novela koncesionářských poplatků

Fórum pro diskusi a připomínkování připravovaných předpisů a jiných legislativních návrhů.

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Fórum slouží pro diskuzi, připomínkování a přípravu předpisů vnějšího světa(zákonů, vyhlášek, evropské legislativy, mezinárodních smluv) - vnitrostranické předpisy diskutujeme zde
  • Do fóra vkládejte návrhy předpisů označené jejich názvem případně návrhy na změnu předpisů.
  • Do prvního příspěvku v tématu vložte odkaz na plný text návrhu.
[iwiki]/zakony/start[/iwiki]
JMaravelo
Dal poděkování: 51 poděkování
Dostal poděkování: 91 poděkování

Re: novela koncesionářských poplatků

Příspěvek od JMaravelo »

Bulvárnost stardance nebo že se někdo chodil po tanečních vožrat nebo k čemu slouží taneční s jádrem tématu nesouvisí a není to ani smyslem toho příspěvku. Pokud někdo není schopný odlišit bulvárnost StarDance a Superstar a přijde mu to srovnatelné, fajn, mně to srovnatelné nepřijde. Nikdo nemůže předpokládat, že se všechny programy budou líbit všem. Rockové koncerty se nelíbí skoro nikomu, nikdo na ně nekouká. U StarDance je ta sledovanost 1,7 milionu a 40+% vytíženost populace ve vysílacím čase v ČR. Z mého pohledu jde o jednu z posledních kultivovaných a slušných zábav v ČR, ale budu rád, když nabídnete jiné, které mají podpobnou diváckou penetraci.

Tak jako tak klidně ať StarDance neexistuje, pokud myslíte, že existuje lepší kultivovaný populární pořad nebo koncept pro společnost. Ať to klidně nahradí. Pointu mého příspěvku to nijak nemění.

Pana Magniho asi nemá smysl řešit. Věnujme se argumentům a věcné inteligentní diskuzi.

JMaravelo píše: 02 pro 2024, 11:13

Super, téma, do kterého zas můžu kecat.

Za mě bych asi začal tím, jak by vypadal český informační a kulturní prostor bez instituce, jako je Česká televize. V tuto chvíli je ČT jediná televize, která se zabývá třeba kulturou a to kulturou, která má stejný základ slova jako slovo "kultivovat". Pokud bychom to nechali na Nova nebo Prima, tak vcelku se 100% jistotou mohu říci, že vysílací čas bude optimalizovaný na to, co si žádá majorita a to bude nenáročná zábava, typu "Superstar", "Československo má talent", "Bachelor" apod. Česká televize je pokud vím jediná instituce, která je schopná zvát do divadla, zvát k tanci, předávat informace o etiketě a slušném chování. Možná je to tu pro řadu z vás, jako "progresivismus za každou cenu" přežitý koncept, ale pro mě je tohle pořád velmi důležitou součástí občanského růstu. Chápu, že někomu StarDance nevoní (sám na něj nekoukám), ale řekl bych, že zrovna tento pořad velmi dobře ukazuje, že společnost nemusí být jen sprostý bulvár, ale že prostředí může být i kultivované a lidi se k sobě mohou chovat hezky a bavit se jinak, než nekonečná párty s celebritama a koktejlama.

To samé je zpravodajství. Má tu někdo pocit, že zpravodajství TV Nova nebo CNN Prima News je kvalitní zpravodajství, ze kterého chceme, aby vycházela česká společnost. Že třeba pokud tu necháme jen tyto dva druhy zpráv, že česká společnost pokvete a dokonce třeba, že se přiblížíme západu? Já tady totiž vidím přesně opačný důsledek toho, pokud najednou ČT zmizí a nechá se vše na komerčních stanicích - naprostý rozklad veřejné společnosti, která v tu chvíli bude odkázána na komerční zpravodajství, které řeší finanční problémy a je/bude nutné ho platit z peněz lobbistů s vlastními zájmy a vedle toho dezinformační scéna, se kterou nikdo lidi nebude učit pracovat a vysvětlovat jim, jak funguje - protože to opravdu není zájem komerční televize.

Naopak je velmi pravděpodobné, že veřejný prostor opanuje ten, kdo si ho bude chtít platit. Nebude tedy patřit veřejnosti, ale zájmovým skupinám a mezi zájmové skupiny patří i informační válka.

Za mě debata o "existenci a neexistenci" ČT je tedy úplně mimo.

Smysluplná debata je o jejím rozsahu. Dokáže si česká televize počtem impresí a sledovaností obhájit svojí kvalitní práci na internetu? No zjevně ano, pokud za to sbírá ceny, ale klidně se podívejme na čísla. Tady bych vůbec důvod nerozporoval. Klidně to ale rozdělme, pokud někoho pohoršuje název "televize" u internetové služby v roce 2024 a říkejme tomu "Český Stream" a vybírejme poplatky na něj.

Má existovat 6 nebo kolik kanálů České televize? Tohle je podle mě jediná oprávněná diskuze. Využívá Česká Televize dostatečně platformu těchto kanálů? Pokud na ČT2 neustále běží dokumenty o hitlerovi a reprízy? Pokud na ČT24 dokola melou prázdnou slámu o jednom tématu 2 týdny v půlhodinových rozestupech? Pokud ČT1 neustále opakuje stále stejné pořady? No za mě to vypadá, že ty kanály efektivně využívat ČT nedokáže a je tam celá řada vyplňujících segmentů. ČT Sport a ČT Art svojí existenci o to hůře obhájí.

Co se pirátského postoje týče, tak absolutně nechápu. Původní pozice měla být "zrušme koncesionářské poplatky, plaťme ČT z daní". Daně zahrnují všechny občany. I ty, co nemají ani internet, ani televizi. Slouží ČT všem, bez ohledu na to, jestli mají internet a televizi? Za mě totiž ano. Zajišťuje totiž informační bezpečnost země. Navíc má mít edukační a kulturní roli - jestli tyto role plní, otázka. Ale i když nebudu mít televizi, benefituji z toho, že se mi tu sousedi nekrmí ruskou propagandou a dostávají relevantní informace, které zvládají rozporovat lobbistické narativy.

Robert.Magni
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: vrátný
Dal poděkování: 12996 poděkování
Dostal poděkování: 2900 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Robert.Magni »

Zábavné, že tak moc úspěšné medium se nedokáže uživit samo... Kde dělají soudruzi Demokrati chybu ?
A k rocku - na ten ČT fakt už tuplem netřeba, záznamů koncertů je plný internet.

Robert Magni
zabzicek@gmail.com
799796575
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

Jan.Prokop
Člen KS Středočeský kraj
Profese: ITak
Dal poděkování: 848 poděkování
Dostal poděkování: 1666 poděkování

Příspěvek od Jan.Prokop »

JMaravelo píše: 02 pro 2024, 14:48

Tak jako tak klidně ať StarDance neexistuje, pokud myslíte, že existuje lepší kultivovaný populární pořad nebo koncept pro společnost. Ať to klidně nahradí. Pointu mého příspěvku to nijak nemění.

Koho to má kultivovat?
Mladší generace TV nesleduje a starší jí hodně často sleduje ze setrvačnosti (protože je to nejjednodušší na spálení volného času) a vyloženě se chce dívat pouze na pár pořadů.
Jaksi mi v dnešní době obecně uniká existence média, které ti říká v kolik a na co se máš dívat, samozřejmě někdo může být líný si vybrat a rád má vše na podnose, ale nevím proč by se to mělo cíleně podporovat.

JMaravelo

Příspěvek od JMaravelo »

Jan.Prokop píše: 02 pro 2024, 15:38

Koho to má kultivovat?
Jaksi mi v dnešní době obecně uniká existence média, které ti říká v kolik a na co se máš dívat.

Třeba těch 1,7 milionů obyvatel, kteří na to koukaj, reálný dosah cca 1:5 populace? To je mimochodem větší margin, než kolik má pirátská strana. Že tobě něco uniká není měřítko ničeho. Je až
zvláštní paradox, že na jednu stranu říkáš, že ti vadí, že televize si svým vysílacím časem určuje, kdy bude vysílat své pořady a to stavíš do pozice, že si něco diktuje a nějak obyvatele obírá o svobodnou vůli se rozhodnout jak a kdy chtějí trávit volný čas, ale zároveň se stavíš do pozice kdy jim diktuješ jak by ten volný čas trávit neměli a co by se nemělo podporovat.

Za mě to jsou z tvý strany hlavně ale kecy. Realita je prostá. Ty nejsi konzument ČT a nemáš jiný argument než tohle. "Nejsem konzument a nechci za to platit". Ten argument je fér. Je to slabý argument, protože já třeba nejezdim 99% vlaky mezi horní dolní a taky za to nechci platit, ale je to služba, kterou stát prostě nabízí, ale je to tedy argument. Zbytek

Jan.Prokop
Člen KS Středočeský kraj

JMaravelo píše: 02 pro 2024, 16:39

Třeba těch 1,7 milionů obyvatel, kteří na to koukaj, reálný dosah cca 1:5 populace? To je mimochodem větší margin, než kolik má pirátská strana. Že tobě něco uniká není měřítko ničeho. Je až
zvláštní paradox, že na jednu stranu říkáš, že ti vadí, že televize si svým vysílacím časem určuje, kdy bude vysílat své pořady a to stavíš do pozice, že si něco diktuje a nějak obyvatele obírá o svobodnou vůli se rozhodnout jak a kdy chtějí trávit volný čas, ale zároveň se stavíš do pozice kdy jim diktuješ jak by ten volný čas trávit neměli a co by se nemělo podporovat.

Za mě to jsou z tvý strany hlavně ale kecy. Realita je prostá. Ty nejsi konzument ČT a nemáš jiný argument než tohle. "Nejsem konzument a nechci za to platit". Ten argument je fér. Je to slabý argument, protože já třeba nejezdim 99% vlaky mezi horní dolní a taky za to nechci platit, ale je to služba, kterou stát prostě nabízí, ale je to tedy argument. Zbytek

Já se nikomui nic nesnažím diktovat, tupě zírat do bedny je každýho věc, chtějí to, tak ať si to zaplatí, naopak se oni snaží diktovat mě, že si musím koupit jejich službu, kterou nevyužívám, místo služby kterou využívám

Nejsem konzument nejen ČT, ale televize jako média, ČT rozrostla v brutální moloch, kde ze 3 programů (které by na veřejnoprávní funkci bohatě stačily) jich vytvořila 6 a teď když zjistila, že jí ujíždí vlak, protože prostě lineární tv je zastaralá a mladší generace jí přestává sledovat, tak snaží protlačit to, aby koncesionářské poplatky platili i ti, co tv nevlastní. Přitom mohla jet krásne přes stávající poplatky, na internet dát komplet archiv za nějaký paywall, kde by platil člověk standarní předplatné ala netflix, ale to by tam nesměli být zakopaní v době před 20 lety.

JMaravelo

Příspěvek od JMaravelo »

Jan.Prokop píše: 02 pro 2024, 23:13

...naopak se oni snaží diktovat mě, že si musím koupit jejich službu, kterou nevyužívám, místo služby kterou využívám

:fet: no vida, že to jde...

Jan.Prokop
Člen KS Středočeský kraj

Piráti nepodpoří zvýšení televizních poplatků. Žádají kontrolu NKÚ
https://www.lupa.cz/aktuality/pirati-ne ... trolu-nku/

Robert.Magni
Příznivec Pirátů – Plzeňský kraj
Profese: vrátný
Dal poděkování: 12996 poděkování
Dostal poděkování: 2900 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Robert.Magni »

:D už jsem se divil, že jsou potichu :D
https://mobilmania.zive.cz/clanky/svaz- ... .seznam.cz

Robert Magni
zabzicek@gmail.com
799796575
Nelíbí se vám moje názory ? Tak vypadněte na bar !
Roger Waters, Praha 2023

JMaravelo

Příspěvek od JMaravelo »

Jan.Prokop píše: 10 pro 2024, 09:26

Piráti nepodpoří zvýšení televizních poplatků. Žádají kontrolu NKÚ
https://www.lupa.cz/aktuality/pirati-ne ... trolu-nku/

Mohl by se tedy vyjádřit někdo z Pirátů, jaký je jejich aktuální postoj a program ke koncesionářským poplatkům? https://x.com/KlaraKocmanova/status/1866429756536721915
Jako původní jasný postoj Pirátů byl "zrušíme koncesionářské poplatky" a nyní je "zvýšíme koncesionářské poplatky"? Asi mi tu něco uniká. Samozřejmě chápu, že kdyby ČT měla být placená z daní, takže by teď asi dostala i tak větší koláč, ale tohle je postoj, který přeci podporuje koncesionářské poplatky.

Také by mě zajímalo, kde je hranice a kontrola, že už se koncesionářské poplatky zvyšovat nemají. Pokud se ČT rozhodne vytvořit dalších 12 kanálů, mají to občané platit? Skutečně potřebujeme 5 nebo 6 kanálů České Televize? Proč má mít ČT oddělené komerčně neúspěšné kanály pro Sport a Kulturu? Proč je potřeba, aby ČT24 opakovala zpravodajství celý den? Proč na ČT2 běží neustále naprostá vata, dokumenty o hitlerovi nebo nějaké křesťanské vysílání? Proč ČT1 vysílá neustále reprízy starých pořadů. To jsou čistě řečnické otázky, protože pokud chce ČT zvyšovat poplatky, mělo by se prvně dohlédnout na efektivitu jejího hospodaření. Podle mě. A proto by mě zajímal názor pirátů.

Nejen na to, jestli zvyšovat konc. poplatky, ale proč by měly vůbec existovat a být placeny přímo nebo jakou má česká televize plnit funkci a v jakém rozsahu.
Názory nepirátů mi nezajímají. Mám twitter, všechny už jsem je četl.

Odpovědět

Zpět na „Připravované předpisy“