Schůze KS JmK 5/2024
Termín: 30. 5. 2024
Začátek: 18:00
Konec: 19:45
Místo: ŠPiCe, online https://jitsi.pirati.cz/JmK
Přítomní členové: Michal Švagerka, Petr Springinsfeld, Filip Slaný, Petr Kubeš, Filip Havlíček, Marek Lukáš, Adam Kazík
Přítomní hosté: Lukáš Nový, Kateřina Michálková, Šárka Horáčková, Josef Osička, Michal Marek
Online členové: Pavel Nehyba, Andrea Elis, Kateřina Migdau, Radek Holomčík, Lukáš Doležal, Zbyněk Němeček, Radka Musilová, Honza Nosek, Honza Grmela, Anna Obrjen, Petr Burian
Online hosté: Jan Mach, Jiří Krejčiřík, Tomáš Migdau, Lucie N. Sajtlerová
Ověřovatel/é: Petr Springinsfeld
Zapisovatelé: Katka Michálková
Program:
- Schválení pořadu a ověřovatelů
- Informace z PKS (PKS, 5 min)
- Informace z RV (RM, 5 min)
- Informace z KVV (KMig, 5 min)
- Mladé pirátstvo a Senioři na palubě (KMig, FSla, 8 minut)
- Představení zájemců o členství (každý: 2 min představení + 5 min dotazy)
- Různé
---Přestávka--- - Představení Josefa Osičky (cca 18:40)
- Host David František Wagner - Vše co jste chtěli vědět o Europarlamentu, ale báli jste se zeptat (cca 19:10)
Zápis:
- Schválení pořadu a ověřovatelů
- Informace z PKS
- Odpolední PKS před schůzí KS JMK 15.8. a 28.11. od 16:00 - pak naváže krajská schůze
- Vyřešeno KMT do konce roku 2024 J. Mach, Katka KOKS (Jakub Ondráček pro Brno)
- Senátní volby - dostaví se Josef Osička za senátní obvod Břeclav a jdeme do finále se smlouvami s B. Rychlíkem
- Návrh nového JdŘ - tomu se věnoval RH, aby to bylo v souladu s celostátním jednacím řádem + jsme probírali doporučení k internímu fundraisingu - nelíbí se nám, že by to mělo fungovat jako hodnocení v primárkách (5% z veškerých přijmů dát zpět + aby se vytvořili projekty)
- RV schválilo Doporučení k internímu fundraisingu https://wiki.pirati.cz/rules/difr
KMig: chápeme, že každý má jinou situaci a nebereme to direktivně, je to o individuálním přístupu. - Poděkování za Pride - bylo to super, měli jsme tam narváno, děkuji P. Kubešovi, Katce Michálkové a všem co se účastnili!
- RH: neděláme to často, ale chtěl bych poděkovat koksům, je potřeba Katce i Ondrovi poděkovat za to nasazení. Díky
- plánujeme schůzku se zastupiteli z celého JMK
- řešíme oprava/nákup skákacího hradu
- Sbíráme podněty na druhé poloviny schůzí
MŠ: řešili jsme rozpočet kvv (převod z loňského roku), pak může kvv fungovat jak má i s dary.
Informace z RV
RM: - událo se zasedání RV v Praze, kde se projednávalo:- Institut : vypsání výběrka na ředitele/ředitelku, podle toho bude vypadat i další vize směřování
- report o přípravě do sněmovních voleb Kláry Kocmanové
- v pracovní skupině nyní vydefinování zadání pro průzkum politické strategie
- připravuje se rozpočet
- vytipovávájí se místa pro outdoor etc.
- Interní fundraising - schválení doporučení o kterém se už hovořilo
- Poslanecká iniciativa “Republika v pohybu”
- není v rozporu s programem, problematický proces
- proběhla diskuse, hlasováno na fóru, kde bylo schválen návrh usnesení:
"RV pověřuje předpisovou skupinu navržením procesu pro přijímání aktuálních stanovisek týmů strany, vyzývá tvůrce RvP, aby ve spolupráci s programovou skupinou RV vypracovali post mortem, a žádá, ať je posléze obojí předloženo RV"
(Předpisová PS - navrhne proces pro přijímání aktuálních stanovisek týmů strany
Programová PS - ve spolupráci s tvůrci RvP vypracuje post mortem) - podskupina pod předpisovkou vypracovala dokument Komplexní přehled k návrhu změn složení RP
- podrobný dokument shrnující možnosti složení, komparace s dalšími politickými stranami, již existující podklady a výsledná doporučení
- bude s ním dále pracovat
Kandidatura Patrika Doležala za Mimozemšťany - schváleno usnesení doporučující RP zakázat kandidturu PD za jiný subjekt do EP 2024
- Informace z KVV
KMig: proběhlo otevření stánku a zahájení evropské kampaně. Máme tabulku - https://pi2.cz/staneksvobodak - je super, že se zapojujete! 5.6. bude na svoboďáku Markéta G., od 15h, a od 18h je v Anodě diskuze.
Z cvš - v neděli 9.6. v Praze je společné sledování výsledků
16.6. zahájení krajské kampaně + oslava 15. narozenin (https://poevent.pirati.cz/oslava-15-narozenin/)
19.8. se instaluje stánek na Svoboďáku
volby budou 20.-21.9.
Info od Pavla Štěpánka:
Zdravím všechny pirátky a piráty @all
V neděli 9.6. od 20 hodin nás čeká povolební štáb k evropským volbám. Český statistický úřad by měl zveřejnit výsledky kolem 23 hodiny.
Abychom se bez problému všichni vešli, máme tentokrát rezervované hned dvoje prostory jen kousek od sebe v centru Prahy. Klub Swim a Garden Pub Jáma3. Ve Swimu s námi budou i média, po vyhlášení výsledků proběhne tisková konference a pak afterparty, která pojede zhruba do druhé ranní. Je to cool prostor, ale není tam moc míst k sezení nebo prostor se pořádně nadlábnout.
Kdo si tak bude chtít odpočinout, v klidu pokecat nebo si dát večeři, může jít do druhého rezervovaného podniku Garden Pub Jáma3, který je jen o pár metrů dál a do půlnoci je jen pro Piráty. Volba je čistě na vás, vítáni jste všude a kdykoliv .
Jménem celého štábu a MO Vás srdečně zveme!
Mladé pirátstvo a Senioři na palubě
KMig: máme mladé pirátstvo a seniory na palubě a pks by rádi rozhýbalo. Filip Slaný je zástupce mladého pirátstva za jmk.
FS: stranický tým pro mladé lidi do 35 let. účastníme se pirátských akcích (Pardubice a kompas). Věnujeme se teď hodně vš kolejím. Já jsem krajská spojka pro jmk - pokud máte někoho v MS, klidně jim dejte kontakt.
KMig: pokud mladé pirátstvo bude mít cokoli, oslovte pks.
Senioři na palubě, je pro lidi od 55 let. Funguje hlavně v Praze, ale v Brně kdysi fungovali. Scházejí se jednou do měsíce na jitsi. Rádi to za pks podpoříme!
RH: pokud máte v okolí někoho, kdo má k pirátům blízko a má nějaký handicap nebo je jinak znevýhodněn - máme projekt česko bez bariér - ten tým je teď spící a byl bych rád, kdyby se to znovu rozhýbalo. Pro začátek bych byl tou kontaktní osobou já.Představení zájemců o členství
NikdoRůzné
RH: měli jsme debatu o těch týmech. Rád bych se opravdu věnoval akcím na špici a budu velmi rád, když mladé pirátstvo připraví nějaký program.Představení Josefa Osičky - senátní kandidát Břeclav
Mš: J. Osička starosta Moravského Žižkova, senátní kandidát za Břeclav a dále Michal Marek starosta Medlánek a člen krajského předsednictva Stanu.
JO: jsem starosta Moravského Žižkova, jsem jím už 13 let. Předtím jsem pracoval v dopravní společnosti - zabezpečení odbavovacího systému pro cestující. To stejné řeším i u nás, do konce tohoto roku bude naše obec plně digitální. Je mi 49 let, letos jsem dostal nabídku se posunout a kandidovat do senátu a zúročit tam své zkušenosti. Moje představa, co bych tam přinesl - omladit, rozpohybovat. Chápu limity senátu, mé obory jsou doprava, digitalizace a lehce sociální tematika.
MM: jsem místopředseda krajské organizace. My jsme Josefa vybrali pro Břeclav, je to předseda tamní organizace - velmi zkušený člověk a bylo logické, že by mohl zkusit senát. Protikandidáti tam jsou, ale Pepa je určitě kvalitní kandidát. Budeme rádi za podporu. Byl by vhodný i jiný názor než ten co tam nyní je. Ta kampaň se tam vyplatí!
Mš: my jsme to probírali na Slovácku, že by se to vyplatilo. Obhajuje tam Košťál za ODS, Janulík za Ano a máme tam Šlachtu za Přísahu. Ten region je v tomto dost konzervativní, vlastně stan a Jožka by byl jediným liberálním kandidátem. Čekali jsme zda bude nebo nebude kandidovat.
RH: v rámci koalice jsme na kratším konci. Zajímá mě legalizace, manželství pro všechny + názor na zdanění tichého vína. zkusil jste někdy celostátní politiku. Košťál a jiní, čím se vy lišíte.
JO: nemám problém s manželstvím pro všechny. To bych podpořil. U legalizace drog, to je složitější - lehké drogy ano, musel bych vědět, jak to bude zabezpečené proti dětem. Zdanění tichého vína, dotýká se nás to. V této podobě bych byl proti. Ale nebránil bych se tomu celoevropskému řešení, formou okolkování lahví. V celostátní politice jsem se nikdy nepohyboval, jsem začátečník. Od protikandidátů bych se odlišil - chci pracovat pro lidi ne se někde zašít.
mš: ideově?
jo: jsem liberálnější, nejsem konzervativec!
PS: Co ratifikace istanbulské úmluvy? Budete pokračovat jako starosta po zvolení. Kdo by byl váš vzor v senátu?
jo: Ratifikaci bych podpořil. Souběh funkce - neplánuji jej, první dva roky bych předával. Nemám uvolněného místostarostu (první dva roky překlenout a pak ukončení). Kdo je mým vzorem? Komunikuji s Rajchmanovou za Hodonín, její práce se mi líbí, je hodně v regionu. Senátor, jako Vystrčil jsou to osobnosti.
LD: Já se zeptám na rovinu, co z vaší kandidatury bude mít Pirátská strana?
Proč bychom měli podpořit kandidáta strany, která ve společné koalici Pirstan nehrála fér? Známá historie ve volbách do Sněmovny, kdy STAN podporoval svoje kandidáty na úkor pirátských.
MM: nemusíme se na všem shodnout. Všichni si pamatujeme, že to se nedělo. Ten výsledek toho rozdělení byl špatný, bylo nám to líto vůči Pirátům, kteří si to odpracovali. chápu, že ten dojem u vás zůstává. od nás nebyli zásadní výzvy ke kroužkování. Za nás ta kampaň byla fér, ale ten záměr nebyl fér.
JO: Proč mě podpořit? Mohlo by dojít k propojení a zanechání té křivdy (2021). Já teda o žádné výzvě ke kroužkování nevím, nebylo to na naší úrovni.
MM: Ty excesy byli na obou stranách a ten výsledek byl nepochopitelný. Ale tohle se muselo dít nějak pod povrchem.
mš: Myslels to finančně nebo ideově? Neočekáváme finanční podporu.
MM: Otázku senátních voleb drží centrála. Podíl asi možný nebude. Nebudete z toho mít nic hmatatelného, jde o spolupráci, o podporu. Ne všude postavíme kandidáta, stejně jako vy.
PS: Nechtěl jsem se rýpat v kroužkovací kampani. "ve volbách ke kampani podporuji...." tohle je tvůj příspěvek, tohle je kroužkovací kampaň. Není tam ani jeden pirát. Nedělejme, že se to nedělo. Stalo se to před třemi roky, je to už za námi. Ale říkat, že se to nedělo, bylo mimo.
LD: máte to v chatu, odkaz jak se vyzývalo ke kroužkování - https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=796224#p796224. Pánové ze STANu mají krátkou paměť.
MM: tohle neberu, jako výzvu ke kroužkování, ale chápu, jak to vnímáte. Neberu to, jako klíčové. Ale ano je to v rozporu.
KMig: spolupráce dalších 6 let. Jak si představujete spolupráci, zastavit se za námi probrat témata, co se dotýkají jmk.
jo: tuhle formu spolupráce bych uvítal. Pirstan funguje v Břeclavi u mladých a neklidných. Ale klidně přijdu i sem.
RH: chtěl bych se přimluvit - bavme se o budoucnosti. zeptal bych se na reformu veřejného stravování (školní jídelny, nemocnice, soc. služby) - byl byste ochotný to řešit na půdě senátu?
JO: v tuto chvíli o tom moc nevím, ale proč ne.
FS: budete kandidovat za stan i v krajských volbách?
JO: ano, ale na nevolitelný pozici.
MM: pokud nebudete chtít, nemusí být. to by se dalo domluvit
mš: máme dohodu s Břeťou Rychlíkem - že by se tu za námi zastavil. šlo by to i u vás?
MM: ano, podmínky jedná to centrála - ale šlo by to domluvit.
RH: časově - kdy chcete startovat kampaň. nám nějakou dobu potrvá, domluvit si tu podporu. Abychom to neprošvihli.
JO: chci začít okolo 12.6.
PS: termínově, za RV to potřebujeme oznámit do konce června.
MM: pokud by to znamenalo termínovou kolizi, JO by začal 15.6., domluvme to s JO osobně - dá se to zkoordinovat.