Když jsem byl v armádě, byl jsem ostře proti povinné službě. Chceš sloužit s lidmi, co jsou tam z vnitřní motivace, a nikoli z donucení. Stačí jeden člověk, kterého to brutálně prudí. Dovedete si představit, že Ivana pošlete na vojnu a ostříháte ho na 3mm? Nechci se tu Ivana dotknout, ale ilustruju na něm obecný argument, že ne každý člověk je pro takovou službu stvořený. Morálka jednotky by byla úplně jiná. Tento argument stačil, aby odradil příznivce povinné vojny v mé jednotce
Na druhou stranu:
O armádě jsem se dozvěděl víceméně náhodou, když jsem řešil odklad nástupu na VŠ. Moje rodina nemá žádnou vojenskou tradici, naopak, všichni se snažili armádě vyhnout.
Čili z toho mi vychází, že kdyby středoškoláci prošli třeba dvoutýdenní zkušeností v armádě, dosáhli bychom té masy. Něco jako lyžák. To podle mě stačí na úplný základ. Když úplně nechcete, nemusíte. A je na armádě, aby se během té doby prodala, přesvědčila lidi o tom, že stojí za to do toho jít, ať už naplno nebo do záloh. Krom toho je třeba, aby si populace zvykla, že obrana země nejde delegovat na jiné - branná povinnost se týká každého občana a každé občanky. Finové mají mnohem větší ochotu bojovat podle mě díky tomu, že slouží.
Armáda by také měla mít stálá rekrutační střediska i na VŠ. Podobné propojení s armádou by mělo být k dispozici VŠ populaci, zejména v klíčových oborech. Pořád se mluví o propojení soukromého sektoru s VŠ, tohle je obdobné. Existuje samozřejmě spoustu věcí, jak by šel rozvinout dnešní prkenný systém bez zásadních změn, umožnit využít lépe civilní povolání apod. (ač mám poměrně slušné informatické vzdělání, šel jsem k výsadkářům, kde mým hlavním přínosem byla fyzička - celkově tam byl přehršel lidí s VŠ vzděláním, kteří by neměli sloužit u takové jednotky, protože jejich znalostí je škoda). V USA tohle s vámi vyřeší hned v rekruťáku. Nicméně tohle je soft - dělat lépe současný systém. A proč to udělá lépe Pirát než nějaký Topák? Taková opatření nepovedou k drastické systémové změně, která je potřeba. Je to de facto říkat "volte nás, nic měnit nechceme, budeme to dělat stejně, jenom lépe". To není změna, ale rezignace na ni - pokus se vyhnout řešení palčivého problému. Čísla ukazují, že současný systém prostě nefunguje, nemá výsledky. Česko nepotřebuje o 10% vyšší nábor, ale o 400% či více. Bez povinného aspektu služby se to nestane. A Piráti opravdu nemají žádnou výhodu vůči jiným stranám, pokud budou pohodlně prosazovat competition on execution namísto competition on policy.