Vážení členové a představitelé České pirátské strany,
touto zprávou oznamuji své rozhodnutí ukončit členství v České pirátské straně s okamžitou platností. Rozhodl jsem se tak po zralé úvaze a zklamání z aktuálního směřování, které dle mého názoru již zásadně odbočilo od původních hodnot a principů, na kterých byla strana vystavěna.
Když jsem do strany vstupoval, věřil jsem v prosazování otevřenosti, tolerance, skutečně demokratické diskuse a principu rovnosti bez ohledu na názory, osobní identitu nebo hodnotový rámec. Dnes však vidím, že se tyto ideály postupně vytrácejí a jsou nahrazovány jednáním, které upřednostňuje úzký hodnotový okruh, jenž nerespektuje diverzitu názorů a příliš často potlačuje kritické hlasy. Kromě toho je zde dáván prostor provokatérům a chciválkům typu vrchní svazák Doležal, se kterými již nadále nechci být spojován, případně programovým tématům, která nehodlám obhajovat.
Dalším důvodem je existence svazáckých a jiných kodexů, která z členství v Pirátské straně vytvořila nepříjemný prostor, přesný opak toho, s jakým účelem vznikly.
S ohledem na tyto skutečnosti a na svoje psychické zdraví už nemohu svým jménem podporovat současný směr strany a nechci nadále přispívat k tomu, co vnímám jako úpadek a ztrátu původního étosu České pirátské strany. Proto se touto cestou s klidným svědomím loučím s pozicí člena strany. Dalším důvodem je, že se stejně jedná o mém vyloučení, k tomu by bylo nabídnuto "smírné řešení", když opustím stranu dobrovolně - o tomto si myslím svoje (sedí zde přirovnání k náckům, kteří vám dají na výběr ať se do hlavy střelíte sám, než vás postaví ke zdí), nicméně chci mít konečně klid od drobnohledu "dětí ze školky".
Přeji vám všem, abyste v budoucnu nalezli cestu, která bude lépe reflektovat původní pirátské hodnoty a skutečnou otevřenost vůči diverzitě názorů.
S pozdravem,
Ondřej Kotas