Bezbřehá diskuze k aktuálním událostem

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
eladar
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 138 poděkování
Dostal poděkování: 244 poděkování

Re: Bezbřehá diskuze k aktuálním událostem

Příspěvek od eladar »

Tohle myslíte vážně..?

https://www.parlamentnilisty.cz/politik ... ngu-770928

... vážně si myslíte, že podporou rodinných farem snížíte ceny potravin ..?

qnx
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 335 poděkování

Příspěvek od qnx »

eladar: Evidentně nápad nějakého městského kavárenského mimoně bez jakýchkoliv znalostí zemědělské reality. Je to nesmysl a to tvrdím jako vlastník malého zemědělského statku.

Tito uživatelé poděkovali autorovi qnx za příspěvky (celkem 2):
Robert.Magni, vilik
Petr.Vileta
Člen KS Plzeňský kraj
Profese: Celkem Spokojený Důchodce
Dal poděkování: 10918 poděkování
Dostal poděkování: 8807 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr.Vileta »

eladar píše: 17 bře 2025, 19:15

Tohle myslíte vážně..?

A co by na tom mělo být špatně? :? Já fakt netoužím po tom, aby většinu zemědělské půdy vlastnilo pár desítek lidí/firem a v zemědělství pracovali jen zaměstnanci "jako u pásu ve fabrice", bez vztahu k zemědělství jako takovému.
https://www.asz.cz/clanek/12464/cr-ma-n ... arem-v-eu/

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Vileta za příspěvek:
Milan.Dadourek

Řadový člen, stínový ministr švihlých nápadů a fórista

Fide, sed cui fidas, vide.
Věř, ale komu věříš měř.

(Perchta z Pernštejna - Bílá paní)

qnx

Příspěvek od qnx »

Petr.Vileta: Špatně je třeba to, že malá rodinná farma nikdy nedokáže potraviny vyprodukovat levněji, než megafarma. Může produkovat potraviny kvalitnější, může při tom méně škodit životnímu prostředí, může to být mnohem prospěšnější místní komunitě, může to být lepší z pohledu krajiny, ale levnější to být nemůže. Pokud chceš levnější potraviny, tak existuje snadná cesta, omezit nadměrné zisky hitlermarketů. Pokud chceš podpořit malé podniky, tak tam by bylo dobré omezit nesmyslnou byrokracii, která je jen zatěžuje, ale užitek nepřináší.

Tito uživatelé poděkovali autorovi qnx za příspěvek:
vilik
eladar

Příspěvek od eladar »

Petr.Vileta píše: 18 bře 2025, 01:18
eladar píše: 17 bře 2025, 19:15

Tohle myslíte vážně..?

A co by na tom mělo být špatně? :? Já fakt netoužím po tom, aby většinu zemědělské půdy vlastnilo pár desítek lidí/firem a v zemědělství pracovali jen zaměstnanci "jako u pásu ve fabrice", bez vztahu k zemědělství jako takovému.
https://www.asz.cz/clanek/12464/cr-ma-n ... arem-v-eu/

Špatné je tvrzení, že díky rodinným farmám budou potraviny levnější. To je bohapustý nesmysl.

Moc se mi nelíbí ani definice toho, co je to "rodinná farma", ale to už je spíš o osobním pohledu na věc. Ale výkřik o levnějších potravinách je totální úlet.

Tito uživatelé poděkovali autorovi eladar za příspěvky (celkem 2):
Petr.Vileta, vilik
snejdarmi
Profese: elektrotechnik
Dal poděkování: 15 poděkování
Dostal poděkování: 89 poděkování

Příspěvek od snejdarmi »

Ten článek je naprosto nic neříkající, těžko se z něho dá usuzovat kvalita předloženého zákona. Nicméně, v poměru kvalita/cena si dokážu představit, že lokální statkáři dokáží být konkurenceschopní. Obliba lokálních potravin a výrobců v posledních letech dle mého zaznamenala rostoucí trend. Možná se to zdá nemožné, ale osobně jsem zažil konkrétní příklady lokální produkce např.: https://havlickobrodsky.denik.cz/zpravy ... ocina.html, které dokázali konkurovat i cenou (o kvalitě se nezmiňuji, ta je neporovnatelná).

Takže obecně za mně smysl podporovat lokály určitě má, forma, jakou by k tomu mělo dojít je o debatě, osobně se klaním spíše například k odbyrokratizování, daňové úlevě atp., než třeba podpoře dotační..

Tito uživatelé poděkovali autorovi snejdarmi za příspěvky (celkem 2):
Robert.Magni, Milan.Dadourek
eladar

Příspěvek od eladar »

V kritériu kvalita/cena rozhodně mohou být konkurenceschopní. Ale s vyšší kvalitou jde ruku v ruce vyšší cena. A díky tomu i specifická zákaznická cílová skupina.
Rozhodně souhlasím s potřebou snížit byrokracii, která je dělaná apro velké firmy a nesmyslná pro "rodinné farmy".
Co by ještě pomohlo je podpora vzniku alternativních distribučních řetězců a vzniku výrobně zpracovatelských sdružení.

Tito uživatelé poděkovali autorovi eladar za příspěvky (celkem 3):
Robert.Magni, qnx, Petr.Vileta
qnx

Příspěvek od qnx »

snejdarmi: Pokud srovnáš cenu samosběru u lokálního producenta s cenou sklizené, zpracované, rozdistribuované a v obchodě prodané produkce, tak to opravdu může vyhrát i ta lokální produkce. Jen je to naprosto nesmyslné srovnávání nesrovnatelného. Velkoprodukce je výrazně levnější než produkce v malém. Produkce z neekologického zemědělství je výrazně levnější než produkce zemědělství ekologického. To jsou prostě zákonitosti se kterými se nedá hnout.

Tito uživatelé poděkovali autorovi qnx za příspěvek:
eladar
snejdarmi
Profese: elektrotechnik
Dal poděkování: 15 poděkování
Dostal poděkování: 89 poděkování

Příspěvek od snejdarmi »

qnx píše: 18 bře 2025, 20:21

snejdarmi: Pokud srovnáš cenu samosběru u lokálního producenta s cenou sklizené, zpracované, rozdistribuované a v obchodě prodané produkce, tak to opravdu může vyhrát i ta lokální produkce. Jen je to naprosto nesmyslné srovnávání nesrovnatelného. Velkoprodukce je výrazně levnější než produkce v malém. Produkce z neekologického zemědělství je výrazně levnější než produkce zemědělství ekologického. To jsou prostě zákonitosti se kterými se nedá hnout.

Ano srovnal jsem tyto dvě možnosti, z logiky věci je samozřejmé, že cena na konci dlouhého řetězce musí být zákonitě vyšší, to jsem se nesnažil nijak rozporovat. Já jsem jen ukázal příklad alternativy, zvolil jsem ho jako argument pro nápad s podporou lokální produkce, která mi dává smysl.

Je to na každém, čemu dá přednost, jasně jsem zmínil, že z článku se nedá vyvodit, jak je zákon smysluplný nebo ne, za mě by smysluplnější bylo, kdyby hlavní devizou, proč podporovat lokály byl cíl dodávat kvalitnější potraviny, s nižší ekologickou stopou, navíc s vedlejší výhodou podpory lokálního rozvoje a ne to, že dojde ke zlevnění potravin v globálu..

qnx

Příspěvek od qnx »

snejdarmi: Podporovat lokální produkci smysl má. Podporovat malé producenty má smysl také. Bohužel, z pohledu ceny je velko-průmyslové zemědělství bezkonkurenčně nejlevnější a s tím se nic dělat nedá (tedy, pokud ho nechceš zdražit, to by šlo). Prostor pro další zlevňování na straně producentů není, ale v tom řetězci od producenta ke spotřebitelům je naopak ještě dost velký. Pokud by někdo chtěl tlačit na snižování cen potravin, tak ať se zaměří tam.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“