Moje vnitřní přesvědčení...

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Re: Moje vnitřní přesvědčení...

Příspěvek od Martin.Kucera »

Stavu teď nebo stavu dejme tomu před čtvrt stoletím?

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvek:
Vlastimil.Bednarik

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

eladar
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 138 poděkování
Dostal poděkování: 244 poděkování

Příspěvek od eladar »

Martin.Kucera píše: 07 led 2022, 19:34

Stavu teď nebo stavu dejme tomu před čtvrt stoletím?

Stavu teď. Ale to je zase jiné téma

Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Ovšem venih má zřejmě na mysli stav zhruba před tím čtvrtstoletím.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

55108311
Dal poděkování: 112 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování

Příspěvek od 55108311 »

Martin.Kucera píše:

Úplným jádrem komunistické ideologie je, pokud vím, beztřídní společnost.
A proti myšlence dobrovolné beztřídní společnosti, pokud k ní dokáže lidstvo technologicky (to je tak nějak nutný předpoklad pro dostatečné naplňování životních potřeb) a morálně (což je pro změnu předpoklad, aby naplňování těch potřeb nepřekročilo limity naší planety) dospět, nemám ani nejmenších námitek.

Proč zastánci "demokratického komunismu" tak umanutě trvají na slově "komunismus"? Přitom v praxi komunismus nikdy demokratický nebyl, a vždy byl založen na násilí a vraždění...
Proč nepoužít rovnou termín "dobrovolná beztřídní společnost" nebo "komunitní vlastnictví výroby"?

Přijde mi to stejně praštěné, jako by Okamura začal tvrdit že je zastáncem apartheidu. Vždyť myšlenka nenásilného dobrovolného apartheidu je vlastně hezká.

Tito uživatelé poděkovali autorovi 55108311 za příspěvky (celkem 2):
anonym53077, Lenka.Wagnerova
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

eladar píše: 07 led 2022, 17:09
Petr.Vileta píše: 07 led 2022, 17:03

Já to zařil. Všechny komunistické myšlenky se snažili uplatňovat v praxi, používali komunistickou filozofickou literaturu jako základ jejich působení na společnost a přesto to skončilo diktaturou. Tedy vlastně ono to už začalo násilnou kolektivizací venkova.

Já také a hodnotím to dost odlišně.

No jo, tak nedávno zemřel Petr Uhl a do smrti nepřestal být komunistou. I přesto, že ho komunisté kdysi uvěznili. Nechápu.

A co se ti na předchozím režimu tak líbilo? Tys byl okresní tajemník, nebo předseda závodní organizace KSČ? :lol:

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

eladar

Příspěvek od eladar »

Michal.Gill píše: 07 led 2022, 09:45
eladar píše: 07 led 2022, 09:35

Dobrým příkladem je ANO. Média se po celou dobu snažila zdůrazňovat temnou komunistickou budoucnost arciďábla A. Babiše. A stejně několikrát po sobě vyhrál volby.

Čas položit si otázku, co pro tuhle zemi (pozitivního) za těch osm let udělalo ANO...

To je špatně položená otázka.

Před třiceti lety byli obyvatelé vyzvání, aby si utáhli opasky a pomohli této zemi dostat se na úroveň západních zemí. A udělali to. A udělali to s nadšením - pokud si tu dobu pamatujete. Teď po třiceti letech se ti samí lidé ptají: "Utáhl jsem si opasek, aby na tom byla země lépe. A co z toho mám?" U příliš velkého počtu voličů je odpověď: "Nic. Napakovali se ti nahoře a já jsem na tom hůř, než dřív."

Je celkem logické, že je otázka: "... co udělalo ANO pro zemi?", vůbec nezajímá. Zajímá je, co udělalo ANO pro ně. A jejich pocit je, že víc, než kterákoli vláda před ní. Což ostatně potvrzují i poslední volby. ANO vyhrálo a současná vládní většina je u moci jen náhodou. Pokud rozpočteme hlasy propadlé volbách podle stran na ty, které mají blíž k současné vládní koalici a současné opozici, pak ve srovnání s předchozími volbami "liberálně demokratický blok" dost citelně oslabil. Můžete si to ověřit na stránkách volby.cz.

To, že je teď aktuálně u moci současná koalice, není ani tak výsledkem její reálné podpor\y u voličů, jako spíš výsledkem volebního triku (netvrdím, že na něm bylo cokoli nelegálního). Je ale potřeba mít na paměti, že těch "přehlasovaných" je výrazně víc. A že oni to budou celkem právem cítit tak, že "za Babiše bylo líp". Na ulici teď leží nějakých 30%-40% voličských hlasů, které sebere ten, kdo řekne, je už je čas skončit s tím bordelem a vymést ten Augiášův chlév. A všechno, co zatím vládní koalice předvádí, tomu jen napomáhá.

Pokud se ptáte co udělalo ANO za dobu svého působení pro tuto zemi, pak je potřeba se i zeptat, co je to ta: "tato země". Pokud si pod tím představíte skupinu dobře placených kravaťáků a jejich makroekonomická čísla a jejich konta, pak by to byla zajímavá diskuse. Pokud si pod touto zemí představujete obyvatele, kteří v ní žijí, pak její vysvědčení není vůbec špatné (jak ukázaly volby).

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10819 poděkování
Dostal poděkování: 8772 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

eladar píše: 08 led 2022, 09:40

A že oni to budou celkem právem cítit tak, že "za Babiše bylo líp". Na ulici teď leží nějakých 30%-40% voličských hlasů, které sebere ten, kdo řekne, je už je čas skončit s tím bordelem a vymést ten Augiášův chlév. A všechno, co zatím vládní koalice předvádí, tomu jen napomáhá.

Pozoruji to ve svém okolí u voličů Babiše. "Babiš sice ukradl 50 mio na Čapí hnízdo, ale mámo, zlevnil klukovi jízdné do školy a nám přidal na důchod, takže naše rodina na tom ročně vydělala takových 10 tisíc. Budeme ho volit znovu."

Takovéhle myšlení je smutné.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
55108311

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Nikezeus
Profese: Logistika
Dal poděkování: 37 poděkování
Dostal poděkování: 216 poděkování

Příspěvek od Nikezeus »

Lidi vnimaji politiku primarne pres svoji srajtofli, za ANO si vetsina v tomto smeru polepsila, treba snizeni DPFO.
Ted nastal pekelny mix (zelena politka EU, covid vs logistika, rovnani rozpoctu) a bude hodne spatne.
Volby byly v tomto kontextu Pyrrhovo vitezstvi.
Je to treba brat realisticky. Ano na Andyho se bude hodne vzpominat, idealy slozenky nezaplati.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Nikezeus za příspěvek:
eladar
55108311
Dal poděkování: 112 poděkování
Dostal poděkování: 180 poděkování

Příspěvek od 55108311 »

Nikezeus píše: 08 led 2022, 10:24

Je to treba brat realisticky. Ano na Andyho se bude hodne vzpominat, idealy slozenky nezaplati.

Bohužel, volič nevidí, že on dostane jenom drobky v porovnání s tím co Andy naházel velkým firmám a sobě.

Příkladem může být snaha ANO o zrušení DPH na elektřinu: vypadá to krásně, jenomže pouze 1/3 elektřiny odebírají maloodběratelé. To znamená, že Babiš vám dá 33 Kč, 66 Kč dá sobě, ale dluh 100 Kč budete splácet vy, protože Babiš daně neplatí, resp. vytáhne ze státu víc na dotacích než zaplatí na daních. A ti naivní mu za to ještě zatleskají.

eladar

Příspěvek od eladar »

Petr.Vileta píše: 08 led 2022, 09:55
eladar píše: 08 led 2022, 09:40

A že oni to budou celkem právem cítit tak, že "za Babiše bylo líp". Na ulici teď leží nějakých 30%-40% voličských hlasů, které sebere ten, kdo řekne, je už je čas skončit s tím bordelem a vymést ten Augiášův chlév. A všechno, co zatím vládní koalice předvádí, tomu jen napomáhá.

Pozoruji to ve svém okolí u voličů Babiše. "Babiš sice ukradl 50 mio na Čapí hnízdo, ale mámo, zlevnil klukovi jízdné do školy a nám přidal na důchod, takže naše rodina na tom ročně vydělala takových 10 tisíc. Budeme ho volit znovu."
Takovéhle myšlení je smutné.

Zůstaňme u ODS, když už dnes vede tu vládu.

Když byla naposledy u moci, tak přihrála bez výběrového řízení kamarádům víc než půl miliardy (causa Promopro - pokud si to chcete dohledat). A voličům dala jen škrty (je přece třeba být rozpočtově odpovědný). Ve srovnání s nimi je Babiš jen velmi slabý odvar.

A z pohledu voliče toho studenta nebo důchodce to vypadá asi tak. Babiš si sice odlil 50 mil., ale nezapomněl na náš a 10 tis. Kč ročně je citelná pomoc (a pro dolních 60% opravdu je). To ODSka si ulila půl miliardy a mám peníze seškrtala. Rozhodně víc než 10 tis.
Současná vláda zatím předvedla jen to, že se nebude s voliči nijak mazlit a rovnou se vrhla do škrtání (za Babiše si přece voliči nahrabali dost a to se jim musí zatrhnout).

Pokud budete tím studentem nebo důchodcem, komu dáte přednost? Babišovi nebo ODS?

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“