Zdenek.Kops píše: ↑12 lis 2024, 00:18Vaclav.Zidek píše: ↑11 lis 2024, 13:15A Čina taky efektivně zavádí nové věci ... tak asi to je nový cíl, autoritářství, protože když si lídr vzpomene musí být možnost mu vyhovět.
Ne. Nový cíl je prostě jen více zastupitelské demokracie na úkor přímé demokracie. A cíl je taky vyšší kvórum, aby byla širší shoda. To mi přijde dost zásadně demokratický a neautoritářský.
No podívejme se na to jinak.
Dlouhodobě jsem chodil k volbám a volil strany - vždy vše super před vobami a po volbách zase 4 roky mizérie (SQUAD 96 má k tomu pěknou pesničku).
Byl jsem nadšen ze strany, která reálně chce kontrolovat politiky a to i vlastní (možná hlavně ty, přeci tak by to mělo být). A to mne přivedlo do strany. Věnoval jsem čas, abych tuhle stranu podpořil v její práci. Politik je zvolený s nějakým programem a za nějakou stranu / hnutí / sdružení. Volič i subjekt, za který byl zvolený má mít možnost kontrolovat jeho chování (to říkám jako ex krajský politik, co 4 roky v tom režimu reálně byl a neměl s kontrolou problém).
Teď se CF vzdalo této možnosti (výrazně omezilo) a RV (díky novému způsobu sestavení) bude moci kontrolovat své vrcholové politiky o to méně, o co úspěšnější bude strana - což je úplně proti principu kontroly odspodu.
Tedy váhám s odchodem i kvůli tomu že z myšlenek:
"Chceš být kontrolován, nebo mít kontrolu?"
"Chceš politiky volit, nebo i odvolávat?"
"Chceš odevzdat svůj hlas, nebo mít slovo i po volbách?"
se stalo úplně obecné
"Chceme klid na práci".
"Přímá demokracie zdržuje"
EDIT: škoda, že reformátoři nehledali kompromis - třeba to jak je volené RV, mohlo počkat klidně do února