Národní digitální knihovna

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Kajinek
Návštěvník – nepatří k Pirátům

Re: Národní digitální knihovna

Příspěvek od Kajinek »

Já předpokládám, že ta smlouva byla akorát doplněna o jméno vítěze a jinak vše zůstalo stejné. Částky jsou většinou kryty obchodním tajemství, ale možná se v tomto případě mýlím.

Co se týče komentáře pana Boudy, nejsem si jistý jestli smlouva byla upravena pro Logicu nebo spíše proti IBM. Nastavení parametrů výběrka, aby jím prošel pouze jeden uchazeč, by byl (a asi i oprávněně) napadnutý jakýmkoliv jiným uchazečem.

Nejsem knihovník a co se týče ochrany informací znám pouze tři důležité parametry funkčnosti a to integritu (celistvost), důvěrnost a dostupnost dat a jakýkoliv systém, který je schopný těchto parametrů dosáhnout a tím uspokojit i požadavky ISO norem, které jsou popsané v požadavcích zadávací dokumentace by měl být v pořádku. Jestli tomu někdo dá nálepku DMS, LTP či cokoliv podobného je mi upřímně jedno pokud výše uvedené platí. Debatu Knihovníci vs. IT bych tedy spíše přirovnal debatě mezi (velmi dobrým) sportovcem, který chce Adidas nebo Nike a obuvníkem, který žádá obuv lehkou, sportovní velikosti 42.

Prošel jsem Case study až do stránky 130, kde jsem našel "prokazatelně jediné možné využitelné řešení" a nikde jsem žádný padný argument, který by bránil využití překonfigurace DMS řešení, nenašel. Tak mi to celý připadá tak, že velmi zjednodušeně řečeno si někdo vsugeroval představu, že když počítač tak jedině IBM či HP. Toto ale není argument, ale spíše marketing zavedených značek, které se vždycky snaží přesvědčit zákazníky, že to jinak (a lépe) než to dělají oni nejde...Faily ale umí i výše zmíněné firmy, zrovnaIBM a její licenční politika je legendou samo o sobě.

Žerty stranou, ale jestli ze zadávací dokumentace byly ubrány pouze požadavky na značku (kdo to dělá či jak se tomu říká) zatímco tam zůstaly požadavky na funkčnost (co to má dělat - tj. dlouhodobě uchovávat dokumenty) tak si spíš myslím, že to bylo soutěži ku prospěchu, protože diky tomu byla vlastně otevřená soutěž vůbec umožňena.

To neznamená, že vývoj sebou nenese určitá rizika, ale zrovna v oblasti IT, kde se dělají řešení a ne produkty to jsou věci, se kterými umí velké a zavedené IT firmy počítat.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

"Já předpokládám, že ta smlouva byla akorát doplněna o jméno vítěze a jinak vše zůstalo stejné. Částky jsou většinou kryty obchodním tajemství, ale možná se v tomto případě mýlím."

Predpoklad neplati, takze cely prispevek, ac je vetsinou taky mimo, logicky plati :lol:
Sigismund Valery Koblihovič

Příspěvek od Sigismund Valery Koblihovič »

Lukas.Findeis
Člen KS Praha
Profese: běžecký trenér
Dal poděkování: 1424 poděkování
Dostal poděkování: 1375 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas.Findeis »

Sigismund Valery Koblihovič píše:Zajimavá informace o vedení NK:

http://listserv.cesnet.cz/cgi-bin/wa?A2 ... S=&P=10382
A dají se ty informace někde ověřit?

735 07 66 99, Praha 12

Sigismund Valery Koblihovič

Příspěvek od Sigismund Valery Koblihovič »

Příslušnost Tomáše Böhma a Jindřicha Kodla k STB lze triviálně dohledat v Cibulkových seznamech:

http://www.cibulka.com/#vyhl

Domeček bývalého ministra Bessera v Berouně u golfového hřiště za 10 miliónků v Berouně lze najít v katastrální evidenci, která je volně dostupná na internetu.

Na jmenování Ladislava Malého, podvodníčka s fotbalovými lístky, na post řízení knihovny si budete muset počkat, pokud jim to ovšem nepřekazí paní ministryně, která je bohužel také z TOPky 09, takže na rozkrytí podvůdečků nemusí mít zájem. Ale až po volbách nastane jiná politická situace, tak se můžete dočkat, že to začne vyšetřovat policie a tihle podvůdníčci se ocitnou před soudem stejně jako Michal Hala, býval ředitel ŘSD.
neKobliha

Příspěvek od neKobliha »

Sigismund Valery Koblihovič píše:se ocitnou před soudem
A co kdyby se ocitli před soudem TI podvodníčci, kteří přichystali původní kartelovou dohodu za účasti Tesselly a ExLibris, ke kterým pravděpodobně patří i anonym/ka "Kobliha/Koblihovič". Pamatujme, že i příprava trestného činu je trestným činem.
mjtecka
Profese: knihovník
Dal poděkování: 1 poděkování

Příspěvek od mjtecka »

neKobliha píše:
A co kdyby se ocitli před soudem TI podvodníčci, kteří přichystali původní kartelovou dohodu za účasti Tesselly a ExLibris, ke kterým pravděpodobně patří i anonym/ka "Kobliha/Koblihovič". Pamatujme, že i příprava trestného činu je trestným činem.
Já vím, že se tu zřejmě nikdy od anonymů (a možná už ani od pana Svobody) odpovědi nedočkám, ale stejně - v čem spočívala ta kartelová dohoda? V tom, že mají 2 existujicí a nasazená řešení? Což vylučuje neexistující a nenasazená řešení? To je ta nelegální část? A která z těchto kartelujících firem by potom vyhrála? A co by z toho měla ta druhá? A podá pan neKobliha nějaké to trestní oznámení?

Podle mě si volbou "LTP" řešení NK hlavně zbytečně zadělala na problémy - což se ovšem ukáže.

A ještě jednou prosím pana Svobodu o vyjádření ke Specifikaci plnění -- předpokládám, že tam je napsáno trošku konkrétněji co se bude dělat (pokud už je prováděcí projekt příliš konkrétní).

Zdraví
MJ.
SvobodaT
Profese: IT manažer
Dal poděkování: 9 poděkování
Dostal poděkování: 81 poděkování

Specifikace plneni

Příspěvek od SvobodaT »

Dobrý den,
omlouvám se za nečinnost na tomto fóru - stávající charakter diskuse mě jaksi neinspiruje k přispívání.
mjtecka píše:ke Specifikaci plnění
"Specifikace plnění" je část nabídky a smlouvy s vítězným uchazečem, která se přidává k typizované části smlouvy. Je to ta část smlouvy, ve které uchazeč svoje řešení popisuje. Uchazeči tuto část odevzdávali se svými nabídkami. Tudíž pokud uchazeči odsouhlasí zveřejnění svých nabídek, budou zveřejněny i "Specifikace plnění".

Jinak, zprávy z reálu jsou podstatně lepší, než z této konference: Logica pracuje a plní všechny termíny, servery se instalují, do týmu nastupují noví odborníci a ve Švýcarsku finišuje montáž velkých skenerů. Tedy smysluplné práce máme až nad hlavu.

S pozdravem
TS
Tito uživatelé poděkovali autorovi SvobodaT za příspěvky (celkem 2):
mjtecka, Roman.Kucera
人人生而自由,在尊嚴和平等權利。他們賦有理性和良心

Příspěvek od 人人生而自由,在尊嚴和平等權利。他們賦有理性和良心 »

Koblížek Marmeládovič

Příspěvek od Koblížek Marmeládovič »

neKobliha píše:
Pane Svobodu, že jste si ten příspěveček napsal sám? Někdo evidentně šlápl na kuří očko vedení NK.

A tady máme prohlášení, které usvědčuje vedení NK ze lži:

http://knihovnam.nkp.cz/sekce.php3?page ... Reakce.htm
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“