Diskuze moderovaná veřejnou a transparentní AI

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 11364 poděkování
Dostal poděkování: 9050 poděkování

Re: Diskuze moderovaná veřejnou a transparentní AI

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Ještě jsem se ani nezvládli společensky vyrovnat se zlem sociálních sítí...

https://www.youtube.com/watch?v=5gNLViWfCA0

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

Hynek.Polasek
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: Správce IT
Dal poděkování: 62 poděkování
Dostal poděkování: 161 poděkování

Příspěvek od Hynek.Polasek »

Pavel.Moravec píše: 09 zář 2024, 16:15
pavlinahamplova píše: 09 zář 2024, 09:21

Nechtělo se mi nijak reagovat, ale zajímá mě, jak chcete docílit účasti všech uživatelů a nikoli pouze " nejuřvanější" skupiny aktivistů. Děkuji

Jak se ve volbách docílí účasti všech uživatelů a nikoliv pouze nejuřvanější skupiny / tvrdého jádra každé politické strany?

Já nikde nepsal, že musí trénovat všichni. Ať trénuje jen ten, kdo chce na těch pravidlech participovat. Stejně jako ať volí ve volbách jen ten, kdo chce participovat na politickém směřování země.

Ani u voleb není žádoucí, aby se jich zúčastnili všichni voliči, a podobně zde - klidně můžu zdůvodnit či najít odkaz proč to platí..

K čemu to bude dobré, když výsledkem nebude průměr cílové skupiny ale průměr tréninkové skupiny? Můj soused je volič, na nějaké internetové dotazníky se může z vysoka **** ale když to bude svou práci dělat z jeho pohledu špatně, bude to důkaz, že je další - jeho slovy **** - proti němu a zase to bude důvod najít si toho, kdo mu bude přizvukovat. Lidé, kteří křičí něco o nestrannosti a vyváženosti budou spokojení až s vyvážeností a nestranností, která se bude líbit jim. Lidi nechtějí být spokojení a tak s ničím, co nebude přesně podle jejich gusta spokojení nebudou. To nemá cenu opravovat.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Hynek.Polasek za příspěvek:
anon123
Hynek "Šotek" Polášek
Pirát - člen strany, a člen MS Brno
qnx
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování

Příspěvek od qnx »

Snaha o zavedení AI cenzury mi připadá dost úchylná. Tedy, pokud by tu cenzuru prováděla nějaká skutečná umělá inteligence, která by inteligencí převyšovala tu lidskou, snad by to nějaký užitek přinést mohlo. Zavedení cenzury založené na jazykovém modelu, který bude trénovaný lidmi, to je naprosto šílené. Uvědomujete si, že cca 50% uživatelů trénujících ten model by mělo podprůměrnou inteligenci? Uvědomujete si, že těch 50% blbějších uživatelů nemá mentální kapacitu na to, aby hodnotilo kvalitu příspěvků těch 50% inteligentnějších?

Jo a co se týká toho dotazu, zda zcenzurovat Viletu, tak já jsem rozhodně proti. Ano, Vileta je extrémní rusofob a občas provokatér, ale na svůj názor má právo.

Vit.Fux
Profese: Programátor
Dal poděkování: 3335 poděkování
Dostal poděkování: 751 poděkování

Příspěvek od Vit.Fux »

Já myslím, že nápad je to dobrý, ale začal bych na sobě v menším a aplikoval to na Pirátské fórum a uvidělo by se jak moc je to užitečné a kde jsou díry.

pascenko
Příznivec Pirátů – Praha
Dal poděkování: 11 poděkování
Dostal poděkování: 11 poděkování

Příspěvek od pascenko »

Ve skutečnosti je to docela dobrý nápad, jenom trochu moc velké sousto. Na tvém místě bych si vzal o něco skromnější cíl.

Efektivní diskuse za pomoci AI.

AI neprovádí moderaci (hodně lidí nesprávně čte cenzuru) ani hodnocení (lidé si nemyslí, že jim AI má co říkat), ale napomáhá lidem v orientaci v diskusi.

Jako pilot navrhuju třeba modul, který na začátek každého vlákna umístí příspěvek, kde bude průběžně přibývat stručné, věcné shrnutí debaty s pozicí všech zúčastněných a stručnou informací, co je nového v poslední době.

Můžeš to vnímat jako užitečnou vlastnost samu o sobě (pro člověka, který nezvládá extra dlouhé texty dokonce velmi užitečnou) nebo jako dílčí cíl na cestě k moderaci. Než AI začne diskusi řídit, měla by prokázat (zpracováváním kvalitních, čtivých a nestranných shrnutí), že jí dobře rozumí.

Viz třeba následující příklad pro tuto diskusi:

Téma: Diskuze moderovaná veřejnou a transparentní AI
Iniciátor: Pavel.Moravec
Cíl: Pavel navrhuje vytvoření transparentní veřejné diskuze moderované umělou inteligencí (AI), která by byla natrénována občany, aby rozhodovala o vhodnosti příspěvků. Veřejnost by měla plnou kontrolu nad tím, jak AI moderuje diskuse, čímž by se eliminovala rizika státní cenzury a soukromých zásahů.

Průběh debaty a názorové pozice:

Pavel.Moravec:

• Návrh veřejně trénované AI na moderaci diskusí.

• Transparentnost má zajistit, že rozhodnutí jsou objektivní a ověřitelná.

• Trénink modelu by probíhal dobrovolně, s možností veřejně sledovat vývoj modelu.

• AI by mělo řešit kultivaci diskuze bez zásahů státu či soukromých subjektů.

eladar:

• Kritizuje ideu, že by taková AI byla skutečně neutrální.

• Varuje, že podobné projekty mohou vést k cenzuře, srovnává s Wikipedií a sociálními sítěmi.

• Obává se, že AI by mohla být zneužita a nevěří, že by mohla fungovat bez "velkého bratra".

Martin.Kucera:

• Vidí problém v možné autocenzuře. Lidé by mohli mít obavy vyjadřovat kritické názory pod svým jménem.

• Porovnává situaci s tajnými volbami, kde anonymita je klíčová pro svobodu projevu.

pavlinahamplova:

• Zpochybňuje, zda by se do projektu zapojila většina občanů a obává se, že výsledek bude reprezentovat jen aktivní menšinu.

• Vyjadřuje obavu z budoucího směřování AI a jejího vlivu na diskuse, které mohou být kontrolovány jen aktivisty.

Vaclav.Bartos:

• Uvažuje o budoucím využití AI i na politické úrovni, např. pro pomoc s rozhodováním zastupitelů.

• Vidí výhodu AI v nízkých nákladech oproti lidskému politikovi, ale kritizuje nestrannost AI.

Petr Paščenko:

• Navrhuje, aby AI sloužila spíše jako podpora orientace v diskusi, než jako moderátor.

• Doporučuje začít s menším cílem, například vytvořit AI, která by shrnovala debaty a jejich průběh.

Tito uživatelé poděkovali autorovi pascenko za příspěvky (celkem 3):
Jan.Hora, Marek.Krejpsky, Vit.Fux
Jan.Podhajsky
Člen KS Praha
Profese: sociolog,
Dal poděkování: 826 poděkování
Dostal poděkování: 754 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan.Podhajsky »

"Vobčas melu argotem a některý nemaj šajna vo čem mi panty jedou. Cápek, kterej ví, kde nechal řemdicha, to gró čapne."

Good luck AI!

Stopuji zásadně v županu.
Pište mi na email jan.podhajsky@pirati.cz ; https://lide.pirati.cz/profil/2811/
Sem pirát i bez předpicu.

pascenko
Příznivec Pirátů – Praha
Dal poděkování: 11 poděkování
Dostal poděkování: 11 poděkování

Příspěvek od pascenko »

Přelož do spisovné češtiny, angličtiny a latiny:

"Vobčas melu argotem a některý nemaj šajna vo čem mi panty jedou. Cápek, kterej ví, kde nechal řemdicha, to gró čapne."

Spisovná čeština: "Občas mluvím slangem a někteří nemají tušení, o čem mluvím. Chlapík, který ví, kde má rozum, to hlavní pochopí."
Angličtina: "Sometimes I speak in slang, and some people have no idea what I’m talking about. A guy who knows where his wits are will grasp the core of it."
Latina: "Interdum argotem loquor, et quidam nesciunt de quo loquar. Vir, qui scit ubi ingenium suum sit, summam comprehendit."

:fet:

Tito uživatelé poděkovali autorovi pascenko za příspěvek:
Vojtech.Pikal
Martin.Rejman
Člen KS Liberecký kraj
Profese: magician
Dal poděkování: 134 poděkování
Dostal poděkování: 389 poděkování

Příspěvek od Martin.Rejman »

Ahoj všem :-) Ještě za mého předsednictví TO jsem chtěl lepší diskusní platformu. Koncept dokonce existuje, mělo by se to obejít i bez AI (má to přímý hodnotící algoritmus), který necenzuruje.

Výsledkem diskuse mají být závěry podpořené konkrétními tvrzeními.

Pokud se tím někdo chcete společně zabývat, třeba @Martin.Kucera :-), tak můžeme.

Bude potřeba i pár schopných matematiků, ale to jistě také najdeme.

Interested ? :-)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Rejman za příspěvek:
Vit.Fux
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“