@Tomas.Zivny Hele Tomáši, v tom se neshodneme. Rovnou říkám, že jsem nevěřící, tedy "po vašem" neznaboh. 
Zeptal jsem se AI kdo je to pastorační asistent a pokud mi neodpověděla správně, rozporuj to a vysvětli lépe.
Tak tedy
Pastorační asistent je laik (osoba bez kněžského svěcení), který se jako zaměstnanec církve podílí na pastoraci. Jeho úkolem je poskytovat duchovní podporu a péči jednotlivcům nebo komunitám. Může působit například jako katecheta nebo v oblasti charitní péče.
Co dělá pastorační asistent?
Jeho práce je velmi rozmanitá a může zahrnovat:
Duchovní podpora: Nabízí individuální rozhovory, modlitby, emocionální podporu a pomáhá lidem při hledání smyslu života.
Organizace duchovních aktivit: Pořádá modlitební setkání, duchovní obnovy, poutě a další akce.
Spolupráce s knězem: Zprostředkovává kontakt s knězem a pomáhá při přípravě na svátosti.
Charitní činnost: Podílí se na různých charitních projektech a poskytuje pomoc potřebným.
Vzdělávání: Organizuje kurzy a přednášky na témata víry a duchovního života.
Kde se s pastoračním asistentem můžete setkat?
Církve: Nejčastěji v katolických a evangelických církvích.
Charita: V charitních organizacích, kde se zaměřuje na duchovní rozměr práce s klienty.
Školy: Jako katecheta ve školách.
Nemocnice: V nemocnicích, kde poskytuje duchovní péči pacientům.
Jaké má pastorační asistent vzdělání?
Není vyžadováno žádné konkrétní vzdělání, ale často mají pastorační asistenti teologické vzdělání nebo alespoň absolvovali nějaké kurzy v oblasti pastorální péče. Důležitější než vzdělání jsou osobní vlastnosti jako empatie, naslouchání, diskrétnost a schopnost budovat vztahy.
Stručně řečeno: Pastorační asistent je důležitým členem církevní komunity, který se stará o duchovní potřeby lidí. Jeho práce je zaměřena na podporu, vedení a péči o duši.
Je-li to tak, pak tedy pastorační asistent je z církevního pohledu nevysvěcený laik a z občanského pohledu psycholog bez vzdělání příslušného směru, prostě jen člověk, který umí trpělivě naslouchat a pak říkat nějaké utěšující věty bez ohledu na to, co si skutečně myslí. A takovým lidem chceš dávat zpovědní tajemství?
Když se budeme se sousedem na zahradě bavit přes plot, a on se mi v mírné opilosti svěří, že ve své firmě krátí daně a dokonce prozradí i jak, tak pokud nechci být spolupachatel a pokud nejsem stejný hajzl jako on, je mou občanskou povinností na to upozornit Policii, nebo Finanční úřad. Samozřejmě existují výjimky, kdy například nacistické Německo nebo komunistické Československo má zákony, které nepovažuji za morální, správné, atd., v tom případě mlčím a riskuji spolupachatelství, ale vražda, znásilnění, kráděž, loupež, finanční delikty, to za všech režimů je trestné a je třeba to oznámit.
Když se lékař při výkonu své práce dozví, že například pacientka má zlomeniny a pohmožděniny od manžela, je přímo povinen to oznámit na Policii, Když se totéž dozví pastorační asistent během rozhovoru s takovou ženou, a nenazývá se to zpověď, tak smí mlčet?