Martin.Smida píše: ↑17 led 2025, 07:43
To, že jsme "středová liberální strana" jsem tam psal asi já. a stojím si za tím. (a s tímhle názorem si mě členstvo zvolilo do vedení, btw)
...od roku 2012 jsem tu stranu takhle navnímal, poznal spoustu lidí, a přesto, že občas na povrch vypluly nějaké levicovější nápady a jejich zastánci, tak stejně tak jsem přesvědčen o tom, že minimálně stejný počet lidí je tu těch, kteří by chtěli menší stát, více osobní svobody a odpovědnosti, méně přerozdělování a tedy i nižší daně. A tak, jako byly návrhy levicovější, tak byly i ty pravicovější. To, že ty levicové víc rezonují, protože možná více triggerují, to už je problém mediálního prostoru, společenského diskurzu a principu sociálních sítí.
Čím víc jsem se ale ponoříl do skutečné podstaty a osobnostního složení České Pirátské strany, tím víc jsem přesvědčen, že levicová, ani pravicová škatulka prostě pro piráty nesedí. možná ani "středová" není ideální pojmenování. Ale používat termíny jako "Pravolevě rozkročená liberální strana" nebo "Pravolevě nevyhraněná liberální strana" nebo něco takovýho by nadělalo víc zmatků než pochopení. Takže termín "středovosti" je snad dostatečně pochopitelný i pro bežného občana, co každé ráno nevstává s politickým kompasem. a proto ho ve veřejné debatě budu dál používat. Je to pro mě dostatečný kompromis mezi co nejvěrnějším popisem a srozumitelností pro občana.
Ahoj Martine, možná máš pravdu, sám pořád nad tím váhám, jestli střed vlastně není dost. Sám se dlouhodobě cítím být středovým hráčem, jak píšu. Možná je to fakt dost srozumitelné, ale pojďme teda makat na tom, aby to neupadalo do vágnosti a defétnosti. Přijde mi, že někdy investujeme spoustu sil, abychom se bránili nařčení, že jsme levičáci, a ve finále tím jenom ztrácíme. Ti, co nás budou chtít posrávat si řeknou, stejně jsou to levičáci a ještě si lžou do kapsy, a ti, co na levicovou agendu slyší, si zase řeknou, jo to jsou taky pravičáci a ještě se v tom motají. Lose-lose situace.
Současně souhlasím, že je potřeba brát v potaz, že Piráti mají rozsah od středu na obě strany, takže čistý důraz nalevo taky není autentický, to jsem neměl namysli. Spíš za mě neskrývejme, když zrovna akcentujeme levicovou agendu, že je levicová, to bylo asi to hlavní sdělení. Ať nejsme střed, který se obhajuje směrem doprava, páč tak velí postkomunistický prostor, ale střed, který se nezdráhá přihlásit nejen ke svým nápadům doprava, ale taky k nápadům doleva a taky je otevřeně pojmenovat. Buďme autentičtí a nesnažme se ty levicové nápady nějak zapytlíkovat, aby to hladčeji prošlo. Věřím, že tím můžeme jenom získat, krom toho tím taky dáme najevo, že ta autenticita u nás není prázdné heslo a že jsme autentičtí, i když to zrovna není cesta nejmenšího odporu.
Ty krkolomné názvy, které jsi dal k lepšímu, beru jenom jako vtípek
To samozřejmě není cesta.
Díky za podnětný koment a za tvůj čas nad textem, měj se moc fajn,