Jan.Prokop píše: ↑28 čer 2022, 13:33Postav se na Rudý náměstí s prázdným papírem a poznáš, jak funguje aplikování lidských práv ze strany ruska
A co je nám do toho? Proč se snažíme vnucovat naše západní hodnoty ostatním? Zvlášť, když existuje řada příkladů, kdy to nefungovalo. Ve skutečnosti mě nenapadá jediný příklad, kdy šíření západních hodnot do zemí s odlišnou kulturní tradicí neskončilo katastrofou. Nakonec i Putin je dítětem pokusu o vývoz západních hodnot do Ruska, který skončil Jelcinovskou katastrofou.
Kdyby místo starostí o druhý konec světa, byla stejná energie věnována zlepšování životní situace obyvatel vlastních zemí, tak bychom byli někde jinde. Síla příkladu je v dlouhodobém pohledu mnohem účinnější, než síla zbraní.
Západní svět se začal rozpadat v okamžiku, kdy byli puštěni ze řetězu lidskoprávní aktivisté mávající jakýmsi seznamem "lidských práv", který si upravují podle vlastních potřeb a zájmů. Se Všeobecnou deklarací lidských práv OSN z roku 1948 nemá nic společného. Podpora západního způsobu života se začala rozpadat jak směrem ven, tak směrem dovnitř. Směrem ven proto, že ze skvělých myšlenek obsažených ve Všeobecné deklaraci lidských práv si západ udělal univerzální klacek na země, se kterými měl spory. A tím, že prosazoval svůj koncept bez ohledu na místní kulturní tradice. Ostatně nejlépe je to vidět na uprchlících, kteří sice přišli žít na ten skvělý západ, ale ve finále si vytvořily uzavřené komunity, které žijí podle tradic jejich původních zemí. Jak je to možné?
A směrem dovnitř - jen slepý by mohl přehlédnout, jak silně rozděluje společnost podpora "práv" různých více či méně obskurních menšinových skupin tlačená zběsilými aktivisty. Současné pojetí "západních hodnot" ztrácí očividně podporu mezi většinou, která "musí brát ohledy na práva menšin". Většinou, která sice nemá právo do ničeho mluvit, ale má povinnost to celé financovat. Volby od voleb se tento trend stává silnější a silnější. A aktivisté jsou stále uřvanější: "Mám právo! Mám právo! Mám právo!" Všimli jste si, že by aktivisté někde zdůrazňovali i povinnosti skupin za které bojují? Já ne. Ale co jsou práva, která nemají na druhé straně vah i povinnosti?
Shrnuto - argumentovat postáváním s prázdným papírem na Rudém náměstí je stejný blábol jako argumentovat tím, že "v USA zase bijí černochy". Vaše pozornost by se spíš měla soustředit na ty, co žijí teď a tady. A budou volit. Mlčící většina má velkou setrvačnost a je ochotná zkousnout lecjaké příkoří. Ale v okamžiku, kdy u ní převáží pocit, že toho už bylo dost, spustí se vlna, která se nedá zastavit a smete vládnoucí režim. V tom má Evropa skvělou tradici. Argumentací demonstranty s bílým papírem na Rudém náměstí tuto skupinu neuspokojíte. Maximálně si můžete položit otázku, kolik toho ještě snese a jak moc dramatická změna režimu bude.