Jakub.Backa píše: ↑26 srp 2024, 09:01Pár bodů, nechtěl jsem Vám vstupovat na jednání RV:
1/ Objevovala se myšlenka, že lidé nehlasují tak, jak předpokládá dizajn současného systému, hlavně ohledně přijatelnosti. Ano, ale to je pak chyba toho systému, že pracuje se sférickými kuřaty ve vakuu, a ne s lidskými bytostmi. Řešením není snažit se přeučit voliče. Není to ani správné a po zkušenostech z posledních let ve straně ani reálné. Ano, může se ukázat, že lidé olympijské hlasování nějak zneužívají, ale dokud to nezkusíme, tak to nezjistíme.
2/ Konsenzus vs konflikt - každé volby jsou z podstaty věci konflikt. Ve volbách se fakt nehledá konsenzus. Spíš jde vždycky o konflikt mezi poměrností a schopností dosáhnout nějakého rozhodnutí. Osobně se domnívám, že to olympijské hlasování umožňuje lepší dosáhnutí rozhodnutí za stále dostatečné poměrnosti. Ano, ten systém v posledním kole donutí některé lidi, kteří nechtějí, aby cokoli prošlo, otevřeně říct, že nechtějí, aby cokoli prošlo. To je feature, a ne bug.
3/ Existují lepší volební systémy s lepší reprezentativností - ano, určitě. Ale my opět žijeme v realitě, kde nemáme neomezené peněžní a technické prostředky. Jsme prostě limitovaní tím, co dnes umí helios. A já jsem všemi deseti za přechod od heliosu někam jinam. Pokud má někdo pár mega na vývoj (máme ve straně třeba bitcoinové milionáře), prosím, dejte na to peníze a pojďme do toho. Stále ale můžeme v mezidobí 1-2 let, než za ty darované bitcoinové miliony naprogramujeme lepší systém, používat olympijské hlasování.
Klidne si vstoupit mohl... podle me sis to ale chtel nechat az na forum a svuj diskutersky klobouk ).
1) jako sfericka kurata budou clenove RV, na kterych to vyzkousime. Nicmene system hlasovani je jednim ze zakladni piliru demokracie a zli zivlove se jej logicky snazi nabourat, takze to chce nejen vyzkouset na nekolika urovnich, ale idealne se i ideologicky shodnout, jakym smerem chceme ten posunout ci parametricky pozmenit, aby odrazet to, co cl. zakladna chce.
2) s tim si dovolim nesouhlasit a vyjadrim litost nad smerem, jak se to snazis interpretovat konsensus vs konflikt, a zobecnovat to takto mi prijde nestastne a az neuctive.
3) tendencni a misto data based se to snazis hrat na pocity a s tim opet nesouhlasim. A co se tyka penez dobrych investoru, si dovolim maly offtopik,
A tim bych tyto veci za sebe uzavrel, no hard feelings, to jen kdybych dale z casovych ci pracovnich duvodu nereagoval.