To jsi vůbec nepochopil, co jsem psal. Já mluvil o borcích, kteří nečtou program, ale stejně si myslí, že ho znají. Takové vysvětlováním prostě nepřesvědčíš, protože přišli mluvit a ne poslouchat. Jediná účinná možnost je nějak zařídit, aby se cítili trapně z vlastní neznalosti a ten program si sami dodatečně přečetli.Adam Jaros píše:Borec nečte program, řeknu si že je vůl a ingoruju.
Naopak když borec nečte program, má sice nějakou mlhavou představu, ale chce vědět jak to doopravdy myslíme, tak tomu samozřejmě musíte vysvětlit všechno co bude chtít. Ale ještě jednou, musíte dávat pozor, jestli ten člověk přišel jen mluvit, nebo i poslouchat. Když přišel jen mluvit, tak nemáte šanci ho přesvědčit, protože prostě nevnímá co říkáte. On neposlouchá vás, ale sám sebe!
Totéž. Navíc jsem sám napsal, že občas má smysl vysvětlovat fakta i člověku, který jen mluví a vůbec nevnímá protiargumenty, když jsou kolem přihlížející.Petr Vileta píše:Troufnu si nesouhlasit. Tohle je presne styl "Linuxaka", ktery ma na vetsinu blbych dotazu odpoved "RTFM". Ja mam naopak zkusenosti, ze kdyz zaskoluji na cokoliv (jo, kdysi jsem vedl i kytarove krouzky pro deti) naprosteho zacatecnika, tak mu musim vsechno rikat "po lopate" a kdyz diskutuji s ideovym odpurcem, nesmim zacit byt agresivni. Minimalne u prihlizejicich tim ziskam moralni prevahu, i kdybych nemel pravdu. Proste slusnost, trpelivost, snaha pochopit, proc ten druhy ma jiny nazor a jak k nemu dospel. Kdyz nekoho odpalkujeme, bude o nas roznaset, ze nejen chceme vsechno zadarmo, ale jeste jsme arogantni. A dobre jmeno se tezko ziska, ale lehce ztrati.