Když je teď téma vyoff-topicované, rozepíšu víc co se mi honí hlavou.
Pokud by se věc dostala až k ústavnímu soudu, byla by to pro Miloše Zemana velká prohra. A dejme tomu, že to Zemanovi pořád ještě trochu myslí, nebo že aspoň dá na rady lidí, kteří mu poradí. Může Hrad spekulovat na to, že Fiala věc k ÚS nedá?
Pokud by se Fiala zachoval jako "správňák", tak spor dá k ÚS určitě: vzpomene si na heslo "vláda práva" a přičiní se o to, aby stát konečně vybředl z kalných vod ve kterých Zeman mohl hrát své hry s ústavou.
Pokud by se Fiala chtěl chovat jako "pragmatik", dá na misku vah dvě věci: válka s prezidentem by mohla ještě více rozdělit společnost, a příznivci Zemana budou Fialu, Spolu a budoucí koaliční vládu ještě více nesnášet. Na druhou stranu odpůrci Zemana by byli nadšeni, pokud by Fiala ponořil Zemanovi hlavu do bahna, které Zeman v minulosti svými interferencemi do premiérských kompetencí stvořil.
A když všechno posčítám, Fialu správňáka, pragmatika, ohled na Zemanovy příznivce i odpůrce, vychází mi že to Fiala k ÚS dá.
Ještě jedna otázka je na stole. Může dojít k nějakému obchodu Fiala - Zeman? Mám totiž pocit, že k jednomu obchodu už možná došlo (neaktivace článku 66 za rychlé jmenování Fialy premiérem), a Zeman by mohl chtít zobchodovat jmenování všech ministrů za nějaké výhody pro Hrad. Myslím ale, Fiala má všechny trumfy v ruce. Na hypotetický Zemanův požadavek
"jmenuju Lipavského za kanál na Moravě"
může Fiala říct
"kanál v žádném případě, ale zrovna jsme chtěli seškrtit hradní rozpočet na 1/2 , a za jmenování Lipavského ho tedy seškrtíme jenom na 3/4".