako Microsoft a na každou základku by podstrkávao slevněné Cisco routery, na kterých by se studenti učili routovat pod technologiemi Cisca, taky by byla generace zabitá tím, že by se trápila pod nějakým D-Linkem i s obyčejnýma věcma, protože jsou prostě zvyklí na značku a barvu klikátek. Naše školství má bohužel takový přístup, že jak studenti za ten MS Office 2007 v září usednou, tak od něj v červnu odchází. Právě díky tomu vzniká ta "bublina" na kterou jsi zadřel. Nejspíše učitel byl Linux ultras

měl dost kolegů, kteří podstrkují jen MS, tak on začal podstrkovat jenom Linux. To taky není dobré.
Chápu tvoji těžkou situaci, ale... zkus udělat řešení pod open source projektem a říct "jen za licence ušetříme 60 tisíc, jednodušší správa atd.". Kdyby lidé nebyli líní, tak by dávno věděli, že MS Active directory je plně nahraditelný a zadarmo, ale to ty asi víš, (konkrétně to teď mám jako projekt).
Ale i tak je mi divné, že "ve většině firem, kde jsi chtěl nastoupit" mají Windows servery. Pokud vím, tak ty mají v internetu značně minoritní podíl

Musel jsi mít buď zatracené štěstí, nebo jen bydlíš ve špatnou dobu na špatném místě a ve tvém okolí všechny firmičky dají přednost produktu za 50 tisíc, než řešení které je zadarmo, jen tomu musí člověk trochu rozumět
Jak jsi zmínil potřebnou změnu politiky ve firmách, já mám na ni názor, že se lepší. Spousta firem si uvědomila, že existují alternativa a produktivita se neměří v počtu tisíc za licence

Samozřejmě by to mohlo být ještě o něco lepší.