Bulvárnost stardance nebo že se někdo chodil po tanečních vožrat nebo k čemu slouží taneční s jádrem tématu nesouvisí a není to ani smyslem toho příspěvku. Pokud někdo není schopný odlišit bulvárnost StarDance a Superstar a přijde mu to srovnatelné, fajn, mně to srovnatelné nepřijde. Nikdo nemůže předpokládat, že se všechny programy budou líbit všem. Rockové koncerty se nelíbí skoro nikomu, nikdo na ně nekouká. U StarDance je ta sledovanost 1,7 milionu a 40+% vytíženost populace ve vysílacím čase v ČR. Z mého pohledu jde o jednu z posledních kultivovaných a slušných zábav v ČR, ale budu rád, když nabídnete jiné, které mají podpobnou diváckou penetraci.
Tak jako tak klidně ať StarDance neexistuje, pokud myslíte, že existuje lepší kultivovaný populární pořad nebo koncept pro společnost. Ať to klidně nahradí. Pointu mého příspěvku to nijak nemění.
Pana Magniho asi nemá smysl řešit. Věnujme se argumentům a věcné inteligentní diskuzi.
JMaravelo píše: ↑02 pro 2024, 11:13Super, téma, do kterého zas můžu kecat.
Za mě bych asi začal tím, jak by vypadal český informační a kulturní prostor bez instituce, jako je Česká televize. V tuto chvíli je ČT jediná televize, která se zabývá třeba kulturou a to kulturou, která má stejný základ slova jako slovo "kultivovat". Pokud bychom to nechali na Nova nebo Prima, tak vcelku se 100% jistotou mohu říci, že vysílací čas bude optimalizovaný na to, co si žádá majorita a to bude nenáročná zábava, typu "Superstar", "Československo má talent", "Bachelor" apod. Česká televize je pokud vím jediná instituce, která je schopná zvát do divadla, zvát k tanci, předávat informace o etiketě a slušném chování. Možná je to tu pro řadu z vás, jako "progresivismus za každou cenu" přežitý koncept, ale pro mě je tohle pořád velmi důležitou součástí občanského růstu. Chápu, že někomu StarDance nevoní (sám na něj nekoukám), ale řekl bych, že zrovna tento pořad velmi dobře ukazuje, že společnost nemusí být jen sprostý bulvár, ale že prostředí může být i kultivované a lidi se k sobě mohou chovat hezky a bavit se jinak, než nekonečná párty s celebritama a koktejlama.
To samé je zpravodajství. Má tu někdo pocit, že zpravodajství TV Nova nebo CNN Prima News je kvalitní zpravodajství, ze kterého chceme, aby vycházela česká společnost. Že třeba pokud tu necháme jen tyto dva druhy zpráv, že česká společnost pokvete a dokonce třeba, že se přiblížíme západu? Já tady totiž vidím přesně opačný důsledek toho, pokud najednou ČT zmizí a nechá se vše na komerčních stanicích - naprostý rozklad veřejné společnosti, která v tu chvíli bude odkázána na komerční zpravodajství, které řeší finanční problémy a je/bude nutné ho platit z peněz lobbistů s vlastními zájmy a vedle toho dezinformační scéna, se kterou nikdo lidi nebude učit pracovat a vysvětlovat jim, jak funguje - protože to opravdu není zájem komerční televize.
Naopak je velmi pravděpodobné, že veřejný prostor opanuje ten, kdo si ho bude chtít platit. Nebude tedy patřit veřejnosti, ale zájmovým skupinám a mezi zájmové skupiny patří i informační válka.
Za mě debata o "existenci a neexistenci" ČT je tedy úplně mimo.
Smysluplná debata je o jejím rozsahu. Dokáže si česká televize počtem impresí a sledovaností obhájit svojí kvalitní práci na internetu? No zjevně ano, pokud za to sbírá ceny, ale klidně se podívejme na čísla. Tady bych vůbec důvod nerozporoval. Klidně to ale rozdělme, pokud někoho pohoršuje název "televize" u internetové služby v roce 2024 a říkejme tomu "Český Stream" a vybírejme poplatky na něj.
Má existovat 6 nebo kolik kanálů České televize? Tohle je podle mě jediná oprávněná diskuze. Využívá Česká Televize dostatečně platformu těchto kanálů? Pokud na ČT2 neustále běží dokumenty o hitlerovi a reprízy? Pokud na ČT24 dokola melou prázdnou slámu o jednom tématu 2 týdny v půlhodinových rozestupech? Pokud ČT1 neustále opakuje stále stejné pořady? No za mě to vypadá, že ty kanály efektivně využívat ČT nedokáže a je tam celá řada vyplňujících segmentů. ČT Sport a ČT Art svojí existenci o to hůře obhájí.
Co se pirátského postoje týče, tak absolutně nechápu. Původní pozice měla být "zrušme koncesionářské poplatky, plaťme ČT z daní". Daně zahrnují všechny občany. I ty, co nemají ani internet, ani televizi. Slouží ČT všem, bez ohledu na to, jestli mají internet a televizi? Za mě totiž ano. Zajišťuje totiž informační bezpečnost země. Navíc má mít edukační a kulturní roli - jestli tyto role plní, otázka. Ale i když nebudu mít televizi, benefituji z toho, že se mi tu sousedi nekrmí ruskou propagandou a dostávají relevantní informace, které zvládají rozporovat lobbistické narativy.