To je otázka názoru, poslední dobou vídám spoustu lidí, kteří jsou skálopevně přesvědčení, že jen oni mají pravdu, kterou musí vnutit ostatním, že oni jsou ti vyvolení, co to všechno pochopili. Teď si říkají ateisté. Ale fanatici se objevují ve všech náboženských směrech, nic si z toho nedělej.Evzen Boura píše:Ateismus je nabozenstvi asi jako je nechytani ryb travenim volneho casu.trinitrofenol píše: Ateismus je poměrně nové náboženství a musí si projít vlastním vývojem, než začne tolerovat ostatní.
vyškrtnutí církví ze státního rozpočtu
Moderátor: Komise předsedajících
Pravidla fóra
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
- trinitrofenol
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: chemik
- Dal poděkování: 434 poděkování
- Dostal poděkování: 1235 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: vyškrtnutí církví ze státního rozpočtu
SMRT MODERACI
Free your hate.
-
- Profese: student práv
- Dostal poděkování: 4 poděkování
90% majetku jsou dary...taky bych daroval kdekomu cokoliv, kdyby se mnou manipuloval tím směrem, že když budu dobrý křesťan nebo cokoliv jiného, tak že po smrti se budu mít fajn. Jediný důvod existence takových náboženství je dávání naděje v posmrtný život, protože lidé se smrti bojí nejvíc ze všeho. Radši si budou namlouvat pohádky než aby se srovnali s faktem, že po smrti nastane stejný stav jako před životem. Nicota. Tomu se dá věřit. Pomozte mi prosím pochopit křesťanství, Boha, víru v něco, co se nikdy neprokázalo.
- trinitrofenol
- Profese: chemik
- Dal poděkování: 434 poděkování
- Dostal poděkování: 1235 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To je asi trochu offtopic pro zdejší fórum. Nevěř, na co chceš, a nech ostatním svobodu věřit ve svobodu, rozum, člověka, Boha, Višnu nebo špagetové monstrum.judrrulez píše:90% majetku jsou dary...taky bych daroval kdekomu cokoliv, kdyby se mnou manipuloval tím směrem, že když budu dobrý křesťan nebo cokoliv jiného, tak že po smrti se budu mít fajn. Jediný důvod existence takových náboženství je dávání naděje v posmrtný život, protože lidé se smrti bojí nejvíc ze všeho. Radši si budou namlouvat pohádky než aby se srovnali s faktem, že po smrti nastane stejný stav jako před životem. Nicota. Tomu se dá věřit. Pomozte mi prosím pochopit křesťanství, Boha, víru v něco, co se nikdy neprokázalo.
Pokud jde o majetek, tak něco bylo ukradeno vlastníkovi, jehož vlastnictví uznával i meziválečný stát, který církve (OK hlavně tu katolickou) neměl nijak v lásce. Majetek by se měl vrátit. Samozřejmě je potřeba udělat to správně. Názor na to můžeš mít, jaký chceš. Pokud se to nechá dojít k soudu, tak na tom akorát vydělají právníci - nezbytečnější řemeslo.
SMRT MODERACI
Free your hate.
-
Moje chyba, víra v cokoliv je mimo téma. Ať si každý věří čemu chce. Ale nakonec jsme asi všichni za jedno, že nechceme státní financování církví zvýhodněné oproti jiným zájmovým organizacím. Uznávám, že jsem použil špatný argument neúčelovosti a nesmyslnosti oproti správnému argumentu rovnoprávnosti. Tímto se chci taky omluvit všem, které urazily moje názory, jež se mohly zdát trochu netolerantní. Opravdu to tak nebylo myšleno.
- Petr.Stehlik
- Profese: všeuměl
- Dal poděkování: 139 poděkování
- Dostal poděkování: 354 poděkování
Zaujala mě myšlenka toho, že církev manipuluje osamělým člověkem před jeho skonem tak, aby jí všechny pozemské statky odevzdal, že si za to koupí život v nebi jak sviňa.
Srovnejte s tím, jak Jára Óm Nadsamec přesvědčil spoustu holek, že když si to s ním rozdají, budou duchovně očištěny. No a už ho stíhají za obchodování s lidmi, jeho "východní náboženství" mu policisté zřejmě neschválili.
Mám za to, že k církvím by se mělo přistupovat podobně, a všechny "dobrovolné" dary za poslední 2 tisíce let bych podrobil zkoumání způsobu nabytí. Kde nebude naprosto zřejmé, že byl dar dán dobrovolně a bez jakékoliv sebemenší manipulace, bych ho neuznal => nikdy by to církvi nepatřilo => stát jí to nemohl zabavit => stát jí to nebude vracet.
PS. píšu "jí", protože v tom jede hlavně Římskokatolická církev.
Srovnejte s tím, jak Jára Óm Nadsamec přesvědčil spoustu holek, že když si to s ním rozdají, budou duchovně očištěny. No a už ho stíhají za obchodování s lidmi, jeho "východní náboženství" mu policisté zřejmě neschválili.
Mám za to, že k církvím by se mělo přistupovat podobně, a všechny "dobrovolné" dary za poslední 2 tisíce let bych podrobil zkoumání způsobu nabytí. Kde nebude naprosto zřejmé, že byl dar dán dobrovolně a bez jakékoliv sebemenší manipulace, bych ho neuznal => nikdy by to církvi nepatřilo => stát jí to nemohl zabavit => stát jí to nebude vracet.
PS. píšu "jí", protože v tom jede hlavně Římskokatolická církev.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Stehlik za příspěvek:
- anonym53077
- Vojtech.Pikal
- Kontrolní komise
- Profese: politik, informatik
- Dal poděkování: 11091 poděkování
- Dostal poděkování: 8913 poděkování
@Petr Stehlík - a komu tento nevrácený majetek vracet? Budeme dohledávat dědice za téch 5 generací? Nebo si to necháme? Kolik to bude stát, takovéhle oddělování majetku? A jak se bude postupovat u majetku který za tu dobu změnil formu a byl prodán/vyměněn/sloučen s jiným/bylo za něj něco koupeno. A co s tímhle majetkem bude dělat stát? Nezapomeňme že stát je špatným hospodářem a stejně by se toho majetku asi měl spíš zbavit. A kdo koupí kostel, kapli, faru, hřbitov?
Chceme li respektovat svobodu jednotlivce současného (co si bude vpravovat do těla, čemu věří, co si bude dělat se svým majetkem), respektujme tu samou individualitu i u jednotlivce minulého.
Je schopen někdo vyrobit rozumný souhrn, v dobře přehledné formě (przentace) o jaký majetek se jedná a kde se vzal? (Fact based Politics)
A budeme mít tohle, můžeme vytvořit rozumné a spravedlivé stanovisko. (A pak nám můžou tvrdit, že nemáme program a jsme zaměřeni na jedno téma.)
(Jsem evangelizující ateista. Udělal to ze mě předmět Dialogy vědy a víry. Předtím jsem byl agnostik.)
Chceme li respektovat svobodu jednotlivce současného (co si bude vpravovat do těla, čemu věří, co si bude dělat se svým majetkem), respektujme tu samou individualitu i u jednotlivce minulého.
Je schopen někdo vyrobit rozumný souhrn, v dobře přehledné formě (przentace) o jaký majetek se jedná a kde se vzal? (Fact based Politics)
A budeme mít tohle, můžeme vytvořit rozumné a spravedlivé stanovisko. (A pak nám můžou tvrdit, že nemáme program a jsme zaměřeni na jedno téma.)
(Jsem evangelizující ateista. Udělal to ze mě předmět Dialogy vědy a víry. Předtím jsem byl agnostik.)
-
- Člen KS Praha
- Profese: VŠ pedagog
- Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
- Dal poděkování: 232 poděkování
- Dostal poděkování: 722 poděkování
Mno, do tohoto bych se osobně asi nepouštěla. Celý novodobý obchod je v podstatě o manipulaci. Obchodník, který lépe zmanipuluje kupujícího, aby koupil nějakou kravinu, vyhrává. Kdybychom se řídili racionalitou, tak plno věcí, které máme doma, nikdy nekoupíme. Co je racionálního na všech těch značkových oděvech a předražených autech? (To jsem zase nikdy nepochopila já - jak může normální racionální inteligentní člověk tak zblbnout, že si musí koupit například Mercedes.)Petr Stehlik píše:Mám za to, že k církvím by se mělo přistupovat podobně, a všechny "dobrovolné" dary za poslední 2 tisíce let bych podrobil zkoumání způsobu nabytí. Kde nebude naprosto zřejmé, že byl dar dán dobrovolně a bez jakékoliv sebemenší manipulace, bych ho neuznal => nikdy by to církvi nepatřilo => stát jí to nemohl zabavit => stát jí to nebude vracet.
Věřím tomu, že i dost darů Pirátské straně kdyby se podrobilo přísné racionalitě, tak zjistíme, že to často bylo otázkou aktuálního psychického rozpoložení, že někdo zrovna poslal peníze. Případně si zřídil trvalý příkaz a je to již jen otázkou zvyku, že peníze prostě odejdou.
A co se týče těch církevních darů - fakt si myslíte, že abych veškerý majetek odkázala církvi a nenechala ho propadnout státu vyžaduje nějakou větší míru manipulace (mluvila jsem o lidech, kteří nemají dědice)?
Doufám, že mě přítomní křesťané neupálí za kacířství, ale přijde mi, že drtivá většina lidí chodí do kostela kvůli společenství. Prostě je jim tam dobře a jsou tam podobně naladění lidé. Církev je ta parta lidí, s níž je mi fajn. Vím, že mají jisté zásady a tudíž se tam v drtivé většině případů můžu cítit podobně jako v rodině - lidé ochotní nezištně pomoci, poradit. Lidi, kteří mne neokradou, když zapomenu na stole ležet peněženku. Potkala jsem více různých církví - křesťanské, buddhisty i některé sekty - a všude to fungovalo podobně. Prostě církev dává jisté morální zásady, v podstatě neříká nic jiného než: "Chovejte se k sobě slušně." Podobně zatím fungují i Piráti - otázkou je, zda se to změní či nezmění tím, že nás bude víc a víc. Podobně fungují i jiné komunity. Lidé se tam cítí blíž, přátelsky - a tím jsou k sobě jiní.judrrulez píše:90% majetku jsou dary...taky bych daroval kdekomu cokoliv, kdyby se mnou manipuloval tím směrem, že když budu dobrý křesťan nebo cokoliv jiného, tak že po smrti se budu mít fajn. Jediný důvod existence takových náboženství je dávání naděje v posmrtný život, protože lidé se smrti bojí nejvíc ze všeho. Radši si budou namlouvat pohádky než aby se srovnali s faktem, že po smrti nastane stejný stav jako před životem. Nicota. Tomu se dá věřit. Pomozte mi prosím pochopit křesťanství, Boha, víru v něco, co se nikdy neprokázalo.
Výhodou křesťana je to, že když přijdu do úplně neznámého prostředí, mohu tam přijít do kostela a automaticky jsem brána jako "jeden z nás". (Mimochodem - opět podobně to zatím vnímám u Pirátů a to i z mezinárodního hlediska.)
Do vysvětlování a chápání Boha bych se nepouštěla. V rámci takových složitostí tě raději odkáži případně na osobní setkání s Vilémem (Maršíkem), který si s tebou o tomto rád popovídá. Jen pozor, občas má pocit, že je protivník super "objekt k sežrání" - ale on tak jen hledá rozumné lidi do diskuse a je nadšený, když někoho podobného potká.
A co se týče víry v něco, co se nikdy neprokázalo - k pochopení tohoto doporučuji zabrouzdat do amerických teorií úspěchu. Pokud člověk něčemu opravdu usilovně věří, zpravidla ho to mění. Pokud věřím, že mám na to vystudovat školu, půjde mi to zřejmě lépe než tomu, kdo si myslí, že na to nemá. Pokud věřím, že mi Bůh pomůže u zkoušky, pravděpodobně ji složím lépe než když tomu věřit nebudu. Nevím přesně, jak to funguje (tu šestidílnou knihu z pera ruského spisovatele pojednávající vědecky o tomtéž jsem nezvládla přečíst), ale funguje to. Možná to souvisí s motivací a menší nervozitou. Zřejmě i s tím, že člověk je schopen se vybičovat k vyššímu výkonu - ale často i mnoho věcí vzdát. Snad rozumíš, pokud ne, napiš, přihodím pár příkladů.
Nevím, odkud jsi, ale pokud pro tebe není Praha nedostupná, můžeme někdy zajít někam na kafe a popovídat. Případně můžu vzít s sebou našeho faráře (který opravdu víru nikomu necpe)

- Tito uživatelé poděkovali autorovi Jana.Syrovatkova za příspěvek:
- Ondrej.dj-bobr.Ulehla
- Ondrej.dj-bobr.Ulehla
- Profese: architekt IT bezpečnosti
- Dal poděkování: 484 poděkování
- Dostal poděkování: 386 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Mám strach, že tohle směřuje k flejmu 
nicméně Jana to pěkně naředila, děkuji

nicméně Jana to pěkně naředila, děkuji

- Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.dj-bobr.Ulehla za příspěvky (celkem 2):
- Vojtech.Pikal, V__
Bývalý Pirát, úzce spjatý s tradičními dávnými pirátskými hodnotami
2016/2017 flipped to XSFP MBTI co se na vojně naučíš, za to tě v civilu zavřou
porcelánové zařízení, spojující výhody umyvadla a klosetové mísy, se jmenuje umyvadlo (citace, třetí komentář)
-
Jsem rád, že jsme za jedno ohledně problému týkajícího se státního rozpočtu a zájmových organizací, jak jsme uvedli výše. U toho asi tato diskuze dle názvu měla skončit. Krásným konsenzem. Nicméně i mojí vinou se z toho stala diskuze nikoli věcná, ale odbíhající ke všem možným irelevantním problémům.
Církev je jistě skvělá volnočasová aktivita s chvályhodnými humanistickými myšlenkami, asi jako skaut, ale stejně existence boha, zázraků atp. je podle mě nesmysl, i když respektuji, když v to věří jiní lidé. Mají na to právo.
Pokud jste slečno Jano nesložila slib celibátu, tak s Vámi rád někdy na kávu zajdu.
post sc.: Ohledně té manipulace...říká se přeci, že každý farář má své stádo oveček...nebo ovcí?
Církev je jistě skvělá volnočasová aktivita s chvályhodnými humanistickými myšlenkami, asi jako skaut, ale stejně existence boha, zázraků atp. je podle mě nesmysl, i když respektuji, když v to věří jiní lidé. Mají na to právo.
Pokud jste slečno Jano nesložila slib celibátu, tak s Vámi rád někdy na kávu zajdu.
post sc.: Ohledně té manipulace...říká se přeci, že každý farář má své stádo oveček...nebo ovcí?
-
- Profese: kuchař v invalidním důchodu

- Tito uživatelé poděkovali autorovi Vladimir.Stanek za příspěvek:
- V__