Diskriminace neslyšících řidičů v souvislosti s vyhláškou č.277/2004 Sb.

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
geopaulcz
Příznivec Pirátů – Jihočeský kraj
Profese: Student
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Diskriminace neslyšících řidičů v souvislosti s vyhláškou č.277/2004 Sb.

Příspěvek od geopaulcz »

Ahoj všichni,

chtěl bych upozornit na zásadní problém, který se týká nás neslyšících a možnosti vykonávat práci řidiče. Na základě novely vyhlášky č. 277/2004 Sb., která vstoupila v platnost 1. 1. 2025, jsou neslyšící lidé prakticky vyloučeni z možnosti řídit dodávky a další služební vozidla. Tento předpis přímo zasahuje do práv neslyšících, kteří se dlouhodobě uplatňují jako řidiči například ve firmách zabývajících se rozvozem zboží nebo službami.

Podle mých informací je tato vyhláška v rozporu s:

• Listinou základních práv a svobod (zákaz diskriminace, právo na práci),
  • Antidiskriminačním zákonem,
  • Úmluvou OSN o právech osob se zdravotním postižením,
  • a dokonce i s evropskou legislativou, kde většina států neslyšící řidiče nijak neomezuj

Moje otázky na Piráty:

Podpořili jste tuto změnu? Pokud ano, proč?

Jaký je váš názor na tuto vyhlášku a možnosti její změny?

Budete se snažit tuto diskriminaci řešit v rámci legislativního procesu?

Tato změna má obrovský dopad na životy neslyšících lidí, kteří přijdou o práci jen kvůli nesmyslným byrokratickým překážkám. Zajímá mě váš postoj a případná ochota tuto problematiku otevřít.

Díky za odpovědi!

Tito uživatelé poděkovali autorovi geopaulcz za příspěvek:
Dominika.Michailidu
Dominika.Michailidu
Komunální zastupitel/ka
Profese: výtvarník
Dal poděkování: 2280 poděkování
Dostal poděkování: 1642 poděkování

Re: Diskriminace neslyšících řidičů v souvislosti s vyhláškou č.277/2004 Sb.

Příspěvek od Dominika.Michailidu »

Ahoj, tady z toho článku mi přijde, že se pravidla spíš zmírnily? Nebo to teda předtím bylo jinak? https://www.zdravezpravy.cz/2024/12/28/ ... ou-sluchu/

Pro ostatní zde odpovědi neslyšících řidičů https://www.idetskysluch.cz/integrace/l ... idit-auto/

Mně osobně to teda přijde nesmyslná diskriminace kor v dnešní době, protože spousta lidí jezdí s rádiem nahlas, nebo se sluchátky na uších, za jízdy telefonují.. a taky nemají naprosto žádné akustické povědomí o situaci vně auta..
(Téma mě zajímá, protože mám neslyšící dítě kompenzované sluchadly, vím, že může mít problém slyšet na kole auto za sebou, no tak má namontovaný obří zrcátka, aby měla přehled..)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Dominika.Michailidu za příspěvek:
geopaulcz

Svobodný internet nedáme. Ale vemte si místo něj válku proti drogám.

geopaulcz

Příspěvek od geopaulcz »

Možná se zmírnily pro ostatní postižení, ale pro neslyšící spíše hůře. Teď jsem byl odmítnut doktorem na pozici řidiče u jedné firmy, kde řídím dodávkou B. Kvůli tomu jsem dneska přišel o práci a byl jsem velmi nepříjemně překvapen. Myslím, že je to témata, co by měli řešit a odstranit tu diskriminaci. Doktoři posuzují podle sluchu, nikoliv podle zkušenosti, talenty, znalosti a podobně. Doktoři by neměli rozhodovat o něčem takovém.

Vojtech.Pikal
Kontrolní komise
Profese: politik, informatik
Dal poděkování: 12719 poděkování
Dostal poděkování: 9814 poděkování

Příspěvek od Vojtech.Pikal »

Nevím, jestli se přesně jedná o tuto změnu; https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2024-445

Pokud ano, tak to je vydáno Ministrem zdravotnictví (Válek, TOP09) 20.12. 2024 a to už ve vládě žádní Piráti nebyly.
(nicméně tady podle obsahu nevidím nic, co by se týkalo sluchu ? A předtím se zase měnilo v roce 2018; tak nevím)

Ok, šel jsem ke zdroji, dohledal jsem změnu týkající se sluchu:

b) ztráta sluchu vyšší než 30 40 % (dle Fowlera); žadatele nebo řidiče se ztrátou sluchu vyšší než 30 40 % lze uznat za zdravotně způsobilé k řízení motorového vozidla, pokud jsou schopni rozumět hovorové řeči alespoň do vzdálenosti 5 m, a to i pomocí zdravotnického prostředku vnímat zvuky prezentované do volného pole průměrně o intenzitě 40 dB HL a méně na frekvencích 500, 1000, 2000 a 4000 Hz, a to i pomocí sluchové či komunikační pomůcky.

Čili IMHO je to posun, který to měl spíše uvolnit, ale nejsem odborník. A pokud jsem to dobře prolétl na počátku, tak tohle má posuzovat odborní a nikoliv závodní lékař.
Tak nevím, kde přesně je ten problém. Proběhlo tohle posouzení?

Profil, Vedoucí AO; člen KaS; člen 2012 až 2025
„Nakonec vám budou vládnout ti nejneschopnější z vás. To je trestem za neochotu podílet se na politice.“*
Podporuji myšlenky. Volbu předsednictva vyhrál DFW.

geopaulcz

Příspěvek od geopaulcz »

Podle novějších informací, co mam k dispozici, tak vlastně kolem sluchu nic se nezměnilo už nějakou dobu, ale pořád je to problém, protože ty podmínky jsou nesmyslné a organizace ASNEP i pan Zvonek (členem Úřadu vlády) dotazovali po zdůvodnění těch podmínek a jaké nebezpečí hrozí u neslyšící řidičů a nikdy na to nebylo odpovězeno ze strany ORL, což poukazuje na skutečnou problematiku. Žádné nebezpečí u neslyšící řidičů nehrozí a nejsou žádné prokázané důkazy, že neslyšící řídí hůře a ohrožuje silnici. Ty podmínky by měly odstraněny úplně a nechat bez podmínek.

ladygaga

Příspěvek od ladygaga »

Piráti pravděpodobně tuto změnu neinicovali, ale mohli by podpořit její přezkoumání, protože diskriminace osob se zdravotním postižením je v rozporu s jejich programem.

Láska je jako píseň, musíš ji zpívat srdcem.sprunki retake

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“