Quo vadis, Piráti?

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
wittgenstein
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: existuje
Dal poděkování: 43 poděkování
Dostal poděkování: 146 poděkování

Re: Quo vadis, Piráti?

Příspěvek od wittgenstein »

veverka píše: 05 led 2022, 19:55

Jsem "stary" priznivec Piratu od roku 2009, prave mne bylo 70 let. Byl jsem komunisty dvakrat odsouzen a nakonec jsem radeji emigroval.
To co ted slysim, ze se o predsednictvi strany hlasi piratska clenka, ktera o sobe rika, ze je demokraticka KOMUNISTKA, me fakt sokuje.
Nechapu proc tedy neni clenem te bolsevicke bandy a jak se mohla infiltrovat do piratske strany?
Tady uz nejde o demokraticke vyjadreni svych nazoru, slusny clovek se proste nehlasi ke zlocinecke organizaci.
Navrhuji okamzite vylouceni - timto vyjadrenim poslala Piraty uplne ke dnu, protoze ted si do nas kopne uplne kazdy. Coz uz se deje.
Pokud tato hlupana (zrejme vubec nevi o co vlastne jde, kdyz muze toto verejne prohlasit) dostane jakoukoli funkci a bude dal skodit,
okamzite s Piraty, moji velkou nadeji na zmenu politicke kultury, koncim.

Vy se v tom dost zamotáváte... nejste vy komunista?

Nakonec Vám budou vládnout ti nejméně schopní, protože si to zasloužíte.

veverka
Příznivec Pirátů – Jihomoravský kraj
Profese: IT Consultant - Senior
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 9 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od veverka »

vojtechkral píše: 05 led 2022, 16:07
Martin.Kucera píše: 05 led 2022, 16:05

Proč by tedy najednou měla být vyřízená?

Mám na mysli z pohledu veřejnosti, voličů. (Voliči nejsou pouze skalní, jsou i váhaví, potenciální, ...)

Proste protoze je to komunistka. Tahle strana
neni becko komunisticke strany, nebo je?

Tito uživatelé poděkovali autorovi veverka za příspěvek:
Bohemica
blowik
Dostal poděkování: 2 poděkování

Příspěvek od blowik »

Hezký večer,
jen předešlu, že nejsem Váš volič, volím o něco více napravo. O politiku se ovšem zajímám celý život a rád si sem chodím pročítat diskuse, názory etc. Občas je to radost (to myslím vážně, nikoliv posměšně).

Jen drobně o tom, jak Piráty vnímám:

Osobně jsem si od současných pirátů sliboval moderní levicovou či středo-levicovou politiku evropského ražení. Ta je tu, myslím, potřeba jak víno. Nedokázali ji uchopit v ČSSD (hra na starou dobrou levici, která měla udržet staré voliče ČSSD navzdory neustálému bombardovnání strany M. Zemanem se jim krutě vymstila) ani v SZ (polibek smrti v pravicové koalici a následně extrémní odklon nalevo spojený s personální vyprázdněností)

A teď proč jsem se rozhodl založit si tu profil, kvůli jedinému příspěvku?

Poměrně podrobně jsem si dnes pročetl vlákno "Podpora kandidatury Janky Michailidu do republikového předsednictva" a mám pocit, že se to tam dost cyklí a nezazněly ani z jedné strany ty nejpodstatnější argumenty jako spíš nálepkování, případně strašení historií...

Dle mého je a bude správná politika neoddiskutovatelně spjatá s ideologií. Dobrý politik musí být do jisté míry vždy ideolog, v opačném případě by to byl pouze prospěchář či člověk zamilovaný do moci. Proč jdu do politiky? Protože mám jistou ideu o ideálním fungování světa kolem. Potud nelze říci oproti slečně Michailidu ani zbla. Každý má právo na svou vlastní ideu ideální společnosti i kdyby sebeutopičtější nebo vyhraněnější (samozřejmě vyjma extrémních názorů nevyhnutelně směřujících k utrpení jiných). Vícekrát se ve zmíněném vlákně objevil názor ve smyslu: "Co tedy na tuto otázku měla odpovědět? Měla lhát nebo mlžit? Však je její názorový základ všeobecně známý a nikdy ho neprosazovala" a osobně mi z toho celkem spadla brada... Toto má být obhajoba? Pokud tedy neprosazuji svou ideu, respektive není mým dlouhodobým cílem ji prosadit, proč vůbec trávím deset let ve straně, která se mnou svou podstatou nesouzní a nutí mě prosazovat mnohem umírněnější pohled na svět? Stran je spousta a mohu si svobodně vybrat tu, která mi bude ideologicky bližší, jinak se zpronevěřuji sám sobě. A z druhé strany... Chtěl bych mít ve straně nebo dokonce ve vedení strany někoho, kdo sice věří v A, ale dlouhodobě zvládne s kamennou tváří prosazovat B? Určitě ne.

Tato situace samozřejmě není a nebude ojedinělá. Piráti mají tu nevýhodu, že se u nich časem sešla členská základna i elektorát s velmi odlišným ideologickým fundamentem. Ač jde za pochodu ladit názory a nikdy s nimi nebude souznít celé pirátstvo, bude asi opravdu těžké dělat konzistentní vládní politiku, když se u vás budou potkávat názory jako "věřím v kapitalismus, ale jeho současné pojetí je třeba změnit VS jsem proti kapitalismu jako takovému" -> Máte sice společného nepřítele, ale to k jednotě nestačí.

Tito uživatelé poděkovali autorovi blowik za příspěvky (celkem 2):
Vojtech.Pikal, venih
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

blowik píše: 05 led 2022, 23:47

Pokud tedy neprosazuji svou ideu, respektive není mým dlouhodobým cílem ji prosadit, proč vůbec trávím deset let ve straně, která se mnou svou podstatou nesouzní a nutí mě prosazovat mnohem umírněnější pohled na svět? Stran je spousta a mohu si svobodně vybrat tu, která mi bude ideologicky bližší, jinak se zpronevěřuji sám sobě.

Co by bylo divného např. na postoji "mám nějakou ideální představu, ale nevím zda je vůbec uskutečnitelná, natož za mého života, tak jsem aktivní ve straně, která prosazuje největší část toho, co i já považuji za důležité a přitom realizovatelné"?

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 2):
Vaclav.Fortik, Dominika.Michailidu

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

vojtechkral
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 20 poděkování

Příspěvek od vojtechkral »

Martin.Kucera píše: 06 led 2022, 00:04

Pokud tedy neprosazuji svou ideu, respektive není mým dlouhodobým cílem ji prosadit, proč vůbec trávím deset let ve straně, která se mnou svou podstatou nesouzní a nutí mě prosazovat mnohem umírněnější pohled na svět? Stran je spousta a mohu si svobodně vybrat tu, která mi bude ideologicky bližší, jinak se zpronevěřuji sám sobě.

Co by bylo divného např. na postoji "mám nějakou ideální představu, ale nevím zda je vůbec uskutečnitelná, natož za mého života, tak jsem aktivní ve straně, která prosazuje největší část toho, co i já považuji za důležité a přitom realizovatelné"?

Za mě na tom nic divného není, ale stejnětak mi nepřijde divné, když pak v nějakém bodě nastanou otázky/spor o směřování (např. ve chvíli, kdy někdo takový kandiduje do čela strany).
Nejasnostem a sporům taky silně napomáhá, že je velmi nejasné, jaké jsou tedy ty části, které považuje za realizovatelné (a tedy je bude reálně prosazovat), tj. jaký je ten překryv a jak se bude vyvíjet dobudoucna...

Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 561 poděkování
Dostal poděkování: 12523 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Pozor, ty "důležité a přitom realizovatelné" věci nemusejí být vůbec částmi té utopické ideje.
Příklad: Ideální představa je "všichni jsou dobrovolní vegani". Prakticky nejspíš neuskutečnitelné, tak se dotyčná osoba aspoň snaží demokratickými či dokonce konsenzuálními prostředky dosáhnot zmírňování utrpení zvířat.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 258 poděkování
Dostal poděkování: 1393 poděkování

Příspěvek od Ondra.kl »

Vícekrát se ve zmíněném vlákně objevil názor ve smyslu: "Co tedy na tuto otázku měla odpovědět? Měla lhát nebo mlžit? Však je její názorový základ všeobecně známý a nikdy ho neprosazovala" a osobně mi z toho celkem spadla brada... Toto má být obhajoba? Pokud tedy neprosazuji svou ideu, respektive není mým dlouhodobým cílem ji prosadit, proč vůbec trávím deset let ve straně, která se mnou svou podstatou nesouzní a nutí mě prosazovat mnohem umírněnější pohled na svět?

Hele IB je katolik ... takze misto k piratum se mel dat ke KDU?

Michael.Polak
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Dal poděkování: 1022 poděkování
Dostal poděkování: 2432 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael.Polak »

cqace píše: 05 led 2022, 18:09

Pravý komunismus tu už byl, ať už Mao nebo Stalin. Tahle ideologie nelze protlačit jinak než silou. Neexistuje hodný komunismus!

No tohle je právě asi to dogmatické vidění, do kterého Janka chtěla rýpnout. Zmiňovaní byli fakticky gangsteři - šlo zkrátka o druhý možný způsob nastolení diktatury, než je diktatura klasická vojenská.

Posledních 200 let levice pořád teoretizuje, že neexistuje hodný kapitalismus a radikální levice dokonce má tendenci kapitalismus podezírat, že vždycky směřuje k tuhému fašismu a válce nebo dokonce nějakému nacismu a dalším genocidám. Naproti tomu pravice pořád podezírá levici, že vždycky směřuje ke stalinismu a maoismu, a vůbec si totalitní systémy 20.století nespojuje např. s centralizovanými (a tvrdě cenzurovanými) médii a metodami masmediální manipulace, které umožnily bezprecedentní kontrolu mas nejen tomu Stalinovi, ale taky spoustě jiných totalit a diktatur všech odstínů.

Spíš bych se zamyslel, proč se současné Putinovo Rusko snaží tabuizovat srovnávání Hitlera ze Stalinem (nebo i jinak - třeba proč se nacionalistické Polsko snaží tabuizovat zmínky o podílu minimálně části domácí populace na antismetismu v období 2.světové války, apod.)

Kulturní válka, jestli komunismus bude zařazen mezi "four letter words" na poli světových ideologií, nebo bude zařazen mezi jiná zneužitá náboženství, u kterých ideje byly fajn, ale realizace následně v nějaké fázi získala brutální formu, je zkrátka ztráta času. 12 let od vzniku Pirátů jsem se snažil mluvit o post-ideologičnosti, o nebezpečí toho, že si cíle, které se nám líbí, budeme podmiňovat přijetím nějakého uceleného uzavřeného světonázoru, který se stane dogmatem, o kterém se nediskutuje. Díky tomu jsme fungovali a vzbudili i určitý zájem voličů. "Náboženství je každého soukromá věc", dá se říct...

Jestli Janky rétorika přispěje k tomu, že třeba Tomio Okamura přijde s comming outem, že on je poctivý slušný fašista, žádný nacista, a že mu na tom nepřijde nic špatného - to nevím. Ale jsem si téměř jistý, že kromě připoutání zkomírající mediální pozornosti k Pirátům nám jinak nijak zvlášť nepomůže (nicméně, negativní reklama téměř neexistuje). Obecně se nyní přikláním k tomu zvolit Janku předsedkyní "za trest" za ty její výroky.

⁂ Mastodon/Fediverse @xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | spolupracovnk TO, zájmy: informatika/doprava/energetika | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

Vlastimil.Bednarik
Místní předsednictvo
Profese: Sabatikl
Dal poděkování: 115 poděkování
Dostal poděkování: 115 poděkování

Příspěvek od Vlastimil.Bednarik »

No konečně. Toto trvalo. Už se nám tu objevil Putin... :lol:
Ovlivní i naše sobotní volby? :idea:

cqace
Profese: Zvědavec
Dostal poděkování: 80 poděkování

Příspěvek od cqace »

Martin.Kucera píše: 06 led 2022, 07:53

... se dotyčná osoba aspoň snaží demokratickými či dokonce konsenzuálními prostředky dosáhnot ...

A až ta osoba bude mít dostatečně velkou pravomoc, bude dosažení těch ideí pravděpodobnější. Ne, díky, nechci. Za mě tedy raději utnout hned ze začátku.

Michael.Polak píše: 06 led 2022, 10:27

No tohle je právě asi to dogmatické vidění, do kterého Janka chtěla rýpnout. ......

Tolik textu a přitom taková blbost. Aby ta fantasmagorie fungovala, musel bys kompletně změnit přírodní pravidla. Ta zvěrstva se stala právě proto, že to NEFUNGUJE, ale oni pořád chtěli, aby to fungovalo, a tak se to snažili protlačit silou. A stejně to nakonec krachlo ... za cenu milionů zmařených životů ve vlastních řadách. Jděte už s tím teoretizováním a relativizováním do řiti.

Tito uživatelé poděkovali autorovi cqace za příspěvky (celkem 3):
nepokojx, venih, Bohemica
"Fire up TFTP"
Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“