Microsoft bojuje proti nelegálnímu softwaru, pomáhá mu .....

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
KyberNet
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: student
Dostal poděkování: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Microsoft bojuje proti nelegálnímu softwaru, pomáhá mu .....

Příspěvek od KyberNet »

Michal Kinďura píše:Zamyslel se někdo vůbec nad tím, že lidé jsou svým způsobem k pirátství taženi? Když dítě poprvé usedá za počítač, je to ve škole, na dotovaných Widlích. Počítač doma je vždy prodejcem podstrčený Windows,......[/i]
No asi taghle, zrovna jsem dokoncil vejsku.. Nas profesor na operacni systemy ucil jenom o Linuxu.. Sice v nem umim, ale vis jak je tezky najit zrovna v mem okoli praci, kterou jsem se diky skole naucil.. skoro minimalni. Ve vetsine firem kam bych chtel nastoupit je spravovani Windows Serveru, ktere diky vyuce jenom linuxu nejsem schopen zarucit ,nejaky active directory nebo GPO, proste to ze skoly neumim... Proto bych byl rad, kdyby se ucilo ve windows, taghle jsem na skolu chodil zrovna v tomhle ohledu zbytecne a musim se to ucit samoukou.

Nejde to zmenit jenom na skole, predevsim se musi zmenit politika ve firmach. Jinak ti vystudovani budou plakat. :-(..
next_ghost
Profese: programátor
Dal poděkování: 465 poděkování
Dostal poděkování: 1741 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od next_ghost »

U problému administrace Windows s Active Directory je jen otázkou času, než vyjde Samba 4 s podporou AD. Pak nebude moc složité stávající Windows servery přemigrovat na Linux se Sambou. Sám za sebe můžu říct, že až na tu chybějící podporu AD Samba umí Windows doménu spravovat perfektně. Před rokem jsem instaloval menší sít (30x WXP Prof + 2x Linux/Samba, síťové profily a domovské disky uživatelů s kvótou), konfigurace Samby zabrala hodinu a největší porod bylo vytvořit a naklonovat na klienty obrazy disků s WXP (hlavně kvůli různému hardware). AD sice chybí, ale tady se bez něj dá obejít. Další plán je udělat na klientech dual boot WXP/Linux, databázi Samba hesel přemigrovat na LDAP/Kerberos, přihodit NFS home adresáře a mít tak hybridní doménu Linux/Windows klientů.
Naposledy upravil(a) next_ghost dne 10 čer 2009, 01:08, celkem upraveno 1 x.

Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.

Michal.Kindura
Profese: Student / IT
Dostal poděkování: 5 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal.Kindura »

Právě, že to je ten kolotoč, ve kterém se točí i pirátství.

Kdyby jsme se všichni spokojeně učili produkty MS, nikdy by jsme neviděli nic jiného. Byly by jen okna a nebo okna. Všichni by jsme měli Windows, ve škole, v práci, doma, na mobilu, v pračce, stroje by ovládali Windows. Ty by jsi dostal práci, které by bylo pro Microsoft produkty všude plno. Jednoho dne by ale monopolně nenasytný Bill řekl "Chci více" a všichni by jsme museli zaplatit za jeho produkty, které jsou všude kolik by on chtěl, ...nebo ukrást. Problém je v nekonkurenci, jistém momopolu. Já se snažil neprojevovat myšlenku "Linux do každé domácnosti", ale v případě, že by se na školách učilo obojí, lidé by si pak mohli vybrat, což by díky potencionální konkurence schopnosti linuxu zvýšilo kvalitu vyprodukovaných "produktů" od Microsoftu a určitě by by si nedovolili dělat licence na jádra procesorů, počet sezení, počet všeho možného i nemožného za nelidské peníze. Kdyby takovou licenci na konkurence schopném trhu udělali, zákazníci by je vypískali a šli raději k alternativám, kde by si za poloviční peníze koupili placenou podporu. Problém je, že dost velké procento lidí je v oblasti počítačů negramotné, ví kde najdou solitare a modré éčko, kde se po dvojkliku zobrazí seznam.cz, pokud ne, jsou v pasti a volají technika. Je třeba společnost vzdělávat všestranně, neučit se obsluhovat jenom router od TP-Link, ale učit se obsluhovat router obecně. Kdyby Cisco postupovalo podobně jako Microsoft a na každou základku by podstrkávao slevněné Cisco routery, na kterých by se studenti učili routovat pod technologiemi Cisca, taky by byla generace zabitá tím, že by se trápila pod nějakým D-Linkem i s obyčejnýma věcma, protože jsou prostě zvyklí na značku a barvu klikátek. Naše školství má bohužel takový přístup, že jak studenti za ten MS Office 2007 v září usednou, tak od něj v červnu odchází. Právě díky tomu vzniká ta "bublina" na kterou jsi zadřel. Nejspíše učitel byl Linux ultras :lol: měl dost kolegů, kteří podstrkují jen MS, tak on začal podstrkovat jenom Linux. To taky není dobré.
Chápu tvoji těžkou situaci, ale... zkus udělat řešení pod open source projektem a říct "jen za licence ušetříme 60 tisíc, jednodušší správa atd.". Kdyby lidé nebyli líní, tak by dávno věděli, že MS Active directory je plně nahraditelný a zadarmo, ale to ty asi víš, (konkrétně to teď mám jako projekt).
Ale i tak je mi divné, že "ve většině firem, kde jsi chtěl nastoupit" mají Windows servery. Pokud vím, tak ty mají v internetu značně minoritní podíl ;) Musel jsi mít buď zatracené štěstí, nebo jen bydlíš ve špatnou dobu na špatném místě a ve tvém okolí všechny firmičky dají přednost produktu za 50 tisíc, než řešení které je zadarmo, jen tomu musí člověk trochu rozumět :)

Jak jsi zmínil potřebnou změnu politiky ve firmách, já mám na ni názor, že se lepší. Spousta firem si uvědomila, že existují alternativa a produktivita se neměří v počtu tisíc za licence ;) Samozřejmě by to mohlo být ještě o něco lepší.
....vlastní rukou
Jiri.Kaderavek
Profese: programátor, hoteliér, manažer, trenér
Dal poděkování: 642 poděkování
Dostal poděkování: 1909 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiri.Kaderavek »

@KyberNet: Co to bylo za vejšku? Já měl za to, že se na VS učí obecně problematika sítí, počítačů nebo informatika a na konkrétních řešeních se to demonstruje. Na naučení se administrace toho či onoho není VS, na to jsou kurzy, Internet, literatura, publikace. Když rozumíš problematice, pak je otázka administrace toho či onoho systému stejně důležitá jako pro řidiče to, s jakým autem bude jezdit (tedy málo podstatná).
Zakladatel České pirátské strany
Svobodu nekoupíte, tu si volíte
https://lide.pirati.cz/personProfile/96/
Ondrej.Profant
Vedoucí resortního týmu
Profese: Náměstek člena vlády
Dal poděkování: 3725 poděkování
Dostal poděkování: 1965 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondrej.Profant »

Dokud jsem nedělal zkoušku z Úvodu do Unixu, tak jsem Windows nerozumněl, ale dnes toho mnohem víc chápu i o nich. Proč? Protože jsem to zažil někde, kde si to mohu vyzkoušet slušně a opravdu něco dělat, pak když si přečtu nějakej hack pro wokna, tak i chápu, co se děje (zatímco dřív jsem jen věděl, že to bude fungovat).

Jinak jsem s Windows Server nikdy nepracoval, takže možná budu mimo, ale: V čem je ta administrace tak rozdílná? Technologie jsou snad víceméně stejné, jen GUI je jiné, ale tak to se dá naučit (jak psal Jirka, když rozumíš TCP/IP, tak je snad jedno, kde s ním pracuješ).

profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika

jzvc
Profese: Admin
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 467 poděkování

Příspěvek od jzvc »

Podotykam, ze spravuju oboje.

Potiz s widlema je ta, ze se kazda jednotlivost dela jinde a jinak. Pokud clovek videl tuxe "z rychliku", tak vi, ze prosacuje /etc a najde. Kdyz stejne videl widle, tak muze sacovat hodiny i dny a trebas nenajde (protoze je na to nejaky extraburt tool).
Michal.Kindura
Profese: Student / IT
Dostal poděkování: 5 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal.Kindura »

Ondrej Profant píše:Dokud jsem nedělal zkoušku z Úvodu do Unixu, tak jsem Windows nerozumněl, ale dnes toho mnohem víc chápu i o nich. Proč? Protože jsem to zažil někde, kde si to mohu vyzkoušet slušně a opravdu něco dělat, pak když si přečtu nějakej hack pro wokna, tak i chápu, co se děje (zatímco dřív jsem jen věděl, že to bude fungovat).

Jinak jsem s Windows Server nikdy nepracoval, takže možná budu mimo, ale: V čem je ta administrace tak rozdílná? Technologie jsou snad víceméně stejné, jen GUI je jiné, ale tak to se dá naučit (jak psal Jirka, když rozumíš TCP/IP, tak je snad jedno, kde s ním pracuješ).
To by mě zajímalo, jak můžeš více rozumět tomu, co se děje pod systémem, který má uzavřené kódy a jen klikátkama přistrkáváš další uzavřené aplikace :?:
Hack pod Windows bývá spíše naruby (myšleno že bývají cílem útoku, než zdrojem) :)
Další věc je, že spousta základních nástrojů je v linuxu implementovaná, do Windows si takové věci musíš dohrávat, hledat, atd. To je ale spíše ona repozitářová výhoda.
Technologie Windows serveru se odlišuje v tom, že k tomu stěží seženeš českou podporu zdarma, knihy stojí 3x více a samotný systém máš od 16 000.
....vlastní rukou
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“