Národní digitální knihovna
Moderátor: Komise předsedajících
Pravidla fóra
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
Re: Národní digitální knihovna
Dobrý večer přeji,
přečetl jsem si posudek znalce a dívám se, že Logica navrhla prvotřídní komponentky pro skenování a spočítal jsem z technických specifikací produktů, že během jednoho roku budete mít digitalizováno přes 32 miliónů stráneček. Takže místo předpokladáných 26 miliónů stráneček během tří let jich budete mít 100 miliónů, což je velmi skvělé, naše Česká republika bude určitě první ve špičci v digitalizaci, překonáte i největší Kongresovou knihovničku v USA, která ma na digitalizaci řádově mnohem více peněz. Je vidět, že není nad české zlaté ručičky.
Nemám žádných pochyb, že takový objem zvládne Aib safe workflow bez sebemenších problémů, je to jeden z nejlepších DMS systémů na trhu a má více zákazníků než Tessela a Rosetta dohromady. Navíc firma Aib má velké zkušenosti s digitalizací, kterou provádí již od 90. letech a dá se říct, že je průkopníčkem digitalizace nejen u nás, ale i ve světe, viz jejich unikátní celoevropské projektíky jako je manuscriptorium a další. Jsem velmi rád, že vyhrála Česká firma a kapitál se nerozkrade někde v zahraničí.
J. V.
přečetl jsem si posudek znalce a dívám se, že Logica navrhla prvotřídní komponentky pro skenování a spočítal jsem z technických specifikací produktů, že během jednoho roku budete mít digitalizováno přes 32 miliónů stráneček. Takže místo předpokladáných 26 miliónů stráneček během tří let jich budete mít 100 miliónů, což je velmi skvělé, naše Česká republika bude určitě první ve špičci v digitalizaci, překonáte i největší Kongresovou knihovničku v USA, která ma na digitalizaci řádově mnohem více peněz. Je vidět, že není nad české zlaté ručičky.
Nemám žádných pochyb, že takový objem zvládne Aib safe workflow bez sebemenších problémů, je to jeden z nejlepších DMS systémů na trhu a má více zákazníků než Tessela a Rosetta dohromady. Navíc firma Aib má velké zkušenosti s digitalizací, kterou provádí již od 90. letech a dá se říct, že je průkopníčkem digitalizace nejen u nás, ale i ve světe, viz jejich unikátní celoevropské projektíky jako je manuscriptorium a další. Jsem velmi rád, že vyhrála Česká firma a kapitál se nerozkrade někde v zahraničí.
J. V.
-
- Profese: podnikatel
- Dal poděkování: 1 poděkování
Nevidím do projektu NDK ani jsem nečetl celou diskusi (zatím). Jen mám pár dotazů, abych si udělal obrázek, jak skvělý to bude:
a/ Budou se digitalizovat i veškeré(!) současně vydávané publikace, které se dostanou do knihovny?
b/ Jakou licenci bude mít výstup digitalizace volných děl?
c/ Na kolik % digitalizovaných děl se vztahuje autorské právo, resp. kolik jich nebude volně dostupných (desítky let)?
Díky za odpovědi.

a/ Budou se digitalizovat i veškeré(!) současně vydávané publikace, které se dostanou do knihovny?
b/ Jakou licenci bude mít výstup digitalizace volných děl?
c/ Na kolik % digitalizovaných děl se vztahuje autorské právo, resp. kolik jich nebude volně dostupných (desítky let)?
Díky za odpovědi.

-
To ne, on se totiz rokrade u nas...J.V. píše: Jsem velmi rád, že vyhrála Česká firma a kapitál se nerozkrade někde v zahraničí.
J. V.
-
Co je to za nesmysl? Technická specifikace je něco jiného než reálná kapacita a zrovna u oblasti digitalizace a skenerů se i lidé, kteří jsou proti Logice shodnou, že nabídka byla nejlepší...
-
Neshodnou.Návštěvník píše:Co je to za nesmysl? Technická specifikace je něco jiného než reálná kapacita a zrovna u oblasti digitalizace a skenerů se i lidé, kteří jsou proti Logice shodnou, že nabídka byla nejlepší...
- SvobodaT
- Profese: IT manažer
- Dal poděkování: 9 poděkování
- Dostal poděkování: 81 poděkování
Tahle část je opravdu objektivně, měřitelně, mimo veškerou diskusi a stojím za ní na 200 procent.Návštěvník píše:u oblasti digitalizace a skenerů ... nabídka byla nejlepší...
TS
- Jakub.Michalek
- Poslanec/poslankyně Parlamentu ČR
- Profese: poslanec
- Dal poděkování: 1116 poděkování
- Dostal poděkování: 5176 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Provadeci projekt
Snad neplatíme miliony z veřejných prostředků za to, aby si mohla Logica budovat svoje "duševní vlastnictví"?SvobodaT píše:Dobrý den, opět by se mi lépe odpovídalo, kdybych věděl s kým mluvím.Návštěvník píše:Lze asi předpokládat, že prováděcí projekt je rozsáhlý a sestává se z řady dokumentů. Bude možné některé z nich umístit na http://www.ndk.cz a seznámit s nimi veřejnost? Plánujete něco takového učinit v blízké době? Určitě by to účinně pomohlo větší otevřenosti, o kterou usilujete a prospělo by to i této diskusi. Děkuji za odpověď.
Prováděcí projekt je hodně rozsáhlý - 27 dokumentů, okometricky stovky stránek. Smutná zpráva je, že podle smlouvy je to interní dokument neurčený ke zveřejněníNebudu to omlouvat, nebo zdůvodňovat, prostě to tak je.
Osobně souhlasím s citovaným návrhem, ale kdybych cokoli sliboval, byly by to nepodložené řeči. Slíbit mohu jenom to, že zkusím najít nějaký způsob jak podstatné věci odtajnit a neohrozit ty věci, které Logica oprávněně považuje za své obchodní tajemství nebo duševní vlastnictví.
Myslím, že by bylo správné, kdybyste informace zveřejnili s odvoláním na zákon o svobodném přístupu k informacím, podle lze vyloučit jen ty části, které jsou obchodním tajemstvím, a těch bude minimum, pokud vůbec nějaké. V opačném případě si o tyto informace každý požádat, což by ovšem patrně ve vašem postavení bylo výhodou, protože byste se mohli odvolat na poměrně krátké lhůty k poskytnutí informace.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jakub.Michalek za příspěvky (celkem 2):
- Anonym101, Lukas.Findeis
Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a vedoucí resortního týmu Spravedlnost
V případě potřeby mě prosím kontaktujte napřímo přes telefon, Signal nebo přes mail - viz kontakty. Jiné zprávy nečtu.
-
- Profese: odborný garant
- Dostal poděkování: 1 poděkování
Pěkný den všem,
pokusil jsem se rekonstruovat celý proces schvalování projektu NDK - od doby Studie proveditelnosti, změn v Zadávací dokumentaci přes vypsání a vysoutěžení tendru až po schválení Prováděcího projektu. Všechno jsem se pokoušel popsat přístupnou formou na Inflow.cz tak, aby bylo jasně řečeno, kde jsou ony kontroverzní místa: http://www.inflow.cz/je-narodni-digital ... ta-na-miru
Vytvořil jsem také časovou osu projektu: http://www.dipity.com/tomasbouda/Projekt-NDK/
Nemůžu si pomoci, ale i přes snahu nějak vše vysvětlit, pořád nemůžu pochopit, proč byla Zadávací dokumentace změněna právníky tak, aby "nahrávala" firmě Logica? A druhá věc, proč byla podepsán Prováděcí dokument před tím, než bylo odpovězeno na otázky ÚKR, která se opravdu ptala na samotnou podstatu problému.
Nazhle.
Tomáš Bouda (Partsip, KISK, FF MU Brno)
pokusil jsem se rekonstruovat celý proces schvalování projektu NDK - od doby Studie proveditelnosti, změn v Zadávací dokumentaci přes vypsání a vysoutěžení tendru až po schválení Prováděcího projektu. Všechno jsem se pokoušel popsat přístupnou formou na Inflow.cz tak, aby bylo jasně řečeno, kde jsou ony kontroverzní místa: http://www.inflow.cz/je-narodni-digital ... ta-na-miru
Vytvořil jsem také časovou osu projektu: http://www.dipity.com/tomasbouda/Projekt-NDK/
Nemůžu si pomoci, ale i přes snahu nějak vše vysvětlit, pořád nemůžu pochopit, proč byla Zadávací dokumentace změněna právníky tak, aby "nahrávala" firmě Logica? A druhá věc, proč byla podepsán Prováděcí dokument před tím, než bylo odpovězeno na otázky ÚKR, která se opravdu ptala na samotnou podstatu problému.
Nazhle.
Tomáš Bouda (Partsip, KISK, FF MU Brno)
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Tomas_Bouda za příspěvek:
- Anonym101
- SvobodaT
- Profese: IT manažer
- Dal poděkování: 9 poděkování
- Dostal poděkování: 81 poděkování
Opět pouze fakta:
Odpověď: Protože to by byl pokus sčítat jabka a hrušky:
Dopis UKR se pokouší zpochybnit proběhlé Výběrové řízení, zatímco akceptace PrP je rutinní úkon v průběhu běžícího projektu, kdy si dodavatel a zadavatel upřesňují podrobnosti řešení. Každá z těchto aktivit má svoje pravidla a nelze je míchat.
Pokud někdo chce zpochybnit výběrové řízení, tak zákon o veřejných zakázkách stanoví, jak to má udělat (přes UOHS).
Pokud zadavatel chce zpochybnit nějaký detail v řešení, udělá to pomocí připomínky v některém akceptačním kroku (například při akceptaci PrP). Pouze demagogové nám nalhávají, že by zadavatel mohl využít (a.k.a. zneužít) akceptační proceduru ke zpochybnění proběhlého výběrového řízení. To nemůže, protože tím by porušil standardní smlouvu, kterou sám navrhl .
Podrobnější vysvětlení:
Prováděcí projekt je jeden z desítek rutinních akceptačních kroků, které jsou přesně definovány v průběhu celého projektu, a řídí se podle standardní metodiky PRINCE2, kterou vyžaduje poskytovatel dotace. Akceptace PrP není nějaký rozhodující úkon, kde by zadavatel měl možnost o své vůli podepsat nebo nepodepsat. Jde o to, že dodavatel podrobně rozepíše řešení ze své vítězné nabídky a nad těmi podrobnostmi dodavatel a zadavatel jednají (přesně definovanou formou připomínek, odpovědí a osobních jednání) až dosáhnou shody. Zadavatel má právo nesouhlasit s nějakou částí PrP pokud není v souladu s vítěznou nabídkou nebo zadávací dokumentací.
Příklad: "Ty železné šroubky nechceme, protože v nabídce jste nám slíbili mosazné."
Kdyby zadavatel akceptaci nepodepsal bez opodstatněné připomínky, pak by byl v zaviněném prodlení a projekt by byl považován za akceptovaný "kontumačně" - nečinností.
To znamená, že v okamžiku, kdy byly vypořádány všechny připomínky, nemá zadavatel možnost neakceptovat. A podobný postup se v projektu bude opakovat ještě mnohokrát na stále jemnější úrovni detailu.
(Pravděpodobně je míněn Prováděcí projekt, dále jen PrP.)Tomáš Bouda píše:proč byla podepsán Prováděcí dokument před tím, než bylo odpovězeno na otázky ÚKR
Odpověď: Protože to by byl pokus sčítat jabka a hrušky:
Dopis UKR se pokouší zpochybnit proběhlé Výběrové řízení, zatímco akceptace PrP je rutinní úkon v průběhu běžícího projektu, kdy si dodavatel a zadavatel upřesňují podrobnosti řešení. Každá z těchto aktivit má svoje pravidla a nelze je míchat.
Pokud někdo chce zpochybnit výběrové řízení, tak zákon o veřejných zakázkách stanoví, jak to má udělat (přes UOHS).
Pokud zadavatel chce zpochybnit nějaký detail v řešení, udělá to pomocí připomínky v některém akceptačním kroku (například při akceptaci PrP). Pouze demagogové nám nalhávají, že by zadavatel mohl využít (a.k.a. zneužít) akceptační proceduru ke zpochybnění proběhlého výběrového řízení. To nemůže, protože tím by porušil standardní smlouvu, kterou sám navrhl .
Podrobnější vysvětlení:
Prováděcí projekt je jeden z desítek rutinních akceptačních kroků, které jsou přesně definovány v průběhu celého projektu, a řídí se podle standardní metodiky PRINCE2, kterou vyžaduje poskytovatel dotace. Akceptace PrP není nějaký rozhodující úkon, kde by zadavatel měl možnost o své vůli podepsat nebo nepodepsat. Jde o to, že dodavatel podrobně rozepíše řešení ze své vítězné nabídky a nad těmi podrobnostmi dodavatel a zadavatel jednají (přesně definovanou formou připomínek, odpovědí a osobních jednání) až dosáhnou shody. Zadavatel má právo nesouhlasit s nějakou částí PrP pokud není v souladu s vítěznou nabídkou nebo zadávací dokumentací.
Příklad: "Ty železné šroubky nechceme, protože v nabídce jste nám slíbili mosazné."
Kdyby zadavatel akceptaci nepodepsal bez opodstatněné připomínky, pak by byl v zaviněném prodlení a projekt by byl považován za akceptovaný "kontumačně" - nečinností.
To znamená, že v okamžiku, kdy byly vypořádány všechny připomínky, nemá zadavatel možnost neakceptovat. A podobný postup se v projektu bude opakovat ještě mnohokrát na stále jemnější úrovni detailu.
-
- Profese: knihovník
- Dal poděkování: 1 poděkování
Dobry den,
pane Svobodo, je nekde prosim k dispozici dokument, resp. priloha "Specifikace plneni", ktery by mel byt soucasti smlouvy jejiz vzor je na
http://ndk.cz/narodni-dk/dotacni-projek ... .docx/view
nebo jde take o neverejny dokument?
Diky,
Milan Janicek
pane Svobodo, je nekde prosim k dispozici dokument, resp. priloha "Specifikace plneni", ktery by mel byt soucasti smlouvy jejiz vzor je na
http://ndk.cz/narodni-dk/dotacni-projek ... .docx/view
nebo jde take o neverejny dokument?
Diky,
Milan Janicek