Marie byla výbornou a obětavou předsedkyní. Pro mne splnila vše, co já od šéfa (šéfky) očekávám. Trpělivě nám předávala různé informace, které jsme si často mohli vyhledat sami, ale z pohodlnosti, nebo kvůli jiný aktivitám, jsme s tím nechtěli ztrácet čas. Marii to ovšem zabíralo velké množství jejího volného času. Proto chápu, že už si od toho potřebuje odpočinout a věnovat se jiným věcem.
Přesto ji prosím, zda by nemohla ještě pár měsíců do parlamentních voleb vydržet a pokračovat.
I v politice to je tak, že než se ustaví nové vedení, tak to staré pokračuje, i když je v rezignaci. To jsme viděli nedávno třeba v Německu. Tam ten přechod proběhl v klidu.
Důvody mé prosby jsem už popsal na dubnové schůzi SnP. Jsou v zápisu. Možná to někteří nečetli, tak je zde zopakuji.
Volba nového předsedy SnP v době , kdy už poběží kampaň do parlamentu by byla komplikací jak pro SnP, tak pro další vztah mezi PS a SnP.
Všichni víme, že v těch volbách půjde o hodně. Mezinárodní situaci je složitá, naše i světová ekonomika stagnuje. V Česku se mobilizují síly, které by nás chtěly vrátit o desítky let zpátky a pod cizí nadvládu.
Bude třeba, aby SnP napnulo síly, vystupovalo jednotně a v kampani PS co nejvíce pomohlo. Proto by bylo nejlepší , kdyby Marie ještě těch pár měsíců vydržela.
My bychom se měli zavázat, že jí budeme co nejvíce pomáhat a tu těžkou práci jí usnadňovat.
Neměli bychom se zabývat maličkostmi a sami sebou. Jsme dospělí lidé, kteří toho v životě hodně zažili. Tak bychom měli v některých situacích potlačit svá ega ve prospěch celku. Různé názory na některé aktivity bychom si měli ponechat na dobu po parlamentních volbách.
Stejně ale budeme muset brzy přemýšlet o novém předsedovi (předsedkyni). Během několika příštích měsíců by si mohli zájemci o funkci předsedy věc rozmyslet, v klidu nám vysvětlit a prodiskutovat své plány a představy. Volbu nového předsedy by pak bylo možné připravit tak, aby mohla být realizována bez zbytečného stresu, hned po volbách do poslanecké sněmovny.
Marie napsala, že nejdůležitější úkol každého předsedy je být dobře nahrazen. K tomu právě můj návrh směřuje.