Kauza methylalkoholu v alkoholických nápojích
Moderátor: Komise předsedajících
Pravidla fóra
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: moudrý rádce
- Dal poděkování: 11 poděkování
- Dostal poděkování: 186 poděkování
Re: Kauza methylalkoholu v alkoholických nápojích
A co když se jedná o snahu odvést pozornost od ožehavějších tématů? Třeb od církevních restitucích? Místo aby se pořádaly nějaké protesty, tak média už na toto zcela zapoměla, ale pokud vím, tak k ledu ještě poslány nebyly. Stejně tak může jít o snahu zachránit vládu a odvést pozornost od současné krize...
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Waseihou za příspěvky (celkem 3):
- Martin.Broz, Ondrej.Profant, Roman.Kucera
Mám Aspergerův syndrom a je to super! Nootropika navrch? Yes!!!
- Josef.Kadlecek
- Člen KS Praha
- Profese: revizní technik elektro, energetik
- Dal poděkování: 704 poděkování
- Dostal poděkování: 759 poděkování
Vilem Marsik píše:Co jsem zjistil tak z methanu (klasický "zemní plyn") při vysokých tlacích (200atm+) a na katalyzátorech, výše popsaná reakce přes CO je jedním mezikrokem. Ve výsledku to vypadá, že methanol vyjde levněji než ethanol - našel jsem velkoobchodní nabídku za necelých 7Kč/l u methanolu. Tím pádem to je zajímavé palivo pro auta, v USA se tak už používá, zde v Evropě zatím ne; přitom stačí auto s úpravou na E85. Otázka je, jak by to zdanil stát. Docela by mě to zajímalo...Roman Kucera píše:Kde a jaxe vyrábí metanol? Ví to někdo?
IMNHO úplně jinak a úplně jinde než etanol. Pak by nedbalost byla vyloučena.
U nás je methanol prodáván v režimu silných jedů, takže s koupí čistého methanolu je docela byrokratický opruz - potřebujete papíry o kvalifikaci, musíte vést evidenci, máte povinnost zabezpečit sklad apod. - tedy aspoň pokud to kupujete čisté a oficiálně. V této kategorii je trochu neprávem, zas tak moc jedovatý není; tím rozumějte že u ostatních látek této kategorie stačí ke smrtelné otravě zlomky gramu, zatímco střední smrtelná dávka methanolu je kolem těch 100ml. Podobně toxické látky se běžně kupují např. na živnostňák, některé i bez něj. Údajně je podobně toxický např. obyčejný benzín (neověřoval jsem); do této kategorie se dostal údajně kvůli lepšímu zabezpečení, poté co to ajznboňáci kradli z vagonu a pili, v domění že to je ethanol.
...................
Mě z těch jedů vychází, že bychom si tedy klidně mohli pošmáknout třeba na benzínu či naftě. Do aut se lijí, jedy to jsou, ale v žádném přísném režimu se nedistribuují. Kyseliny, louhy, ředidla, saponáty...
Směsi methanolu se údajně volně prodávají např. jako palivo pro modeláře; ty byste ale museli předestilovat.
V reálu lze získat methanol z laboratoří (kde se používá jako levnější náhražka technického lihu, chemici jsou zvyklí dělat s jedy), ale tam nezískáte komerčně zajímavé množství, a člověka kolem laboratoří asi ani ve snu nenapadne pustit to do distribuce jako potravinu. Z oficiálního velkoobchodu asi ne, viz byrokratické problémy výše. Nejpravděpodobnější mi přijde šedý nebo černý trh - někdo v podniku ulije cisternu tak, aby nikomu nechyběla. I tak ale nebude mít zájem na současném průseru, který se bude vyšetřovat...
Existuje princip: je hrází pro jakékoli informace, odolává všem argumentům a úspěšně drží lidi ve věčné ignoranci: zavrhnout věc ještě před prozkoumáním
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
Herbert Spencer, 1820-1903 https://cs.wikipedia.org/wiki/Herbert_Spencer
Za sebe - mám vás všecky rád. Akorát před fanatickými "souložníky teoretiky" mě i u Pirátů naučilo se už mít na pozoru.
Neomylné lidi bez váhání devitalizovat!
- Ivan.Sirko
- Profese: Putující filosof
- Dal poděkování: 2959 poděkování
- Dostal poděkování: 684 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Слава Україні! Героям слава!
Podpoř ukrajinskou armádu.
-
Možná sbohem! Možná sbohem! Možná sbohem!
Těsně před schválením prohibice jsme s kámoši vypili tuzemák Božkov koupený v Albertu u Duhy v Ostravě-Porubě, jinak jsme pili jen víno. Pokud je toto moje poslední zpráva, znamená to, že mě to taky dostalo. Nejdříve jsem vzdoroval, ale nakonec jsem neodolal a podvolil se skupině, hráli jsme Dračí doupě II a já chtěl být v náladě. Láhev měla kolek a etiketa nešla snadno sloupnout, navíc obal byl lesklý a vypadalo to, že by bylo o něco těžší ho vyrobit, což mě přesvědčilo, ale asi to nic neznamená.
Sbohem světe, snad přežiju do zítřejších tří hodin, kdy začne naše soukromá ochutnávka domácích vín a zpiju se pod obraz, tak jako před rokem. Nyní ale dám silymarin a jdu onanovat, onanovat, onanovat, chrápat, chrápat... ať si ještě užiju!!!! Co kdyby!!!
Pokud se ráno probudím a uvidím černobíle, tak než si zavolám záchranku, vyběhnu na ulici a znásilním náhodnou slečnu!!! Nechci umřít jako PANIC!!!
Brekekeke mrd, brekeke mrd...
Šémhámfóráš, a sláva Satanovi!
Kód: Vybrat vše
_..---':'''''`--.._
_,-'' <= _ `--.
_,' ___,x-'' / `-.
,' __- '`| `-.
/ '-, | `.
,' `[' -.. \
,' /- ," `.
.' <^ '-. \
| `> `' \
| ---' ,-' `.
| ] | `._ |
| '\ | .=' |
| - _ \ ___- |
Y __, `. ,---`.... '''' `\_ |
, -':::------,-----..._ ". ,/`.... |
/ , -] - | /]Y `-. \ ''` ^. .'
,-\ /-|| .''/' .' ||| \ `._ _.-. | ,'.
| ,L '-'| /|| | `. | ``-----'' _,' / /
| '''\| | || | _... `,'--...___J ___ ,-' / |
] ,-.| || || ' /, /-. ,''''::__'Y' _,-.\ |
/ | /|,' ' '`''' /\ / -' / / / _,:___][-.._|
| | '\ |// | | //' `...- --\
| | | /:| || | ,.--.--.__|,. | | / / ] |
| _ / Y.`_'| | |/[ ,'`._,,' </''''''--. / `,| .'/ | | |
\_.'LL_ ". | ' -' | / ` |/ || |
,,-\.-.[-. \ | /| .'`.......,- :_:,-'
| ``. -.::: \ _____,, | | _...----\ | '-.
\ || \ .... ,,-v...v,-.`==T--| | | || | \ |
\ |/ _... || || | | | | | J,. | || ') ` |
| /=, :Y-'' ||.L.L.L_, _,,+...`--Y'', | | || | (`]\ |
\,:=..`....' \| | | | | | | | | _|/ ,' \ ,-::_ -..`'
/ ` ,.-'/' `.\_)___\_ J___`...--'' ' _,' `. / | '-' |
| | ,-' Y ' "' _,' \ `. /
| _.--' | ,,' `\`.`._ |
`' | , ,-' '-::.-. J
\''''`-..,.,-'' ,-' db3 `'
`.........____.-'
Sbohem světe, snad přežiju do zítřejších tří hodin, kdy začne naše soukromá ochutnávka domácích vín a zpiju se pod obraz, tak jako před rokem. Nyní ale dám silymarin a jdu onanovat, onanovat, onanovat, chrápat, chrápat... ať si ještě užiju!!!! Co kdyby!!!
Pokud se ráno probudím a uvidím černobíle, tak než si zavolám záchranku, vyběhnu na ulici a znásilním náhodnou slečnu!!! Nechci umřít jako PANIC!!!
Brekekeke mrd, brekeke mrd...
Šémhámfóráš, a sláva Satanovi!
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Waseihou za příspěvek:
- Ivan.Sirko
-
No možná neznásilním, ale budu obcházet slečny a škemrat. V nejrhoším se snad nějaká sestříčka smiluje nade mnou... 

- Vojtech.Pikal
- Kontrolní komise
- Profese: politik, informatik
- Dal poděkování: 11098 poděkování
- Dostal poděkování: 8918 poděkování
Kdyby na tebe něco šlo, otevři ty vína rovnou. metylalkohol je třeba neutralizovat ethylalkoholem.
- Vilem.Marsik
- Člen KS Středočeský kraj
- Profese: programátor
- Dostal poděkování: 80 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavé možné vysvětlení celé kauzy podle Blistů (zdroj tajný):
Dostal jsem informaci, že metanolová aféra je způsobena primárně polskou kapalinou do ostřikovačů. Čeští podloudní výrobci alkoholu ji totiž používají pro výrobu alkoholu.
Přidáním chlornanu odbourají látky pro lidi nepříjemné a přidáním příchutí z toho udělají rádoby dobrý alkohol. Jenže Poláci nyní začali šetřit a do kapaliny do ostřikovačů začali dávat metanol.
Čeští podloudní výrobci alkoholu to nepoznají, protože svoje výrobky nepijí a průšvih je na světě.
Ale zde nejde jen o tu vlastní otravu rádoby alkoholem. Ta je sice strašná a je to průšvih, ale hlavním problémem je to, že někdo dá metanol do kapaliny do ostřikovačů a nenapíše to ve složení.
Ještě před vypuknutím metanolové aféry mi kolega říkal, že je v Polsku průšvih to, že dávají do kapaliny do ostřikovačů metanol. Nikdo to prý ale neřeší, a tak jsme si jen spolu říkali, kdy to praskne. Já jsem netušil, že to bude mít takové naprosto nečekané "finále".
- Petr.Vileta
- Člen KS Plzeňský kraj
- Profese: Celkem Spokojený Důchodce
- Dal poděkování: 10823 poděkování
- Dostal poděkování: 8773 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tohle mi pripada docela pravdepodobne a je to v souladu s mym prvnim odhadem, ze se proste nekdo tragicky spletl.Vilem Marsik píše:Zajímavé možné vysvětlení celé kauzy podle Blistů (zdroj tajný):Dostal jsem informaci, že metanolová aféra je způsobena primárně polskou kapalinou do ostřikovačů. Čeští podloudní výrobci alkoholu ji totiž používají pro výrobu alkoholu.
@Waisehou: opit do nemoty se da i vinem, jen to dele trva. Ale pokud to chces opravdu rychle, tak si kup 90% lih v lekarne, ten je zcela jiste neskodny. Ovsem druhy den pocitej s tim, ze nebudes mluvit, ale jen slabe septat

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista
Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.
(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)
- Roman.Kucera
- Profese: IT
- Dal poděkování: 2901 poděkování
- Dostal poděkování: 5772 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Potože jak výroba, tak konečné určení obou látek je zcela jiné, pokládám za nepravěpodobné, že se potkají v jednom skladu ve stejných barelech.Devilkin píše:Tomu nerozumím. Porč by o omyl nešlo? Já si prostě myslím, že s největší pravděpodobností o omyl šlo.
A to buď (samozřejmě se bavím o černém trhu).
1. Někdo spletl barely a místo 4díly ethanolu a 2 díly methanolu to namíchal obráceně.
2. Někdo "našel" v nějakém skladě neoznačený barel a protože to pěkně vonělo po ethanolu (alkoholu), tak to nějak poslal na černý trh
Nemyslím, si, že by někdo spiklenecky otrávil lidi. Ale zcela určitě následné reakce vlády a státu jsou účelové a zastírací.Devilkin píše:Moc těm spikleneckým teoriím totiž nevěřím.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Roman.Kucera za příspěvek:
- V__
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
-
Hm, slyšel jsem, že kdysi se v pajzleh dělala "ostravská dvanáctka" tak, že desítku dolévali lihem. Nejspíše se to dnes už nedělá, ale jistý bych si tím nebyl. Slyšel někdo někdy něco o něčem takovém?
BTW jinak jsem včera vypil krom asi několika druhů vín a domácího piva asi 6 druhů různých podomácku vyrobených pálenek a likérů, takže waiting jestli jsem se neotrávil začíná na novo. Minimálně pro dva nápoje tam platilo že byly vytvořeny téhož rána z kupované vodky
BTW jinak jsem včera vypil krom asi několika druhů vín a domácího piva asi 6 druhů různých podomácku vyrobených pálenek a likérů, takže waiting jestli jsem se neotrávil začíná na novo. Minimálně pro dva nápoje tam platilo že byly vytvořeny téhož rána z kupované vodky