Vaclav.Zidek píše: ↑12 lis 2024, 13:37Ale podle tehle definice jsou komouši i ODS ... rozhodně jejich ideály nesouzní s většinou lidi, vlastně asi tak jen s 15 % lidu. Podívejme se třeba na rušení superhrubé mzdy - komu přinesla více peněz. Platovému mediánu nebo těm výrazně nad ním? A přitom většina lidu je platově medián a níže. A že bude chybět v rozpočtu, se zase odrazí hlavně v tom pro tu většinu, ta horní menšina si ty chybějící služby snadno zaplatí.
Jo, souhlasím s tím, že to fakt není dobrá definice komoušů. Mám za to, že to takhle Lipavský myslel, ale je to jen atribut, nikoli definice. Taky se tu za takovou definici nestavím, spíš se snažím vysvětlit, co tím někdo myslel, což už tu právě bylo vysvětleno. Ale chápu, rychle to zapadá.
Pak těch 15 % - s tim asi souhlasim. Takovej potenciál mají i jiný strany, třeba my. Se zrušením superhrubý mzdy jsem nesouhlasil a medián neznamená, že většina lidí má méně - to platí u průměrné mzdy, která je hnána výše díky velmi vysokým mzdám malé elity. Medián je střed, tedy právě půlka lidí má více a právě půlka méně.
Martin.Kucera píše: ↑12 lis 2024, 13:38Prosím aspoň tři příklady toho, jak členové zneužívali práva kontrolovat své vrcholné politiky.
Ty historický případy se v záplavě věcí tady na fóru fakt špatně dohledávají a zrovna u tebe mám upřímně řečeno strach říct cokoli byť jen trochu nepřesnýho, protože se pak po lidech vozíš klidně jen na špatnym slovíčku, aniž bys reagoval na zbytek. V tomto vlákně jsi to udělal už několikrát. Jakej má pak smysl diskutovat? Navrhuju ti, aby sis udělal takový menší mentální cvíčení: zkusils někdy hájit a argumentovat za něco, co vůbec nezastáváš? Jo, je to těžký. Když ale o to budeš upřímně usilovat, pomůže ti to pochopit argumenty protistrany a jejich motivace. Což mi připadá, že ti do teď uniká. Možná bys sám mohl zapátrat v paměti (nebo na fóru), jestli najdeš nějaký případy, kdy tu byla několika set stránková odvolávací bramboračka (s lehkou nadsázkou prosimtě!), která přesně takový členy, jako jsem já, nebetyčně sere, i když o mě vůbec nejde.