eladar píše: ↑17 led 2025, 10:07Nevím, jestli jste si toho všimli, ale nad pravolevým rozdělením špekulují hlavně strany, které nemají žádný program a nemají co nabídnout.
Za posledních 10-20 let si s těmito termíny politici žonglovali podle potřeby a používali je pro nálepkování svých oponentů. Kdo nedrží basu se mnou je radikál. S kým nesouhlasím, toho nazvu levičákem nebo rovnou komunistou. Pokud má někdo odlišný pohled na svět, ten je extrémista nebo rovnou fašista. Středový liberál je sebestředný, arogantní, sobecký narcis, který většinou společnosti opovrhuje (a ona opovrhuje jím). A tak dále. Tohle nálepkování všechny tyto pojmy zcela vyprázdnilo a jejich používání svědčí jen o tom, že autoři většinou nemají co říct.
To je aktuální problém Pirátů. Nemají program, nemají vizi, nemají voliče. V určitém okamžiku se od celkem jasného a vyhraněného programu přesunuli k programu strašení a hledání nepřátel, ať už jde o Babiše, Rusko nebo komunisty. I negativní emoce, jako je strašení, fungují jen krátkou dobu a ta skončila už dávno. Voliči na to očividně neslyší a protože Piráti nejsou schopni nabídnout jakýkoli pozitivní program, celkem logicky jim zbylo pár nostalgiků a i ti se pomalu rozchází.
Ahoj, souhlasím s tím, že se používají uvedené termíny hodně k nálepkování, ale to neznamená, že bychom na ně měli vyloženě rezignovat. Pravolevé spektrum zpřehledňuje politickou scénu, opustit ho je za mě cesta ke guláši populismu. Taky souhlasím s tím, že slova jako "levičák", "komunista", "fašista" a "extrémista" se nadužívají a slouží spíš k diskreditaci, něž k výpovědi o nastavení daného člověka. První dvě jsou u nás vzhledem k historii zvláště palčivé a často ztotožňované, ale to už bychom se opakovali. Extrémismus je pak vysloveně univerzál, který se dá použít prakticky kdykoliv, kdy se někdo znelíbí. Běžně ho tak ostatně používá Putin a další diktátoři, pěkně o tom píše Timothy Snyder ve svých 20. lekcích z 20. století.
Nevyléval bych ale s vaničkou i dítě, když ty termíny pošleme k ledu, bude se nám hůř bojovat s budoucíma sračkama. Pokud někdo je fašista nebo komunista a lze to doložit jeho postoji, vyjádřeními, požadavky, měli bychom mu tak říkat, ať nejsme zase jednou překvapení. Takže za mě: s takovými slovy šetřit, ale nerezignovat na ně. Současně poslat do hajzlu každého, kdo je zneužívá k levnému vypořádání se s oponentem a neumí je ani za nehet podložit. Takový člověk totiž neubližije jenom dotyčnému, kterého si vybral jako svůj terč, ale nám všem. Zatemňuje to veřejný prostor a pak to vede mimo jiné k radikálním požadavkům na opuštění termínů, které - když je budeme užívat svědomitě - mají své opodstatnění.
Nevím, jak nostalgici, ale já se naopak scházím a ano, mrzí mě, že tam některé z těch nostalgiků nepotkám. Za mě není co řešit, i kdyby Piráti byly tak vyprázdnění, jak tvrdíš, což bych tak horce neviděl, tak naplnit se dají jedině tím, že vlezeš na palubu a začneš plnit Piráti mají, zaplať pán Bůh, vnitrostranickou demokracii, která to umožňuje - tím jsou prostě o parník jinde než všechny ostatní parlamentní strany. Takhle si tady stýskat, kam Piráti uhýbají, dává asi takový smysl jako bečet v nádražní hale, že ti za půl hoďky ujede vlak
Dík za tvůj podnětný koment a čas nad mým textem, měj se moc fajn,