Názor na zákon o zbraních a výklad nutné obrany

Moderátoři: Komise předsedajících, Kampaňový tým, Finanční tým, Zahraniční, Vedoucí RT

Odpovědět
Josef.Nemec
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: programátor, fotograf, hudebník, ict
Dal poděkování: 21 poděkování
Dostal poděkování: 80 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Názor na zákon o zbraních a výklad nutné obrany

Příspěvek od Josef.Nemec »

No rozumíte tomu jako koza petrželi.
Přiměřená obrana neznamená že proti klacku jdete klackem. Ale je přiměřená možnostem a schopnostem. Prostředkům atd.
Takže když na mě někdo půjde s klackem a já mu prostřelím koleno. Tak to je pořád přiměřená obrana.

Liberalizace v tomhle směru není dobrý plán. V ČR je spousta fandů (Dfensistů), kteří mají dojem že žijí v džungli (a když v ní nejsou hned si jdou nějakou najít). Taky spousta domáckých fašounů by určitě měla dojem že je jejich povinností bránit se téměř proti čemukoliv.
Otázka zní: "Komu to prospěje!"
Dum spiro spero!
Google+,Fotografování, programování
„Nepodmíněný příjem je geniální věc. Bez něj nás prostě jednou čeká hladomor.“
Ondrej.dj-bobr.Ulehla
Profese: architekt IT bezpečnosti
Dal poděkování: 485 poděkování
Dostal poděkování: 386 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondrej.dj-bobr.Ulehla »

Josef Nemec píše:Takže když na mě někdo půjde s klackem a já mu prostřelím koleno. Tak to je pořád přiměřená obrana.
To je ještě docela dobrá varianta, ale i ta by dneska u soudu nejspíš neprošla.. (když neprošla půlmetrová kovová násada od heveru vs. feťák s nožem rybičkou..)

(já jsem taky DFensista, teda jen tak pro pořádek, ale ta liberalizace zbraní je téma, kde je nutné být velmi, velmi opatrný)

Bývalý Pirát, úzce spjatý s tradičními dávnými pirátskými hodnotami
2016/2017 flipped to XSFP MBTI co se na vojně naučíš, za to tě v civilu zavřou
porcelánové zařízení, spojující výhody umyvadla a klosetové mísy, se jmenuje umyvadlo (citace, třetí komentář)

Roman.Kucera
Profese: IT
Dal poděkování: 2946 poděkování
Dostal poděkování: 5856 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman.Kucera »

Ste naivní :-) Zkuste se někomu trefit do kolena :-) Zkuste si vůbec něco trefit na 10 metrů, když se to hejbe :-)
Pirátem se člověk nestává, pirátem se rodí!
Katerina.Marketa.Matouskova
Profese: osvč - překladatelka
Dal poděkování: 304 poděkování
Dostal poděkování: 111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Katerina.Marketa.Matouskova »

Přesně tak, budu mířit na koleno, netrefím se, a než stačím namířit znova, je už moc blízko.
Korektury textů na požádání.

"Kdekoli byla demokracie zdiskreditována, stalo se to tím, že si lid nedovedl zvolit rozumově a mravně kvalifikované zástupce. Demokracie vydrží zkoušku dějin jen tehdy... když zvolený poslanec bude cítit stejnou odpovědnost, jako chirurg, když operuje na živém těle." Josef Macek *1887
Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 264 poděkování
Dostal poděkování: 1400 poděkování

Příspěvek od Ondra.kl »

... ono kromě poměřování zbraní je třeba přemýšlet i nad přiměřeností jejích použití. Což bývá problém. Cílem obrany je přeci jen eliminovat útok, ne rovnou zabít útočícího.
Libor.Spacek
Dal poděkování: 715 poděkování
Dostal poděkování: 1238 poděkování

Příspěvek od Libor.Spacek »

Katerina Marketa Matouskova píše:Přesně tak, budu mířit na koleno, netrefím se, a než stačím namířit znova, je už moc blízko.
Proto je nůž z blízka nebezpečnější zbraň nežli střelná zbraň. Taky se nemusí nabíjet a odjišťovat. Z toho bych usoudil, že to určitě přiměřená obrana je, jenže typický český soudce tohle neví. Na obranu doma o půlnoci doporučuji velmi přiměřený :twisted: samurajský meč :twisted: . V takové situaci je opravdu rozumější střílet/sekat a ptát se později, než být přiměřeně zabit. Ano, mohou se stát nešťastné nehody třeba Jehovistům, když ti o půlnoci vtrhnou do ložnice, ale souhrnně je to pořád lepší.

Já se učím moudrost od svého psa. Je to mírumilovný mazlíček, ale jak ho někdo, kromě mě, začne otravovat když si chrní ve svém pelechu, tak nezná bratra.

Dle pirátského velení senilní dědouch a troll.

Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8808 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

Ondra.kl píše:... ono kromě poměřování zbraní je třeba přemýšlet i nad přiměřeností jejích použití. Což bývá problém. Cílem obrany je přeci jen eliminovat útok, ne rovnou zabít útočícího.
Jenže pokud nejsi zrovna judista nebo boxer, tak rozpoznat nebezpečnost útoku nedokážeš. Navíc máš na rozhodnutí většinou jen okamžik, někdy je útočník třeba pod vlivem drogy a útoku nehodlá zanechat ani po zranění (které necítí). No a jak se má přiměřeně bránit 50 kilová dívka 120 kilovému svalovci? Kdysi mi říkal jeden policajt, že nejlepší řešení - pro všechny - je toto:
Pokud nejsou svědci, tak útočníka z blízka a hlavně zepředu zastřelit. A třeba i chvíli počkat až chcípne, než to ohlásíte. Člověk je přece v šoku, že :D Nejsou svědci, útočník už také nic neřekne a když budete navíc tvrdit, že jste prostě dostali panický strach a ani nevíte, jak a kolikrát jste vystřelili, tak vás neodsoudí. :twisted:

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

Ondra.kl
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: IT administrátor
Dal poděkování: 264 poděkování
Dostal poděkování: 1400 poděkování

Příspěvek od Ondra.kl »

Petr Vileta píše:
Ondra.kl píše:... ono kromě poměřování zbraní je třeba přemýšlet i nad přiměřeností jejích použití. Což bývá problém. Cílem obrany je přeci jen eliminovat útok, ne rovnou zabít útočícího.
Jenže pokud nejsi zrovna judista nebo boxer, tak rozpoznat nebezpečnost útoku nedokážeš. Navíc máš na rozhodnutí většinou jen okamžik, někdy je útočník třeba pod vlivem drogy a útoku nehodlá zanechat ani po zranění (které necítí). No a jak se má přiměřeně bránit 50 kilová dívka 120 kilovému svalovci? Kdysi mi říkal jeden policajt, že nejlepší řešení - pro všechny - je toto:
Pokud nejsou svědci, tak útočníka z blízka a hlavně zepředu zastřelit. A třeba i chvíli počkat až chcípne, než to ohlásíte. Člověk je přece v šoku, že :D Nejsou svědci, útočník už také nic neřekne a když budete navíc tvrdit, že jste prostě dostali panický strach a ani nevíte, jak a kolikrát jste vystřelili, tak vás neodsoudí. :twisted:
odstavec 1: Ano, to všechno je problém.
odstavec 2: To je právě ten problém: proč si k zastavení útoku vybírat primárně zbraň jejíž jediným možným účinkem je těžké ublížení na zdraví / smrt ?

... ano, za jistých okolností je sebeobrana nejlepším způsobem jak provést vraždu.
Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 565 poděkování
Dostal poděkování: 12763 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Ondra.kl píše:proč si k zastavení útoku vybírat primárně zbraň jejíž jediným možným účinkem je těžké ublížení na zdraví / smrt ?
Já z předchozí diskuse pochopil, že proto, že nic jiného ten útok nezastaví dostatečné spolehlivě.

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Katerina.Marketa.Matouskova
Profese: osvč - překladatelka
Dal poděkování: 304 poděkování
Dostal poděkování: 111 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Katerina.Marketa.Matouskova »

Jak můžu vědět, a proč by mě vůbec mělo zajímat, jestli ten, kdo bez mého dovolení vleze do mého domu, mi přišel jen ukrást počítač, nebo mi chce ublížit? A pokud mě jen chce svázat a znásilnit, tak ho mám slušně požádat, aby se zastavil a nechal se střelit do kolena? To mi fakt rozum nebere.

Nedávno jsem zahlédla v médiích článek, že nějaký američan zastřelil (na svém pozemku ve své stodole) člověka, kterého přistihl, jak znásilňuje jeho pětiletou dceru. Odešel od soudu bez trestu.
Bojím se toho, že u nás by to mohlo dopadnout jinak.
Korektury textů na požádání.

"Kdekoli byla demokracie zdiskreditována, stalo se to tím, že si lid nedovedl zvolit rozumově a mravně kvalifikované zástupce. Demokracie vydrží zkoušku dějin jen tehdy... když zvolený poslanec bude cítit stejnou odpovědnost, jako chirurg, když operuje na živém těle." Josef Macek *1887
Odpovědět

Zpět na „Veřejná Poradna“