Hynek.Polasek píše: ↑21 pro 2024, 04:34
@Tomas.Zivny Ahoj, nevyresi cely problem to, ze cas od casu ze sebe nejaky zpovednik udela mucednika a necha se zavrit ve jmenu sve viry? Je opravdu bezne, ze se u zpovedi probiraji zlociny? Ja myslim, ze to je velmi vyjmecne a ze i zlocinci mezi katoliky se zpovidaji jenom tak aby si farar nic zleho nemyslel, ne? Takze tech situaci, kdy se nevypovidajici zpovednik prida jako spolupachatel k odsouzenym moc nebude. A mucednictvi je v nabozenstvi celkem vyznamny prvek, ne?
Řeknu pohled z té druhé strany - prostého "uživatele" v rámci římskokatolické církve.
Neodlučnou součástí zpovědi (myslím, že napříč církvemi obdobně) je kromě vyznání hříchů i pokání a slib sjednání nápravy. Příklad: přiznám se, že jsem něco ukradla (vyznávám hřích) - přiznávám, že svého činu hluboce lituji (pokání) - duchovní mou zpověď přijímá a nabádá mě ke sjednání nápravy (kdy to vrátím, jakým jiným způsobem napravím učiněné zlo). Bez těchto dvou dalších kroků je zpověď neplatná. A je úplně jedno, že knězi něco "nakecám abych vypadala před ním dobře" - dle naší víry kněz je pouhý prostředník mezi věřícím a Bohem a to je ta nejvyšší entita, vůči které my chceme si urovnat u zpovědi život.
Tedy jdu ke zpovědi = chci napravit něco, co jsem pohnojila. A je zde nezbytná ta práce na sobě, abych byla lepší člověk nejen před Bohem, ale hlavně celoživotně, vůči lidem kolem mne. Pokud k té nápravě je nezbytné učinit nějaké kroky v občanském životě, musím tak učinit. A kněz/duchovní není od toho, že mi zamává nad hlavou nějaké abrakadabra odpouštím ti hříchy. Je tu od toho, aby mě vedl k reálným krokům.
A co se týče tutlání různých sexuálních deliktů - je to hnus, nesmí to mít místo v žádné společnosti. I římskokatolická církev má svými zákony nastaven interní postup tak, že je nahlášení - vyšetřování - rozsudek. A výsledky tohoto šetření nejsou vázány žádným tajemstvím. Ba naopak, interní šetření by mělo probíhat souběžně s civilním šetřením věci. Hnusí se mi, že v mnohých případech tak tomu nebylo. Zároveň věřím, a mám i osobní zkušenost, že v církvi je mnoho a mnoho skvělých lidí, kteří si nezaslouží být házeni do jednoho pytle.
Stále doufám, že my jako Piráti nejsme ti, kdo nepodloženě hází špínu a nepotřebně generalizuje. Zvláště mi u té diskuze kolem vatikánské smlouvy chybí opravdový data based přístup.