Je zajímavé sledovat diskusi o tom, nakolik má nebo nemá být Pirátské fórum otevřeno veřejnosti. Diskuse jsou bohaté, košaté, ale uzavřené jen pro členy a příznivce. Pokládám tak trochu za chybu, že jste se zapomněli zeptat na názor "nečlenské veřejnosti", koneckonců veřejné fórum je tu především pro ně. Pokusím se popsat svůj pohled na věc. Nedělám si iluze, že jsem reprezentativní vzorek "obecné veřejnosti", ale nemyslím, že budu úplně mimo a přivítám, pokud mě doplní i další "nečlenové" Pirátů.
Souhlasím s tím, že diskusní fórum je důležitý komunikační kanál a rozhodně by se mělo zachovat. Současně podporuji i názor, že je po letech zralé na změny pravidel fungování.
Co pokládám za zbytečné ..:
Opravdu mě nezajímá schvalování nákupu jedné stuhy a dvou krabiček zápalek. Nebo přesun nějakých položek v rámci rozpočtu. To je interní záležitost a má to smysl na interním fóru, ale ne na veřejném.
Pokládám za zbytečné řešit na veřejném fóru personálie - ať už schvalování nových členů nebo zrušení členství. Upřímně řečeno, myslím, že se tím připravujete i o potenciálně zajímavé členy, kteří prostě nejsou takoví exhibicionisté, aby se svlékali na veřejnosti. Interně to samozřejmě smysl má, ale pro mě, jako návštěvníka, to je totálně zbytečný balast.
Souhlasím s tím, že interní věci, jako jsou diskuse/komentáře k programu nebo praní špinavého prádla, fakt nemusí strašit na veřejném fóru. Je to otrava. Na veřejném fóru by se mělo objevit to, na čem jste se domluvili, případně otázky k průzkumu postoje veřejnosti. Jinými slovy - pokud nechcete dát náhodným návštěvníkům možnost přispět do diskuse, pak takové vlákno je na veřejném fóru zbytečné a spíše ku škodě věci.
Co by naopak mělo na na fóru zůstat ...:
Odkazy na články, videa apod.
Prostor pro obecné podněty. I když to jsou občas děsivé bláboly, tak je to dobrá zpětná vazba.
Vlákno děkovné a jiné - způsob, jak se pochválit, když to neudělá nikdo jiný.
Co mi chybí nebo co by mělo být jinak ...:
Informace o činnosti lokálních skupin. Vím, že to existuje, ale většinou se informace omezují na zápisy z jednání. To je spíš interní záležitost než něco, co by mělo viset na veřejném fóru. Nemyslím, že bude moc masochistů, kteří to budou ochotni číst. Na druhou stranu bych uvítal informace o připravovaných (formálních i neformálních) akcích nebo informace o tom, co se událo. To tam nenajdu.
Platforma pro diskuse a propagaci programu strany. Toto je věc, která by mě osobně zajímala nejvíc a jsem přesvědčen, že veřejné diskusní fórum je pro to ideální komunikační kanál. Jen se prakticky nevyužívá. K fóru jsem se dostal díky někdejšímu RT školství, kde se hodně diskutovalo o různých přístupech, možnostech a pod. Bylo to velmi přínosné a zajímavé. A otevřené pro kohokoli, kdo měl zájem se zapojit. Taková bílá vrána.
Teď je to postavené totálně na hlavu. Nejen že se veřejné fórum pro prezentaci a podporu programu prakticky nevyužívá, ale skoro to vypadá, že se snaží zájemce odehnat. Hezky je to vidět na RT školství, kde se jeden nečlen ptal jestli by se mohl zapojit a odpověď byla: "Pošlete životopis, my se na něj podíváme a dáme vám vědět"! Piráti FAKT nejsou aktuálně v pozici, kdy by mohli zájemce o spolupráci vybírat. Každá ruka a hlava je dobrá, zase tolik odborníků se zkušenostmi nemáte.
Pokud jde o mě, doporučil bych zamyslet se velmi vážně nad působením odborných sekcí na diskusním fóru a jeho využitím jako kanálu pro komunikaci programu strany.
A znovu - tohle je můj pohled a zajímalo by mě, jak to vnímají i další, kteří nejsou členy nebo reg. příznivci Pirátů.