Nominace Zdeňka Hřiba na předsedu Pirátské strany

Do tohoto fóra se přesouvají uzamčené a zpracované členské podněty.

Moderátor: Předsedající

Zamčeno

Nominace Zdeňka Hřiba na předsedu pirátské strany

Pro

263
58%

Proti

163
36%

Zdržuji se

27
6%

Celkem hlasujících: 453 - Celkem hlasů: 453

Zdenek.Hrib
Republikové předsednictvo
Profese: konzultant
Dal poděkování: 904 poděkování
Dostal poděkování: 3110 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nominace Zdeňka Hřiba na předsedu Pirátské strany

Příspěvek od Zdenek.Hrib »

Tak fajn. Hledáme nyní “interim manažera”, který za pár měsíců připraví stranu na volby do PSP v příštím roce. Dostal jsem mnoho zpráv, že mám tu rukavici zvednout. A taky mnoho dotazů, jestli ji zvednu. Mimo jiné i před týdnem na krajské schůzi v Praze. Přemýšlel jsem o tom a finálně mě k rozhodnutí přesvěčilo i několik událostí posledních dní. Ale je nutné si nejprve říct pár věcí úplně naplacato.

Základní problém, který máme, totiž není volba nového předsednictva. Je potřeba mnohem hlubších změn. Kdybych teď akceptoval nominaci jen tak, tak tím zároveň řeknu, že scénář je dobře a měnit se nemusí, špatní byli herci, Ivan a další byli prostě neschopní a stačí teď zvolit lidi lepší a všechno bude zase fajn. Jenomže nebude, protože problém není v hercích ale právě v tom scénáři. My totiž nutně musíme změnit ten scénář a přestat řešit sami sebe a začít konečně řešit problémy našich voličů.

Chci nás “vycentrovat”, tak aby Piráti byli hlavní politickou silou na liberálním středu, abychom získali opět schopnost zaujmout tento centrální proud voličů a abychom prosazovali politiku opřenou o expertízu a data. Naše země má totiž vážné problémy. Ten “nerůst”, který používají altright pseudoekonomové jako strašáka před zveličeným woke hnutí, tady už totiž dávno máme. Naše země dlouhodobě stagnuje a předehnali nás už i Poláci. Dosavadní kurz naší země, nastavený v 90tých letech, nás totiž zavedl na mělčinu. Musíme přestat přemýšlet jen o tom, jak ten koláč přerozdělit jinak, a zabývat se hlavně tím, jak upéct koláč větší. A k tomu potřebujeme férovou tržní ekonomiku. Tedy svobodnou tržní ekonomiku, kterou nesvazují byrokratické překážky a nesmyslné regulace. A zároveň tržní ekonomiku, v níž platí férová pravidla pro všechny a nekřiví ji bezdůvodné dotace, daňové výjimky a privilegia pro vyvolené. Protože férová tržní ekonomika dává co nejvíce lidem příležitost uspět, usiluje o odstraňování příčin nerovností, hledá rozumnou míru sociální solidarity a je dlouhodobě udržitelná.

I z průzkumů vyplývá, že voliči od nás chtějí kompetence, tzn. že tomu rozumíme. A ty kompetence se dnes prostě velmi silně pojí s ekonomikou, která má až "neférově" silnou pozici oproti ostatním oblastem. Zároveň je zjevné jak v tom ostatní politické strany plavou. Diskuze “ekonomických expertů” běžných politických stran poslední dobou nabírají až tragikomický nádech. A nespokojenost s ekonomickým řízením země vlastně projevuje dnes úplně každý (tj. zleva i zprava, konzervativci i liberálové, voliči koalice i opozice). Nelze to nevidět. Naše politická konkurence totiž umí rozpočtovat jen ve svůj prospěch nebo účetními triky přesypávat peníze z jedné kolonky do druhé, čímž však žádná nová hodnota nevznikne. Naše ekonomika i veřejná správa potřebují ale řadu modernizačních reforem, které ostatní strany blokují. Občas mi přijde, že žijeme v nějaké záměrné parodii na veřejnou správu a úvahy některých politiků jiných stran o ekonomice by šlo shrnout starou anekdotou: “Byla to velmi chudá vesnice. Živili se tím, že se okrádali navzájem.My musíme posouvat Česko ke znalostní ekonomice, ve které podnikatelé budou konkurovat kvalitou a vyšší přidanou hodnotou.

Naší prioritou tedy musí být skutečné potřeby obyvatel a to zejména v ekonomické oblasti:

• Zvýšení kvality a dostupnosti vzdělávání od mateřských po vysoké školy, aby umožnilo všem rozvinout svůj talent a osobní naplnění.

• Rozhýbání trhu práce (flexicurity, podpora školek a zkrácených úvazků) a zapojení každé ruky a nohy na trhu práce

• Přívětivější podmínky pro podnikání a investování (podpora inovací, start-upů, drobných střadatelů na kapitálových trzích a výstavby jak bytů tak i dopravních/energetických/komunikačních sítí)

• Zjednodušení byrokracie a struktury státu i samospráv směrem k občanům a firmám i směrem dovnitř - volení zastupitelé mají mít pravomoci prosazovat změny a nést odpovědnost.

• Rozpočtování musí být postaveno na strategických prioritách a zohledňovat víceletou návratnost pro občany a veřejné rozpočty namísto tupého účetního pohledu. No a taky musí začít být vyhodnocováno a dobře plánováno. Bez zpětné vazby se nijak nezlepšíme.

• Veřejná správa musí přilákat kvalifikované experty a nabízet jim platy, které se aspoň blíží soukromému sektoru - totéž se týká učitelů, zdravotníků, sociálních pracovníků a dalších zaměstnanců ve veřejných službách.

• Podporu aktivního členství v EU a NATO, podporu Ukrajiny ve válce s Ruskem a zachování právního státu vnímám jako samozřejmé hodnoty spojující všechny demokraty. Velkým ohrožením demokracie je vzestup konzervativně-nacionálního populismu a proti tomu musíme demokracii aktivně bránit.

K tomu abychom tuhle vizi pro naše voliče mohli realizovat, tak musíme být srozumitelní, důvěryhodní, nebát se odpovědnosti a musíme být schopní přilákat do našich řad renomované odborníky zvenčí. K tomu je naprosto nezbytná reforma našeho vnitřního fungování. Diskuze o ní se už vede v uzavřené části fóra a jste vítaní se zapojit. Buď budeme organizovaní, nebo budeme Orbánizováni!

S tímto tedy nominaci přijímám a kandiduji s touto reformou “Nové pirátské vlny” jako mým hlavním programem. Pokud mne zvolíte předsedou České pirátské strany, prosadím tyto reformy. Pokud je neprosadím, tak skončím. Pokud se totiž nejsme schopní změnit sami, tak nezkoušejme změnit svět okolo nás.

A ještě pár slov k tomu, co se jste se dočetli výše v tomto vlákně a ještě se toho nepochybně dočtete víc. Já vím, že moje kandidatura budí pestrou škálu emocí. Musíme si ale nalít čistého (nezdaněného) vína. Náš problém je, že se nám nedaří preference otočit ve volební výsledek. V eurovolbách selhala sázka na leadera, který nikomu nevadil a v krajských volbách selhala sázka na protikorupční rétoriku jako jedinné centrální sdělení. Tak já navrhuji, že bychom už neopakovali stejné chyby. Protože jak pravil Albert Einstein: „Definice šílenství je dělat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiné výsledky.

My prostě musíme teď udělat dobrou kampaň s programem zaměřeným na ekonomiku. To, že nikdo od Pirátů nejede v žádné korupční kauze, beru jako samozřejmost. Trochu zamrzí, že jsme v tomhle jediní a že to není hlavní tahák pro lidi k volbám, ale s tím se holt budeme muset smířit. Finančně na tom sice teď nejsme nejlépe, ale to je možná ku prospěchu věci. Pokud se k něčemu máme vracet, tak k době, kdy jsme vedli suverénně nejefektivnější kampaně v poměru prostředků na jeden získaný hlas. Protože dobrá kampaň nemusí stát bambiliony. Například naše nedávná pražská kampaň proti sexuálnímu obtěžování v MHD stála 65.000 Kč a přitom oslovila 20% obyvatel celé země. Přestože z reakcí na sociálních sítích a od hybridních novinářů byl dojem negativní, tak dle nezávislého průzkumu NMS dvě třetiny vnímalo tuto kampaň jako užitečnou.

My musíme mít tu odvahu skutečně v srdci a nejen na plakátech. Smiřme se s tím, že naše partaj nikdy nebude catch-all party, ale vždy budeme provokovat a vyzývat status quo. Nicméně my ve volbách nepotřebujeme získat 100% a dokonce ani 51%. Stačí dostat k volbám naše voliče.
Nebudu Vám slibovat zázraky. Ani statitisíce hlasů na počkání. Ale to co musíme udělat není raketové inženýrství, jen pečlivá, trpělivá a poctivá práce - navázat znovu vztah s našimi voliči, opětovat jejich důvěru a dokázat jim, že jsme pro ně ta nejvíce kompetentní možnost, kterou mají.

Olga.Richterova
Profese: expertka na sociální politiku/poslankyně
Dal poděkování: 471 poděkování
Dostal poděkování: 1622 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Olga.Richterova »

Jak píše Zdeněk v závěru své řeči: nenabízí lídra, který "nikomu nevadí". Přemýšlí o nutných změnách, které potřebujeme, pokud máme ještě někdy uspět. Staví se za Novou vlnu navrženou Jiřím Hlavenkou. Ani já nechci maďarskou a slovenskou cestu v naší politice. K zamezení ústavní většině extremistů jsou za mě potřeba právě úspěšní Piráti. Proto chci podpořit právě Zdeňka - nabízí ekonomickou vizi, která je srozumitelná a přitom inovativní, dokázal otočit trend kampaně v minulých komunálních volbách v Praze natolik, že je prvním náměstkem a realizuje náš program v oblasti dopravy. A v neposlední řadě: v médiích rozhodně nezapadne ani neudělá ostudu, jak prokazují tisíce jeho mediálních výstupů za poslední roky. To rozhodně neznamená, že by byl bezchybný. Ale jsou za ním jak jasné výsledky, tak nabízí směr, který mi dává smysl. Hlasuju pro!

Kontakt: nejlépe SMS či zpráva přes Signál nebo WhatsApp nebo Zulip. - Čtrnáctidenní osobní dopisy zde: www.olgarichterova.cz - Pirátská expertka na sociální a rodinnou politiku a trh práce.

Dalibor.Zahora
Člen KS Ústecký kraj
Profese: zakládající člen
Dal poděkování: 27618 poděkování
Dostal poděkování: 12995 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dalibor.Zahora »

A ted' asi začne teprve ta pravá zábava - Nové Holešovice, InterContinental, Penta a Wilsonovo nádraží.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Dalibor.Zahora za příspěvek:
Eva.Novakova

zakládající člen, více na profilu lide.pirati.cz, občas píšu na Deník Referendum, preferuji twitter @daliborzz před FB fb.com/dlbrz, najdete mě i na Mastodon witter.cz/@daliborzz
tel. 773 993 465, e-mail: dalibor.zahora(zav)pirati.cz

Jiri.Knotek
Krajské předsednictvo
Profese: Krajský zastupitel
Dal poděkování: 147 poděkování
Dostal poděkování: 342 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiri.Knotek »

Zdenek.Hrib píše: 10 říj 2024, 07:07

Děkuji za přijetí nominace. Vážím si toho, že do toho chceš jít. Souhlasím s tím, co jsi uvedl a líbí se mi smer, kterým chceš stranu vést.
Zároveň se rovnou zeptám na dle mého názoru poměrně důležitý dotaz. Jsme silní ve velkých městech. To všichni víme. Nicméně například v regionech, jako třeba náš Zlínský kraj, maji určité témata jinou důležitost, než třeba v Praze. Chci se te tedy zeptat. Jakým způsobem by měla strana oslovovat voliče prave v těchto regionech? Osobně bych de přikláněl již zmíněné ekonomice, jako základní téma pro příští volby, nicméně máš třeba ještě jiný pohled na věc.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Jiri.Knotek za příspěvky (celkem 4):
Milan.Zeleny, Martina, Petr.Vileta, Ayudh.Ray
Zdenek.Hrib
Kontaktovat uživatele:

Jiri.Knotek píše: 10 říj 2024, 07:39
Zdenek.Hrib píše: 10 říj 2024, 07:07

Děkuji za přijetí nominace. Vážím si toho, že do toho chceš jít. Souhlasím s tím, co jsi uvedl a líbí se mi smer, kterým chceš stranu vést.
Zároveň se rovnou zeptám na dle mého názoru poměrně důležitý dotaz. Jsme silní ve velkých městech. To všichni víme. Nicméně například v regionech, jako třeba náš Zlínský kraj, maji určité témata jinou důležitost, než třeba v Praze. Chci se te tedy zeptat. Jakým způsobem by měla strana oslovovat voliče prave v těchto regionech? Osobně bych de přikláněl již zmíněné ekonomice, jako základní téma pro příští volby, nicméně máš třeba ještě jiný pohled na věc.

Coby "vidlák ze Slavičína" si myslím, že mám rámcovou představu, co chtějí lidi v menších sídlech v mém rodném Zlínském kraji :-)
Chtějí zvýšení životní úrovně a dostupnost služeb (zdravotnictví, sociál, vzdělávání). Já bych tedy byl rád kdyby byla poptávka i po kvalitě těch služeb, ale prostě realita je taková, že se teď řeší hlavně jejich dostupnost a platy. Kumšt bude vysvětlit, že ta dostupnost služeb se dá udělat nejen tak, že budou ty veřejné služby u každé vrby, ale také se může zlepšit dopravní síť a ty služby tak díky tomu budou "blíž" (ve smyslu dojezdového času). Tou dopravní sítí se totiž zlepšuje i dostupnost pracovních příležitostí.

Jiných regionech k tomu přistupují ještě výrazněji další problémy typu exekuce, sociální problémy, nezaměstnanost - v tomhle si ale konkrétně Zlínský kraj vede poměrně dobře. Ve věkové skupině, kterou jsme historicky primárně oslovovali, pak samozřejmě rezonuje otázka bydlení.

Takže mimoměstské voliče bychom měli oslovit také ekonomickým programem a reálnou nabídkou rozvoje (VRT, silnice, sítě, bydlení, veřejné služby) namísto stavění miliardářských hnízd z dotací a nákupu státní sítě benzínek. A začít se musí u toho vzdělávání.

BTW Ten regionální rozvoj by se měl nastartovat tak, že vláda stanoví nějaké cíle a nastaví (finanční) motivaci krajů, jak se ty cíle mají splnit. A nižší úrovně veřejné správy pak exekuují tuto strategii. Takže pak všichni pracují se stejným cílem. Takhle fungují všechny země, které směřují nějakým smysluplným směrem za společným cílem. Tedy u nás to nyní takto nefunguje. U nás se prostě jen tupě přerozdělují peníze a proplácí náklady veřejné správy.

Dan.Lestina
Člen KS Jihočeský kraj
Profese: aspirující přírodovědec
Dal poděkování: 2502 poděkování
Dostal poděkování: 2447 poděkování

Příspěvek od Dan.Lestina »

Tyjo, já mám poslední dny fakt dejavu.
Už zase někdo přišel s "musíme se přestat zabývat sami sebou", aby si v tom samém příspěvku vzal jako svůj hlavní program reformu vnitřního fungování :) která se sestává z kosmetických změn, které je možná fajn řešit někdy v době míru, ale teď jsou úplně zbytečné, a podivných nápadů, které budou vyžadovat velmi rozsáhlou diskusi a zásadní úpravy, jestli se mají nějakým způsobem přijmout.
To už tady párkrát bylo, ne?

Programovou řeč nebudu rozebírat, nesouhlasím se vším, ale je vlastně oproti výše zmíněnému dobrá. Ale mimo žánr. Předseda je v naší straně především vnitrostranická funkce a není tu ni žádný návrh to měnit. Tohle by bylo relevantní při kandidatuře na lídra do PSP, předseda s mateřskýma školama nic moc nenadělá.

Nerad se hlásím k nějakým proudům, ale i proto rozhodně podporuji myšlenky Renesance Pirátů. web | forum | zulip

David.Wagner
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 664 poděkování
Dostal poděkování: 5666 poděkování

Příspěvek od David.Wagner »

Čau, čas na prostořekost!

A) myslím si, že co se týče vnější reprezentace a nějakého širšího vedení je Zdeněk pro mě nejlepší varianta z přihlášených a nevidím lepší, no

B) ten set "nesmíme řešit sami sebe, pojďme řešit sami sebe a detaily vnitřního fungování" si fakt myslím, že je úplně marnej

Protože teda hledáme predsedu, tak podporuju, ale proboha prosím nevažme se k těm návrhům který vesměs jen budou stát čas a neprinesou nic, to fakt není ten restart

Podporuji myšlenky.

Zdenek.Hrib
Kontaktovat uživatele:

David.Wagner píše: 10 říj 2024, 08:33

A) myslím si, že co se týče vnější reprezentace a nějakého širšího vedení je Zdeněk pro mě nejlepší varianta z přihlášených a nevidím lepší, no

B) ten set "nesmíme řešit sami sebe, pojďme řešit sami sebe a detaily vnitřního fungování" si fakt myslím, že je úplně marnej

Protože teda hledáme predsedu, tak podporuju, ale proboha prosím nevažme se k těm návrhům který vesměs jen budou stát čas a neprinesou nic, to fakt není ten restart

díky, každopádně jak píšu v kandidátské řeči: "Nestačí RESTART, potřebujeme UPGRADE!". Takže moje kandidatura je skutečně podmíněna tou reformou co vykopl Jirka Hlavenka. Pokud nechceš reformu, tak nemá smysl pro mne hlasovat. Tady už není ani jiná cesta a není ani čas přešlapovat na místě.

David.Wagner
Profese: vykonavatel vůle
Dal poděkování: 664 poděkování
Dostal poděkování: 5666 poděkování

Příspěvek od David.Wagner »

Zdenek.Hrib píše: 10 říj 2024, 08:39
David.Wagner píše: 10 říj 2024, 08:33

díky, každopádně jak píšu v kandidátské řeči: "Nestačí RESTART, potřebujeme UPGRADE!". Takže moje kandidatura je skutečně podmíněna tou reformou co vykopl Jirka Hlavenka. Pokud nechceš reformu, tak nemá smysl pro mne hlasovat. Tady už není ani jiná cesta a není ani čas přešlapovat na místě.

A nechceš, ja nevím, udělat z toho třeba těch pár části který mají smysl a ne vazat si k noze "nyni udelame techto osm bodu" ? Fakt nechápu, proč se tak nutně chceš privazat k věcem jako "nyní spojíme RP/RV" a říkat si o tom, že to je upgrade.

A prosím, ja jakoby reformy docela chci a well, věnoval jsem tomu něco práce, nechápu, proč se snažíš se vymezit jako "toto je ta JEDINA možná reforma a je CELA SPRAVNA", tuhle jakoby tvrdost asi lepší nechat pro ODSANO na magistratu

Podporuji myšlenky.

Martin.Sterba
Předseda/předsedkyně místního sdružení
Profese: manažer a stratég on-line komunikace
Dal poděkování: 1641 poděkování
Dostal poděkování: 1419 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin.Sterba »

Čau Zdeňku,
oceňuju, že ses nakonec rozhodl kandidovat na předsedu, byť si myslím, že práce máš na magistrátu víc než dost.

Mám za to, že předseda strany by měl být příští rok celostátním lídrem. Přestaňme si říkat, že to tak být nemá. Zajímalo by mě, jak se na to tváříš ty. Byl bys celostátním lídrem a vedl Piráty ve volbách do Sněmovny? Jestli máš názor opačný, tak by mě zajímalo proč, a kdo by podle tebe měl tím lídrem být.

Díky.

Tito uživatelé poděkovali autorovi Martin.Sterba za příspěvky (celkem 5):
Martina, Jaroslav.Toman, Jan.Stepanek, Milan.Dadourek, Jaroslav.Nemec

Mgr. Martin Štěrba | zastupitel Prahy 8 a předseda místního sdružení
+420 732 408 769 | www.fb.com/sterbamartin.praha8 | www.x.com/sterbamartin
martin.sterba@pirati.cz

Zamčeno

Zpět na „[Archív] Ukončené členské podněty“