Znovuzavedení vojenské služby / povinného výcviku

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Petr.Klic
Místní předsednictvo
Profese: student | finanční poradce
Dal poděkování: 44 poděkování
Dostal poděkování: 4 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Znovuzavedení vojenské služby / povinného výcviku

Příspěvek od Petr.Klic »

Piráti, Pirátky

v poslední době se začíná znovu otevírat diskuze o znovuzavedení povinné vojenské služby, nebo nahrazení formou povinného výcviku, jak vidíme třeba v Polsku. Chtěl bych otevřít diskuzi na toto téma.

Já osobně bych byl pro zavedení povinného výcviku pro všechny, například v rámci středoškolského vzdělávání. Byla by to příležitost zlepšit jak fyzickou, tak i psychickou odolnost mladší generaci. Pak samozřejmě nastává otázka psychického zdraví apod.

Pojďme se tedy o tom pobavit a zjistit, jak se k tomu tady vlastně stavíme, protože jsem nic podobného zatím zde nepostřehl.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Petr.Klic za příspěvek:
Zdenek.Zak
eladar
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Dal poděkování: 138 poděkování
Dostal poděkování: 244 poděkování

Re: Znovuzavedení vojenské služby / povinného výcviku

Příspěvek od eladar »

Základní problém této diskuse, ale i diskuse o vojenském rozpočtu, je v tom, že neexistuje všeobecná shoda na roli a úkolech česke armády.
Aktuálně působí spíš jako expediční sbor určený k zásahům v jiných zemích, obvykle velmi vzdálených.
Pro takovou úlohu je povinná vojenská služba zbytečná.

Tito uživatelé poděkovali autorovi eladar za příspěvky (celkem 2):
Robert.Magni, Vaclav.Vcelica
Michael.Polak
Profese: programátor, poskytovatel Internetu
Dal poděkování: 1030 poděkování
Dostal poděkování: 2444 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael.Polak »

Na dobrovolné bázi, nebo formou nějaké motivace ke službě k profesionální armádě, to bude asi nutnost. Do nějaké formy domobrany/civilní obrany/pomocných služeb (logistika, apod.) bych se asi třeba já přihlásit měl (ale mám modrou, ale je jasné, že jen proto, že nejsem schopen po nikom střílet, to neznamená, že se nemůžu zapojit jinak, kdyby šlo do tuhého.. o tom ostatně branná povinnost je, že se lidi zapojí, ale ne nutně, je dobrý nápad, aby všichni stříleli po všem, co se hýbe...)

Ale jako povinná vojenská služba, která by trénovala 18leté děti, aby byli dobrý kanonenfutr, jako je to v Rusku... to mi nepřijde jako cesta. Myslím, že kdyby si to Piráti dali do programu, tak asi definitivně budu muset odejít.

(Samozřejmě by byla zajímavá vojenská služba jako alternativa k důchodové reformě - po překročení určitého věku muže poslat na frontu a mít od nich pokoj, že ano :-) dávalo by to evolučně lepší smysl, než posílat mládež navzájem se zabíjet...)

Tito uživatelé poděkovali autorovi Michael.Polak za příspěvky (celkem 3):
Robert.Magni, Stepan.Strebl, Andrej.Ramaseuski

⁂ Mastodon/Fediverse @xChaos@f.cz | @xChaos@mastodon.pirati.cz | nyx.cz XCHAOS | http://www.pirati.cz/lide/michael_polak
zakládající člen | člen MS P6 | spolupracovnk TO, zájmy: informatika/doprava/energetika | zdání kompetence se vytváří absencí viditelné nekompetence

Robert.Magni
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: vrátný
Dal poděkování: 12557 poděkování
Dostal poděkování: 2835 poděkování

Příspěvek od Robert.Magni »

Nesmysl. Kdo chce, může se cvičit dobrovolně no a kdo nechce, toho nedonutí ani nucená pakárna.

Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

vilik
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: technik, programátor
Dal poděkování: 47 poděkování
Dostal poděkování: 50 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vilik »

Vlakno je duplicitni ale to je jedno.

Za me je nejvetsi prinos clenstvi v NATO, prave ten ze povinna vojenska sluzba byla zrusena. S dusledky celospolecenske devastace zpusobene na jedne traumaty z povinne vojenske sluzby a na strane druhe z bezbreheho uplatnovani pocitu moci vsak budeme bojovat jeste radu generaci. Nevim cemu by zavedeni povinne vojenske vojenske sluzby prospelo. Kdyz uz tak by vetsi smysl pro mlade lidi davalo zavedeni casove omezene napr. rocni 'statni sluzby' v nedostatkovych profesich jako podminka napr. za bezplatne vysokoskolske vzdelani, kterou by osobnostne kompetentni zajemci mohli pripadne vykonat i v ozbrojenych slozkach (armada, vezenska straz apod.)

P.S.: Starsi jedinci jiste vzpomenou na metody zvysovani "psychicke odolnosti" bezduvodnou buzerací

Petr.Klic píše: 10 bře 2025, 13:40

Piráti, Pirátky

v poslední době se začíná znovu otevírat diskuze o znovuzavedení povinné vojenské služby, nebo nahrazení formou povinného výcviku, jak vidíme třeba v Polsku. Chtěl bych otevřít diskuzi na toto téma.

Já osobně bych byl pro zavedení povinného výcviku pro všechny, například v rámci středoškolského vzdělávání. Byla by to příležitost zlepšit jak fyzickou, tak i psychickou odolnost mladší generaci. Pak samozřejmě nastává otázka psychického zdraví apod.

Pojďme se tedy o tom pobavit a zjistit, jak se k tomu tady vlastně stavíme, protože jsem nic podobného zatím zde nepostřehl.

Tito uživatelé poděkovali autorovi vilik za příspěvky (celkem 2):
Robert.Magni, Petr.Klic

Demokracie a liberalismus není o tom že si můžu dělat co chcu, ale především o zodpovědnosti za své jednání.

vilik
Příznivec Pirátů – Moravskoslezský kraj
Profese: technik, programátor
Dal poděkování: 47 poděkování
Dostal poděkování: 50 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vilik »

Michael.Polak píše: 10 bře 2025, 14:14

(Samozřejmě by byla zajímavá vojenská služba jako alternativa k důchodové reformě - po překročení určitého věku muže poslat na frontu a mít od nich pokoj, že ano :-) dávalo by to evolučně lepší smysl, než posílat mládež navzájem se zabíjet...)

Sory ale cynyctejsi navrh spojeny s neskonalou dehonestaci starsich jedincu jsem tady na foru jeste necetl.

Demokracie a liberalismus není o tom že si můžu dělat co chcu, ale především o zodpovědnosti za své jednání.

Robert.Magni
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: vrátný
Dal poděkování: 12557 poděkování
Dostal poděkování: 2835 poděkování

Příspěvek od Robert.Magni »

vilik píše: 10 bře 2025, 15:41
Michael.Polak píše: 10 bře 2025, 14:14

Sory ale cynyctejsi navrh spojeny s neskonalou dehonestaci starsich jedincu jsem tady na foru jeste necetl.

Život je pes.

Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Jan.Hora
Kontrolní komise
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Dal poděkování: 1674 poděkování
Dostal poděkování: 2079 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan.Hora »

Tohle téma se objevuje cyklicky, není to překvapivé. Náš přístup k tomu jak řešit "počty" v případě krizí by měl vycházet z aktuálních nástrojů, protože jen motivovaná armáda je dobrá armáda. Nutit lidi do výcviku a přípravy k obraně země skrze povinnost a buzeraci není cesta, jak připravit silné a vysoce motivované členy bezpečnostních sborů. Co se má dělat

• lepší motivace mladých lidí ke vstupu do AČR a setrvání v ní co nejdéle

• podpora Aktivních záloh AČR, rozvoj podpory členů a zatraktivnění služby, aby rostly počty členů AZ

• rozvinutí programu Stanovené Zálohy Státu, aby stát podchytil ty, kdo jsou ochotni sloužit, ale nechtějí nebo nemohou sloužitv AČR nebo AZ

• rozvinutí programu POKOS se zaměřením na děti a mládež, jednak kvůli vytváření užitečných návyků, jednak kvůli motivaci zapojit se do jednoho z předchozích programů po dosažení plnoletosti

• Rozvinutí programu POKOS se zaměřením na dospělé, zejména na výcvik první pomoci, reakce na krizovou událost, apod., tak aby civilní obyvatelstvo dokázalo lépe odolat v prvních dnech či týdnech konfliktu, kdy můžou být i složky IZS částečně či zcela přetížené

Touhle formou se dá dojít v budoucnu až ke stovkám tisíc lidí proškolených v dovednostech využitelných pro obranu státu nebo pro uvolnění kapacit jiných složek při zachování relativně malé a méně nákladné profesionální armády.

Prostě víc motivace, bez jakékoliv buzerace.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvky (celkem 5):
Robert.Magni, Jakub.Backa, Stepan.Strebl, Zdenek.Zak, Vojtech.Pikal

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Stepan.Strebl
Člen KS Praha
Profese: podnikatel
Dal poděkování: 151 poděkování
Dostal poděkování: 365 poděkování

Příspěvek od Stepan.Strebl »

Když jsem byl v armádě, byl jsem ostře proti povinné službě. Chceš sloužit s lidmi, co jsou tam z vnitřní motivace, a nikoli z donucení. Stačí jeden člověk, kterého to brutálně prudí. Dovedete si představit, že Ivana pošlete na vojnu a ostříháte ho na 3mm? Nechci se tu Ivana dotknout, ale ilustruju na něm obecný argument, že ne každý člověk je pro takovou službu stvořený. Morálka jednotky by byla úplně jiná. Tento argument stačil, aby odradil příznivce povinné vojny v mé jednotce :D Na druhou stranu:

• Bezpečnostní situace se změnila a armáda musí přitlačit na rekrutaci, kde dobrovolnost není efektivním nástrojem. Mírný pokrok v mezích zákona je dnes málo.

• O armádě jsem se dozvěděl víceméně náhodou, když jsem řešil odklad nástupu na VŠ. Moje rodina nemá žádnou vojenskou tradici, naopak, všichni se snažili armádě vyhnout.

Čili z toho mi vychází, že kdyby středoškoláci prošli třeba dvoutýdenní zkušeností v armádě, dosáhli bychom té masy. Něco jako lyžák. To podle mě stačí na úplný základ. Když úplně nechcete, nemusíte. A je na armádě, aby se během té doby prodala, přesvědčila lidi o tom, že stojí za to do toho jít, ať už naplno nebo do záloh. Krom toho je třeba, aby si populace zvykla, že obrana země nejde delegovat na jiné - branná povinnost se týká každého občana a každé občanky. Finové mají mnohem větší ochotu bojovat podle mě díky tomu, že slouží.

Armáda by také měla mít stálá rekrutační střediska i na VŠ. Podobné propojení s armádou by mělo být k dispozici VŠ populaci, zejména v klíčových oborech. Pořád se mluví o propojení soukromého sektoru s VŠ, tohle je obdobné. Existuje samozřejmě spoustu věcí, jak by šel rozvinout dnešní prkenný systém bez zásadních změn, umožnit využít lépe civilní povolání apod. (ač mám poměrně slušné informatické vzdělání, šel jsem k výsadkářům, kde mým hlavním přínosem byla fyzička - celkově tam byl přehršel lidí s VŠ vzděláním, kteří by neměli sloužit u takové jednotky, protože jejich znalostí je škoda). V USA tohle s vámi vyřeší hned v rekruťáku. Nicméně tohle je soft - dělat lépe současný systém. A proč to udělá lépe Pirát než nějaký Topák? Taková opatření nepovedou k drastické systémové změně, která je potřeba. Je to de facto říkat "volte nás, nic měnit nechceme, budeme to dělat stejně, jenom lépe". To není změna, ale rezignace na ni - pokus se vyhnout řešení palčivého problému. Čísla ukazují, že současný systém prostě nefunguje, nemá výsledky. Česko nepotřebuje o 10% vyšší nábor, ale o 400% či více. Bez povinného aspektu služby se to nestane. A Piráti opravdu nemají žádnou výhodu vůči jiným stranám, pokud budou pohodlně prosazovat competition on execution namísto competition on policy.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Stepan.Strebl za příspěvky (celkem 3):
Jan.Stepanek, Robert.Magni, Vojtech.Pikal
Jan.Hora
Kontrolní komise
Profese: IT analytik / Software developer (MSSQL)
Dal poděkování: 1674 poděkování
Dostal poděkování: 2079 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan.Hora »

Když se zamyslím nad tím rozdílem "competition on execution" a "competition on policy", tak vlastně dost souzním. Když se podívám na mnou jmenované body, tak "competition on execution" jsou ty první dva, "competition on policy" jsou ty další tři (a do nich spadají i možnosti jako povinný zkrácený výcvik, co zmiňuje Štěpán).

Dělat se to musí všechno, ale souhlasím že komunikovat se především musí ty, které představují významnější proměnu systému.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jan.Hora za příspěvky (celkem 2):
Stepan.Strebl, Petr.Klic

Jan Hora
KS Praha
PMS Praha 4
zastupitel MČ Praha 4
jan.hora@pirati.cz
Keep calm and practise Iaido

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“