Jako každá jiná česká strana...

Diskuse s veřejností a místo pro její podněty a připomínky

Moderátor: Komise předsedajících

Pravidla fóra
Odpovědět
Vaclav.Zidek
Komunální zastupitel/ka
Profese: OSVČ
Dal poděkování: 509 poděkování
Dostal poděkování: 1025 poděkování

Re: Jako každá jiná česká strana...

Příspěvek od Vaclav.Zidek »

Zdenek.Kops píše: 12 lis 2024, 00:18
Vaclav.Zidek píše: 11 lis 2024, 13:15

A Čina taky efektivně zavádí nové věci ... tak asi to je nový cíl, autoritářství, protože když si lídr vzpomene musí být možnost mu vyhovět.

Ne. Nový cíl je prostě jen více zastupitelské demokracie na úkor přímé demokracie. A cíl je taky vyšší kvórum, aby byla širší shoda. To mi přijde dost zásadně demokratický a neautoritářský.

No podívejme se na to jinak.

Dlouhodobě jsem chodil k volbám a volil strany - vždy vše super před vobami a po volbách zase 4 roky mizérie (SQUAD 96 má k tomu pěknou pesničku).

Byl jsem nadšen ze strany, která reálně chce kontrolovat politiky a to i vlastní (možná hlavně ty, přeci tak by to mělo být). A to mne přivedlo do strany. Věnoval jsem čas, abych tuhle stranu podpořil v její práci. Politik je zvolený s nějakým programem a za nějakou stranu / hnutí / sdružení. Volič i subjekt, za který byl zvolený má mít možnost kontrolovat jeho chování (to říkám jako ex krajský politik, co 4 roky v tom režimu reálně byl a neměl s kontrolou problém).

Teď se CF vzdalo této možnosti (výrazně omezilo) a RV (díky novému způsobu sestavení) bude moci kontrolovat své vrcholové politiky o to méně, o co úspěšnější bude strana - což je úplně proti principu kontroly odspodu.

Tedy váhám s odchodem i kvůli tomu že z myšlenek:
"Chceš být kontrolován, nebo mít kontrolu?"
"Chceš politiky volit, nebo i odvolávat?"
"Chceš odevzdat svůj hlas, nebo mít slovo i po volbách?"

se stalo úplně obecné

"Chceme klid na práci".
"Přímá demokracie zdržuje"

EDIT: škoda, že reformátoři nehledali kompromis - třeba to jak je volené RV, mohlo počkat klidně do února

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Zidek za příspěvky (celkem 9):
LenaGW, Marek.Necada, Robert.Magni, Lukas.Novy, Petr.Vileta, Rostislav.Reha, anon1925, Martina, David.Witosz

Václav Židek, exradní Libereckého kraje pro životní prostředí a zemědělství

Zdenek.Kops
Člen KS Karlovarský kraj
Profese: Ajťák
Dal poděkování: 121 poděkování
Dostal poděkování: 46 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek.Kops »

wittgenstein píše: 12 lis 2024, 13:08

Jasně.. vyházet komouše, i když tu žádný nejsou... a když vyházíte (nebo odejdou) ti, co považujete za ty "komouše", tak se můžete přejmenovat na ODS-light a pak být jen jako jejich "sparring" partner...

Těmi komouši byli přece myšleni lidi, kteří mají

JMaravelo píše: 12 lis 2024, 11:20

Ideály nadřazený potřebám lidu.

A to Vaše další kopání do pirátských politických elit, to mi nepřijde fér. Ono kopat je fakt snadný, ale mít tu odvahu a schopnosti něco měnit, to každý nemá. A když se bavíme o tom, jak chceme ideály prosazovat, žiju v tom, že především morálně, s vnitřní kontrolou (např. korupce), atd. Neřekl bych, že se na tomhle něco mění.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Zdenek.Kops za příspěvky (celkem 2):
Jaroslav.Toman, jirifiedler3
Zdenek.Kops
Člen KS Karlovarský kraj
Profese: Ajťák
Dal poděkování: 121 poděkování
Dostal poděkování: 46 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek.Kops »

Vaclav.Zidek píše: 12 lis 2024, 13:18

Teď se CF vzdalo této možnosti (výrazně omezilo) a RV (díky novému způsobu sestavení) bude moci kontrolovat své vrcholové politiky o to méně, o co úspěšnější bude strana - což je úplně proti principu kontroly odspodu.

CF se té možnosti nevzdalo. Je to teď těžší, protože členové toho práva zneužívali. Tak se CF rozhodlo to změnit, protože se kvůli zneužívačům nedá hnout z místa. Kontrola od spodu je super věc, jen to moc nefunguje když se to přehání. Přirovnám to - brzdy jsou v autě taky super věc, ale auto je úplně k ničemu, když jsou brzdy neustále aktivní. Protože se prostě nerozjede. Máte pak před domem krásný těžítko, co akorát žere prachy.

Jó, taky mam trochu strach, co se stane, když omezíme působnost brzd, aby se auto mohlo někdy i rozjet. Na druhou stranu, ono není moc co ztratit. Je fajn to aspoň zkusit a případně to postupně dál upravovat, aby to dávalo smysl. Pirátských myšlenek jsme se přece nevzdali.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Zdenek.Kops za příspěvek:
jirifiedler3
Vaclav.Zidek
Komunální zastupitel/ka

Zdenek.Kops píše: 12 lis 2024, 13:25
wittgenstein píše: 12 lis 2024, 13:08

Jasně.. vyházet komouše, i když tu žádný nejsou... a když vyházíte (nebo odejdou) ti, co považujete za ty "komouše", tak se můžete přejmenovat na ODS-light a pak být jen jako jejich "sparring" partner...

A to Vaše další kopání do pirátských politických elit, to mi nepřijde fér. Ono kopat je fakt snadný, ale mít tu odvahu a schopnosti něco měnit, to každý nemá. A když se bavíme o tom, jak chceme ideály prosazovat, žiju v tom, že především morálně, s vnitřní kontrolou (např. korupce), atd. Neřekl bych, že se na tomhle něco mění.

Ale podle tehle definice jsou komouši i ODS ... rozhodně jejich ideály nesouzní s většinou lidi, vlastně asi tak jen s 15 % lidu. Podívejme se třeba na rušení superhrubé mzdy - komu přinesla více peněz. Platovému mediánu nebo těm výrazně nad ním? A přitom většina lidu je platově medián a níže. A že bude chybět v rozpočtu, se zase odrazí hlavně v tom pro tu většinu, ta horní menšina si ty chybějící služby snadno zaplatí.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Zidek za příspěvky (celkem 2):
jirifiedler3, Martina

Martin.Kucera
Člen KS Moravskoslezský kraj
Profese: nakladatel
Dal poděkování: 565 poděkování
Dostal poděkování: 12763 poděkování

Příspěvek od Martin.Kucera »

Zdenek.Kops píše: 12 lis 2024, 13:35

CF se té možnosti nevzdalo. Je to teď těžší, protože členové toho práva zneužívali. Tak se CF rozhodlo to změnit, protože se kvůli zneužívačům nedá hnout z místa.

Prosím aspoň tři příklady toho, jak členové zneužívali práva kontrolovat své vrcholné politiky.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Kucera za příspěvky (celkem 3):
Petr.Vileta, Martina, David.Witosz

Jak jednoduchý by byl svět, kdybychom četli a dělali věci hned správně. :) -- Lucie Spáčilová

Vaclav.Zidek
Komunální zastupitel/ka

Zdenek.Kops píše: 12 lis 2024, 13:35

CF se té možnosti nevzdalo. Je to teď těžší, protože členové toho práva zneužívali. Tak se CF rozhodlo to změnit, protože se kvůli zneužívačům nedá hnout z místa. Kontrola od spodu je super věc, jen to moc nefunguje když se to přehání. Přirovnám to - brzdy jsou v autě taky super věc, ale auto je úplně k ničemu, když jsou brzdy neustále aktivní. Protože se prostě nerozjede. Máte pak před domem krásný těžítko, co akorát žere prachy.

Jó, taky mam trochu strach, co se stane, když omezíme působnost brzd, aby se auto mohlo někdy i rozjet. Na druhou stranu, ono není moc co ztratit. Je fajn to aspoň zkusit a případně to postupně dál upravovat, aby to dávalo smysl. Pirátských myšlenek jsme se přece nevzdali.

Vždyť píšu výrazně omezilo - ale až tak moc, že to je neuplatnitelné.
Já pod tou kontrolou 4 roky žil a pracoval - žádné omezení jsem necítil, proč ne? Protože jsem se držel programu schváleným fórem a předpisů strany. Pokud se toho někdo nedrží, tak ho pak samožejmě zdržuje řešení těch prohřešků.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Zidek za příspěvek:
Martina

Mikulas.Ferjencik
Profese: Asistent předsedy poslaneckého klubu
Dal poděkování: 3352 poděkování
Dostal poděkování: 6235 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikulas.Ferjencik »

Vaclav.Zidek píše: 11 lis 2024, 13:15

A Čina taky efektivně zavádí nové věci ... tak asi to je nový cíl, autoritářství, protože když si lídr vzpomene musí být možnost mu vyhovět.

Ne. Nový cíl je prostě jen více zastupitelské demokracie na úkor přímé demokracie. A cíl je taky vyšší kvórum, aby byla širší shoda. To mi přijde dost zásadně demokratický a neautoritářský.

Dlouhodobě jsem chodil k volbám a volil strany - vždy vše super před vobami a po volbách zase 4 roky mizérie (SQUAD 96 má k tomu pěknou pesničku).

Byl jsem nadšen ze strany, která reálně chce kontrolovat politiky a to i vlastní (možná hlavně ty, přeci tak by to mělo být). A to mne přivedlo do strany. Věnoval jsem čas, abych tuhle stranu podpořil v její práci. Politik je zvolený s nějakým programem a za nějakou stranu / hnutí / sdružení. Volič i subjekt, za který byl zvolený má mít možnost kontrolovat jeho chování (to říkám jako ex krajský politik, co 4 roky v tom režimu reálně byl a neměl s kontrolou problém).

se stalo úplně obecné

"Chceme klid na práci".

EDIT: škoda, že reformátoři nehledali kompromis - třeba to jak je volené RV, mohlo počkat klidně do února

Vašku, ty jsi čtyři roky seděl v koalici s trestně stíhaným a následně i obžalovaným Půtou a bral za to prachy a teď tady vykládáš o kontrole politiků. Jak jsi kontroloval jak si Půta z veřejných peněz platí vlastní PR?

Naopak, zvýšení kvóra i hranice pro podněty umožňuje soustředit se na to podstatné, to je i demokratičtější. Mně baví jak "praví Piráti" horují za přímou demokracii, ale když se europoslankyně na přímou demokracii vykašle a vstoupí kam chce ona, aby měla výbor navíc, tak strana najednou rozhodovat nemůže. Přitom zásadní věc ohledně pohledu na Piráty...

Tito uživatelé poděkovali autorovi Mikulas.Ferjencik za příspěvky (celkem 2):
Jaroslav.Toman, JMaravelo

Člen s omezenými právy v důsledku neoprávněné realizace volebních výdajů

JMaravelo
Dal poděkování: 49 poděkování
Dostal poděkování: 91 poděkování

Příspěvek od JMaravelo »

A když se bavíme o tom, jak chceme ideály prosazovat, žiju v tom, že především morálně, s vnitřní kontrolou (např. korupce), atd.

Pardon, to jsme se nepochopili. Ideály bylo myšleno ve smyslu ideologie, nikoliv ve smyslu ideály jako jednotlivé základní ideály jako třeba morálka. Ideologie ve smyslu "celý svět má být podle nás a našeho vidění, co je správné"

Vaclav.Zidek
Komunální zastupitel/ka

Mikulas.Ferjencik píše: 12 lis 2024, 13:46

se stalo úplně obecné

"Chceme klid na práci".

Vašku, ty jsi čtyři roky seděl v koalici s trestně stíhaným a následně i obžalovaným Půtou a bral za to prachy a teď tady vykládáš o kontrole politiků. Jak jsi kontroloval jak si Půta z veřejných peněz platí vlastní PR?

Naopak, zvýšení kvóra i hranice pro podněty umožňuje soustředit se na to podstatné, to je i demokratičtější. Mně baví jak "praví Piráti" horují za přímou demokracii, ale když se europoslankyně na přímou demokracii vykašle a vstoupí kam chce ona, aby měla výbor navíc, tak strana najednou rozhodovat nemůže. Přitom zásadní věc ohledně pohledu na Piráty...

Miki, mně to sezení tam schválilo KF, kdyby neschválilo, tak tam nejsem.

Psal jsem o kontrole vlastních politiků, ty jsi přeci kdykoliv mohl dát podnět k ukončení taková koalice ... neudělal jsi to. Tak co teď po mně chceš za odpověď? Možná připomenu, že jsem v roce 2020 měl hovor od @Zdenek.Hrib s nabídkou, že nám pomůže tu koalici s SLK a Martinem Půtou domluvit. Tak se možná zeptej i nového předsedy, proč nám takovou koalici doporučoval. BTW Martin Půta není stále ani po 9 letech odsouzený (je to tedy tak jasný případ? presumpce neviny?), KF ani CF nezahájilo proces pro skončení koalice. Liberecký kraj platí propagaci, to je fakt, jako každý kraj, nejvíce dostáva prostor statutár - jak jinak. Přesto, kdykoliv jsem měl já nebo Zbyněk téma pro vystoupení, tak jsem dostal prostor.

Ale vlastně díky za tenhle koment, protože to alespoň ukazuje, že ta dosavadní kontrola nebyla až tak silná, jak píšou reformátoři a teď už nebude skoro žádná (velmi obtížně uplatnitelná).

Tito uživatelé poděkovali autorovi Vaclav.Zidek za příspěvky (celkem 3):
Lukas.Novy, Rostislav.Reha, Martina

wittgenstein
Návštěvník – nepatří k Pirátům
Profese: existuje
Dal poděkování: 43 poděkování
Dostal poděkování: 146 poděkování

Příspěvek od wittgenstein »

Tak to by si, ale mohl říct skoro o každé straně, že je komoušská. Klidně i ODS nebo STAN nebo aktuální i budoucí Piráti... To si někdo plete pojmy a dojmy...

Ona hlavně ta vnitřní kontrola nefunguje, proto věci musí být transparentní přehledný a mít správné mechanismy. Kopat do (pirátských) politických elit mi přijde fér.

Tito uživatelé poděkovali autorovi wittgenstein za příspěvek:
Martina

Nakonec Vám budou vládnout ti nejméně schopní, protože si to zasloužíte.

Odpovědět

Zpět na „Veřejná diskuse“