Hezký večer,
jen předešlu, že nejsem Váš volič, volím o něco více napravo. O politiku se ovšem zajímám celý život a rád si sem chodím pročítat diskuse, názory etc. Občas je to radost (to myslím vážně, nikoliv posměšně).
Jen drobně o tom, jak Piráty vnímám:
Osobně jsem si od současných pirátů sliboval moderní levicovou či středo-levicovou politiku evropského ražení. Ta je tu, myslím, potřeba jak víno. Nedokázali ji uchopit v ČSSD (hra na starou dobrou levici, která měla udržet staré voliče ČSSD navzdory neustálému bombardovnání strany M. Zemanem se jim krutě vymstila) ani v SZ (polibek smrti v pravicové koalici a následně extrémní odklon nalevo spojený s personální vyprázdněností)
A teď proč jsem se rozhodl založit si tu profil, kvůli jedinému příspěvku?
Poměrně podrobně jsem si dnes pročetl vlákno "Podpora kandidatury Janky Michailidu do republikového předsednictva" a mám pocit, že se to tam dost cyklí a nezazněly ani z jedné strany ty nejpodstatnější argumenty jako spíš nálepkování, případně strašení historií...
Dle mého je a bude správná politika neoddiskutovatelně spjatá s ideologií. Dobrý politik musí být do jisté míry vždy ideolog, v opačném případě by to byl pouze prospěchář či člověk zamilovaný do moci. Proč jdu do politiky? Protože mám jistou ideu o ideálním fungování světa kolem. Potud nelze říci oproti slečně Michailidu ani zbla. Každý má právo na svou vlastní ideu ideální společnosti i kdyby sebeutopičtější nebo vyhraněnější (samozřejmě vyjma extrémních názorů nevyhnutelně směřujících k utrpení jiných). Vícekrát se ve zmíněném vlákně objevil názor ve smyslu: "Co tedy na tuto otázku měla odpovědět? Měla lhát nebo mlžit? Však je její názorový základ všeobecně známý a nikdy ho neprosazovala" a osobně mi z toho celkem spadla brada... Toto má být obhajoba? Pokud tedy neprosazuji svou ideu, respektive není mým dlouhodobým cílem ji prosadit, proč vůbec trávím deset let ve straně, která se mnou svou podstatou nesouzní a nutí mě prosazovat mnohem umírněnější pohled na svět? Stran je spousta a mohu si svobodně vybrat tu, která mi bude ideologicky bližší, jinak se zpronevěřuji sám sobě. A z druhé strany... Chtěl bych mít ve straně nebo dokonce ve vedení strany někoho, kdo sice věří v A, ale dlouhodobě zvládne s kamennou tváří prosazovat B? Určitě ne.
Tato situace samozřejmě není a nebude ojedinělá. Piráti mají tu nevýhodu, že se u nich časem sešla členská základna i elektorát s velmi odlišným ideologickým fundamentem. Ač jde za pochodu ladit názory a nikdy s nimi nebude souznít celé pirátstvo, bude asi opravdu těžké dělat konzistentní vládní politiku, když se u vás budou potkávat názory jako "věřím v kapitalismus, ale jeho současné pojetí je třeba změnit VS jsem proti kapitalismu jako takovému" -> Máte sice společného nepřítele, ale to k jednotě nestačí.