.... můžeme Pirátskou stranu zrušit, protože stávající stav je vlastně ok, neníliž pravda? Když může někdo postavit dům a odkázat ho potomkům, může i upéct Svěrák a odkázat ho potomkům a společnost má právo toto vymáhat.Jana Syrovatkova píše: Věřím, že při důsledném dodržování výše uvedených pravidel...
jak zreformovat autorský právo
Moderátor: Komise předsedajících
Toto je veřejné fórum, které neprezentuje oficiální stanoviska
Diskutujte slušně a respektujte Pravidla internetového fóra
- Michael.Polak
- Profese: programátor, poskytovatel Internetu
- Dal poděkování: 1022 poděkování
- Dostal poděkování: 2432 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: jak zreformovat autorský právo
⁂ Mastodon/Fediverse @xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | spolupracovnk TO, zájmy: informatika/doprava/energetika | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence
-
- Člen KS Praha
- Profese: VŠ pedagog
- Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
- Dal poděkování: 232 poděkování
- Dostal poděkování: 722 poděkování
No, já tvrdím, že ani OSA vlastně nechce důsledné dodržování pravidel - protože kdyby za hraní Svěráka muselo rádio platit a za hraní jiné písně nemuselo platit nic, začne víc hledat ty autory a interprety, za které platit nemusí. Analogicky se software - kdyby začal MS důsledně postihovat všechny ty, co mají doma nelegální SW, tak se mnohem rychleji všichni přeorientují na Open Source a tyhlety molochy prostě skončí.Michael xChaos Polak píše:.... můžeme Pirátskou stranu zrušit, protože stávající stav je vlastně ok, neníliž pravda? Když může někdo postavit dům a odkázat ho potomkům, může i upéct Svěrák a odkázat ho potomkům a společnost má právo toto vymáhat.Jana Syrovatkova píše: Věřím, že při důsledném dodržování výše uvedených pravidel...
Bohužel dokud to bude tak, že rádio platí stejně ať hraje koho chce a MS je v podstatě rádo, že ho lidi používají nelegálně dokud si na něj zvykají (případně rozdávání licencí školám či studentům za pakatel) a pak je teprve zkasíruje jinak - tak do té doby se nezmění ani to zastoupení a OSA bude pořád vystrkovat růžky.
A je vidět, že si to různě uvědomují a buzerují lidi "plaťte", i když už na to není nárok (viz MS když chtěl platit "z kusu prodaného počítače" bez ohledu na OS). Ale zrovna u toho MS je vidět, že ho pár lidí kleplo přes prsty a dal pokoj - teď ještě ať nebuzeruje OSA. A jakmile lidi začnou v hospodách, klubech, obchodech slyšet svobodnou hudbu, zjistí, že je podobně fajn jako ta nesvobodná. Případně pokud mají lidé svolení za života autora, je potřeba to mít písemně, aby pak nepřišli nenažraní potomci a takto v podstatě dotyčného "nezabili".
A teprve potom můžeme přemýšlet o rozpouštění strany.
-
- Návštěvník – nepatří k Pirátům
- Profese: 9. třída
- Dostal poděkování: 12 poděkování
- next_ghost
- Profese: programátor
- Dal poděkování: 465 poděkování
- Dostal poděkování: 1741 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Nic zvláštního na tom není. Vývoj OpenOffice platí firma Oracle a vývoj LibreOffice platí pro změnu Novell, RedHat a pár dalších firem. Tyhle firmy si pak účtují poplatky za technickou podporu a vývoj funkcí na zakázku od jiných firem, které ty kancelářské balíky používají na běžný provoz. Platba za kopii je ten nejpitomější způsob, jak na software vydělávat.jan.westhuserlt píše:mě by třeba zajmala z čeho zaplatili autoři OpenOffice vývoj softwaru, když ne z reklam anebo jeho prodeje. To je prostě zvláštní.
Dovolím si nesouhlasit. Linux používám jako svůj hlavní systém od ledna 2006 a produktů Microsoftu se odmítám dotknout, pokud za to nedostanu pořádně zaplaceno. Od roku 2006 jsem 3x kompletně vyměnil hardware a na všech 4 strojích mi Linux fungoval a doteď funguje bez problémů. Nechybí mi žádný důležitý software a dokonce je pro mě mnohem pohodlnější v práci vyvíjet v Linuxu puštěném pod VirtualBoxem než přímo ve Windows.A třeba Linuxy, byť užiteční se nikdy nestanou plnohodnotnou náhražkou Woken, když je na nich problém rozchodit 9/10 věcí.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi next_ghost za příspěvky (celkem 2):
- Pavel.Moravec, Mikulas.Peksa
Chceš, aby organizace fungovala? Komunikuj!
Česká pirátská strana: Neškodná.
- Pavel.Moravec
- Profese: IT
- Dal poděkování: 4228 poděkování
- Dostal poděkování: 2664 poděkování
Mimo to co psal next.ghost ještě doplním, že do FOSS projektů často přispívají dobrovolníci. Ve vlastním volném čase opraví nějakou chybu která jim osobně vdí, anebo něco opraví jen protože chtějí,..jan.westhuserlt píše:mě by třeba zajmala z čeho zaplatili autoři OpenOffice vývoj softwaru, když ne z reklam anebo jeho prodeje. To je prostě zvláštní
Víš třeba že na serverech má drtivou většinu Linux? Po něm jsou různé UNIXy a mainframy a až kdesi vzadu se krčí Windowsy. A to z mnoha důvodů.jan.westhuserlt píše:A třeba Linuxy, byť užiteční se nikdy nestanou plnohodnotnou náhražkou Woken, když je na nich problém rozchodit 9/10 věcí.
Máš iphone nebo Android? Pokud to druhé tak používáš Linux aniž o tom víš.
Máš doma WiFi router? Dost pravděpodobně na něm běží nějaká okleštěná verze Linuxu.
Mohl bych pokračovat, ale asi už chápeš, že mimo desktopy a trochu mobily se Windows neprosadil. A i na desktopech je spíše z historických důvodů..
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Pavel.Moravec za příspěvek:
- next_ghost
Bývalý správce @PiratiJMK i @PiratePartyCZ, bývalý člen KK, bývalý člen.
-
- Člen KS Praha
- Profese: VŠ pedagog
- Bydliště: trvalé Úvaly u Prahy, přechodné Praha 7, Holešovice
- Dal poděkování: 232 poděkování
- Dostal poděkování: 722 poděkování
Tady máš povídání o historii linuxu http://cs.wikipedia.org/wiki/Linux_%28j%C3%A1dro%29 - myslím, že to vystihuje i ostatní svobodný software a jeho vývoj.jan.westhuserlt píše:mě by třeba zajmala z čeho zaplatili autoři OpenOffice vývoj softwaru, když ne z reklam anebo jeho prodeje. To je prostě zvláštní. A třeba Linuxy, byť užiteční se nikdy nestanou plnohodnotnou náhražkou Woken, když je na nich problém rozchodit 9/10 věcí.
Pokud máš sám problém rozchodit na linuxu 9/10 věcí, jsi na tom podobně jako já - pravděpodobně holt děláš práci, k níž potřebuješ software, který je psán výhradně pro windows. Je to blbé, ale jsou firmy, které ignorují ostatní operační systémy. Těšila jsem se, že s rozvojem tabletů a Maců se to změní a nezměnilo se nic. Tak mám holt doma jediný windowsí počítač a můžu ostatním leda tak závidět linux (a chodit si na něj hrát hry).
-
- Profese: 9. třída
- Dostal poděkování: 12 poděkování
- Ondrej.Profant
- Vedoucí resortního týmu
- Profese: Náměstek člena vlády
- Dal poděkování: 3725 poděkování
- Dostal poděkování: 1965 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
http://store.steampowered.com/search/?t ... nux&page=1jan.westhuserlt píše:Jaký hry se rozchodí pod linuxem? Slyšel jsem, že ty postavené na source enginu například.
- Tito uživatelé poděkovali autorovi Ondrej.Profant za příspěvek:
- Mikulas.Peksa
profant.eu
vedoucí resortních týmů Informatika
- Marek.Necada
- Člen KS Praha
- Profese: silozpytec
- Dal poděkování: 3187 poděkování
- Dostal poděkování: 2465 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
VAROVÁNÍ: hraní her je ztráta času, za pár let toho možná budeš litovat. Komukoliv bych doporučil, než se pustí do hraní, aby se zkusil nejdříve zabavit například zde, zde nebo zde.jan.westhuserlt píše:Jaký hry se rozchodí pod linuxem? Slyšel jsem, že ty postavené na source enginu například.
A teď odpověď na otázku.

- Tito uživatelé poděkovali autorovi Marek.Necada za příspěvky (celkem 2):
- Ondrej.Profant, Helena.Jarolimkova
Ministerio de Educación, ¡afuera!
Долой царя!
- Roman.Kucera
- Profese: IT
- Dal poděkování: 2901 poděkování
- Dostal poděkování: 5772 poděkování
- Kontaktovat uživatele: